Президентът: При определяне на дата за изборите ще отчета всички фактори

Президентът: При определяне на дата за изборите ще отчета всички фактори

© Юлия ЛазароваПреди да издам указът за датата на следващите парламентарни избори ще отчета всички фактори. Следя какво говорят партиите, хората, политолози. Чувам смислени аргументи, съставям си общо мнение, каза днес пред "Дарик радио" президентът Румен Радев. Той допълни, че указът ще бъде публикуван в "Държавен вестник" до 28 януари.


Радев каза, че за момента не вижда аргумент за отлагането им за след датата 28 март, която и той определи като най-подходяща на 7 декември. "Каква е гаранцията, че април или май обстановката ще е по-облекчена. Аз имам последователна политика към тези избори. Още от лятото искам оставката на правителството. Всеки ден с това управление е пагубен за България, за източване на бюджета, за здравето на хората", обобщи президентът.


Радев уточни, че ако управляващите имат намерение да управляват и след изборите, трябва поне да ги организират както трябва. Той не скри, че на извън системните партии ще им е най-трудно, ако изборите са през март, защото нямат структури и достъп до медии. "Ако имат и те амбицията да управляват, трябва да покажат, че могат да мобилизират свои поддръжници и да стигнат до тях", е мнението на Радев.
Според него в момента изборът не е между избори или здравето на хората, защото здравето на хората е пострадало заради сегашната власт. Попитан, защо не се е стигнало до предсрочни избори, след протестите, той посочи, че причината е безочието на управляващите.


Румен Радев обяви, че приветствието на турския президент Реджеп Ердоган към конференцията на ДПС, провела се миналата събота, е признание за амбиции за участие в българския политически живот и е недопустимо. Според него проводник на турското влияние е министър-председателят Бойко Борисов (подробности тук).


Как се управлява криза без информация


Радев за пореден път критикува правителството за действията му в условията на кризата, заради коронавируса. Според държавния глава големият проблем е липсата на достатъчно достоверна, навремена и всеобхватна информация за проблема. Той припомни, че България е страната с най-малко тестове, като така и не е било взето решение за масови проверки на рискови групи. "Ти като нямаш информация какво управляваш? Какво планираш?", попита президентът.


Той обяви, че е не свикал заседание на Консултативния съвет по национална сигурност заради коронавируса, защото нито едно негово решение до сега не е било изпълнено от управляващите.


В работата на експертите аз няма да се меся, каза Радев за въведените от правителството ограничителните мерки. Според него управляващите не са успели да постигнат баланс между здравни, социални и икономически мерки, а като цяло мерките не са били последователни и ефективни.


"На деветия месец, при 200 починали на ден, ние какво приехме? Национален план за подготовка за пандемия, на деветия месец, това вече е сарказъм", каза Радев. По повод националния план за ваксинации, той заяви, че не е запознат с документа. Радев изрази принципната си позиция ваксини първо да получат хората от рисковите групи.


Не е нужен политически театър с ваксините


"Няма нужда да се играе политическият театър - политиците първи на ваксината. Важно е лекарите да дадат пример. Да е ясно всеки един в каква група попада. Нямам проблем да се ваксинирам, но политиците трябва да дават пример за ред и дисциплинираност", каза президентът в отговор на въпрос, дали би се ваксинирал.


Радев критикува и планът на правителството за използване на европейските средства за възстановяване след корона кризата. "Той показва или че нивото на амбиции е много ниско, или че нивото на компетентност е много слабо, или че нивото на зависимост е много силно. Най-вероятно става дума за комбинация от трите", каза още държавният глава.


За него ниското ниво на амбиции от управляващите е проблем. "Светът все повече ще се дели на две групи държави - които разработват нови технологии и вървят напред, и други, които консумират и са назад. Не искам България да е сред тях", посочи Радев. Той на мнение, че планът трябва да предложи финансиране на проекти, които засягат всеки българин, като реформа в сферата на здравеопазването.


За Радев е ключово масовото използване на хеликоптери за транспортиране на спешните случаи. "С един хеликоптер няма да се решат нещата. Нужни са поне шест, на шест различни локации", допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK