Депутатите скоростно приеха промени в закона за извънредното положение

Депутатите скоростно приеха промени в закона за извънредното положение

© Цветелина Белутова, КапиталПарламентът скоростно прие на първо и на второ четене и без изказвания, което е рядка практика, промени в Закона за извънредното положение, внесени от Даниела Савеклиева от ГЕРБ и нейни колеги. С тях се дава възможност и на бизнеси, които не са изрядни към хазната, да могат да ползват държавна помощ заради кризата с коронавируса. Досега това не бе възможно и първо трябваше да се внесат дължимите данъци и осигуровки.


Конкретният текст гласи, че от такава помощ могат да се възползват дори тези, за които има влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение за нарушения на Кодекса на труда и на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, съобщава агенция "Фокус". Изисква се обаче кандидатите да нямат публични задължения преди 1 януари 2020 г. Новите текстове, които не бяха подкрепени при гласуването им в икономическата комисия, допускат до държавната помощ и такива фирми, които имат разсрочени или отсрочени задължения, или такива, за които са предоставили обезпечение. Аргументите на вносителите са, че всички бизнеси, засегнати от заповедите на здравния министър, трябва да могат да се възползват от антикризисните мерки.


Едновременно с този проект бе гледан и друг - на "Обединени патриоти", отново за промени в закона за извънредното положение. Отново и на първо, и на второ четене бе прието облекчение за наемателите и ползвателите на държавни и общински имоти. Според текстовете се освобождават частично или напълно от плащане на наеми за времето на извънредната епидемична обстановка и два месеца след нея такива наематели, които са ограничили или преустановили дейността си заради кризата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK