От камиона до инжекцията – хладилната верига в България на първата COVID ваксина

Посещение в Националния център по заразни и паразитни болести, където е един от хладилниците за COVID ваксини

© Профил във Фейсбук на Бойко Борисов

Посещение в Националния център по заразни и паразитни болести, където е един от хладилниците за COVID ваксиниПървите дози от първата, разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия, ваксина срещу COVID-19 се очаква да пристигнат в България още в петък - на 25 декември. През последния месец здравните власти многократно декларират готовност и добра организация за нейното посрещане.


Има обаче някои детайли около логистиката на ваксината, които не са публично оповестявани, а съществуват и въпросителни около организацията на поставянето ѝ, така че да няма неупотребени количества, особено когато се премине към масово ваксиниране.


Ваксината на американската корпорация "Пфайзер" (Pfizer) и германския ѝ партньор "БиоНТех" (BioNTech) е определяна от българските здравни власти като най-трудна от логистична гледна точка. Причината за това е изискването за съхраняването ѝ на -70°С. Това предполага, че държавите трябва стриктно да са организирали т. нар. хладилна верига. "Дневник" обобщава информацията, която е известна за момента, за пътя на ваксината в България.


Ваксината тръгва от Брюксел
Ваксината на "Пфайзер" (Pfizer)/"БиоНТех" (BioNTech) ще тръгне на 24 декември от Брюксел в специални хладилни камиони едновременно към всички европейски страни, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на "Нова телевизия", като уточни, че заради различните разстояния първите дози ще пристигнат по различно време в отделните страни.


За превозване със самолет засега не се говори вероятно защото количеството е много малко. Но такъв вариант съществува и Великобритания, която вече започна ваксиниране, съобщи готовност да задейства военни самолети, ако заради Брекзит има проблеми на границата. Такава криза се предвиждаше за 1 януари, но се случва в момента - заради опасенията от нова мутация на коронавируса допускането на британски превозвачи в Европа е блокирано за 48 часа. В обратната посока няма ограничения, но пътуването е невъзможно, защото не се движат влакове, а фериботите почти не напускат британските пристанища.


Случващото се е само предупреждение за рисковете от превозване на ваксини през сухопътни граници в Европа по време на пандемия.


Пътят на камиона с ваксината до България се очаква да продължи около денонощие и 10 хил. дози (достатъчни за 5 хил. души, защото ваксината се поставя на два пъти в интервал от 21 дни) да пристигнат на 25 декември вечерта. "Този камион, като дойде на българската граница, трябва да го посрещнем, да го придружим, за да няма катастрофи, да няма объркване. Шофьорът не е българин, той не знае български, значи трябва да се осигурят хора в "БулБио" (държавната фирма за ваксини - бел. авт.) да приемат, да подпишат протокола", заяви Кунчев пред Българската национална телевизия (БНТ).


В ефира на "Нова телевизия" Кунчев обяви, че ваксините пристигат в България и с GPS, който "изключваме, когато дистрибуторът я предаде в наши ръце". Затова вероятно може да се заключи, че след доставянето на ваксината до страната отговорността за правилното ѝ съхраняване и транспортиране до създаването на условия за правилното поставяне се носи от Министерството на здравеопазването и наскоро сформирания ваксинационен щаб. Той беше обособен именно за да организира и координира процеса.


Ваксината пристига в София


Първите ваксини се очаква да бъдат доставени в София и съхранявани в складовата база на "БулБио", където в началото на декември бе демонстрирано, че вече има подходящ за ваксините хладилник. Тогава пред премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателя на щаба за коронавируса и директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-май. проф. Венцислав Мутафичйски и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше обявено, че фризерът може да побере над 100 хил. дози.


Уредът струва 33 600 лв. и е осигурен с директна договорка между Министерството на здравеопазването и фирма "Антисел", отговориха от институцията на "Дневник". По думите на доц. Кунчев пред "Нова телевизия" българските власти са искали част от първите дози да бъдат доставени и в Бургас, но "засега от фирмата казват, че ще могат да покрият само една точка във всяка страна".


Министърът на здравеопазването на няколко пъти заяви, че специални хладилници ще има във всички 28 регионални здравни инспекции (РЗИ) в страната. Някои от тях също показаха на медиите, че са в готовност. От телевизионните кадри се вижда, че РЗИ Бургас са купили хладилника си от "Либхер" (Liebherr). Представител на "Либхер-Хаусгерете Марица" отговори на 10 декември на "Дневник", че фирмата е доставила хладилници в РЗИ София и Бургас, като има заявки още от здравните инспекции във Варна и Велико Търново. В отговорите не се посочва стойността на хладилниците. Фирма "Антисел" не отговори на въпросите на "Дневник" за техния принос в осигуряването на хладилната верига за ваксината на Pfizer/BioNTech.


Министерството на здравеопазването не отговори на въпросите на "Дневник" по какъв начин ще се спази хладилната верига при транспортирането на ваксините от София до другите части на страната. Редакцията изпрати в това отношение следните въпроси:

- каква е организацията около осигуряване на сух лед
- какви количества е преценено, че са необходими
- сключило ли е Министерството на здравеопазването договори за това
- с коя/кои фирми и на каква стойност

В телевизионните интервюта аспектът с транспортирането на ваксините от София към РЗИ в страната и спазването на хладилната верига в тази ѝ част не е подробно обсъждан. Кратко пред БНТ доц. Ангел Кунчев заяви: "доставяме ги със сух лед, запазвайки качеството". В този контекст той описа, че ваксините се съхраняват в кашони, в които има специално устройство за температурата. То показвало и превишение, и намаление от правилните градуси. При засечени нарушения индикатор в цвят показвал, че ваксината не може да бъде използвана.


Думите на Кунчев за сухия лед са част от отговор на въпрос дали личите лекари трябва да имат хладилници за температура от -70°С. Той посочи, че такава организация не се налага, защото ваксините могат да бъдат използвани до пет дни след като температурните изисквания са били нарушени и са били "при нормални условия от 2°С до 8°С".


"От РЗИ нататък няма нужда от -70°С, пази се както всички други ваксини в рамките на пет дни. В рамките на тези пет дни ваксината трябва да бъде направена на съответния контингент", казва Кунчев пред БНТ. Въпреки това някои болници (напр. "Пирогов" и ВМА) вече демонстрираха, че са осигурили хладилници за съхраняването на ваксините.


Първият ваксиниран и следващите доставки


Здравните власти заявяват, че ваксинирането в България ще започне на 27 декември, но на този етап не се посочва конкретен човек. Според плана за имунизирането срещу COVID-19 в България би трябвало да е човек, работещ на т. нар. първа линия. В ефира на БНТ доц. Кунчев каза, че избора за първи ваксиниран в страната "ще оставим на болниците в София, Бургас и Пловдив".


Засега е известно, че първата пратка (очаквана на 25 декември) ще е с 10 хил. дози, достатъчни за 5 хил. души, защото ваксината се поставя на два пъти. Дали това е малко или много, е трудно да се направи заключение, защото 33% от медиците (близо 37 хил. от около 244 хил. души) са изявили желание да се ваксинират. По данни, представени от Кунчев, от първите дози трябва да се осигури възможност за ваксиниране във всеки областен град на представители на медицинския персонал. Според плана за ваксинирането в тази категория са включени работещите във и извън болниците, специалистите по здравни грижи, зъболекари и работещите в аптеките.


В първата седмица на новата година в България се очакват над 60 хил. нови дози, през февруари - 90 хил., а от март нататък до 300 хил. дози, обяснява доц. Ангел Кунчев, но и прави следното уточнение:


Всичко това е като план. При ваксините практиката в миналото е показала, че те са много труден продукт. Контролът при тях е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е възможно отделни партиди да бъдат спрени, да бъдат забавени.


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор


Предизвикателствата на първата ваксина срещу COVID-19 не се изчерпват с изискванията за температурното съхранение. Кунчев обясни, че тя не е предварително напълнена в спринцовки, а е във флакони. Във всеки флакон има по пет дози и "трябва да направим така, че да не използваме за един човек една и да изхвърлим другите четири, а да обхванем пет души", обясни Кунчев. По думите му Министерството на здравеопазването е в процес на купуване на подходящи за ваксината спринцовки и физиологичен разтвор, с който се смесва доставеният продукт преди инжектиране.


В плана на правителството за ваксиниране срещу COVID-19 е посочено, че "имунизациите се прилагат от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, РЗИ, от лекари в специализирани структури на МВР и Министерството на отбраната, и от нарочно създадени за целта екипи, вкл. и мобилни екипи". По думите на Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазването тези, които поставят ваксини, ще бъдат обучени за това с видео и текст със снимки как да го правят.


На първия етап от ваксинирането срещу COVID-19 задачата ще бъде поверена на работещите в болници, дотолкова че те ще поставят а и ще им поставят имунизации. В София има и външен пункт за поставяне на препаратите, като на първоначалния етап е заявено, че в обособените за целта фургони ще бъдат ваксинирани служители в системата на здравеопазването, които не работят в болници - зъболекари, фармацевти, общопрактикуващи лекари, лекари на самостоятелна практика. Не е публично известно дали на други места в страната има външни пунктове за ваксиниране.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK