Прокуратурата разпита Гешев, Цацаров и Борисов и не видя престъпление в записите с глас като на премиера

Премиерът Бойко Борисов, председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев са дали обяснения по проверката за аудиозаписите с глас, който прилича на този на Борисов.

© Дневник

Премиерът Бойко Борисов, председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев са дали обяснения по проверката за аудиозаписите с глас, който прилича на този на Борисов.Специализираната прокуратура е разпитала няколко души, сред които главния прокурор Иван Гешев, предшественика му и настоящ шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов и съобщи, че е отказала да образува досъдебно производство за изтеклите аудиозаписи, в които се чува глас, който прилича на този на премиера Борисов.


Проверката започна по сигналите на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, а в края на работния ден от прокуратурата излязоха със съобщение, в което се посочва, че е отказано образуването на досъдебно производство, тъй като наблюдаващият прокурор не е установил достатъчно данни за престъпление.


Целта на проверката била да се изяснят обстоятелствата по съдържанието на проведените разговори, за да се установи има ли данни за престъпление, посочват от прокуратурата.
Още за аудиозаписите - четете тук

Обяснения по случая са дали премиерът Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов,
председателят на антикорупционната комисия и бивш главен прокурор Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев.

Освен това за аудиозаписите са били разпитани зам.-окръжният прокурор на Благоевград Весела Стоилова, прокурора от Благоевград Биляна Гълъбова и Мария Филипова, наречена от Васил Божков "девойката за ценни указания" - председател на Държавната комисия по хазарта от 8 февруари 2018 г., понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор, за която се твърди, че е близка на Горанов.


(Коя е Мария Филипова - четете тук)


"Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции. За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала", посочват от прокуратурата.


От там съобщават, че не се е провеждал разговор, за който се споменава в сигналите - между премиера Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.


Няма данни за натиск на Борисов над "Еврохолд"


Във връзка с твърдяната намеса на Борисов в дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция и Комисията за финансов надзор по отношение на дружеството "Еврохолд България" АД и неправомерни действия от страна на тези органи спрямо дружеството, също не са установени данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на посочените две институции.


"Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене" - това е реплика, която се чува от записа и е произнесена с "глас като този на Борисов".


Според прокуратурата в противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на "Еврохолд България" АД за периода от 2018 г. до м. август 2020 г.


През април 2019 г. от КФН е извършена проверка на "Еврохолд България" АД за спазването на Закона за публичното предлагане на ценните книжа и други нормативни актове по прилагането им.


Проверката е била насочена към анализиране на финансовото състояние на дружеството във връзка с изразено намерение да придобие активите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД.


Предметът на сделката налагал да се установи дали "Еврохолд България" АД има необходимия финансов ресурс не само да заплати цената по сделката, но и да поддържа адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор в Република България, уточняват от прокуратурата.


Премиерът не е въздействал и за разследването срещу Манолев


От специализираната прокуратура посочват, че не е установено каквото и да било въздействие от страна на министър-председателя във връзка с наказателното производство срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев.


Миналата година полицията, прокуратурата и антикорупционната комисия започнаха разследване за злоупотреби с европейско финансиране за изграждане на къщи за гости. Тогава бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев подаде оставка и срещу него започна дело по обвинение в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейска помощ. Делото все още не е приключило окончателно.


"Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по Наказателно-процесуалния кодекс и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка", уверяват от прокуратурата.


Още за разследването срещу Александър Манолев и казуса с къщите за гости - четете тук


Борисов не е нареждал да се проверява Елена Йончева


От прокуратурата съобщават и че по преписката е установено, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър-председател, за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея души във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми.


"Доколкото са били извършвани проверки от страна на Държавен фонд "Земеделие" и други компетентни органи, то същите са били регламентирани, в съответствие със законовите правомощия на проверяващите, като липсват данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица", добавят от прокуратурата."Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих. Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от наште", казва човекът, за когото се твърди, че е Борисов. Повече за записа четете тук.


През юли евродепутатът Елена Йончева обяви, че записът е автентичен. Тя се позова на анализ на американска лаборатория, която е потвърдила, че няма следи от монтаж по записа.


Обидите към Караянчева не са престъпление от общ характер


По отношение на твърденията в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание, не се установени данни за извършено престъпление от общ характер, посочват от прокуратурата. С други думи - нецензурните думи към Цвета Караянчева не са престъпление, което прокуратурата може да разследва. За престъпленията обида и клевета се водят дела от частен характер, тоест този, който се е почувствал обиден или наклеветен, трябва сам да търси правата си по съдебен път.


След анализ на събраните материали, наблюдаващият прокурор е достигнал до извод за липсата на достатъчно данни, въз основа на които може да се направи основателно предположение за осъществен състав на престъпление от общ характер. Поради това се е произнесъл с постановление за отказ от образуване на досъдебно производство.


"В обобщение, следва да се акцентира, че "както е посочено в постановлението на прокурора от Специализирана прокуратура", прокуратурата е призвана да следи за спазване на законността и да привлича към наказателната отговорност извършилите престъпления от общ характер лица. Гражданската отговорност, дисциплинарната отговорност и всякакъв друг вид отговорности се осъществяват при различни условия. Това няма отношение към наказателния процес, наказателната репресия и се реализира от други субекти, а не от органите на съдебната власт и по реда на НПК", добавят от прокуратурата.


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред "Дневник", че ще търсят начин да обжалват отказа за образуване на досъдебно производство. Той призова прокуратурата да публикуват всички материали във връзка с работата по сигнала и че от съобщението не става известно дали е правена експертиза дали това е гласът на премиера Бойко Борисов.


Малко по-късно той излезе и с публикация във фейсбук.


Какво помним от записите


Записите с глас на човек, напомнящ този на премиера Бойко Борисов, изтекоха в публичното пространство през юни. От Софийската градска прокуратура обявиха в началото на август, че разследват дали става въпрос за незаконно подслушване. От въпросното съобщение на СГП се разбра, че прокурорите са фокусирали вниманието си в тази посока, а не в това да отговорят на въпроса дали записите съдържат данни за някакви престъпления. Дали записите са манипулирани - все още не е публично известно до какво заключение е стигнала прокуратурата по тази проверка. До момента обаче и никой не е отричал автентичността на записите.


Първият запис беше разпространен около средата на юни и в него се чуваше как мъж с глас, приличащ на този на Борисов, води телефонен разговор с неизвестен събеседник. В него се чуваха обидни нецензурни думи по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева и се обсъждаха актуални теми, сред които предварителна информация за обвинение по случая с къщите за гости, както и проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд".


В края на юни последваха още два два записа, в които се чува глас, подобен на този на Борисов, но отново не се чува събеседникът в разговора. В единия записаният се обръща към човек с името "Валентин Василиевич", искайки му обяснение дали подкрепя "Корнела и Радев". Това обръщение съвпада с първите две имена на бившия генерален директор на "Лукойл България" Валентин Василев Златев, който междувременно беше привикан на разпит в Специализираната прокуратурата, но така и не разкри повода за него.


В другия запис човекът с глас, наподобяващ този на Борисов, коментира президента Румен Радев, подчертавайки, че "трябвa дa му ce пoдигрaвaмe, дa изглeждa cмeшeн". Последва признание от Томислав Дончев, че част от изтеклите записи са от автентични разговори на Борисов.


В края на юли беше огласен последният запис, в който отново се чува глас, наподобяващ този на Борисов, който се обръща по телефона към човек с името Томислав. Двамата коментират президента Радев, като първият мъж отбелязва, че "акъл се набива, Томиславе, на умен човек", след което употребява нецензурен израз.


Още за аудиозаписите - четете тук
"Ще му размажа физиономията" - забавлявате ли се със записа, за който се твърди, че е с Борисов - четете тук

"Аз съм безукорно честен" - какво си призна Борисов - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK