Разследващият главния прокурор: Ще отговори на очакванията или 7 г. ще разхожда костюми

Законопроектът бе гласуван на първо четене точно година, след като главният прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност.

© Цветелина Белутова, Капитал

Законопроектът бе гласуван на първо четене точно година, след като главният прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност.Независимият прокурор, който да има правомощие да разследва главния, да бъде излъчен от общото събрание на прокурорите, за да има по-голяма легитимност и всеки един желаещ да може да се самопредложи за поста. Това са само част от идеите, които роди дебатът в парламента за промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да се създаде специална нова фигура на прокурор, който да може да разследва главния при данни за извършено престъпление.


Тези идеи вероятно ще бъдат внесени като предложения за промени между първо и второ четене на законопроекта, след като днес с мнозинство от 100 души, 46 против и 10 въздържали се депутатите приеха предложението на ГЕРБ и Обединените патриоти. Приемането на законопроекта, макар и само на първо четене, идва точно година след като главният прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност, а заявките на управляващите са промените да влязат в сила до края на мандата на това Народно събрание.


Какво прие днес парламентът


Това е новото, второ поред предложение на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти за фигурата на т.нар. "независим" прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния, след провала на проекта за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов.
С промените в НПК депутатите днес приеха промени, с които независимият прокурор ще може да разследва главния, ще бъде издиган от поне шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и избран за 7 години мандат от обикновено мнозинство от пленума на Висшия съдебен съвет (в който влизат членовете както на прокурорската, така и на съдийската колегия).


Народното събрание прие на първо четене предложенията за промени, с които се създава фигура на прокурор, който ще работи по разследванията срещу главния прокурор.

© Цветелина Белутова

Народното събрание прие на първо четене предложенията за промени, с които се създава фигура на прокурор, който ще работи по разследванията срещу главния прокурор.


Той ще бъде част от прокуратурата, но актовете му няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор и ръководство. Делата срещу главния прокурор ще се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.


Повече за законопроекта и предложенията - четете тук


Управляващите: Отговаряме на очакванията на обществото и европейските партньори


В подкрепа на законопроекта Красимир Ципов, Анна Александрова и Десислава Атанасова от ГЕРБ обявиха от парламентарната трибуна, че с предлаганите промени се отговаря както на очакванията на обществото, така и на очакванията на европейските партньори. С това мнозинството мотивира и бързането, с което бяха написани, внесени и обсъдени промените.

"Категорична е позицията ни, че възнамеряваме това предложение да стане факт преди края на мандата на това Народно събрание. И едновременно с това да стартира процедурата по избор на такъв прокурор", подчерта Красимир Ципов.

По думите му има някои разлики със законопроекта, предложен от бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов, като една от тях например е, че новият прокурор няма да бъде избиран само от прокурорската колегия на ВСС, а е предвидено изборът да се прави от целия пленум на кадровия орган. По този начин според мнозинството ще се гарантира независимостта му.


Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че тези промени трябва да бъдат приети до края на мандата на това Народно събрание.

© Анелия Николова

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че тези промени трябва да бъдат приети до края на мандата на това Народно събрание.


"Дадохме ясен знак, че сме готови да преосмислим, включително и това кой може да направи предложението за номинациите. Затова между първо и второ четене ще предложим всеки един кандидат за тази длъжност да може да се самономинира", обясни още Ципов и призна, че дали управляващите са прави или не ще покаже само времето.


Критиките: 7 г. ще разхожда костюми по телевизиите и ще си харчи заплатата


Очаквано в дебата по-активни бяха представителите на опозицията, които се противопоставиха на този тип "необмислено законотворчество, което избуява в края на мандата". Едно от предложенията - на отцепникът от БСП Красимир Янков, е кандидатите за прокурор по разследването срещу главния да се излъчват от общото събрание на прокуратурата за по-голяма легитимност и по-широко представителство.


"През лятото хората протестираха и искаха оставката на двама души - на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Вместо оставката на Борисов хората получиха идеи за нова Конституция. Вместо оставката на главния прокурор се предлага да се сложи един декоративен намордник на главния прокурор. Какво ще работи този човек? Ще разхожда костюми и ще си харчи заплатата, ще влачи две досъдебни производства до края на мандата и нищо няма да свърши?", коментира от трибуната на парламента Тодор Байчев от БСП.


По думите му на Висшия съдебен съвет бе предложен Иван Гешев и той бе избран, а сега ще им се предложи "Гешо Иванов и те ще трябва да ръкопляскат, да кимат и да го приемат". Според депутата от левицата с този законопроект ще се мултиплицира моделът на главния прокурор.


Крум Зарков от БСП направи серия от сравнения в опит да обясни позицията на парламентарната група.

"За 7 години този човек ще развие обсесия - той ще става и ще ляга с мисълта за главния прокурор. Не знам как си представяте това съжителство между главния прокурор и неговото алтер его. Единият ще бяга, другият ще се крие? Или като в уестърн ще се гледат в очите и ще се чудят кой пръв ще посегне към НК?", каза Зарков и продължи с въпросите: "Как този човек ще оправдае 7-годишната си заплата, ако не е разследвал, не е повдигал обвинение и не е осъдил? В началото ще ходи по телевизиите, докато е интересен, и после нищо няма да работи".

По думите на депутата големият въпрос е вписва ли се фигурата на главния прокурор с настоящите функции и действия в демократичните стандарти - легитимност на избора, контрол на правомощията и отчет на резултатите. Той подчерта, че това може да стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да се предвиди отказът за образуване на производство да бъде контролиран от съд.


"Този въпрос има отношение и към този нов разследващ главния прокурор. Когато е сезиран и откаже да образува производство и това решение е еднолично, да не се окаже, че този, който трябва да го разследва, работи към бюрото по защита на главния прокурор", посочи Зарков.


По думите му е необходима цялостна реформа, но това ще е задача на следващото правителство, а сегашното мнозинство може да направи едно полезно нещо и то е да освободи пътя за друго мнозинство.


Зарков припомни произнасянето на Конституционния съд по въпроса, като каза, че проблемът не е в юридическата невъзможност, а във фактическата невъзможност да има независимо разследване срещу главния прокурор заради йерархическия закон, който не е толкова законово уреден, но съществува на практика.


Според Крум Зарков е необходима цялостна реформа, но това ще е задача на следващото правителство, а сегашното мнозинство може да направи едно полезно нещо и то е да освободи пътя за друго мнозинство.

© Цветелина Белутова, Капитал

Според Крум Зарков е необходима цялостна реформа, но това ще е задача на следващото правителство, а сегашното мнозинство може да направи едно полезно нещо и то е да освободи пътя за друго мнозинство.


"Единственото хубаво в този законопроект е, че най-сетне се престрашихте да кажете нещо по въпроса. Но това не е ваше постижение, а на площада, който ви притисна, и на европейските наблюдатели, които ви притиснаха с резолюция. Но насила хубост не става и в резултат са тези законопроекти", добави депутатът от левицата.


Според Смиляна Нитова от БСП този законопроект е правен нонсенс и политическа заблуда, че управляващите изпълняват препоръките на Венецианската комисия и на Съвета на Европа.


"Очевидно е, че се прави с цел да се печели време, да тупате топката. Няма да бъде одобрено от Венецианската комисия и отново ще се чудите какви механизми да търсите, за да заблуждавате българските граждани", добави още тя.


Явор Нотев от "Атака" също отправи критиките и съмненията си към законопроекта под формата на въпроси и поиска конкретна информация за европейските правни системи, в които се предвижда подобна фигура.


"Тази процедура удивително наподобява процедурата за паралелен избор на главен прокурор. Тогава нямаше втори кандидат - задава се логичният въпрос къде беше този кандидат, който сега ще се окаже достоен като личност и професионалист да проверява главния прокурор? Защо той не беше конкурент на главния прокурор и сигурни ли сме, че той ще е достоен?", каза Нотев.


"Не е ли много по-лесно предварително известният проверяващ да бъде манипулиран или стимулиран да реши въпроса по определен начин?", попита още депутатът.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  ,,Това е новото, второ поред, предложение на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти за фигурата на т.нар. "независим" прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния, след провала на проекта за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов.”

  Ама какво значи ,,НЕЗАВИСИМ” прокурор бе?
  Нима другите всичките са зависими?
  Толкова сте жалки и смешни!!!!!

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Не ни трябва гл. прокурор ! Както няма гл съдия и гл адвокат ! Мандат 5г . за висшите магистрати. Гл. прокурор е съветско изобретение за всяване на страх.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Резонен въпрос, ако имаме главен прокурор, който отговаря на всички законови норми и си върши съвестно работата, назначения да го разследва какво ще прави през мандата си? Това ще си остане поредният напън това НС да произведе нещо, което обществото очаква. Сега може да помислят и в перспектива, да сътворят и длъжност за специален прокурор, който да разследва този, който му е работата да разследва главния. Няма оправия с тия главанаци в НС, с тия опити да хвърлят прах в очите на ЕК, че видиш ли правят нещо, само излагация.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  Ще се отчита на шефа си - действащия главен прокурор ! Или някой се прави някакви илюзии по въпроса ?

 6. 6 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  ,,Това е новото, второ поред, предложение на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти за фигурата на т.нар. "независим" прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния, след провала на проекта за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов.”Ама какво значи ,,НЕЗАВИСИМ” прокурор бе?Нима другите всичките са зависими?Толкова сте жалки и смешни!!!!!
  —цитат от коментар 1 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  е все пак им се явява шеф то там е работата сега, те хем могат да го разследват, хем той може да ги натири в някоя районна прокуратура в долно нанагорнище.

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Не ни трябва гл. прокурор ! Както няма гл съдия и гл адвокат ! Мандат 5г . за висшите магистрати. Гл. прокурор е съветско изобретение за всяване на страх.
  —цитат от коментар 2 на hodounski


  Да, така се получава. Най-добрата идея която се чу е да няма един главен, а да са двама на двете върховни прокуратури, по модела на съдиите. Тогава ще могат да се разследват един друг.

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  При сегашното положение, по-скоро ще разхожда ...
  https://www.dnevnik.bg/comix/283683/

 9. 9 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Само Кьовеши ще може истински да контролира Гешев!
  Ама трябва и контрол на Панов и компания, че и те са партизански внуци!

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  "Независимият прокурор, който да има правомощие да разследва главния, да бъде излъчен от общото събрание на прокурорите, за да има по-голяма легитимност и всеки един желаещ да може да се самопредложи за поста. "

  Това е напълно достатъчно, за да се каже, че се готви поредната бутафория. Йерархичната, централизирана по сталински прокуратура, подчинена безусловно на главния прокурор, ще избира кой да го разследва! Комедия!

 11. 11 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Гневно

  Цирк за пред електората. Гласувайте ОЩЕ за ГЕРБ, не спирайте!

 12. 12 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Само Кьовеши ще може истински да контролира Гешев! Ама трябва и контрол на Панов и компания, че и те са партизански внуци!
  —цитат от коментар 9 на Dankol


  Не може, Кьовеши се занимава само със злоупотреби с еврофондове и ДДС измами.

 13. 13 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Кандидата ше требва да доказва, че ВЕЧЕ Е РАЗХОЖДАЛ КОСТЮМИ. Колкото по-дълго, толкова по-добре. Ако може, да е замотале дела още срещу луканов, валентин моллов, тези.....ако например е прекпратил преписка срещу бай миле - най-се цени.
  Изисквения, какво да се прави............

 14. 14 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  От Конституцията да отпадне длъжността на главния прокурор като “армейски началник” на всички прокурори и да се реформира структурата на ВСС с минимилизиране на парламентарната квота в него. Тези предложения за реформа на основния закон представи инициативата “Правосъдие за всеки”. Плюс закриване на специализираните съдилища – първоинстанционен и апелативен (чрез отпадането им от Закона за съдебната власт) и въвеждане на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство (в НПК).

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  Не се знае , ама все пак.....по-сигурното е след изборите да има други идеи......

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Ако прокурора над прокурора е "независим", това значи, че главният прокурор е зависим. Следва, че "независимият" ще е в ролята на параван, на този, от който е зависим Главния и едновременно надзирател на Главния. Значи ще е нещо като Цацаров над Назначените олигарси.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Гневно

  Аз предлагам Цацаров да бъде избран за разследващ Гешев! А след като изтече мандата на Гешев, предлагам Цацаров да бъде избран за гл. прокурор, а Гешев да го разследва! И така да се менкат като Путин и Медведев!

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  Не видях в статията на чии очаквания ще трябва да отговори разследващия.
  Но ние си знаем, де.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  "Библиотекарите" сигурно си мислят, че г-жа Кьовеши яде доматите с колците.

 22. 22 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Гешев не разследва умишлено съмнения за престъпления. За това как ще бъде наказан? И отказът от разследване престъпление ли е? Това са проблемите при главния прокурор. А целият ВСС с няколко изключения е от гнили ябълки, вижда се от решенията му. Ще избере прокурор като себе си.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  " 7 г. ще разхожда костюми по телевизиите и ще си харчи заплатата"
  Много станаха такива в средите на прокуратурата и не само. Ако ще е пак такъв, по-добре да го няма.

 25. 25 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Грабвайте пуканките и сядайте да се насладите на сеира! ...Пак същите соросоидни комуняци почват неистово врещене, че този ми ти прокурорин щял да си драпа макарите 7 години, щото нямало какво да му се разследва на Главния. Абе когато и да пребиеш мал;оумниците от ДСБ/ДеБъ, все ще е късно!
  —цитат от коментар 15 на Искрето от Искъро


  Ще има смисъл от пуканки, само ако тоя прокурор се избираше от НПО-тата, примерно. Ама сега-засега оставаме на бозаво представление на цирк Пеевски /пардон ВСС/. Няма съспенс, има държавна корупция и схеми за контрол на властта.

 26. 26 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Аз предлагам Петьо Еврото да изберат.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Пепи Еврото е най-добрата кандидатура за този пост!
  Новите промени в закона са писани с тази идея.
  ХА-ХА

 29. 29 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#27:"Искрето от Искъро"][/quote]

  Имам предвид да контролира достъпа до властта и бюджетните и евро пари - кой да има достъп и кой не. Това не е нито по закон, нито по нормален човешки морал.

 30. 30 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Любопитно

  Напълно е възможно Гешев да подаде оставка и да стане активен член на ДеБъ!🐵

  Много съм прост
 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Весело

  "Тази процедура удивително наподобява процедурата за паралелен избор на главен прокурор. Тогава нямаше втори кандидат - задава се логичният въпрос къде беше този кандидат, който сега ще се окаже достоен като личност и професионалист да проверява главния прокурор? Защо той не беше конкурент на главния прокурор и сигурни ли сме, че той ще е достоен?", каза Нотев."

  Хахахах, прав е!
  Ами направо Цацацров да препоръча и този бастун, за да няма скрито-покрито!

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Още един нехранимайко на държавната ясла

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK