Следващата година ще е комбинация между криза и възможност, смята Дончев

Следващата година ще е комбинация между криза и възможност, смята Дончев

© Юлия ЛазароваСледващата година ще е комбинация между криза и възможност, каза днес пред "Дарик радио" вицепремиерът Томислан Дончев. Той изрази надежда, че в новия икономически ред българските фирми не просто ще се върнат на старото ниво, но и ще се качат на по-високо ниво.


Като дума на 2021 година вицепремиерът посочи "възможност" и оприличи държавата на къща, ударена от природна стихия. "Имаме поражения по покрива, фасадата. Единият вариант е просто да ремонтираме. Другият е да сложим умни керемиди, които произвеждат ток, да сложим изолация на стените и да си подредим дома по нов начин", каза Дончев.


Планът за помощ на бизнеса се усъвършенства


Дончев не приема критиките, че първият план за действия в помощ на бизнеса е бил сбъркан и затова е направен нов. "Той еволюира и в момента е във версия 2.0. Планът се усъвършенства. Над 80 предложения от различни институции имаме", каза вицепремиерът. Той уточни, че ще е по-силен фокусът към нуждите на бизнеса. "Акцентът е колко бързо се движат парите", поясни Дончев.


За всичко, финално отговорни в България са управляващите, така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на въпроса, кой е виновен за рекордния брой починали от коронавирус. Той допълни, че лекарите и учените продължават да търсят причините за нея. "Основно обяснение към момента е лошият здравословен статус на българите", допълни Дончев.
Според него причината за проблема може да се търси поне 20 години назад. Дончев призна, че здравната и социалната система се огъват, а като голям проблем посочи, че преди да се стигне до отпускане на реални финансови помощи на фирмите минава повече от година.


Вицепремиерът посочи, че за момента няма ясен алгоритъм как да се действа в условията на тази пандемия и затова ограничителните мерки се променят непрекъснато. Като основен критерий за взиманите решения, Дончев посочи товара върху болничната система и броя починали.


Той не отрече, че има натиск от различни страни срещу една или друга мярка, но решенията се взимат от лекарите и здравните специалисти. По повод ваксините и нежеланието на голяма част от лекарите да си ги сложат, Дончев обясни, че те са част от обществото и е нормално да са резервирани.


По повод плана за ваксинация на страната, той обясни, че е направен от водещи специалисти и не е правилен подход сравняването му с планове на други държави.


Попитан дали би се ваксинирал, Дончев каза, че политиците не са най-приоритетната група за ваксиниране. "Аз ще се ваксинирам, когато ми дойде редът, но ако трябва да се даде пример, съм готов", обясни той.


Няма лоша дата за избори


Коментирайки политическата обстановка в страната, Дончев каза, че протестиращите са били прави да искат справедливост. Той не се съгласи с мненията, че предлагането на този фон на нов проект за Конституция е било финт за отклоняване на вниманието. Дончев обаче уточни, че тя не е била представена по най-добрия начин, но допълни, че бъдеща промяна в Конституцията ще е акцент в предизборната кампания на ГЕРБ.


Той поясни, че няма лоша дата за избори. "Предвид обществените напрежения - колкото по-рано са те, толкова по-добре. От пандемична гледна точка - колкото те са по-близко до топлата част, толкова по-малко рискове ще има", коментира Дончев. Той допълни, че работна група търси алгоритъм за провеждане на избори в пандемична обстановка.


За вицепремиера при изборите има две деликатни теми - използването на машините за гласуване и риска чрез тях да се разпространява заразата, а втората е възможността на хората под карантина да гласуват. По този повод Дончев каза, че е поискана информация от външно министерство как са били организирани изборите в други страни, които са ги провели в условия на пандемия като Румъния.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Томчо е умен.
  Във всяка криза, във всяко предизвикателство има възможности.
  Всеки проблем може да се превърне в предимство.
  Въпросът с умността на Томчо е дали е
  - селски тарикат умен?
  - държавнически умен?
  - мафиотски умен?

 2. 2 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 673 Неутрално

  За някои хора кризите са радост. Даже умишлено ги създават или задълбочават, за да имат повече възможности.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Вече мутрите и спекулантите се развилняха.
  Пир по време на чума
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Весело

  Криза за вас , възможност за нас

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Да отличим Топлофикация - София. Започнаха МОМЕНТАЛНО да бричат раята до голо.
  Аферим аверчета герберски!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Най-голямата възможност е да вкараме ортаците на дончев в кауша!

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  "................Той изрази надежда, че в новия икономически ред българските фирми не просто ще се върнат на старото ниво, но и ще се качат на по-високо ниво......................."

  Градският / и набор / нещо много оптимистично гледа на нещата!Сега е време за оцеляване , а не за "качване на по-високо ниво"!

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Явно е нещо недоволен .......каква криза и какви възможности , те просто да замълчат......

 9. 9 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Абсолютно клиширани брътвежи, говори, колкото да каже там нещо. Не знам какво го коментирате толкова.

 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Весело

  кат конфуций ги реди. или като паулу коелю с манекенките.

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  С ГЕРБ на власт (поне в началото на годината) ще е само криза. Възможността е в други държави с ново мислене от 21ви век, а не заседнало във времето на падишаха. Евентуално и тук след 20-30 години, когато оправим щетите от 11 годишното падение по времето на Баце.

 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alex Ivanov":

  “ Абсолютно клиширани брътвежи”
  ——
  На тая гаргара ги учат в базовите курсове по бизнес администрация. Това, което пропускат е, какво трябва ТИ да направиш за да извлечеш възможност от кризисната ситуация .... и затуй си остава само гаргара за пред микрофоните

  Хубавото е, че с тия маски не се вижда смачканият му сурат

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Ако не едното, другото.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gretel":

  Прав е томчо- криза за ел. правителство и голямо бонго за колекторските кожодери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Оправете си задълженията на Топлофикация София.
  Тя е общинска и ти си собственик. Разделяте си 740 милиона на жителите и плащате на калпак.

 16. 16 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Томчо Дигиталния изрази надежда, че в новия икономически ред българските фирми не просто ще се върнат на старото ниво, но и ще се качат на по-високо ниво.”

  Тоест, вече няма да сме на последно място по борба с корупцията, а ще бъдем първи по корупция !
  И ще се изкачим на по-високо ниво - от 111-то място ще. се изкачим до 211-то !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 17. 17 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Всяка криза е възможност по дефиниция. Отделно всяка криза е идеалното оправдание на всички мрънкащи. Видяхме ги ГЕРБ, абсолютно проспаха лятото, а и не само ГЕРБ да влезнем малко по-подготвени във втория пик на кризата. Но пък от друга страна въведохме толкова дигитални услуги, колкото сигурно за 20 години досега. Някой шефове дори разбраха какво е това “хоум офис“ или работа от вкъщи. С две думи ползите са повече от вредите, но винаги е така. Никога не знаеш какво печелиш, когато загубиш нещо.

 18. 18 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gretel":


  Това, което пропускат е, какво трябва ТИ да направиш за да извлечеш възможност от кризисната ситуация ...Хубавото е, че с тия маски не се вижда смачканият му сурат
  —цитат от коментар 12 на Gretel


  ++++
  Ама много искаш, Скъпа!😉😉

 19. 19 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Криза за нас, възможности за вас.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Ти другарю гербер, знаеш ли, че Габрово е на ПЪРВО място по фирми в несъстоятелност?
  Как ще коментираш???
  А На крадците ти помагай. Аз не съм им длъжен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Конспираторите, плоскоземците, мЮлЮционерите са се изп....!
  Това могат - това правят!
  "Имаме си земя и вода и си правим кал"!
  Идеи нямат, но за сметка на това слюноотделянето им е изобилно...
  Жалка история!

 22. 22 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Въпросът с умността на Томчо е дали е
  - селски тарикат умен?
  - държавнически умен?
  - мафиотски умен?
  ____________________________________
  Незнам колко е умен, но вече 10г е зам. министър председател с ресор електронно правителство. 10г е министър на водопад, опоскал над 1 млрд лв, резултатите са "видими" (невидими)

 23. 23 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Празни думи на един празен (или пълен с кока) човек...

 24. 24 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  На Дончев му личи, че е от първите "жаби" които вече усещата, че водата в тенджерата е прекалено топла. На върха на езика му е да си признае, че ГЕРБ приключи! Истинско удоволствие след толкова години на золуми, а се наблюдават как се гърчат в агония.

 25. 25 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Може. Много фирми много и в несъстоятелност. Някой правят и по десет фирми да избегнат ДДС. Нормално. Но си произвеждаме не се притеснявай. И си плащаме сметките за разлика от тебе.
  Та ти като собственик защо си назначаваш крадци.

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#24] от "nij50393132":

  Проблемът е по-скоро, че не се появява политическа сила, която да приключи ГЕРБ. И сега няма да приключи.
  Интересно как романтично смятате, че свише ГЕРБ ще изчезне. Ами кой ще запълни депутатските места:)

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Аз за следващата година имам следния план

  Отровното трио и Мая да влизат в червените общини и райони на София
  Слави да тръгва сред батките в Люлин
  ДБ в центровете на областните градове и южните квартали на София

  Цветанов да си гони > 1% за партийна субсидия за сметка на ГЕРБ, Божков да го играе новият Марешки.

  Със задружни усилия краят на ГЕРБДПС се види

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  С такива , като вас, кризата е сигурна, виж за възможностите, трябват други хора.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#25] от "Да вярваме на истината":

  Наглееш. Назначил ги е вождът ви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Няма лоша дата за избори... с машините на Доминион.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Весело

  Много словоохотлив и философски настроен Дончев, стане ли въпрос за общи приказки ! Стигне ли се до шефа му и реалността на шкаФчето - пълна тишина......

 33. 33 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#27] от "jkd1564O376":

  Със Слави, не мисля. Някой да му е началник, никога.

 34. 34 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#24] от "nij50393132":Проблемът е по-скоро, че не се появява политическа сила, която да приключи ГЕРБ. И сега няма да приключи.Интересно как романтично смятате, че свише ГЕРБ ще изчезне. Ами кой ще запълни депутатските места:)
  —цитат от коментар 26 на Да вярваме на истината


  Ама Бойко изчезва като царя, това не го ли рабрахте, а без толупа всички калинки отлитат. Вече изобщо не е ваш проблем кой ще е в парламента, ВАС ВИ НЯМА ТАМ!

 35. 35 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#24] от "nij50393132":Проблемът е по-скоро, че не се появява политическа сила, която да приключи ГЕРБ. И сега няма да приключи.Интересно как романтично смятате, че свише ГЕРБ ще изчезне. Ами кой ще запълни депутатските места:)
  —цитат от коментар 26 на Да вярваме на истината


  А ако трябва ще си караме със служебен кабинет и няколко години, Белгия помниш ли я, може ли? може? Важно е ГЕРБ и БОЙКО ДА ГИ НЯМА!

 36. 36 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#27] от "jkd1564O376":

  Гласят Дончев за премиер в широка коалиция "за спасяване на България в тежката криза". Естествено, с бойкикевци, Мая, Слави и вся остальная ...
  —цитат от коментар 27 на jkd1564O376


  ГЕРБ без Борисов е като НДСВ без Симеон II. Дончев няма да има кого да води...

 37. 37 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Много словоохотлив и философски настроен Дончев, стане ли въпрос за общи приказки ! Стигне ли се до шефа му и реалността на шкаФчето - пълна тишина......
  —цитат от коментар 32 на samoedin


  А го хваща и амнезия в онзи записан разговор между него и Бойко "Акъл с к..р се набива, Томиславе!"

 38. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#35] от "nij50393132":

  Няма кой да пречи.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Гербавите вече подозират Томито в изневяра. Настава време разделно.

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Гербавите вече подозират Томито в изневяра. Настава време разделно.

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Весело

  Ало Дончев!
  Добре, че Костов ти каза, че по време на криза има и възможности, та да ти просветне в девствента главица!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Криза и възможност най-накрая да ви пенсионираме, задръстеняци корумпирани!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 43. 43 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#36] от "pavian":

  И аз мисля така. С него ще си замине и Пеевски, и Домусчиев, че и много други.

 44. 44 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Следващата година ще е комбинация между криза и възможност"

  Възможността ГЕРБ да остане на власт след изборите намалява с всеки изминал ден

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 45. 45 Профил на jkd1564o376
  jkd1564o376
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "pavian":

  Борисов "ще си гледа партията" и структурите, а де факто ще е премиер в сянка.

 46. 46 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 778 Весело

  другаря дончев го раздава гербав философ...макар че си е най обикновен измекяр...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 47. 47 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Бъстър Кийтън-каменното лице пак се прави на Лао Дзъ.
  И на IT специалист обигран в електронния вот.
  Ама нещо софт го дава, пече им се яйцето по задниците герберастки.
  Тоя не заслужава никакво втимание, но го избутват отпред, като я закъса тиквата.

 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Стига с тези клишета! А реалността съвсем не е клише, Дончев. Вие сте некадърници! Дори престъпни некадърници!

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Томчо е габровски тарикат умен! За десет години като вицепремиер Томчо е постигнал НИЩО, NILL, ZERO за държавата и всичко за себе си!

 50. 50 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 682 Весело


  Придворният шут/философ ли го е казал?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#27] от "jkd1564O376":Със Слави, не мисля. Някой да му е началник, никога.
  —цитат от коментар 33 на Тsonkooo


  Слави винаги е имал началник! Началник от мафията! Забравихте ли как плачеше в ефир при убийството на Илия Павлов?! А и Васил Илиев му бе първа дружка!

 52. 52 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alex Ivanov":

  Не зная.....но това момче дончев взе много фира да дава.....снощи беше неадекватен при бойко василев в панорама.....а самия василев водеше предаването така че... а е мръднал леко настрани.....и ятагана пада на врата му...(не че това е малко вероятно, оня...дето родата му има безброй къщи за гости в родопите...карадайъ ли беше.....се чувствуваше като в собствена телевизия.....което си е самата истина...)

 53. 53 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Кой беше този Дончев ?
  Аве вие сте го ударили на смешки !
  Той кога е казал 2 смислени изречения , а 10 години отговаря за съставяне на "електронно правителсттво ! Смях в залата !
  А къде са обещаните електронни карти на всеки българин при Здравната каса както е в Германия ?
  НУЛА , ПЪЛЕН ХАОС И КРАЖБИ !
  ДОНЧЕВ , ПЪЛНА НУЛА СИ И ДА ИЗЧЕЗВАШ ВЕДНАГА !

  А ЗА ПРАЗНИТЕ ТИ БРЪТВЕЖИ И ХАРЧОВЕ БАЙ СТАВРИ ВЕЧЕ ОТДАВНА ТЕ ЗНАЕ И ТЕ ОЧАКВА НА ПОЧИВКА В ЦЕННТРАЛНИЯ С НЕТЪРПЕНИЕ ! !

 54. 54 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Следващата година ще се отървем от калинки и простащина.😀😀😀
  Сбогом, некадърници!

 55. 55 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Като излязат данните от статистиката ще ви видим, герберски животни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK