На живо

Коронавирусът в България: извънкласните дейности ще са позволени, кината остават затворени (хронология)

Коронавирусът в България: извънкласните дейности ще са позволени, кината остават затворени (хронология)

© Георги КожухаровЗдравният министър Костадин Ангелов подписа заповедта с ограниченията заради COVID епидемията, които ще важат в страната от 22 декември до края на януари следващата година. В новата разпоредба фигурират редица нови изключения от мерките, които бяха анонсирани на 17 декември. От 4 януари извънкласните дейности в училищните паралелки ще са разрешени, като възрастови ограничения за децата не са посочени. Кината обаче остават затворени.


Три седмици след затягане на мерките вече има пречупване на кривата на заболеваемостта, каза днес директорът на "Пирогов" Асен Балтов. Гърция обяви, че карантината за влизащите в страната се намалява от 10 на 3 дни. От оперативния щаб обявиха, че е възможно хората, поставени под карантина, да гласуват на парламентарните избори под контрола на полицията. Междувременно днес официално започна издаването на електронни рецепти и електронни направления от личните лекари.


"Дневник" следи ситуацията в реално време.
Пристигащите от България в Австрия ще бъдат задължени от 19 декември да декларират, че влизат в 10-дневна карантина. За това посолството ни във Виена бе уведомено от австрийското министерство по европейските и международните въпроси. Към момента не е посочена дата, до която ще важат новите разпоредби.


При влизане в Австрия пристигащите от България ще трябва да декларират, че попадат в 10-дневна карантина като опишат къде ще останат по време на карантината. Най-рано на 5-ия ден след началото на карантината гражданите биха могли да се освободят от нея като предоставят негативен резултат от молекулярно-биологичен PCR тест или антигенен тест. Карантината може да бъде отменена за целите на отпътуването от Австрия, когато обаче това стане при максимално ограничаване на опасността от зараза на други лица.

Малко след 18 ч. в петък Министерството на здравеопазването публикува заповедта с ограниченията заради COVID епидемията, които ще важат в страната от 22 декември до края на януари следващата година. В новата разпоредба фигурират редица нови изключения от мерките, които бяха анонсирани ден по рано (на 17 декември).


От 4 януари на децата от първи до четвърти клас са разрешени "индивидуалните присъствени посещения в центровете за подкрепа за личностно развитие". На децата до четвърти клас ще е разрешено и да ходят в езикови, образователни, обучителни центрове, школи, с условието да не се допуска смесване на групите. Извънкласните дейности в училищните паралелки също ще са разрешени от 4 януари (като възрастови ограничения за децата не са посочени).


Коронавирусът в България: извънкласните дейности ще са позволени, кината остават затворени (хронология)

© Велко Ангелов


Освен това ще може да се провеждат присъствено държавни изпити в университетите. Ще може да се провеждат конкурси за работа, ще отворят местата за химическо чистене в моловете. Няма обаче да отворят кината (за разлика от музеите и галериите), както иначе беше анонсирано от проф. Костадин Ангелов в четвъртък.


Повече подробности четете тук

Ново огнище на вируса в социален дом

Огнище на коронавирусна инфекция констатираха здравните власти в дома за жени с умствена изостаналост в село Драганово в община Горна Оряховица, съобщи БНР. Изследвани са 16 от домуващите жени и 30 души от персонала и инфекцията е установена при 13 души, като болният персонал е на домашно лечение, посочи управителят на социалната институция Лидия Вачева.
"В дома са обособени стаи, в които са изолирани момичетата, на които е излязъл положителен резултатът. Потоците са разграничени за движение, имаме тази възможност", обяснява тя.

В дома в Драганово се прави реорганизация на персонала и дезинфекция. Една от жените в дома е починала в горнооряховската болница от коронавирусна инфекция с придружаващо заболяване инсулт.

Моловете канят щаба да провери взетите от тях мерки

Ден след като официално бе обявено, че до 31 януари със сигурност моловете няма да могат да работят, тяхната организация изпрати писмо до правителството и няколко министри, с което предложи да въведе единни мерки за сигурност в търговските обекти. В писмото се предлага представители на щаба да отидат на демонстрационен тур в избран от тях мол, за да видят какви мерки се прилага. Предлага се да бъдат допускани по по-малко хора на кв. м от изискванията за работещите търговски обекти. Посочва се, че след като в София бе забранено на непълнолетни да влизат сами в тях силно се е свило времето, в което хората остават вътре. Допълва се, че за разлика от отворените места за търговия, в моловете по-ефективно може да се организира непресичане на потоците хора.
"Редно е да се отбележи също така, че няма медицински и/или научни доказателства, че търговските центрове представляват по-опасна среда за разпространение на COVID-19 в сравнение с която и да е друга среда, която допуска движение и пребиваване на хора – напр. градски транспорт, самостоятелни вериги магазини и т.н.", казват в писмото си от Сдружение "Българска асоциация на ритейл
центровете"

Здравният министър забрани износа на някои лекарства

Със своя заповед, издадена днес, 18 декември, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов забранява износа на лекарствени продукти, които влизат в терапевтичните схеми за лечение на заболяването COVID-19 и се прилагат в болничната и извънболничната помощ.


Анализът на данните, които Изпълнителната агенция по лекарствата получава от Националната система за верификация за въпросните лекарствени продукти, показва значително повишаване на потреблението им в сравнение с предходните месеци средно с 5000%, за INN Dexamethasone е с 2300%, за INN Nadroparin и Enoxaparin - с почти 500%.


Подробности четете тук.

В България информационната кампания за ваксите срещу COVID-19 не е започнала (въпреки че не е изключено първият ваксиниран в страната да е факт и преди края на 2020 г.), защото все още не са известни кратките характеристики на никой от продуктите. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на депутата от БСП Георги Михайлов в рамките на петъчния парламентарен контрол.На 21 декември се очаква положителното становище на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech), а Европейската комисия вече обяви, че след това ще има нужда от два дни, за да съгласува с държавите от съюза намерението си веднага да издаде разрешение за пазарен достъп на ваксината.


Коронавирусът в България: извънкласните дейности ще са позволени, кината остават затворени (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Ваксинирането в България ще започне с работещите в системата на здравеопазването. Досега желание са изявили 33% от имащите право на това лекари, зъболекари, медицински сестри, санитари, фармацевти, лаборанти и др.

Корона кризата е намалила доходите на 41% от българите

Корона кризата е нанесла тежък икономически удар върху хората, като 41% декларират силно намаление на семейните доходи, а 21 на сто заявяват, че вече са на ръба на мизерията и не могат да посрещнат разходите за ток, вода и храна, сочи представително за страната проучване на агенция "Медиана". То е проведено между 12 и 17 декември и е обхванало 954 души. 12 % от анкетираните са казали, че са загубили работата си.


Логично тази ситуация води и до най-ниската оценка за работата на правителството от 2016 г. Насам – среден 3.22 по шестобалната система. Според проучването 52% от хората искат ново управление без ГЕРБ. Към момента сигурни за влизане в парламента са четири политически формации - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС.
Според проучването едва 20% от българите са твърдо "за" ваксинирането, а 37 % се колебаят. Против са 43%.

  Пловдив отмени всички масови мероприятия

  По решение на Общинския кризисен щаб се отменят всички културно-масови мероприятия на територията на Община Пловдив до 1 януари 2021 г. (включително), както и традиционната празнична коледната и новогодишната програма на площад "Стефан Стамболов", съобщи БНТ. Съветниците взеха решението на проведеното днес онлайн заседание.


  По-рано през седмицата стана ясно, че организаторите на коледни базари могат да предлагат продукцията си на общинските пазари "Четвъртък пазар" и "Гребна база".

  Учители са против връщане на децата в училищата

  Учители се обявиха против предстоящото отваряне на училищата на 4 януари за учениците от 1 до 4 клас. В писмо до премиера, Народното събрание, парламентарната просветна комисия и до министрите на здравеопазването и образованието, педагозите от фейсбук групата "Учители за безопасно образование" настояват присъствените занятия да бъдат възобновени, когато епидемията бъде поставена под контрол, а броят на хоспитализираните - трайно намален, съобщи БНР.


  В писмото педагозите посочват, че данните за развитието на пандемията в България към момента не отразяват действителната ситуация и не сочат затихване на риска. Броят на PCR тестовете е малък, антигенните тестове не се отчитат, а на фона на недостига на легла в болниците, високата смъртност и връщането на учениците след празниците, най-късно в средата на януари ще се бъде отчетен нов скок и трета вълна, смятат учителите.

  Аптеките, които работят с електронни рецепти, ще имат стикери

  Аптеките, които работят с електронни рецепти, ще имат стикери, които потвърждават това, съобщи днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя допълни, че трябва всяка аптека да говори със софтуерната фирма, която я обслужва, да инсталира нужната програма, за да има достъп до разработената от държавата платформа.
  Коронавирусът в България: извънкласните дейности ще са позволени, кината остават затворени (хронология)

  © Велко Ангелов


  Към момента няма яснота колко аптеки работят с електронни рецепти. За момента поне пет големи вериги аптеки са изпълнили всички изисквания. Електронните рецепти ще са еднократни и многократни.


  Днес в Държавен вестник са публикувани наредбите, които въвеждат и електронните рецепти, и електронните направления, издавани от личните лекари. Начева посочи, че държавата е обещала, че на 18 декември те ще заработят и това е изпълнено.


  Както и при електронните рецепти, лекарите трябва да си инсталират нужния софтуер, за да започнат да издават електронни направления.


  Подробности тук

  Възможно е хората, поставени под карантина, да гласуват на парламентарните избори под контрола на полицията. Това съобщи в интервю за Нова телевизия държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.


  Президентът Румен Радев вече заяви намерение да насрочи изборите за най-ранната възможна дата - 28 март, а това постави въпроса как карантинираните ще упражнят правото си на глас.


  "Заболяването е толкова разпространено, че около нас носители на вируса има. Това, че контактен ще отиде да гласува, не представлява чак такъв проблем," каза експертът.


  Подробности тук

  Карантината за пристигащите в Гърция се намалява на 3 дни

  Карантината за пристигащите в Гърция се намалява от 10 на 3 дни за периода от днес до 7 януари 2021 г. Запазва се изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бързият тест, който ще бъде правен при влизане в страната, съобщиха от външно министерство.
  Коронавирусът в България: извънкласните дейности ще са позволени, кината остават затворени (хронология)

  © Reuters


  От МВнР припомниха, че изискваната карантина и бързи тестове за Covid-19 не се отнасят за водачите на товарни камиони.

  Виждат се големи разлики между начина, по който се справят различните области в страната с пандемията. В големите градове и градовете с университетски болници е очевидно, че хората получават доста по-добра болнична помощ, каза днес пред БНТ Тихомир Безлов от "Центъра за изследване на демокрацията". Той допълни, че пикът на смъртността от коронавирус е достигнат преди четири седмици. Безлов обаче се застрахова, че данните за смъртността изостават с четири-пет седмици.


  Безлов посочи, че има огромна разлика в данните на смъртността на 100 хил. души, като ако в област Смолян става дума за 160.3 починали, в София е 51.9. "По-добрият достъп до медицинска помощ и повечето тестване в големите градове са сред причините за по-ниската смъртност там", обясни той.

  Първите ваксини идват около Коледа

  Очаква се първите 5000 дози ваксини срещу коронавируса да пристигнат в България около Коледа, а в началото на януари - още 52 хил. От февруари нататък всяко тримесечие ще се получават стотици хиляди. Това обясни пред Нова телевизия главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той разказа, че ваксината на Pfizer, която се съхранява при минус 70 градуса, позволява в продължение на пет дни преди поставянето тази температура да бъде увеличена до около минус 2-8 градуса, което улеснява дистрибуцията.
  Коронавирусът в България: извънкласните дейности ще са позволени, кината остават затворени (хронология)

  © Юлия Лазарова


  Това, че разработването на ваксината е станало бързо - нещо, което притеснява хората, е плюс на ваксината, а не минус, каза Кунчев. Напомни, че Европейската комисия предварително финансира фирмите, за да имаме ваксини. Еврокомисията подготвя пакет за специалисти и за неспециалисти с прецизна информация за ваксината, добави той.

  Балтов: Кривата на заболеваемостта се пречупва

  Реално 3 седмици след засягане на мерките имаме вече пречупване на кривата, дай боже да продължи по-същия начин, каза днес пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той отбеляза, че когато се спазват мерките, резултати има, макар и те да идват по-бавно и по-плавно отколкото при напълно затворена държава.
  Коронавирусът в България: извънкласните дейности ще са позволени, кината остават затворени (хронология)

  © Юлия Лазарова


  Директорът на "Пирогов" смята, че ако сега се отпуснат те, ефектът ще е много слаб. Той не е поддръжник на по-строги мерки.


  Проф. Балтов призова хората да празнуват Коледа и Нова година само с най-близките си тази година. Според него твърде дълго се е чакало за връщането на най-малките ученици в училищата, защото се поставя под риск обучението им.

  Тръгва издаването на електронни направления и рецепти

  Издаването на електронни рецепти и електронни направления стартират от днес. Личните лекари ще могат да ги издават, след като чуят оплакванията на пациентите си по телефона – без да ги преглеждат в кабинета си, обобщава "Нова телевизия". Целта е да се намали струпването на хора в коридорите на болниците. Известно време хартиените рецепти ще бъдат издавани паралелно.


  Пациентите ще могат да получат изписаните от личния им лекар медикаменти, като продиктуват в аптеката трите си имена и ЕГН. Фармацевти обаче предупредиха преди дни, че системата може да заработи най-рано след месец заради софтуера.

  Броят на настанените в болница леко намалява

  Броят на заразените с коронавирус, настанени в болница лека намалява през последното денонощие. В здравни заведения са настанени 6900 души (-134), в интензивни отделения са 567 (-3). В сравнение с началото на седмицата настанените в болница са с 344 по-малко, а тези в интензивни отделения са с 28 по-малко. За последното денонощие заразените са 2042, при направени 6825 теста, като за първи път от доста време процентът заразени е под 30. Най-много са новите случаи в София (361), Варна и Бургас трайно изместват Пловдив от второто и трето място със съответно 207 и 202 случаи. Починалите за денонощието са 143, а излекуваните 3218.
  Коронавирусът в България: извънкласните дейности ще са позволени, кината остават затворени (хронология)

  © Юлия Лазарова


  В сравнение с въвеждането на по-строгите ограничителни мерки на 27 ноември основните показатели за хода на епидемията не отчитат съществен спад. Процентът положителни бележи леко намаление, а хоспитализираните, настанените в интензивни отделения и починалите се задържат на високи нива. Единствено заболяемостта отчита понижение, но при значително ограничаващо се тестване с PCR, за сметка на бързите антигенни тестове, обобщението е на "Фейсбук" групата Science in the Crisis, която постоянно анализира данните.


  Подробните данни вижте тук


  Всичко, което трябва да знаете за:

  Ключови думи към статията:

  Коментари (68)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Шакир Зулов
   Шакир Зулов
   Рейтинг: 8 Любопитно

   В Германия затегнаха мерките ....,а заразените и умирающите СЪ коронавирусъ се увеличават.....а ний в татковината къртим мивки и пречупваме кривата!?🙉
   Молив и цифра ,душа не носят.🐵

   Много съм прост
  2. 2 Профил на hamiltonf
   hamiltonf
   Рейтинг: 3435 Неутрално

   "Личните лекари ще могат да ги издават, след като чуят оплакванията на пациентите си по телефона – без да ги преглеждат в кабинета си"?!
   В последните няколко месеци с лечение по телефона родните "лекари" достигнаха върховете на Европа в негативен план.

   Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
  3. 3 Профил на Resurrection
   Resurrection
   Рейтинг: 2400 Неутрално

   Всеки ден си имират по едно 150 души средно на ден.. Какво се ,,пречупва” не знам.

  4. 4 Профил на Lemmy
   Lemmy
   Рейтинг: 1683 Любопитно

   Няма ли брифинг за състоянието на идиота от Видин във ВИП-апартамента на ВМА?

  5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
   Nil satis nisi optimum
   Рейтинг: 795 Весело

   "Кривата на заболелите се пречупва..."

   Така е като се въведат мерки. Вижте Франция - не взеха мерки, оставиха молове, фитнеси и ресторанти отворени и сега даже и президентът им болен. Ако и те бяха въвели мерки щеше да е здрав човека.

   Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  6. 6 Профил на SEAL
   SEAL
   Рейтинг: 815 Неутрално

   Ами не, просто хората не се тестват. На всички им писна от неадекватните закъснели мерки на ГЕРБ и сега си правят каквото си искат. Епидемията е все така зле и така и ше остане, след като пускат децата обратно

  7. 7
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  8. 8 Профил на Шакир Зулов
   Шакир Зулов
   Рейтинг: 8 Любопитно

   Всеки ден си имират по едно 150 души средно на ден.. Какво се ,,пречупва” не знам.
   —цитат от коментар 3 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


   Споко,пролетариатът чупи оковите си!Сбъдва се предсказанието на Карл Маркс.🐵

   Много съм прост
  9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
   Незнайко в Слънчевия град
   Рейтинг: 6164 Неутрално

   До коментар [#1] от "Шакир Зулов":

   Затегнаха ги в сряда и ефектът ще се появи след седмица-две. Сегашният ръст се дължи на пълните молове преди седмица-две.

   "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  10. 10 Профил на doctor.no
   doctor.no
   Рейтинг: 1346 Неутрално

   Да поне в София сме подготвени за ваксинация, Фандъкова опъна палатка. Скъпите кенефи макар и на централно място не вършели работа.

  11. 11 Профил на Дария Колев
   Дария Колев
   Рейтинг: 375 Неутрално

   Идват ваксините, само кой ще ме убеди, че стават да ме боцкат с тях?

  12. 12 Профил на doctor.no
   doctor.no
   Рейтинг: 1346 Неутрално

   Ами не, просто хората не се тестват. На всички им писна от неадекватните закъснели мерки на ГЕРБ и сега си правят каквото си искат. Епидемията е все така зле и така и ше остане, след като пускат децата обратно
   —цитат от коментар 6 на Ordo ab chao


   Как ще се тестват, нали трябва да има резултат от затварянето.

  13. 13 Профил на Хи-хи
   Хи-хи
   Рейтинг: 1499 Неутрално

   До коментар [#1] от "Шакир Зулов":

   Заразяването не е като цк-ключ. Ма за тиквите явно е...

  14. 14 Профил на Тsonkooo
   Тsonkooo
   Рейтинг: 3540 Неутрално

   А на смъртността върви нагоре.

  15. 15 Профил на 442
   442
   Рейтинг: 1200 Неутрално

   Мноого ми се искаше първите ваксини да се направят на политици. Та ако има нещо за политици винаги ще се намерят кандидати, виж за лекари и медицински сестри ще е зор.

  16. 16 Профил на mitko11
   mitko11
   Рейтинг: 2197 Весело

   До коментар [#8] от "Шакир Зулов":

   Да, ама след това двама души тичат след пролетариата и викат:
   -Гражданино, забравихте си оковите...

   "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
  17. 17 Профил на Padrino
   Padrino
   Рейтинг: 4525 Любопитно

   Хайде и ваксините идват....5000 за цялата държава и 50 хиляди след това 😂😂😂
   Явно България е отново забравена. Какво стана с изцепките на Дер ЛАЙнен, че всички държави от ЕС са равни и ще получат "НЕОБХОДИМИЯТ" брой ваксини? И защо Министъра ги обявява след като още официално не са утвърдени от бюрократична Европа?

   Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
  18. 18 Профил на Тsonkooo
   Тsonkooo
   Рейтинг: 3540 Неутрално

   До коментар [#15] от "442":

   И на мен, ама щели да си чакат реда, не искат да дават личен пример.

  19. 19 Профил на Сд
   Сд
   Рейтинг: 610 Неутрално

   Вчера пътувах във влак и в купето от четирима пътници само аз бях с маска.

  20. 20 Профил на Костадин Иванов
   Костадин Иванов
   Рейтинг: 3309 Неутрално

   "Вчера пътувах във влак и в купето от четирима пътници само аз бях с маска."
   ============
   За бога, братя, не пътувайте.


   А иначе българинът се старае да заобиколи мерките и после ги критикува.

   Еретик
  21. 21 Профил на shymi
   shymi
   Рейтинг: 211 Любопитно

   До коментар [#1] от "Шакир Зулов":Затегнаха ги в сряда и ефектът ще се появи след седмица-две. Сегашният ръст се дължи на пълните молове преди седмица-две.
   —цитат от коментар 9 на Незнайко в Слънчевия град


   Моловете не ги ли затвориха на 27-ми, тоест преди 3 седмици?

  22. 22 Профил на Маршалов
   Маршалов
   Рейтинг: 1464 Неутрално

   Ае нали пцр-то беше безплатно за населението, ако има някви симптоми. Що вече не се правят по 15-20000 теста дневно ами броя тестове спада? А не ми се вярва, че няма хора със симптоми. Сигурно са ги наплашили шефовете в разговор на две очи, или по телефона, че отидат ли да се тестват, ще дойдат РЗИ да им затворят фирмите и ще останат без работа.

   мурзилка
  23. 23 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 4641 Весело

   До коментар [#18] от "Тsonkooo":

   Сега, когато се спомина и първият депутат /Валентин Касабов, ОП/ може пък и да си сменят мнението нашите "политици".

  24. 24 Профил на Тsonkooo
   Тsonkooo
   Рейтинг: 3540 Неутрално

   До коментар [#4] от "Lemmy":

   Кой е този?

  25. 25 Профил на kapac
   kapac
   Рейтинг: 398 Неутрално

   Щели сме да получим 5000 дози до края на годината, но четем следната новина за Холандия:
   Здравното министерство очаква да получи първите 500 хил. дози от ваксината преди края на годината, малко след като тя бъде разрешена от Европейската агенция по лекарствата.
   Абе, тикво проста, нали щяхме наравно с другите държави от Европа да получим. Моля някоя тиквокалинка да обясни, може би тиквата пак ще "дочуе" от някого, че Холандия е 100 пъти по-голяма от България, или ? ЩЕ ИМА ЛИ ИЗНЕНАДАНИ, АКО БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧИ НАЙ-МАЛКО ВАКСИНИ НА ГЛАВА НА НАСЕЛЕНИЕТО ???

  26. 26 Профил на Тsonkooo
   Тsonkooo
   Рейтинг: 3540 Неутрално

   До коментар [#23] от "Patsis":

   А 99-год. жена в Троянско се преборила с вируса.

  27. 27 Профил на Хриси
   Хриси
   Рейтинг: 1645 Гневно

   "Очаква се първите 5000 дози ваксини срещу коронавируса да пристигнат в България около Коледа, а в началото на януари - още 52 хил. От февруари нататък всяко тримесечие ще се получават стотици хиляди."
   Хммм, нали щяха първо 120 000 дози да дойдат, още, аха-аха до края на годината? Какво станА? Стотици хиляди на тримесечие? Нали УЖ щеше да има за всички? Кога ще стане това - към 2025 година, след като се ваксинират Бангладеш и Сомалия? Пак ни лъжат, пак ни мамят, пак нещо са освинили, пак сме в шеста глуха. А оня, плешивия фукльо с униформата, се беше завайкал, че сме щели толкова много ваксини да имаме, че какво сме щели да ги правим. Къде са тия ваксини, бе гадове? Кога ще дойдат?

   Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
  28. 28 Профил на Хелиана
   Хелиана
   Рейтинг: 1887 Неутрално

   Радвам се, че българите няма да са първите опитни мишки на Европа.

  29. 29 Профил на Индиана
   Индиана
   Рейтинг: 755 Неутрално

   "Kривата на заболелите се пречупва, смята директорът на "Пирогов"

   Не, г-н директор, хората спряха да си правят ПСР тестове - единствените, които признава държавата. Опашките и пред частните лаборатории просто изчезнаха преди около 2-3 седмици и хората си ходят болни по улиците и магазините. Вие много добре го знаете, но не разбирам, защо твърдите врели-некипели. От това нито вируса ще изчезне, нито тежко болните ще намалеят.

  30. 30 Профил на hope
   hope
   Рейтинг: 2888 Неутрално

   Безлов посочи, че има огромна разлика в данните на смъртността на 100 хил. души, като ако в област Смолян става дума за 160.3 починали, в София е 51.9. "По-добрият достъп до медицинска помощ и повечето тестване в големите градове са сред причините за по-ниската смъртност там", обясни той.
   ----------------------

   така е. в големите градове се работи повече, диша се по-мръсен въздух, всичко е много по-скъпо, хората са отчуждени, децата не играят навън, а седят повече пред компютрите.
   Освен негативите, има и плюсове.

   Любовта ще спаси света!!!
  31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
   Незнайко в Слънчевия град
   Рейтинг: 6164 Весело

   До коментар [#21] от "shymi":

   В Бавария - не. До вторник всичко си работеше.
   Но явно във форума тук има по-осведомени за нещата в Германия от самите живеещи там.

   "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  32. 32 Профил на uq
   uq
   Рейтинг: 1118 Неутрално

   Тоя гьон по-добре да мисли за кривата на персонала в Пирогов, която се пречупи вече, не могат да вържат графика някои отделения са пред затваряне.

  33. 33 Профил на Незнайко в Слънчевия град
   Незнайко в Слънчевия град
   Рейтинг: 6164 Неутрално

   До коментар [#17] от "padrino":

   "От февруари нататък всяко тримесечие ще се получават стотици хиляди, каза Кунчев. "

   "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  34. 34 Профил на Хелиана
   Хелиана
   Рейтинг: 1887 Неутрално

   До коментар [#25] от "kapac":

   Холандия, за разлика от България, започва първо да ваксинира хората по домовете- възрастни, умствено по-слабо развити. Не с медицински персонал. Ние започваме експеримента с тези, които са ни най-важни в момента.
   И това, че ще получим най-малко ваксини може да се окаже благословия за нас. Ако не го правят с цел манипулация, разбира се - както каза самият здравен министър (!), че на българина трябва да му кажеш, че нещо не достига, за да го накараш да го поиска. Кой друг народ би позволил такава явна манипулация не знам.

  35. 35 Профил на Yotce
   Yotce
   Рейтинг: 1106 Весело

   До коментар [#11] от "Dariya Koleva":

   Ами явно няма да е лекар или фармацевт, теб може само солиден източник да те убеди - бг мама или нещо от този калибър.

  36. 36 Профил на joro4900
   joro4900
   Рейтинг: 775 Весело

   До коментар [#20] от "Костадин Иванов":

   "Вчера пътувах във влак и в купето от четирима пътници само аз бях с маска."

   Какво чудно има? „Българинът(до колкото още има такива) е прост, тъп и упорит“ Е не го казвам аз, само цитирам...

  37. 37 Профил на Yotce
   Yotce
   Рейтинг: 1106 Весело

   До коментар [#27] от "Хриси":
   Спокойно, виж, че всеки втори се изживява като лекар, а всеки първи - като епидемолог. Тези няколко стотин хиляди ваксини ще стигнат, че и ще останат.

  38. 38 Профил на Рим
   Рим
   Рейтинг: 2417 Неутрално

   Всеки ден си имират по едно 150 души средно на ден.. Какво се ,,пречупва” не знам.
   —цитат от коментар 3 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


   Пречупил се е "щабът"!
   Статистиката, преди да бъде публикувана трябва да бъде "огледана" от хора на Борисов, да бъде коригирана съобразно интересите на властта и чак тогава следва публикуване.
   Така ще бъде до изборите.

   ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
  39. 39 Профил на simChо
   simChо
   Рейтинг: 285 Неутрално

   Дорде е мъничка кривата , елате да се съберем.
   Да я строшим , свободни да се назовем.

  40. 40 Профил на realguru
   realguru
   Рейтинг: 2666 Неутрално

   До коментар [#29] от "Индиана":

   За това се гледат показателите "хоспитализирани" и "в инфекциозно". И двата показателя се задържат на едни нива за сега.

   А иначе общата смъртност се гледа от НСИ и там има леко пречупване последната седмица.

   https://bit.ly/38aKevk

  41. 41 Профил на Nik Nikolov
   Nik Nikolov
   Рейтинг: 135 Неутрално

   С мерки без мерки, светът върви ускорено към 70 - то % , другото е шменти капели и милиарди пари.

  42. 42 Профил на Nevena Stoilova
   Nevena Stoilova
   Рейтинг: 363 Неутрално

   Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

   март - 8
   април - 58
   май - 74
   юни - 90
   юли - 153
   август - 246
   септември - 196
   октомври - 482
   ноември - 2560
   1-10 декември - 1469

  43. 43 Профил на Хелиана
   Хелиана
   Рейтинг: 1887 Неутрално

   До коментар [#17] от "padrino":

   Хайде пак проливаш крокодирски сълзи за България. Успокой се малко, това е бройката, която ни е необходима. Нали експериментът тече вече при вас. Колкото по-дълго, преди да започне при нас, толкова по-добре.

  44. 44 Профил на Хриси
   Хриси
   Рейтинг: 1645 Неутрално

   До коментар [#27] от "Хриси":Спокойно, виж, че всеки втори се изживява като лекар, а всеки първи - като епидемолог. Тези няколко стотин хиляди ваксини ще стигнат, че и ще останат.
   —цитат от коментар 37 на Yotce


   Не съм спокойна. Същият цирк беше и с грипните ваксини. Уж никой не искаше да се ваксинира, а накрая не стигнаха. С 300 зора и връзки с познат аптекар успях да намеря една за майка ми, която се ваксинира всяка година, защото е рискова група. Досега такова чудо не е било. Никога не съм разчитала на държавата и прословутите ѝ безплатни грипни ваксини за хора над 65 години, не разчитах и сега - съвсем разумно, както се оказа, защото при близо 60 души за ваксини при джипито, бяха осигурили ... 10 ваксини.
   Проблемът сега е, че няма как да ѝ намеря ваксина чрез познат аптекар и ще трябва да разчитам на управляващото ОПГ. А то, както е добре известно на всички, е потресаващо некомпетентно.

   Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
  45. 45 Профил на realguru
   realguru
   Рейтинг: 2666 Неутрално

   С мерки без мерки, светът върви ускорено към 70 - то % , другото е шменти капели и милиарди пари.
   —цитат от коментар 41 на Nik Nikolov


   Че върви, върви, ама според мен е на 10-20% още :)

   Ще трябва още 2-3 зими да го чакаме до де стигне 70% :)

  46. 46 Профил на realguru
   realguru
   Рейтинг: 2666 Неутрално

   До коментар [#27] от "Хриси":Спокойно, виж, че всеки втори се изживява като лекар, а всеки първи - като епидемолог. Тези няколко стотин хиляди ваксини ще стигнат, че и ще останат.
   —цитат от коментар 37 на Yotce


   Странно нещо е българина. Е оная вечер само за 2 часа от вирусолог се преквалифицира в боксов експерт. :)

  47. 47 Профил на stargate
   stargate
   Рейтинг: 1958 Неутрално

   До коментар [#38] от "Рим":

   Пречупил се е "щабът"!
   Статистиката, преди да бъде публикувана трябва да бъде "огледана" от хора на Борисов, да бъде коригирана съобразно интересите на властта и чак тогава следва публикуване.
   Така ще бъде до изборите.
   —цитат от коментар 38 на Рим


   Да, така ще е, обадете се в Германия да ви кажат какво да правите, кога да ядете и ходите до тоалетната!

  48. 48 Профил на plynii
   plynii
   Рейтинг: 717 Неутрално

   Нов рекорд - вече сме 14-ти в света по брой починали на един милион население!
   Задминахме Франция.
   Гарантирано от Борисов българоубиец.

  49. 49 Профил на Nevena Stoilova
   Nevena Stoilova
   Рейтинг: 363 Неутрално

   Идват ваксините, само кой ще ме убеди, че стават да ме боцкат с тях?
   —цитат от коментар 11 на Dariya Koleva

   А защо някой трябва да те убеждава, ваксинирането не е задължително. Ако искаш. Ако не искаш - рискувай да преболедуваш. Веднъж вземи сама решение за живота си.

  50. 50 Профил на k_
   k_
   Рейтинг: 3498 Неутрално

   В Германия затегнаха мерките ....,а заразените и умирающите СЪ коронавирусъ се увеличават.....а ний в татковината къртим мивки и пречупваме кривата!?🙉Молив и цифра ,душа не носят.🐵
   —цитат от коментар 1 на Шакир Зулов

   Нищо не се пречупва в Германия, защото нищо не е имало есента.
   Не е имало и в Скандинавието.
   https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

   Мерките в Германия са артичстични пиар изпълнения на Меркел и политическата им класа в отчаян опит да удържат властта, която от 10г вече е няква странна комбинация между леви и десни.

   Дори пикът в държавите, коити с нагнетяване на паника и шашави мерки успяха да се обзаведат с "пик" и там рязко спада, преди да е бита дори една ваксина.

   У нас неприлично високата обща смъртност се дължи изключително на неадекватиниците в здравната система - като почнеш от министъра с манатилтет на пионерски отряден ръководител, ЩАБаджиите с мислене на старшинки и стигнеш до шефове на болници с милионните годишни заплати.

  51. 51 Профил на Vassil Stoychev
   Vassil Stoychev
   Рейтинг: 792 Неутрално

   До коментар [#35] от "Yotce":

   Драги, моли се да те не стига. Мен преди години едва не ме уби ваксина против грип , реагирайки на остатък от антибиотик в кръвта ми. Та мисля е ясно защо няма да се ваксинирам. И да, короната е гадна, изкарах я тежко, но не ме е страх.

  52. 52 Профил на xkoleva
   xkoleva
   Рейтинг: 480 Неутрално

   Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

   Швеция - 779

   За сравнение - съседите на Швеция:

   Дания - 171
   Финландия - 87
   Норвегия - 74

   и България - 916

   https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

   https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  53. 53 Профил на Един вампир броди из Европа
   Един вампир броди из Европа
   Рейтинг: 2808 Неутрално

   Сега чета, че в Индонезия са внесли от китайската ваксина и ще имунизират най-напред младите, за да създадат знаменития стаден имунитет. С логиката, че те са най-мобилни, най-изложени на риск от заразяване и най-активни разпространители. Докато всички други започват с 90-годишните по логиката, че при тях заболяването би било най-опасно. Има за какво да се замисли човек.

   Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
   Един вампир броди из Европа
   Рейтинг: 2808 Неутрално

   Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:Швеция - 779За сравнение - съседите на Швеция:Дания - 171Финландия - 87Норвегия - 74и България - 916https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/ https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
   —цитат от коментар 52 на xkoleva


   А какво ще бъде, ако сравним броя на починалите с броя на заразените?

   Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  55. 55 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 4641 Неутрално

   До коментар [#26] от "Тsonkooo":

   Знаеш ли колко простуди е изкарала 99-годишната на греяна троянска сливова или най-много на чай и аспирин досега в своето балканско село? Сигурно и всички 4 братовчеди на ковид-19 са минали през нея. Имала е жената и естествен и придобит имунитет.

  56. 56 Профил на Костадин Иванов
   Костадин Иванов
   Рейтинг: 3309 Неутрално

   До коментар [#22] от "Маршалов":

   "Сигурно са ги наплашили шефовете в разговор на две очи, или по телефона, че отидат ли да се тестват, ще дойдат РЗИ да им затворят фирмите и ще останат без работа."
   ===============
   Ако някой е успял достатъчно де ме уплаши, че коронестият е много опасен, никой шеф не може да ме уплаши. Ако ритна камбаната, пука ми за работата.
   Тук в "Дневник" и форума редовно плашат хората с плашене. Ефектът е противоречив - всеки си вярва в това, което иска или си избира плашилките.

   Еретик
  57. 57 Профил на simChо
   simChо
   Рейтинг: 285 Неутрално

   "Кривата на заболелите се пречупва..."Така е като се въведат мерки. Вижте Франция - не взеха мерки, оставиха молове, фитнеси и ресторанти отворени и сега даже и президентът им болен. Ако и те бяха въвели мерки щеше да е здрав човека.
   —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


   Ама и той - дере се по стадионите , беснее из дискотеки, вместо да е при Бабет - и какво друго да стане?

  58. 58 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 7001 Неутрално

   Не знам колко ще са ефективни ваксините , само да не навредят.

  59. 59 Профил на Martin Nikolov
   Martin Nikolov
   Рейтинг: 8 Неутрално

   До коментар [#21] от "shymi":

   Той тоя пич е бил надрусан, не че моловете са пълни с тази истерия Ковид

  60. 60 Профил на Хелиана
   Хелиана
   Рейтинг: 1887 Неутрално

   До коментар [#53] от "Един вампир броди из Европа":

   Това за Индонезия е разбираемо. Те имат твърде висока раждаемост и сигурно се опитват ваксинирайки младите да я понамалят, нали това е един от най-често срещащите се странични ефекти, установен досега.

  61. 61 Профил на Хриси
   Хриси
   Рейтинг: 1645 Любопитно

   До коментар [#53] от "Един вампир броди из Европа":Това за Индонезия е разбираемо. Те имат твърде висока раждаемост и сигурно се опитват ваксинирайки младите да я понамалят, нали това е един от най-често срещащите се странични ефекти, установен досега.
   —цитат от коментар 60 на Хелиана


   Би ли ми показала няколко сериозни научни изследвания - публикувани в научни журнали с добра репутация и утвърдени - доказващи това малоумно твърдение?

   Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
  62. 62 Профил на Abbey Road
   Abbey Road
   Рейтинг: 59 Неутрално

   До коментар [#53] от "Един вампир броди из Европа":


   Сега чета, че в Индонезия са внесли от китайската ваксина и ще имунизират най-напред младите, за да създадат знаменития стаден имунитет. С логиката, че те са най-мобилни, най-изложени на риск от заразяване и най-активни разпространители. Докато всички други започват с 90-годишните по логиката, че при тях заболяването би било най-опасно. Има за какво да се замисли човек.
   —цитат от коментар 53 на Един вампир броди из Европа


   Целта на ваксината е да намали ефекта на симптомите на болестта, тоест да преболедуваш по-леко. Ваксината НЕ ограничава РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО на вируса, това че си ваксиниран не те спира да заразяваш други хора. С оглед на фактите,че вирусът по принцип не засяга младите в сериозна степен, за разлика от хората на възраст 65+, решението на властите в Индонезия е най-малкото СТРАННО, ако не и МОРАЛНО УКОРИМО.

   Fere libenter homines id quod volunt credunt.
  63. 63 Профил на k_
   k_
   Рейтинг: 3498 Неутрално

   Баш та тия времена някой да му липсва информация!
   Сега, Пайзер е одобрена от Панела със 17 ЗА на 4 Против, един въздържал се.
   Модерна 20 ЗА , 1 въздържал.
   Против 4 на Пфайзер са, защото препоръчвали да се слага над 16г пък нямали достатъчно данни според Панела.

   https://www.statnews.com/2020/12/17/moderna-vaccine-fda-panel/

   Иначе от тази на Модерна, тия дето са си слагали нещо допълнително по лицето и дужуките май са подпухнали повечко като страничен ефект.
   Така че всеки/всяка да си избира шота внимателно.

   А, бе интересни времена са, верно.

  64. 64 Профил на happymimi
   happymimi
   Рейтинг: 484 Неутрално

   за съжаление е тегава работата, но пък шефовете на хранителните вериги и производителите на дезинфектанти се облажиха

  65. 65 Профил на Гражданин
   Гражданин
   Рейтинг: 2239 Неутрално

   Мантрата за стабилна икономика изпръцка :-)
   Това реално означава, че поне 50% от икономиката са заети в туризъм и увеселителен бизнес. Което хич не е добре!

  66. 66 Профил на Хелиана
   Хелиана
   Рейтинг: 1887 Неутрално

   До коментар [#61] от "Хриси":

   Тази статия е актуализиран вариант на статия от 2017, в която се описва,че поне в 1/3 от ваксините срещу тетанус в Кения, извършвани от СЗО, е намерено вещество, използвано във ваксините за контрол на раждаемостта.
   https://ijvtpr.com/index.php/IJVTPR/article/view/3
   Защо да не продължат със "страничните ефекти" на ваксините и при младите индонезийци, пътят е добре проправен.

   Ние естествено нямаме нужда някой да ни контролира раждаемостта, точно обратното. Затова при нас е добре да се знае, че влиянието на ваксините върху фертилността изобщо не е изследвано. Ето какво пише в документа, предназначен за медицинските професионалисти в Англия: "It is unknown whether COVID-19 mRNA Vaccine BNT162b2 has an impact on fertility" .
   https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/943417/Information_for_healthcare_professionals.pdf&ved=2ahUKEwi8r9Ce0dftAhVyAhAIHVAmCg04ChAWMAJ6BAgHEAE&usg=AOvVaw2u_Tsh6q5Y02kAnbWY_R65

   В САЩ университетът в Маями тепърва започва да проучва ефекта и по собствените им думи се надяват да имат поне някакви предварителни данни, преди да започнат масовите имунизации през пролетта
   https://www.google.com/amp/s/physician-news.umiamihealth.org/miller-school-researchers-recruiting-for-study-on-covid-19-vaccine-and-male-fertility/amp/ .

  67. 67 Профил на neut
   neut
   Рейтинг: 508 Неутрално

   "Кривата на заболеваемостта се пречупва"

   Мерките трябва да останат по-дълго време за траен резултат

   In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  68. 68 Профил на Иван
   Иван
   Рейтинг: 1257 Неутрално

   'Учители са против връщане на децата в училищата"
   То кой не ще да е 1,5 часа на ден на работа от къщи. (Часовете на децата до 4 клас са по 20 мин.)

   Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK