С 18-годишно закъснение държавата въведе електронните рецепти

С 18-годишно закъснение държавата въведе електронните рецепти

© Надежда ЧипеваЕлектронните рецепти, за които като част от електронното здравеопазване анонс има всяка година от 2002-а насам, са факт от днес. Те бяха представени на специален брифинг от зам.-министъра на здравеопазването и председател на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева и представители на държавната фирма "Информационно обслужване". На специалистите, които поддържат софтуера на лекарите и фармацевтите, е даден "ключ", с който те предстои да настроят системите им за работа с електронните рецепти. Крайният срок за това е 1 май 2021 г., а дотогава ще се ползват и традиционните хартиени рецепти. Аптеките и ДКЦ-тата, които заработят с електронни рецепти, засега ще се обозначават със специални стикери. Целта след това е да се премине изцяло към електронни рецепти.


С 18-годишно закъснение държавата въведе електронните рецепти

© Велко Ангелов


Рецептите ще бъдат еднократни или многократни. Ще са подписани с електронен подпис от лекарите, ще имат уникален QR код и идентификационен номер, като ще съдържат ЕГН на пациента и съответната дата. След като пациентът съобщи някои от тези параметри (водещ е ЕГН) в аптеката, фармацевтът ще намира рецептата във виртуално хранилище и ще може да я изпълни.
Електронната рецепта не променя досегашния установен ред за получаване, обясни Жени Начева. Трябва да се осъществи физически преглед при съответния лекар, който издава и амбулаторен лист. Единствените изключения за неприсъствено издаване на електронна рецепта са за болни от COVID-19 и при болнична помощ. Системата за контрол върху продажбата на лекарства не отпада по този начин, категорична бе Начева.


Чрез електронната рецепта ще се създаде досие на пациента, където ще се вижда историята на назначените му медикаменти.


Втора стъпка в посока електронно здравеопазване


За въвеждането на електронна рецепта като част от електронното здравеопазване, в България се говори от далечната вече 2002 г. В първата вълна на коронакризата - в края на март, технологични компании обявиха, че ще подпомогнат държавата, като дарят 15 хил. часа безплатен труд за довършването на информационните системи в здравеопазването. Целта беше максимално бързо да заработят услуги като електронно здравно досие, електронна рецепта, електронно направление, ключови регистри, проследяване и анализ на пътя на лекарствата и т.н. Идеята им беше приета с благодарност от здравния министър тогава Кирил Ананиев, който прогнозира, че може до ноември задачите да бъдат изпълнени.


Четири месеца по-късно пред вестник "Сега" от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, която обединява технологичните компании, потвърдиха, че не са получили задание за работа по системата за е-здравеопазване. От здравното министерство пък обясниха, че тази система е стратегическа и в крайна сметка изпълнението й е възложено на държавната фирма "Информационно обслужване". През август - малко след като зае поста, настоящият министър Костадин Ангелов заяви, че електронната рецепта е един от приоритетите му и даде заявка тя да е факт през декември. Днес в Държавен вестник са публикувани наредбите, които въвеждат и електронните рецепти, и електронните направления, издавани от личните лекари.


В началото на месеца след дълги преговори между Българския лекарски съюз (БЛС) и ръководството на НЗОК на общопрактикуващите лекари беше дадена възможност да издават електронни направления за PCR тест за установяване на инфекция от COVID-19. Д-р Гергана Николова, член на БЛС, заяви скоро след това, че то не е достатъчно и трябва да се въведат електронни направления за рентген и кръвни изследвания. Очаква се личните лекари да получат възможност да издават и направления за антигенни тестове за откриване на COVID-19, когато те бъдат приравнени с PCR като официално средство за признаване наличие на зараза.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  С 18-годишно закъснение държавата въведе електронните рецепти

  За нашите реалности не е 18 годишно закъснение а почти светкавична реакция.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Още е много сурова работата. Ще мине време докато станат реалност за всички хронично болни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Тука всичко става много бавно и трудно. Все пак едно добро излезе от коронавируса.

 4. 4 Профил на erp05646301
  erp05646301
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Че на хартия ли са още?

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Краен срок 01.05.2021:

  "§ 2. Наредбата влиза в сила от 18 декември 2020 г.
  § 3. При осигурени технически и организационни условия за това от Министерството на здравеопазването и НЗОК лицата по чл. 4 и притежателите на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти са длъжни да приведат дейността си по предписване и отпускане на съответните лекарствени продукти само с електронни предписания в съответствие с изискванията на глава седма не по-късно от 1 май 2021 г., като дотогава се издават и обработват и рецепти на хартиен носител. Не се допуска лекарственият продукт да бъде предписан едновременно с електронно предписание и с рецепта на хартиен носител.
  § 4. Издадените до 30 април 2021 г. рецепти на хартиен носител се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Сиреч има възможност за хартия до 31 ви юли.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, така излиза, освен ако не получат указания в началото на февруари, на хартиен носител да се издава само нормална, а не хронична рецепта.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Е, 18 години си е направо нищо за нашата администрация :)

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Весело

  До коментар [#8] от "debruckere":

  За съдебната особено...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1136 Весело

  С 18-годишно закъснение държавата въведе електронните рецептиЗа нашите реалности не е 18 годишно закъснение а почти светкавична реакция.
  —цитат от коментар 1 на koko65bg


  Еми...бравУС😃 По добре късно отколкото никога😃 По нашенско те съществуват от...30+ г', от както издадоха всекиму една пластмасова "лична здравна карта". Та всичко се чете с нея (който има софтуера-доктори, лаборатории и аптеки).

  Ама...нещо не са доизпипали нещата гледам (по мой стандарт де): Чета в статията че "...
  ...
  ...Единствените изключения за неприсъствено издаване на електронна рецепта са за болни от COVID-19 и при болнична помощ..."

  И к'о става с някой който иска да си подновява рецептите за постоянните му лекарства (като мен-една Картия за разреждане на кръвтта за 3-4 лв/месец, един Тритейс за 3-4 лв/месечно и нещо за простатата)😃?!?

  Тук по нета си поръчвам обновяване на 3 месечен запас, след 2-3 дена ми пращат СМС-рецептите са обновени, и си ги купувам от която аптека ми е най близо и работи със Здравната каса (ВИЖТЕ ЦЕНИТЕ). Лекар виждам веднъж годишно, за да ми изтълкува нещо в резултатите от годишните пълни лабораторни проверки (поръчани през нета, ама...с лично присъствие😃), и то само ако аз искам.

  В България, ако разбирам правилно е: Отиваш в поликлиниката, плащаш левче два на касата, и висиш на опашка пред джи'пи'то😃?!?
  До коментар [#1] от "koko65bg":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Любопитно

  Е, 18 години си е направо нищо за нашата администрация :)
  —цитат от коментар 8 на debruckere


  А има дори хора които се оплакват 😂😂😂
  Сигурен съм, че ако не идваха избори пак нямаше да го направят

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 315 Неутрално

  А, значи могло!! А 18 години какво са правили, освен да лъжат, мажат и "усвояват"? ОСТАВКА!!

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  И на кого са пречели тези е-рецепти? На БЛС?

 14. 14 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#4] от "erp05646301":

  и продължават да бъдат. Няма да се изненадам ако се окаже пореднен провал

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3087 Весело

  Хората са го казали - криза значи възможност...

 16. 16 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 530 Неутрално

  по-добре късно, отколкото никога :)

 17. 17 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 703 Неутрално
 18. 18 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#10] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  По нашенско те съществуват от...30+ г', от както издадоха всекиму една пластмасова "лична здравна карта". Та всичко се чете с нея (който има софтуера-доктори, лаборатории и аптеки).
  —цитат от коментар 10 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Здравните карти отделно. И такива обещават да имаме поне от 15 години насам. Откак се заговори за електронно управление. Просто, както каза вицепремиерът Томислав Дончев: "Внедряването на една система не е толкова просто, като светването звездата на коледната елха".

  2005
  Здравният министър Славчо Богоев в правителството на НДСВ представи електронни здравни карти (със запис на електронна рецепта, достъп до електронно досие и т.н.). И обяви, че най-късно до 2007-2008 ще станат масови, защото тогава ще заработи пълната електронна здравна система.
  https://www.mediapool.bg/1000-patsienti-shte-poluchat-elektronni-zdravni-karti-do-kraya-na-godinata-news105704.html

  2007
  Здравният министър на Тройната коалиция – Радослав Гайдарски от БСП се похвали, че току-що е издадена първата електронна рецепта и до 2009 ще бъде въведена електронната здравна карта. България ще е първата страна в Източна Европа със система за електронно здравеопазване. Ура!
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/do-dve-godini-vyvezhdame-elektronnata-zdravna-karta-185256

  2010, септември
  Здравният министър Анна-Мария Борисова от първото правителство на ГЕРБ обяви, че от януари 2011 ще има електронна здравна карта в София, Варна и Пловдив. Само че няма да е отделна, ами ще се включи в новите лични карти. Парите са от ЕС, а министър по усвояването на европейски пари е Томислав Дончев.
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/09/02/955392_lichnite_karti_shte_igraiat_roliata_i_na_elektronen/

  2011, февруари
  Новият здравен министър на ГЕРБ Стефан Константинов спря проекта на Анна-Мария Борисова за електронна здравна карта за да започне работа по интегрирана електронна система, която да заработи в цялост до 2020. Но обеща до есента на 2013 да има електронни рецепти и електронни болнични листове.
  https://www.mediapool.bg/elektronnite-zdravni-uslugi-shte-sa-dostapni-v-kraya-na-2013-godina-news189385.html

  2011, август
  НЗОК обяви, че започва работа по електронната рецепта.
  https://www.nhif.bg/news_page/?id=202288&page_id=11329§ion67_page=4&archive67=2011

  2012
  Новият здравен министър на ГЕРБ Десислава Атанасова спря проекта на Стефан Константинов, защото до голяма степен повтарял електронната система, която НЗОК вече има.
  https://www.mediapool.bg/atanasova-e-spryala-i-prepravya-proekta-za-e-zdraveopazvane-na-konstantinov-news196349.html

  2013, юли
  НЗОК представи проекта за електронна рецепта.
  https://bntnews.bg/bg/a/139830-nzok-predstavya-proekta-za-elektronna-retsepta

  2013, септември
  Следващият здравен министър Таня Андреева от БСП в правителството на Орешарски обявява, че безсмислено сме изхарчили 10 млн лева, затова почваме нов проект с пари от ЕС.
  https://www.mh.government.bg/bg/novini/intervyuta/ministrt-na-zdraveopazvaneto-d-r-tania-andreevaima/

  2014, август
  Първата работа на новия здравен министър Мирослав Ненков във служебното правителство на Близнашки е да спре обществените поръчки на Таня Андреева, включително тази за електронно здравеопазване заради грешни изисквания (било предвидено да се ползва от 1000 компютъра, а само личните лекари са 5000, отделно аптеки, болници и здравни служби).
  https://www.mediapool.bg/zdravniyat-ministar-sprya-sporni-porachki-za-nad-30-mln-lv-news223963.html

  2014, ноември
  Второто правителство на ГЕРБ и новият здравен министър Петър Москов обявиха, че през 2015 ще въведат електронно здравеопазване (рецепта, здравна карта и досие). За европейските фондове в това правителство отговаря вицепремиерът Томислав Дончев.
  https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/petyr-moskov-ot-2015-g-vyvejdame-elektronnoto-zdraveopazvane-183483/

  2017, май
  Илко Семерджиев, здравен министър в служебното правителство на Герджиков: "Ако всичко върви по план, електронната здравна карта ще е факт на 28 декември 2018 г. Ще имаме електронно здравно досие, ще имаме електронно направление, електронна здравна рецепта."
  https://econ.bg/Електронната-здравна-карта-трябва-да-е-факт-в-края-на-2018-г-_l.a_i.741957.html

  2017, юли
  Сметната палата установи пълен провал на десетгодишните усилия по въвеждането на електронната здравна система. На власт е вече третото правителство на ГЕРБ и Томислав Дончев отново е вицепремиер, като освен другите неща отговаря и за Държавна агенция "Електронно управление".
  https://www.mediapool.bg/smetnata-palata-ustanovi-desetgodishen-proval-na-elektronnoto-zdraveopazvane-news267229.html

  2018, септември
  Новият здравен министър на ГЕРБ Кирил Ананиев пое ангажимент, че до края на 2019 ще обедини сегашните кръпки в обща система и ще я надгради с нови елементи. Защото е по оперативна програма "Добро управление 2014-2020". :)
  https://www.mediapool.bg/kakvo-se-ochakva-da-poluchim-sreshtu-oshte-4-mln-leva-za-e-zdraveopazvane-news283504.html

  2020.11.21
  Днес Томислав Дончев (който вече 6 години е вицепремиер) заяви: "Изобщо не е вярно, че по направлението и рецептата се работи от години – процесът беше форсиран едва в началото на 2020." :)
  Само дето чак сега разбрали, че отнема време за личните лекари да станат потребители на системата. И все още въвеждали дългата номенклатура с имената на лекарствата.
  Видео БТВ "Тази събота" – между 7:20 и 9:30 минути.
  https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/tomislav-donchev-elektronnoto-napravlenie-i-recepta-shte-sa-gotovi-do-sedmici.html

  Ама то не е лесно, като да светнеш елхата, бе! Вие к'во си мислите? :)

  Чудомир - "То не е печатница".
  https://chitanka.info/text/14488-to-ne-e-pechatnitsa

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  "С 18-годишно закъснение държавата въведе електронните рецепти"

  Заглавието направо кърти!

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#1] от "koko65bg":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е!Или казано с други думи- тъжна и в същото време комична картина!

 21. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Всички партии са били заинтересовани да няма единна система в здравеопазването. Единствено Москов направи някакви стъпки в тази посока и беше оплют и обявен за луд.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 22. 22 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#21] от "Корки":

  И с право беше оплют заради посоката, в която направи тези стъпки. Мен особено ме доядя, щото бях гласувал за него на изборите.

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  ФАКТИТЕ: Общо взето НУЛЕВА ФУНКЦИОНАЛНОСТ от цялата дандания. Икономия на хартия -да. но пациентът така или иначе може да получи това дистанционно САМО ако е хоспитализиран или каранитниран. Иначе ще си се явява на преглед и ще си слага подписа в хартиения(ха-ха) амбулаторен лист . Защото тъпанарите от властта на са достигнали до прозрението ,че и пациентът СЪЩО трябва да има електронен подпис или електронна карта с която да удостоверява присъствието си за да са електронни и всички останали документи , а не цялата е-здравна система да е полуелектронна като на Правешкия цървул полупроводниците Да не говорим за липсващите електронни канали за комуникация между държавните кочинки НЗОК МЗРЗИГРАО НЦОЗА и още десетки знайни и незнайни ЧАНТАДЖИИ С ХАРТИЕНИ ПАПКИ. Евала другарки и другари ФАМОЗНО,ФАМОЗНО...……………………………...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 956 Любопитно

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":

  Докторе, щом все сте недоволен, що не се откажете от професията или поне от практикуването й в България?

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":


  ФАКТИТЕ: Общо взето НУЛЕВА ФУНКЦИОНАЛНОСТ от цялата дандания. Икономия на хартия -да. но пациентът така или иначе може да получи това дистанционно САМО ако е хоспитализиран или каранитниран. Иначе ще си се явява на преглед и ще си слага подписа в хартиения(ха-ха) амбулаторен лист . Защото тъпанарите от властта на са достигнали до прозрението ,че и пациентът СЪЩО трябва да има електронен подпис или електронна карта с която да удостоверява присъствието си за да са електронни и всички останали документи , а не цялата е-здравна система да е полуелектронна като на Правешкия цървул полупроводниците Да не говорим за липсващите електронни канали за комуникация между държавните кочинки НЗОК МЗРЗИГРАО НЦОЗА и още десетки знайни и незнайни ЧАНТАДЖИИ С ХАРТИЕНИ ПАПКИ. Евала другарки и другари ФАМОЗНО,ФАМОЗНО...……………………………...
  —цитат от коментар 23 на Dr_Doolittle


  Това и аз не разбирам!!! В България от десетки години има банкови карти, преди бяха с магнитна лента, от няколко години са вече и с чип. Личните карти и те са "електронни" от бая години, шофьорските книжки и те май. КАКВО ПРЕЧИ всеки да има и електронна здравна карта?!?

  Някой да ми го обясни, ама просто и разбрано, без клишета с лозунги и попържни по тази или онази партия, моля?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 26. 26 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Хъм, дали българския гений ще измисли как човек освен антибиотици ще му дадат и непоискан бърз кредит за изплащане понеже вече ЕГНтата ще ги има всяка аптека, в която влезем :)

 27. 27 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете,преди 18 готини,чу'вал ли си за електронни рецепти?????

  Ръй! Ръй!
 28. 28 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  И продавачите изпълняват ли рецептите.

 29. 29 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 679 Неутрално

  И на кого са пречели тези е-рецепти? На БЛС?
  —цитат от коментар 13 на historama


  БЛС-новите мутри!

 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1136 Любопитно

  И на кого са пречели тези е-рецепти? На БЛС?
  —цитат от коментар 13 на historama


  Би ли ми обяснил по подробно защо на лекарите от БЛС (лекарите в България имат ли и друга съсловна организация?) тези е'рецепти им пречат? Питам, НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ!

  Като сравнително незапознат с българската здравословна система (бях застрахован, ама 2-3 пъти си платих в Токуда дребни пари за неща без да чакам дата по направление) предполагам следното:

  1. Обновяване на постоянна рецепта с посещение при ДжиПи'то е няколко лева (1-2 на касата и още толкоз на Джии'то)

  -Решението-ами да добавят тези такси към таксата за е'обновяване на рецептите.

  -Бонусите:

  -Пациентите ще платят с кеф тези леФчета ако това им спестява разходка до поликлиниката и висене на опашка.

  -Лекарите Джи'Пи'тата ще си "увеличат оборота" от електронно подновяване на рецепти за нулево време, и ще имат повече време за пациенти с проблеми на преглед.

  ПечелиФши са май 'Сичките.

  За аптекарите (ХАМИЛТОНЕ, включвай се):

  -Хард'уера го имат (четеца на картата, имат го за разплащане с банкови карти) и софт'уера не струват много пари, десетки$$$ еднократно, но спестяват време на аптекарите.

  -Ауу, пропуснах нЯщо важнУ😃: Докато клиента стои на опашка и чака тези преди него да бъдат обслужвани...той блее по рафтовете и мо'е 'си избЕре нещо АПЦОЛЮТНО ненужно на "аптекарски" цени, ей така от скука😃

  Тук имам 1-2 мрежи уШким аптеки ама продават...и джапанки (в секцията за защитни кремове) и....ЧИПС...разновидности, изсушен във вакуумна кесийка, в секцията "хранителни добаФки".

  Щото пия бира и чат'пат замезвам с подобни чипсове (3-4 разновидности по вкус според подправките) обърнах внимание и на цените: Е, не са двойни от магазинските/на киоските, ама са над 3/4 от тяхната цена😃


  До коментар [#13] от "historama":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Още сме в 20-ти век

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK