Парламентът одобри по-ниски такси по граждански дела и онлайн разпит на обвиняеми

Освен призовки по електронен път ще могат да се изпращат съобщения и книжа на обвиняем, свидетел, частен тъжител, частен обвинител, граждански ищец, граждански ответник.

© Цветелина Белутова, Капитал

Освен призовки по електронен път ще могат да се изпращат съобщения и книжа на обвиняем, свидетел, частен тъжител, частен обвинител, граждански ищец, граждански ответник.Държавните такси по граждански дела ще бъдат по-ниски с 15%, ако документите се подават през Единния портал за електронно правосъдие. За целта съдилищата са длъжни да осигуряват на страните в процеса възможност за заплащане на таксите по електронен път.


Това приеха окончателно депутатите с промени в Гражданския процесуален кодекс. С други промени в Наказателно-процесуалния кодекс се въвежда възможност за електронно уведомяване и изпращане на призовки и документи на пострадалите по наказателните дела.


Освен призовки по електронен път ще могат да се изпращат съобщения и книжа на обвиняем, свидетел, частен тъжител, частен обвинител, граждански ищец, граждански ответник.
Ако не е възможно връчването да стане онлайн, ще се използва традиционния начин - по настоящ или постоянен адрес. Промените регламентират и повече възможности за ползване на видеоконферентни връзки в наказателните производства.


При случаи на обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства или при изразено писмено съгласие на обвиняемия и неговия защитник той ще може да участва в делото и чрез видеоконференция. Предвидено е в тези случаи самоличността му ще се удостоверява от началника на затвора или началника на ареста или от определен от тях служител.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK