Търсят се 10 български магистрати, които да работят с Лаура Кьовеши

Кандидатите могат да подадат документи в следващите 30 дни, след което ще бъдат изслушани в прокурорската колегия и предложени на Кьовеши.

© Цветелина Белутова, Капитал

Кандидатите могат да подадат документи в следващите 30 дни, след което ще бъдат изслушани в прокурорската колегия и предложени на Кьовеши.Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обяви началото на процедурата за подбор на 10 европейски делегирани прокурори, които да работят в България по дела, свързани със засегнати финансови интереси на ЕС, източване и злоупотреби с евросредства.


Те ще работят под двойно ръководство - за тези престъпления ще отговарят пред европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, а в останалото време ще работят и по други разследвания и ще са под ръководството на главния прокурор Иван Гешев.


Кандидатите могат да подадат документи в следващите 30 дни, след което ще бъдат изслушани и предложени на Кьовеши. Те трябва да са действащи съдии, прокурори или следователи, да имат поне 8 години юридически стаж, да са на възраст до 58 години, да имат придобит статут на несменяемост и оценка "много добра" от последната атестация. Допълнително изискване към тях е да владеят добре английски език.В документите си кандидат-делегираните европейски прокурори трябва да посочат какъв опит имат по дела за финансови, данъчни и икономически престъпления и дали са работили по случаи на измама с евросредства. Трябва да напишат и мотивационно писмо.
Преди няколко месеца Кьовеши обяви, че от всяка държава ще бъдат избрани по двама делегирани прокурори, а в разговор с нея ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев е настоявал, че за България са нужни поне трима. Днес бе съобщено, че България трябва да излъчи 10 европейски делегирани прокурори.


Освен че стартира официално процедурата, прокурорската колегия избра и комисия от трима души - Пламен Найденов, Светлана Бошнакова и Огнян Дамянов, които ще преценят кои кандидати отговарят на изискванията, за да бъдат допуснати до изслушването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK