Ще има ли нов квартал "Младост 5"

Сега се строят жилищни сгради в "Младост 4", кадър от 2019г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Сега се строят жилищни сгради в "Младост 4", кадър от 2019г.Ще има ли нов квартал "Младост 5" в едноименния район? Въпросът се появи след изказване на зам.-кмета по строителството на София инж. Ангел Джоргов. При представянето преди седмица на обектите, които ще се финансират със заем от 120 млн. лева, който Столичната община ще тегли от Европейската инвестиционна банка, той посочи изграждането на бул. "Копенхаген".


"Основната идея, освен обезпечаване на бъдещия квартал "Младост 5", е и разтоварване на бул. "Александър Малинов", обясни Джоргов мотивите за новия булeвард. Става дума за територията зад комплекса на БАН на бул. "Цариградско шосе" и района зад магазин "Метро" и 145-о училище, която в момента е незастроена. Това се разбра и при поредното обсъждане в общинските комисии на строителните обекти за финансиране със заема от ЕИБ.


Площта на тази територия е около 168 дка и през нея ще минава продължението на бул. "Андрей Сахаров", което всъщност ще носи името на бул. "Копенхаген". Целта е да се свържат бул. "Александър Малинов" и бул. "Цариградско шосе" в опит да бъде облекчен трафикът по "Малинов".
Изказването на зам.-кмета веднага предизвика мобилизация сред граждани, които от години протестират срещу презастрояването на район "Младост", където живеят над 100 хиляди души.


Дали това ще бъде нов квартал или ще бъде разширение на досегашен такъв в района - все още не е ясно, но от разглежданите планове там става ясно, че освен булевард ще се строят и сгради.


Войслав Тодоров: "Младост" е срещу презастрояването, а се готви цял нов квартал


"Ще строят "Младост 5"? Става дума за тази част: зад "Младост 3" и "Младост 1А", където трябваше да бъде краят на Източния парк. "Младост "не спря да се тресе от протести срещу презастрояването, а те искат цял нов квартал", възмути се в социалната мрежа Войслав Тодоров, бивш общински съветник и активист от "Изправи се. БГ".


Опасенията са, че новото строителство, за което споменава зам.-кметът Джоргов, ще засегне и територия, отредена за бъдещия парк "Изток", който би трябвало да е между "Младост" и кв. Горубляне". При общественото обсъждане на проекта за План за регулация и застрояване (ПРЗ) имаше много възражения от гражданите на район "Младост", посочи Тодоров.


Новите строежи няма да засегнат терена за бъдещия парк "Изток"


От Направление "Архитектура и градоустройство" обясниха за "Дневник", че зам.-кметът Джоргов, като казал "бъдещия квартал "Младост 5", е имал предвид "Младост 1А", където номерата на всички блокове започват с цифрата 5, и така "той искал да ориентира хората". Засега от общината не отговарят на повече въпроси по темата.


На снимката е показано най-общо къде се пада тази територия, а не границите й в точност

© Google.bg/Maps

На снимката е показано най-общо къде се пада тази територия, а не границите й в точност


Експертният съвет към НАГ е разгледал проект за застрояване


На заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) към НАГ на 20 октомври тази година е разгледан проект за План за регулация и застрояване на това празно пространство, наречено местност "БАН VII-VIII км" и "Младост 1А - разширение". На заседанието е решено да се уважи искането на един от собствениците на земя да се създаде нов урегулиран поземлен имот (УПИ) със статут за жилищни и обществени сгради с височина от 15 до 20 м.


От решението на ОЕСУТ се разбира, че вече се проектира регулацията на други два имота, също за застрояване. Всички те са от северната страна на бъдещото продължение на бул. "Копенхаген".


"Проектът за ПРЗ беше одобрен от ОЕСУТ и предстои да влезе за разглеждане и гласуване в Столичния общински съвет", твърди Войслав Тодоров.


От НАГ обаче поясниха, че поради получени нови предложения и възражения "този план тепърва ще се преработва и процедурата ще започне отначало". При общественото обсъждане са постъпили общо 21 възражения и 99 становища.


Бул. "Копенхаген" ще е 4-лентов, с трамвай и велоалея


Трасето на бъдещото продължение на бул. "Копенхаген" ще е от метростанция "Младост 3" до бул. "Цариградско шосе" и ще е с дължина 1.4 км, обясни инж. Джоргов. Стойността е 22.595 млн.лева. Новият път ще е с ширина 42.5 м, което значи, че ще е два пъти по-широк от бул. "Христо Ботев" или бул. "Мария Луиза" например. По него е предвиден трамвай, две пътни платна с по две ленти във всяка посока, както и велоалеи и едно локално платно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK