Отровното трио планира 70% граждани в листите за изборите

Отровното трио планира 70% граждани в листите за изборите

© Надежда Чипева, КапиталОтровното трио, което организира протестите срещу правителството, има намерения да работи съвместно с "Демократична България", "Изправи се.бг" на Мая Манолова и партията на Слави Трифонов за общо явяване на следващите парламентарни избори, казаха днес пред "Дарик радио" неговите членове Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов. Те уточниха, че няма да правят партия, а ще се използва регистрацията на друга партия. Условие за съвместна работа за триото е 70% от хората в листите за депутати да са граждани, а не политици.


От триото искат от бъдещите си партньори да заявят, че са за честни избори и да обявят с кого биха се коалирали, ако влязат в парламента. Друго условие е деклариране на бъдеща съвместна работа за промяна, каза Велислав Минеков.


Също по "Дарик радио" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че за момента няма разбирателство за съвместни действия с "Отровното трио". "Много ме безпокои това, че виждаме поредната ситуация, в която някой да иска да бъде обединител и това ражда само разединение на хората. Ако някой иска да правим предизборна коалиция, това означава да се договорим за обща управленска платформа. Това означава да изясним кой какъв субект е и как взима решения", посочи той.
До момента "Отровното трио" има договорка за съвместни действия за изборите само с "Изправи се.бг". Днес пред "Дарик радио" Манолова обяви, че официално споразумението с "Отровното трио" за общо явяване на изборите ще се подпише следващата седмица. "Други стъпки са общо наблюдение на изборите и паралелно преброяване, така че заедно да си пазим изборите и с партията на Слави Трифонов. Надявам се, че ще имаме общи действия и преди изборите, но е важно и споразумение за ценностите и приоритетите след изборите, за да има критично мнозинство в следващия парламент", допълни тя.


Дистанционното гласуване е заплаха за управляващите


Всякакъв вид дистанционно гласуване е тежка заплаха за управляващите, каза още Велислав Минеков. Според него, въведе ли се то, парламентът няма да е този, който е сега, най-малкото заради гласовете на българите в чужбина.


Минеков отрече слуховете, че може да напусне триото, заради решението за съвместна работа с движението на Мая Манолова.


Николай Хаджигенов се обяви за избори на възможно най-близката дата, ако епидемиологичната обстановка го позволява. Арман Бабикян е по-скоро за избори през април, за да бъде активността по-висока.


Според него трябва да се отмени изискването към партиите да предоставят определен брой подписи, за да се регистрират за изборите, защото това носи риск от разпространение на заразата. Бабикян обобщи, че протестите са свършили всичко, което са можели и сега остава другата стъпка - избори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK