Христо Иванов иска прокуратурата да публикува разпитите на Борисов, Гешев и Цацаров

Христо Иванов посочи, че бърза да получи всички документи от прокуратурата и проверката, която е направила по аудиозаписите, за да запознае с тях Европейския парламент.

© Надежда Чипева, Капитал

Христо Иванов посочи, че бърза да получи всички документи от прокуратурата и проверката, която е направила по аудиозаписите, за да запознае с тях Европейския парламент.Бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов подаде две молби в специализираната прокуратура, след като в петък миналата седмица (18 декември) прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигнала му за аудиозаписите с глас като на премиера Бойко Борисов. Причината за отказа е, че наблюдаващият прокурор не е открил данни за престъпление и основание за образуване на досъдебно производство.


Записите с глас на човек, напомнящ този на премиера Бойко Борисов, изтекоха в публичното пространство през юни.


"Още не сме получили определението. Едната ни молба е да получим това определение, за да можем да го атакуваме пред по-горната прокуратура", каза на излизане от сградата на специализираната прокуратура Христо Иванов. По думите му в съобщението, с което прокуратурата информира за отказа да се образува досъдебно производство, има съществени липси.
"Всъщност не е проверено дали говори Борисов. Проверено е дали думите от записа съответстват на това, което ние сме цитирали, но не е проверено дали това е Борисов. И ако това наистина е така, то наистина е скандално, защото не отговаря на въпроса какво е това съдържание", коментира Христо Иванов.


От Софийската градска прокуратура обявиха в началото на август, че разследват дали става въпрос за незаконно подслушване. От въпросното съобщение на СГП се разбра, че прокурорите са фокусирали вниманието си в тази посока, а не в това да отговорят на въпроса дали записите съдържат данни за някакви престъпления. Дали записите са манипулирани - все още не е публично известно до какво заключение е стигнала прокуратурата по тази проверка. До момента обаче и никой не е отричал автентичността на записите.


По думите на Христо Иванов във втория запис, в който разговорът се провежда с човек, наречен "Валентин Василиевич Златев", става дума, че съществуват отношения, които са много съмнителни. Иванов подчерта, че няма съмнения, че гласът е на премиера Борисов.


"И ако добавим към това факта, че Борисов така и не ни даде документите за проверките на НАП на "Лукойл", които обеща публично... Те имат една малка срамна тайна, която може да се окаже в размер на милиард лева. И на база на тази тайна Борисов може да си позволи да казва на Златев с кого да се среща и с кого не", каза Иванов.


Той обясни, че силно впечатление му прави и това, че не е разпитан бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, за да се установи пълната картина. Миналата година Манолев подаде оставка и срещу него започна дело по обвинение в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейска помощ. Делото все още не е приключило окончателно.


Още за разследването срещу Александър Манолев и казуса с къщите за гости - четете тук

"Именно от гледна точка на тези съмнения освен акта на прокурора ние искаме всъщност прокуратурата да публикува всички събрани материали по тази проверка. Главният прокурор многократно е казвал, че когато надделява обществения интерес, прокуратурата винаги ще бъде прозрачна, само че тази прозрачност засега касае само опоненти на режима. Хайде сега да видим как е разпитван Цацаров, как е разпитван Гешев и как е разпитван Борисов. Как? Какви въпроси са задавани? Колко настоятелно са задавани? Какви проверки са направени? Нека тази прозрачност да засегне всички", призова бившият правосъден министър.

Той обясни, че бърза да получи всички тези материали, тъй като след Нова година ще има ново изслушване в Европейския парламент. "Искаме Европейският парламент да се запознае с това как прокуратурата е работила по този изключително важен случай, защото тук става дума за съмнения за пробив в националната сигурност - как е записван Борисов и от кого. Става дума за корупция, за конфликт на интереси, за влияние върху независимата уж прокуратура", уточни съпредседателят на "Демократична България".


По думите му темата е изключително важна и няма да спре да оказва натиск върху прокуратурата да си свърши работата, включително през Европейския парламент.


Още за аудиозаписите - четете тук
Защо прокуратурата отказа да образува досъдебно производство - четете тук

"Ще му размажа физиономията" - забавлявате ли се със записа, за който се твърди, че е с Борисов - четете тук
"Аз съм безукорно честен" - какво си призна Борисов - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK