С 18-годишно закъснение държавата въведе електронните рецепти

С 18-годишно закъснение държавата въведе електронните рецепти

© Надежда Чипева, КапиталЕлектронните рецепти, за които като част от електронното здравеопазване анонс има всяка година от 2002-а насам, са факт от днес. Те бяха представени на специален брифинг от зам.-министъра на здравеопазването и председател на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева и представители на държавната фирма "Информационно обслужване". На специалистите, които поддържат софтуера на лекарите и фармацевтите, е даден "ключ", с който те предстои да настроят системите им за работа с електронните рецепти. Крайният срок за това е 1 май 2021 г., а дотогава ще се ползват и традиционните хартиени рецепти. Аптеките и ДКЦ-тата, които заработят с електронни рецепти, засега ще се обозначават със специални стикери. Целта след това е да се премине изцяло към електронни рецепти.


С 18-годишно закъснение държавата въведе електронните рецепти

© Велко Ангелов


Рецептите ще бъдат еднократни или многократни. Ще са подписани с електронен подпис от лекарите, ще имат уникален QR код и идентификационен номер, като ще съдържат ЕГН на пациента и съответната дата. След като пациентът съобщи някои от тези параметри (водещ е ЕГН) в аптеката, фармацевтът ще намира рецептата във виртуално хранилище и ще може да я изпълни.
Електронната рецепта не променя досегашния установен ред за получаване, обясни Жени Начева. Трябва да се осъществи физически преглед при съответния лекар, който издава и амбулаторен лист. Единствените изключения за неприсъствено издаване на електронна рецепта са за болни от COVID-19 и при болнична помощ. Системата за контрол върху продажбата на лекарства не отпада по този начин, категорична бе Начева.


Чрез електронната рецепта ще се създаде досие на пациента, където ще се вижда историята на назначените му медикаменти.


Втора стъпка в посока електронно здравеопазване


За въвеждането на електронна рецепта като част от електронното здравеопазване, в България се говори от далечната вече 2002 г. В първата вълна на коронакризата - в края на март, технологични компании обявиха, че ще подпомогнат държавата, като дарят 15 хил. часа безплатен труд за довършването на информационните системи в здравеопазването. Целта беше максимално бързо да заработят услуги като електронно здравно досие, електронна рецепта, електронно направление, ключови регистри, проследяване и анализ на пътя на лекарствата и т.н. Идеята им беше приета с благодарност от здравния министър тогава Кирил Ананиев, който прогнозира, че може до ноември задачите да бъдат изпълнени.


Четири месеца по-късно пред вестник "Сега" от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, която обединява технологичните компании, потвърдиха, че не са получили задание за работа по системата за е-здравеопазване. От здравното министерство пък обясниха, че тази система е стратегическа и в крайна сметка изпълнението й е възложено на държавната фирма "Информационно обслужване". През август - малко след като зае поста, настоящият министър Костадин Ангелов заяви, че електронната рецепта е един от приоритетите му и даде заявка тя да е факт през декември. Днес в Държавен вестник са публикувани наредбите, които въвеждат и електронните рецепти, и електронните направления, издавани от личните лекари.


В началото на месеца след дълги преговори между Българския лекарски съюз (БЛС) и ръководството на НЗОК на общопрактикуващите лекари беше дадена възможност да издават електронни направления за PCR тест за установяване на инфекция от COVID-19. Д-р Гергана Николова, член на БЛС, заяви скоро след това, че то не е достатъчно и трябва да се въведат електронни направления за рентген и кръвни изследвания. Очаква се личните лекари да получат възможност да издават и направления за антигенни тестове за откриване на COVID-19, когато те бъдат приравнени с PCR като официално средство за признаване наличие на зараза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK