Разследващият главния прокурор: Ще отговори на очакванията или 7 г. ще разхожда костюми

Законопроектът бе гласуван на първо четене точно година, след като главният прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност.

© Цветелина Белутова, Капитал

Законопроектът бе гласуван на първо четене точно година, след като главният прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност.Независимият прокурор, който да има правомощие да разследва главния, да бъде излъчен от общото събрание на прокурорите, за да има по-голяма легитимност и всеки един желаещ да може да се самопредложи за поста. Това са само част от идеите, които роди дебатът в парламента за промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да се създаде специална нова фигура на прокурор, който да може да разследва главния при данни за извършено престъпление.


Тези идеи вероятно ще бъдат внесени като предложения за промени между първо и второ четене на законопроекта, след като днес с мнозинство от 100 души, 46 против и 10 въздържали се депутатите приеха предложението на ГЕРБ и Обединените патриоти. Приемането на законопроекта, макар и само на първо четене, идва точно година след като главният прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност, а заявките на управляващите са промените да влязат в сила до края на мандата на това Народно събрание.


Какво прие днес парламентът


Това е новото, второ поред предложение на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти за фигурата на т.нар. "независим" прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния, след провала на проекта за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов.
С промените в НПК депутатите днес приеха промени, с които независимият прокурор ще може да разследва главния, ще бъде издиган от поне шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и избран за 7 години мандат от обикновено мнозинство от пленума на Висшия съдебен съвет (в който влизат членовете както на прокурорската, така и на съдийската колегия).


Народното събрание прие на първо четене предложенията за промени, с които се създава фигура на прокурор, който ще работи по разследванията срещу главния прокурор.

© Цветелина Белутова

Народното събрание прие на първо четене предложенията за промени, с които се създава фигура на прокурор, който ще работи по разследванията срещу главния прокурор.


Той ще бъде част от прокуратурата, но актовете му няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор и ръководство. Делата срещу главния прокурор ще се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.


Повече за законопроекта и предложенията - четете тук


Управляващите: Отговаряме на очакванията на обществото и европейските партньори


В подкрепа на законопроекта Красимир Ципов, Анна Александрова и Десислава Атанасова от ГЕРБ обявиха от парламентарната трибуна, че с предлаганите промени се отговаря както на очакванията на обществото, така и на очакванията на европейските партньори. С това мнозинството мотивира и бързането, с което бяха написани, внесени и обсъдени промените.

"Категорична е позицията ни, че възнамеряваме това предложение да стане факт преди края на мандата на това Народно събрание. И едновременно с това да стартира процедурата по избор на такъв прокурор", подчерта Красимир Ципов.

По думите му има някои разлики със законопроекта, предложен от бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов, като една от тях например е, че новият прокурор няма да бъде избиран само от прокурорската колегия на ВСС, а е предвидено изборът да се прави от целия пленум на кадровия орган. По този начин според мнозинството ще се гарантира независимостта му.


Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че тези промени трябва да бъдат приети до края на мандата на това Народно събрание.

© Анелия Николова

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че тези промени трябва да бъдат приети до края на мандата на това Народно събрание.


"Дадохме ясен знак, че сме готови да преосмислим, включително и това кой може да направи предложението за номинациите. Затова между първо и второ четене ще предложим всеки един кандидат за тази длъжност да може да се самономинира", обясни още Ципов и призна, че дали управляващите са прави или не ще покаже само времето.


Критиките: 7 г. ще разхожда костюми по телевизиите и ще си харчи заплатата


Очаквано в дебата по-активни бяха представителите на опозицията, които се противопоставиха на този тип "необмислено законотворчество, което избуява в края на мандата". Едно от предложенията - на отцепникът от БСП Красимир Янков, е кандидатите за прокурор по разследването срещу главния да се излъчват от общото събрание на прокуратурата за по-голяма легитимност и по-широко представителство.


"През лятото хората протестираха и искаха оставката на двама души - на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Вместо оставката на Борисов хората получиха идеи за нова Конституция. Вместо оставката на главния прокурор се предлага да се сложи един декоративен намордник на главния прокурор. Какво ще работи този човек? Ще разхожда костюми и ще си харчи заплатата, ще влачи две досъдебни производства до края на мандата и нищо няма да свърши?", коментира от трибуната на парламента Тодор Байчев от БСП.


По думите му на Висшия съдебен съвет бе предложен Иван Гешев и той бе избран, а сега ще им се предложи "Гешо Иванов и те ще трябва да ръкопляскат, да кимат и да го приемат". Според депутата от левицата с този законопроект ще се мултиплицира моделът на главния прокурор.


Крум Зарков от БСП направи серия от сравнения в опит да обясни позицията на парламентарната група.

"За 7 години този човек ще развие обсесия - той ще става и ще ляга с мисълта за главния прокурор. Не знам как си представяте това съжителство между главния прокурор и неговото алтер его. Единият ще бяга, другият ще се крие? Или като в уестърн ще се гледат в очите и ще се чудят кой пръв ще посегне към НК?", каза Зарков и продължи с въпросите: "Как този човек ще оправдае 7-годишната си заплата, ако не е разследвал, не е повдигал обвинение и не е осъдил? В началото ще ходи по телевизиите, докато е интересен, и после нищо няма да работи".

По думите на депутата големият въпрос е вписва ли се фигурата на главния прокурор с настоящите функции и действия в демократичните стандарти - легитимност на избора, контрол на правомощията и отчет на резултатите. Той подчерта, че това може да стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да се предвиди отказът за образуване на производство да бъде контролиран от съд.


"Този въпрос има отношение и към този нов разследващ главния прокурор. Когато е сезиран и откаже да образува производство и това решение е еднолично, да не се окаже, че този, който трябва да го разследва, работи към бюрото по защита на главния прокурор", посочи Зарков.


По думите му е необходима цялостна реформа, но това ще е задача на следващото правителство, а сегашното мнозинство може да направи едно полезно нещо и то е да освободи пътя за друго мнозинство.


Зарков припомни произнасянето на Конституционния съд по въпроса, като каза, че проблемът не е в юридическата невъзможност, а във фактическата невъзможност да има независимо разследване срещу главния прокурор заради йерархическия закон, който не е толкова законово уреден, но съществува на практика.


Според Крум Зарков е необходима цялостна реформа, но това ще е задача на следващото правителство, а сегашното мнозинство може да направи едно полезно нещо и то е да освободи пътя за друго мнозинство.

© Цветелина Белутова, Капитал

Според Крум Зарков е необходима цялостна реформа, но това ще е задача на следващото правителство, а сегашното мнозинство може да направи едно полезно нещо и то е да освободи пътя за друго мнозинство.


"Единственото хубаво в този законопроект е, че най-сетне се престрашихте да кажете нещо по въпроса. Но това не е ваше постижение, а на площада, който ви притисна, и на европейските наблюдатели, които ви притиснаха с резолюция. Но насила хубост не става и в резултат са тези законопроекти", добави депутатът от левицата.


Според Смиляна Нитова от БСП този законопроект е правен нонсенс и политическа заблуда, че управляващите изпълняват препоръките на Венецианската комисия и на Съвета на Европа.


"Очевидно е, че се прави с цел да се печели време, да тупате топката. Няма да бъде одобрено от Венецианската комисия и отново ще се чудите какви механизми да търсите, за да заблуждавате българските граждани", добави още тя.


Явор Нотев от "Атака" също отправи критиките и съмненията си към законопроекта под формата на въпроси и поиска конкретна информация за европейските правни системи, в които се предвижда подобна фигура.


"Тази процедура удивително наподобява процедурата за паралелен избор на главен прокурор. Тогава нямаше втори кандидат - задава се логичният въпрос къде беше този кандидат, който сега ще се окаже достоен като личност и професионалист да проверява главния прокурор? Защо той не беше конкурент на главния прокурор и сигурни ли сме, че той ще е достоен?", каза Нотев.


"Не е ли много по-лесно предварително известният проверяващ да бъде манипулиран или стимулиран да реши въпроса по определен начин?", попита още депутатът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK