Върховни съдии сезираха Конституционния съд за кариерните бонуси за членове на ВСС и инспектората

ВКС атакува пред КС кариерните бонуси за членове на ВСС и ИВСС

Пленумът на Върховния касационен съд сезира Конституционния съд да се произнесе за кариерните бонуси за бивши членове на Висшия съдебен съвет и Инспектората към ВСС.

© Цветелина Белутова, Капитал

Пленумът на Върховния касационен съд сезира Конституционния съд да се произнесе за кариерните бонуси за бивши членове на Висшия съдебен съвет и Инспектората към ВСС.Върховните съдии искат от Конституционния съд да обяви за противоконституционни т. нар. кариерни бонуси за членовете на ВСС и на Инспектората към ВСС.


В началото на годината Законът за съдебната власт (ЗСВ) беше изменен така, че ВСС да възстановява бивши членове на позиция, по-висока от заеманата преди да бъде избран за член на кадровия орган, а за инспекторите бе предвидена възможност ВСС да преценява дали това да се направи.


Президентът Румен Радев атакува новите текстове пред Конституционния съд, но ветото му бе преодоляно, а преди произнасянето на Конституционния съд Народното събрание прие поправки, според които и в двата случая (и за бивши членове на ВСС, и за инспекторите) ВСС ще има право на преценка за повишението.
Днес от Върховния касационен съд съобщиха, че пленумът на съда е отправил искане до Конституционния съд, подписано от 88 върховни съдии, да бъдат обявени за противоконституционни разпоредбите на чл. 28 и чл. 50 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) в частите им, предвиждащи при изтичане или предсрочното прекратяване на мандата на изборен член на Висшия съдебен съвет (ВСС), на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС, същите да могат да бъдат назначени (възстановени) на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им длъжност в органите на съдебната власт, както и в частите им, предвиждащи възстановяването им на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт.


Принципното решение да бъде отправено такова искане е взето с 60 гласа "За" и един глас "Против" на заседание на Пленума на ВКС, проведено на 7 октомври 2020 г. Заради извънредната епидемична обстановка с това решение е даден мандат на комисия от върховни съдии да изготви предложението за сезиране на Конституционния съд, което да бъде подписано след изготвянето му от съдиите от ВКС, които са съгласни с него, а след това да бъде изпратено с подписите на Конституционния съд.


В искането се казва, че атакуваните норми противоречат на няколко текста от Конституцията: чл. 117, ал. 2, който установява принципа на независимостта на съдебната власт; чл. 4, ал. 1, който провъзгласява принципа, че Република България е правова държава и се управлява според Конституцията (КРБ) и законите на страната; чл. 5, ал. 1, обявяващ, че Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да ú противоречат; чл. 6, ал. 2, според който всички граждани са равни пред закона; чл. 8, който постановява принципа на разделението на държавната власт на законодателна, изпълнителна и съдебна.

Според върховните съдии оспорените текстове допускат възможност за необосновани кадрови решения на основата на неясни критерии, като се заобикалят или нарушават действащите към момента организационни начала за структуриране на съдебната система - стабилност, прозрачност и кариерно развитие.

Конституцията съдържа норми, уреждащи структурата и функционирането на съдебната система. В същото време по силата на чл. 133 едни от най-важните проявления на независимостта на съдебната власт - статутът на съдиите, прокурорите и следователите, условията и редът за тяхното назначаване, повишаване, преместване, понижаване и освобождаване от длъжност, са уредени в специален устройствен закон - Закона за съдебната власт.


Идеята на конституционния законодател е да обезпечи независимостта на съдебната власт чрез въвеждането в закона на норми, гарантиращи, че съдиите, прокурорите и следователите се избират по един и същи ред и ясни критерии, от колективен кадрови орган в самата съдебна власт. Приемането на нормативен акт, чрез който дейността по персонално организиране на съдебната власт се осъществява в нарушение на посочените гаранции, създава условия за пренебрегване на конституционноправния ú престиж и го накърнява, убедени са върховните магистрати.


Възприетият законодателен подход засяга конституционната гаранция, че единствено органът, който по силата на Конституцията е разположен вътре в съдебната система, е оправомощен да определя персоналния съдийски, прокурорски и следователски състав в цялата страна.

Пленумът на ВКС напомня, че Народното събрание може да определи със законови разпоредби как да се структурира съдебната система, но без да навлиза в правомощията на съдебната власт.

Елиминирането или редуцирането на съдържанието на основни права или на тяхното упражняване по съображения за целесъобразност е недопустимо, защото нарушава принципа за правовата държава.


Затова Народното събрание не може да изземва оперативни управленски функции по назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдиите, прокурорите и следователите, като със закон селектира определени категории лица, които да бъдат назначавани на определени позиции в съдебната система.


При възприемане на такъв подход в противоречие с чл. 5, ал. 1 от КРБ се нарушава и конституционно установеният баланс между властите чрез изземване на функции, които Конституцията е възложила на съдебната власт. Народното събрание е надхвърлило кръга на правомощията си, като е иззело конституционни правомощия на ВСС. Конституционният статус на този орган не може да бъде накърняван, като същият бъде задължаван да нарушава законовото си задължение по чл. 189, ал. 1 от ЗСВ относно реда за обявяване на конкурсите в съдебната система, като вместо това повишава свои членове, главния инспектор и инспекторите от ИВСС на точно определени позиции в съдебната власт.


В искането се казва, че последователно провежданата до момента в ЗСВ идея за конкурсите като единствен ред за назначаване и кариерно израстване на магистратите е гаранция за недопускане на субективизъм, а професионалните качества на кандидатите, оценявани по регламентираните в ЗСВ критерии от действащи магистрати - важно условие за независимостта на съдебната власт като цяло. Новите редакции на атакуваните норми съществено подкопават тази философия, подчертават магистратите в искането си до Конституционния съд.


Изборните членове на ВСС, главният инспектор и инспекторите от ИВСС, макар и част от съдебната система, не са съдии, прокурори и следователи - през времето на мандата им в тези органи те не осъществяват съдебната власт в същинския ú смисъл, а я "управляват", създавайки условия за функционирането ú, подчертават върховните съдии.


В този смисъл мандатът им във ВСС и ИВСС не може да допринесе за професионалното им израстване: изпълнявайки дейност, която по естеството си не е правораздавателна, те не могат да получат оценка за нея чрез заемане на длъжност или ранг на магистрат. Това се отнася както до "възстановяването" им на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им в органите на съдебната власт, така и при "възстановяването" им на равна по степен длъжност в друг орган на съдебната власт.


"За последната хипотеза освен нарушаването на конкурсното начало важен аргумент е и значителната разлика в съдържанието на конкурсите, на които действащите магистрати се явяват при преминаване от едно звено на съдебната власт в друго, мотивирана от съществените различия в осъществяваните функции", категорични са съдиите от ВКС.


Според чл. 6, ал. 2 от КРБ всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на лично и обществено положение. Според Пленума на ВКС съдържанието на този принцип лишава от каквото и да е оправдание съществуването на предвиденото в чл. 28 и в чл. 50 от ЗСВ по-особено, привилегировано положение на членовете на ВСС и на ИВСС.


Определени членове на ВСС и ИВСС ще заемат позиции в съдебната власт, по отношение на които останалите съдии, прокурори и следователи ще бъдат лишени от възможност за участие в конкурс за заемането им.


По този начин се създава привилегия на определена категория магистрати и ограничение на правата на друга, което по същество води до нарушение на равенството пред закона, основано на обществено положение - критерий, по който Конституцията забранява да се въвеждат ограничения на правата на гражданите, подчертават още съдиите от ВКС в искането си до Конституционния съд.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Войната в съдебната система започна. Отивам за пуканки и бира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Депутатите могат ли да обосноват тези предложения или няма смисъл. И без това всичко, което приемат е лишено от здрав разум.

 3. 3 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 468 Разстроено

  О, нищо ново. Пореден епизоТ от вече започнала война на просташкия "парламентаризъм" на задкулисието срещу устоите на правовата държава и правото.

  VD
 4. 4 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Няма по-хубава служба от съдийската в цялата ни Република. Вероятно това е така и по света.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Еееех! Връзките са си връзки! 😀

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Единственото правилно неотложно решение - шайката вън от властта

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ТОВА НА ФОНА НА ПОГОЛОВНОТО СПИРАНЕ НА ТОКА НА ХОРА С МАЛКИ ДЕЦА ПРЕДСРОЧНО ЗА ПРАЗНИЦИТЕ Е НЕЧОВЕШКО

 8. 8 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 787 Любопитно

  А за какви пари като бонуси става въпрос...?

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  Как се "топят" едни други. .. Съдии сър.

 10. 10 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#7] от "reply":

  Стига се оплаква!Плащай си тока и няма да ти го спират.

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да, актуален казус... 30 десетилетия...
  Ако не тръгнем от 1944 (тогава повече).

  Защо Народни Представители Законодатели
  се избират Пряко от Народа,
  а киста/каста "магистрати" или каквото и да е, Не?

  Така или иначе:
  кистата каста е подопечна под Народа за легитимността си
  (ако има).

  Президент на Република се избира Пряко от Народа.
  Също - за разлика от киста или каста.

  Казусът в случая:
  Неправомерни бонуси за Неправомерна киста,
  Редно ли е?

  "Върховни съдии сезираха Конституционния съд

  за кариерните бонуси за членове на ВСС и инспектората
  ВКС атакува пред КС кариерните бонуси за членове на
  ВСС и ИВСС"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK