Антон Хекимян става шеф на новините на Би Ти Ви (допълнена)

Антон Хекимян води сутрешния блок на телевизията

© Цветелина Белутова

Антон Хекимян води сутрешния блок на телевизиятаДългогодишният водещ на сутрешния блок на Би Ти Ви Антон Хекимян ще стане директор на новините на Би Ти Ви. Венелин Петков, който е дългогодишен кадър на телевизията, е заменен, съобщиха от телевизията. Решението за кадровата смяна е на новия изпълнителен директор на Би Ти Ви Мартин Швехлак, който беше назначен преди по-малко от седмица.


Друго решение на Швехлак, е да смени Маргарита Александрова като директор "Програма". Нейният пост ще бъде зает от Христо Хаджитанев, който работи в телевизията от близо година.


Сутрешният блок ще продължи да се води в следващите няколко дни от Хекимян, а след това той ще определи кой ще е новият водещ.
"През 2020 година Би Ти Ви трябваше да адаптира програмата си към COVID-19 пандемията, което доведе до по-малко инвестиции в съдържанието и загуба на зрители. Основната ми цел е да обърна тази тенденция, като модернизирам програмата и съдържанието и работя за повече разнообразно тв развлечение и висококачествени новини по всичките ни канали. Назначих Христо и Антон, защото те притежават хъса, експертизата, енергията и жаждата за иновация, от която имаме нужда, за да върнем водещата си позиция в България", каза Мартин Швехлак, главен изпълнителен директор на bTV Media Group, цитиран в прессъобщението на телевизията.


В него се посочва, че Хекимян е избран от Мартин Швехлак,


заради огромния му принос към успеха на нюзрума на Би Ти Ви, силата му в представянето на теми и репортажи и професионалната му всеотдайност към фактите и обективните новини.


"Оставам посветен на плурализма и обективната журналистика и ще работя с талантливия и всеотдаен екип на Би Ти Ви, за да привлека още повече зрители пред екрана на Би Ти Ви", казва Хекимян, цитиран от медията.


Не става известно какви са причините за смяната на Петков и на Маргарита Александрова.
"Дневник" търси и Венелин Петков за коментар, но не успя да го открие. Пред "Капитал" той заяви, че е изненадан от освобождаването си и уточни, че днес му е последният работен ден, тъй като не му е предложено да продължи работа в медията.


"Не очаквах да бъда освободен от позицията, защото в рамките на месец не съм получавал индикации за това. Поканиха ме да подпиша едно дебело тесте с документи. Новият изпълнителен директор се е възползвал от правото си по трудов кодекс да освободи хората на мениджърски позиции и да покани други като част от екипа му. Лично върху мен никой не е упражнявал натиск да си върша работата. Знам, че през изпълнителния ни директор Флориан Скала нееднократно е имало такива опити, но той осигури на мен и целия екип в Би Ти Ви свобода и увереност да си вършим работата", каза Петков пред "Капитал".


"Компанията е решена да вложи значителни инвестиции в нова програма и съдържание, но има нужда от увереност, че целият мениджърски екип ще приеме планираните промени и ще работи за изпълнението на бизнес целите", каза по повод смените Любош Йетмар, главен изпълнителен директор на СМЕ България, които са собственик на Би Ти Ви.


От там уточняват, че са решили за освободените позиции да назначат хора от телевизията, за да осигурят "приемственост в екипа и мобилизирането на завидния талант и безрезервност, които целият екип на Би Ти Ви притежава".


"Благодарим на Маргарита Александрова и Венелин Петков за тяхната всеотдайност и професионализъм и им пожелаваме здраве и успех в бъдеще. Те имат голям принос към успеха и страхотната корпоративна култура на bTV, но е нужна нова енергия и посока, за да засилим позицията на bTV и да я утвърдим като лидер на тв, онлайн и радиопазара", добавя Швехлак.


Смяната се случва близо два месеца, след като Би Ти Ви (която е част от Central European Media Enterprises Ltd ) беше продадена на регистрираната в Нидерландия инвестиционна група PPF на чешкия милиардер Петр Келнер. Още с официалната продажба в ръководството на компанията влязоха две нови лица - Любош Йетмар стана главен изпълнителен директор CME Bulgaria, а Дидие Щосел, който ръководеше години наред "Нова броудкастинг груп" до придобиването ѝ от компания, свързвана с братята Кирил и Георги Домусчиеви, пое ръководството на бизнеса на СМЕ на всички останали придобити пазари - Чехия, Румъния, Словакия и Словения.


Венелин Петков работи в Би Ти Ви от създаването й през 2000 година. Започва като репортер и водещ на новините, после е продуцент, а на директор на новините е от няколко години. Носител е на престижната американска награда за телевизионна журналистика "Пийбоди" (Peabody Award) с документалния филм "Пътуване в Афганистан: Опиум и рози" (2007). Маргарита Александрова заема поста програмен директор от 2014 г. Професионалният й път е свързан също с телевизията, където тя започва работа малко след създаването й през 2000 г. като директор на отдел "Проучвания и развитие", припомня "Капитал".


И трансфер на водеща от "Нова телевизия"


Марина Цекова от "Нова телевизия" започва работа в Би Ти Ви като водещ на новините в 17 ч. и репортер. За това съобщиха от телевизията малко, след като разпространиха новината за кадровата смяна на директора на новините. Цекова е завършила Немската гимназия в София, след което в Берлин учи Публицистика и комуникация и Филмови науки, като завършва и магистратура Медии и политически комуникации отново в немската столица. Прави и медийни и специализации и лидерски тренинги в цял свят, включително и като част от мрежата на World Press Institute в САЩ.


"Идвам и с огромното желание да продължавам да се развивам като професионалист във всички направления на ТВ и онлайн журналистиката. За мен е привилегия да бъда част от нюзрума на Би Ти Ви, който вече 20 години задава стандартите за правене на новини." Марина Цекова е автор на редица журналистически разследвания за търговията с деца на черно и схеми за купен вот по време на местни и парламентарни избори, материали за ужаса на най-страшния концентрационен лагер Аушвиц. Цекова е отразявала терористичните атаки в Берлин, Кьолн и Истанбул, денят на гнева в Йерусалим и Западния Бряг. Отразявала е финансовата криза в Гърция и масовите протести в Румъния.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK