От камиона до инжекцията – хладилната верига в България на първата COVID ваксина

Посещение в Националния център по заразни и паразитни болести, където е един от хладилниците за COVID ваксини

© Профил във Фейсбук на Бойко Борисов

Посещение в Националния център по заразни и паразитни болести, където е един от хладилниците за COVID ваксиниПървите дози от първата, разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия, ваксина срещу COVID-19 се очаква да пристигнат в България още в петък - на 25 декември. През последния месец здравните власти многократно декларират готовност и добра организация за нейното посрещане.


Има обаче някои детайли около логистиката на ваксината, които не са публично оповестявани, а съществуват и въпросителни около организацията на поставянето ѝ, така че да няма неупотребени количества, особено когато се премине към масово ваксиниране.


Ваксината на американската корпорация "Пфайзер" (Pfizer) и германския ѝ партньор "БиоНТех" (BioNTech) е определяна от българските здравни власти като най-трудна от логистична гледна точка. Причината за това е изискването за съхраняването ѝ на -70°С. Това предполага, че държавите трябва стриктно да са организирали т. нар. хладилна верига. "Дневник" обобщава информацията, която е известна за момента, за пътя на ваксината в България.


Ваксината тръгва от Брюксел
Ваксината на "Пфайзер" (Pfizer)/"БиоНТех" (BioNTech) ще тръгне на 24 декември от Брюксел в специални хладилни камиони едновременно към всички европейски страни, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на "Нова телевизия", като уточни, че заради различните разстояния първите дози ще пристигнат по различно време в отделните страни.


За превозване със самолет засега не се говори вероятно защото количеството е много малко. Но такъв вариант съществува и Великобритания, която вече започна ваксиниране, съобщи готовност да задейства военни самолети, ако заради Брекзит има проблеми на границата. Такава криза се предвиждаше за 1 януари, но се случва в момента - заради опасенията от нова мутация на коронавируса допускането на британски превозвачи в Европа е блокирано за 48 часа. В обратната посока няма ограничения, но пътуването е невъзможно, защото не се движат влакове, а фериботите почти не напускат британските пристанища.


Случващото се е само предупреждение за рисковете от превозване на ваксини през сухопътни граници в Европа по време на пандемия.


Пътят на камиона с ваксината до България се очаква да продължи около денонощие и 10 хил. дози (достатъчни за 5 хил. души, защото ваксината се поставя на два пъти в интервал от 21 дни) да пристигнат на 25 декември вечерта. "Този камион, като дойде на българската граница, трябва да го посрещнем, да го придружим, за да няма катастрофи, да няма объркване. Шофьорът не е българин, той не знае български, значи трябва да се осигурят хора в "БулБио" (държавната фирма за ваксини - бел. авт.) да приемат, да подпишат протокола", заяви Кунчев пред Българската национална телевизия (БНТ).


В ефира на "Нова телевизия" Кунчев обяви, че ваксините пристигат в България и с GPS, който "изключваме, когато дистрибуторът я предаде в наши ръце". Затова вероятно може да се заключи, че след доставянето на ваксината до страната отговорността за правилното ѝ съхраняване и транспортиране до създаването на условия за правилното поставяне се носи от Министерството на здравеопазването и наскоро сформирания ваксинационен щаб. Той беше обособен именно за да организира и координира процеса.


Ваксината пристига в София


Първите ваксини се очаква да бъдат доставени в София и съхранявани в складовата база на "БулБио", където в началото на декември бе демонстрирано, че вече има подходящ за ваксините хладилник. Тогава пред премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателя на щаба за коронавируса и директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-май. проф. Венцислав Мутафичйски и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше обявено, че фризерът може да побере над 100 хил. дози.


Уредът струва 33 600 лв. и е осигурен с директна договорка между Министерството на здравеопазването и фирма "Антисел", отговориха от институцията на "Дневник". По думите на доц. Кунчев пред "Нова телевизия" българските власти са искали част от първите дози да бъдат доставени и в Бургас, но "засега от фирмата казват, че ще могат да покрият само една точка във всяка страна".


Министърът на здравеопазването на няколко пъти заяви, че специални хладилници ще има във всички 28 регионални здравни инспекции (РЗИ) в страната. Някои от тях също показаха на медиите, че са в готовност. От телевизионните кадри се вижда, че РЗИ Бургас са купили хладилника си от "Либхер" (Liebherr). Представител на "Либхер-Хаусгерете Марица" отговори на 10 декември на "Дневник", че фирмата е доставила хладилници в РЗИ София и Бургас, като има заявки още от здравните инспекции във Варна и Велико Търново. В отговорите не се посочва стойността на хладилниците. Фирма "Антисел" не отговори на въпросите на "Дневник" за техния принос в осигуряването на хладилната верига за ваксината на Pfizer/BioNTech.


Министерството на здравеопазването не отговори на въпросите на "Дневник" по какъв начин ще се спази хладилната верига при транспортирането на ваксините от София до другите части на страната. Редакцията изпрати в това отношение следните въпроси:

- каква е организацията около осигуряване на сух лед
- какви количества е преценено, че са необходими
- сключило ли е Министерството на здравеопазването договори за това
- с коя/кои фирми и на каква стойност

В телевизионните интервюта аспектът с транспортирането на ваксините от София към РЗИ в страната и спазването на хладилната верига в тази ѝ част не е подробно обсъждан. Кратко пред БНТ доц. Ангел Кунчев заяви: "доставяме ги със сух лед, запазвайки качеството". В този контекст той описа, че ваксините се съхраняват в кашони, в които има специално устройство за температурата. То показвало и превишение, и намаление от правилните градуси. При засечени нарушения индикатор в цвят показвал, че ваксината не може да бъде използвана.


Думите на Кунчев за сухия лед са част от отговор на въпрос дали личите лекари трябва да имат хладилници за температура от -70°С. Той посочи, че такава организация не се налага, защото ваксините могат да бъдат използвани до пет дни след като температурните изисквания са били нарушени и са били "при нормални условия от 2°С до 8°С".


"От РЗИ нататък няма нужда от -70°С, пази се както всички други ваксини в рамките на пет дни. В рамките на тези пет дни ваксината трябва да бъде направена на съответния контингент", казва Кунчев пред БНТ. Въпреки това някои болници (напр. "Пирогов" и ВМА) вече демонстрираха, че са осигурили хладилници за съхраняването на ваксините.


Първият ваксиниран и следващите доставки


Здравните власти заявяват, че ваксинирането в България ще започне на 27 декември, но на този етап не се посочва конкретен човек. Според плана за имунизирането срещу COVID-19 в България би трябвало да е човек, работещ на т. нар. първа линия. В ефира на БНТ доц. Кунчев каза, че избора за първи ваксиниран в страната "ще оставим на болниците в София, Бургас и Пловдив".


Засега е известно, че първата пратка (очаквана на 25 декември) ще е с 10 хил. дози, достатъчни за 5 хил. души, защото ваксината се поставя на два пъти. Дали това е малко или много, е трудно да се направи заключение, защото 33% от медиците (близо 37 хил. от около 244 хил. души) са изявили желание да се ваксинират. По данни, представени от Кунчев, от първите дози трябва да се осигури възможност за ваксиниране във всеки областен град на представители на медицинския персонал. Според плана за ваксинирането в тази категория са включени работещите във и извън болниците, специалистите по здравни грижи, зъболекари и работещите в аптеките.


В първата седмица на новата година в България се очакват над 60 хил. нови дози, през февруари - 90 хил., а от март нататък до 300 хил. дози, обяснява доц. Ангел Кунчев, но и прави следното уточнение:


Всичко това е като план. При ваксините практиката в миналото е показала, че те са много труден продукт. Контролът при тях е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е възможно отделни партиди да бъдат спрени, да бъдат забавени.


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор


Предизвикателствата на първата ваксина срещу COVID-19 не се изчерпват с изискванията за температурното съхранение. Кунчев обясни, че тя не е предварително напълнена в спринцовки, а е във флакони. Във всеки флакон има по пет дози и "трябва да направим така, че да не използваме за един човек една и да изхвърлим другите четири, а да обхванем пет души", обясни Кунчев. По думите му Министерството на здравеопазването е в процес на купуване на подходящи за ваксината спринцовки и физиологичен разтвор, с който се смесва доставеният продукт преди инжектиране.


В плана на правителството за ваксиниране срещу COVID-19 е посочено, че "имунизациите се прилагат от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, РЗИ, от лекари в специализирани структури на МВР и Министерството на отбраната, и от нарочно създадени за целта екипи, вкл. и мобилни екипи". По думите на Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазването тези, които поставят ваксини, ще бъдат обучени за това с видео и текст със снимки как да го правят.


На първия етап от ваксинирането срещу COVID-19 задачата ще бъде поверена на работещите в болници, дотолкова че те ще поставят а и ще им поставят имунизации. В София има и външен пункт за поставяне на препаратите, като на първоначалния етап е заявено, че в обособените за целта фургони ще бъдат ваксинирани служители в системата на здравеопазването, които не работят в болници - зъболекари, фармацевти, общопрактикуващи лекари, лекари на самостоятелна практика. Не е публично известно дали на други места в страната има външни пунктове за ваксиниране.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Сега очаквам антиваксарите първи да се наредят на опашката за ваксинация!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 912 Неутрално

  "Дали това е малко или много, е трудно да се направи заключение, защото 33% от медиците (близо 37 хил. от около 244 хил. души) са изявили желание да се ваксинират." На мен процентът ми прилича на 15?!

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  > е определяна от българските здравни власти като най-трудна от логистична гледна точка

  То за българските здравни власти всичко е изключително трудно.

  Една електронна рецепта от 15 години се мъчат да подкарат, и чак на деветия месец от началото на глобалния мор, уж нещо частично-работещо тръгна (казват че принципно работи, ама май практически ни докторите можели да ги пускат, ни аптекарите да ги приемат, щото софтуерите им не били адаптирани към това дето държавната ИТ компания е пуснала).

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Колко ли ваксини ще станат зян?
  30%
  40?
  Със сигурност няма да узнаем.
  Прогнозата ми е между 30 и 40%

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  "Дали това е малко или много, е трудно да се направи заключение, защото 33% от медиците (близо 37 хил. от около 244 хил. души) са изявили желание да се ваксинират." На мен процентът ми прилича на 15?!
  —цитат от коментар 2 на Lazarus


  33% са, просто другите 18% още не са подписали официалната документация след като процедурата по до-убеждаване.

  Предполагам че малко като записването в ТКЗС-то се получава, отнема време да разбереш (да ти обяснят) че си съгласен.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Колко ли ваксини ще станат зян[email protected]?Със сигурност няма да узнаем.Прогнозата ми е между 30 и 40%
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  На някой пука ли му? Парите са преведени, комисионните са разпределени ...

  Ако камиона някъде се преобърне и опропасти стоката, краен случай може да боцкаме хората с физиологичен разтвор за пред камерите...

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2902 Весело

  Нема начин Ганьо , ще побългари процеса ...

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  В щатите вече има повече от 3000 души с алергични реакции от прехвалената ваксина на натурализираните немци от турски произход!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  В цялата схема, не разбрах кога точно ти дават официалния сертификат че си ваксиниран (излекуван ?, безопасен ?) ?

  След първата доза ? След втората доза ?

  Различни видове сертификати ли ще има за различните видове ваксини?

  Може ли да си сложиш първа доза от един вид ваксина, втората от друг - ако се появи по-добра оферта ?

  Ако пък си по-болнав (или притеснителен), може ли паралелно да си сложиш по две дози от два различни вида ваксина ?

  А втората ваксина дали ше е безплатна или държавата плаща само по две дози от една ваксина на човек ?

  Ако някой има информация, моля да сподели.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Всъщност как може да си сигурен дали наистина си ваксиниран с 'истинска' ваксина ?

  При ограничен брой дози ваксини и изключително голям интерес, ще заработят естествените пазарни механизми.

  Лицето което изпълнява ваксинацията, може да боцне на пациента един физиологичен разтвор, а после да продаде истинската доза от ваксината срещу глобалния мор срещу не малка сума.

  Как ще предотвратим такова развитие - особено ако едно шишенце има 5 дози и фелдшера може да долива каквото си иска?

  Някой по-предприемчив даже може да закупи десетина шишенца и после на черния пазар да боцка само с физиологичен разтвор ?

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално


  В щатите вече има повече от 3000 души с алергични реакции от прехвалената ваксина на натурализираните немци от турски произход!
  —цитат от коментар 8 на Julian Mall

  https://vk.com/strelkov_info?w=wall-57424472_292875

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Не е ли по-добре да се направи нещо подобно на процедурите уточнени от НАП в
  Наредба H-18 ?

  Всеки доставчик на ваксини регистрира всяка доза.

  В момента на процедурата по ваксинация, тя се регистрира на централен сървър в реално време.

  Пациента получава уникален QR code с който може да верифицира валидността на дозата на сайта на здравното министерство.

  Рамката вече е измислена от експертите и е налична на сайта на НАП. Софруерната поддръжка на всички нива е разработена (две години се работи по това). Би трябвало да може сравнително лесно да се пренесе технологията ?

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Всъщност така с един прост QR code може да се проследи цялата верига на дозата от ваксината, производител, транспортьор, съхранител, лице извършващо операцията по ваксиниране, пациент.

  Единственото нещо което не ми е ясно е как да се защитим от това някой да открадне чужд QR code ...

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Оставяме тази чест на баце! Той е слънчицето на България! 😀 И на депутатите - награда за "добрата" работа, която вършат.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Любопитно

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Това сериозни въпроси ли са?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Честито ви пред коледно сурвскане! Ваксиниране, де!

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Смятате че това са въпроси които могат да бъдат неглижирани?

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Тия управляващи доказаха, че на две магарета сено не могат да разделят, така че това с ваксинацията ще е поредното фиаско.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ан Он":

  Може ли да си сложиш първа доза от един вид ваксина, втората от друг - ако се появи по-добра оферта ?"

  Ваксината е безплатна, под по-добра оферта очаквате някой да ви плати ли?
  Следващите въпроси са за психолог

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Ваксината е безплатна, под по-добра оферта очаквате някой да ви плати ли?
  —цитат от коментар 19 на дерибеев


  Под 'по-добра оферта' имах предвид нова ваксина с по-добри клинично доказани показатели (по-голям процент ефективност, по-малко странични ефекти и тн)

  Относно кой има нужда от психолоическа/психиатрична помощ - няма да влизам в тази дискусия.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Ваксината е безплатна
  —цитат от коментар 19 на дерибеев


  Коя от всичките 18 ваксини които се разработват е безплатна ? Тези 3 които избере народната власт ли ?

  А ако аз искам да си сложа някаква друга, която според моя информация е седем пъти по ефективна, мога ли да доплатя само разликата ?

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ан Он":

  Всъщност ако закупя голямо количество от новата по-ефективна ваксина на добра цена от тази която държавата плаща (примерно държавата плаща 100 лева на доза, аз плащам 70).

  В този случай ли да кандидатствам да ми платят по 100 лева за всички закупени дози?

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":
  —цитат от коментар 21 на Ан Он


  Всички които бъдат одобрени и доставени от ЕС са безплатни, за неодобрени от ЕС можете да пътувате до страна в която са разрешени и там да поставите въпроса с плащане/доплащане. Относно двойна ваксинация, на колата си два пъти ли правите ГО? Смесване/дозиране на ваксини от различни производители не разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#23] от "дерибеев":

  Всички които бъдат одобрени и доставени от ЕС са безплатни
  —цитат от коментар 23 на дерибеев


  Одобрени от кого ? Централните здравни власти на ЕС ? БГ здравните власти ?

  Всички които бъдат одобрени и доставени от ЕС са безплатни
  —цитат от коментар 23 на дерибеев


  Безплатни - до две дози (комплект) на човек (ЕГН) ?

  Смесване/дозиране на ваксини от различни производители не разбира се
  —цитат от коментар 23 на дерибеев


  Какво правим ако си боцнал първата дозата, пък втората стане неодобрена защото в рамките на месеца се е появила информация за нежелани странични ефекти (ситуацията се развива динамично)?

  Относно двойна ваксинация, на колата си два пъти ли правите ГО?
  —цитат от коментар 23 на дерибеев


  Не съм сигурен че разбирам асоциацията - за вас ковид ваксината е вид 'задължителна застраховка да не причиниш щети на друг' ?

  Ако не се лъжа, мога да си застраховам къщата едновременно във пет различни застрахователни оператора, и при щети да взема пет обезщетения. И все пак си мисля че ваксините са нещо по-различно...

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ...Здравните власти заявяват, че ваксинирането в България ще започне на 27 декември, но на този етап не се посочва конкретен човек....

  Пфхахаха. Да се чете. Търси се бонак доброволец все още.

  На никой не му стиска да е първото опитно зайче за експериментални ваксини, при които производителите не искат да носят отговорност.

 26. 26 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Mall":

  мръсен гаден русороб-лъжец!

 27. 27 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Вкасината ще бъде посрещната с хляб и сол и ще гостува в шолото на Слави

 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dark":

  Вкасината ще бъде посрещната с хляб и сол и ще гостува в шолото на Слави
  —цитат от коментар 27 на Dark


  Дълбоко замразен хляб и дълбоко замразена сол.

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Любопитно

  До коментар [#8] от "Julian Mall":мръсен гаден русороб-лъжец!
  —цитат от коментар 26 на mekarshalev


  Хайванин, гледа ли днес по Нова българската лекарка от Чикаго която е получила световъртеж и други странични проблеми след като се е ваксинирала с прочутата ваксина?! Сигурно и тя е русоробка?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Никой не казва , дали са взети мерки срещу спиране на тока.......нали от събота се очаква влошаване на времето , та все пак да се знае.....притеснително е за някои може би.....

 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Весело

  А камиона с двете кашончета ще му организират ли посрещане с хляб и сол или не, че нещо не се разбра от статията?😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Весело

  [quote#11:"Julian Mall"]https://vk.com/strelkov_info?w=wall-57424472_292875[/quote ]

  Е това е най-надеждният информационен източник, лично утвърден от Др Путин 😂😂😂😂😂

  Я се скрий бе трол...😂😂😂


  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 33. 33 Профил на beroesz
  beroesz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде овцете на Капитал стройте се за ваксинация!

  Вие обичате да следвате сляпо государите си после другите виновни. Безбожници - сърбайте си попарата!

 34. 34 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  С този " мерак" за ваксиниране , към 2034 г може да има покритие.

 35. 35 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2266 Весело

  До коментар [#11] от "Julian Mall":

  Източник на вашата информация е ВКонтакте "Сводки от ополчения Новороссии"⁉️
  😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣
  СТИГА БЕ‼😂😂😂

  "Чуждестранен агент"
 36. 36 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Весело

  Това "генерал май професор" за Мутафчийски в статията беше добро.

 37. 37 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Както се вижда от снимката, шкембето на доктора на пожарникарските науки е нарастнало значително.
  Вероятно защото мама Меркел му дава от мръвките си, кокато са на трапеза в Брюксел.

 38. 38 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Ех.. колко отвратителна тролско-руска мъка има в този форум! Значи може в Израел, САЩ и Великобритания да се ваксинират, ама тука... едни сплетни, едни измислени джуджета на медицината се опитват да объркат хората.. жалки сте.

 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  "най-трудна от логистична гледна точка"

  Ако сте очаквали да предпочетат някоя по-лесна или по-евтина, значи нищо не сте разбрали от Брюксел.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Както се вижда от снимката, шкембето на доктора на пожарникарските науки е нарастнало значително.Вероятно защото мама Меркел му дава от мръвките си, кокато са на трапеза в Брюксел.
  —цитат от коментар 37 на ppopov_67


  И "старата чанта" (така я беше нарекъл ББ след една тяхна среща, чел съм го във вестника) не е отслабнала.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Айде овцете на Капитал стройте се за ваксинация!Вие обичате да следвате сляпо государите си после другите виновни. Безбожници - сърбайте си попарата!
  —цитат от коментар 33 на BeroeSZ


  Споредмен трябва първи да е Борисов! После сите му министри, ама аз да контролирам какво има в инжекцията!

 42. 42 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Оставете ваксината, хладилниците, веригите, камионите и другото на мира.

  Погледнете снимката.
  В нея един доста охранен тулуп НЕ носи маска. Което обаче ме пречи на това всички очи и микрофони на са насочени към ... Слънцето?!?

  Та този примат освен че доказано не "поема" някакви нови знания и умения (независимо че преболедува самия Той) - да бъде глобен за това че евентуално е заразил околността....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 43. 43 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 429 Весело

  До коментар [#11] от "Julian Mall":

  Новина от конкурента "Спутник 5", предлагам да си сложите съветската, а не някаква с произход от прогнилия запад , съвместно с нашия вековен поробител!

 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Любопитно

  До коментар [#24] от "Ан Он":

  Какво правим, ако между първата и втората доза, вървейки по улицата, ти падне саксия на главата?

 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Какво правим, ако между първата и втората доза, вървейки по улицата, ти падне саксия на главата?
  —цитат от коментар 44 на Alarmstufe: Rot


  Предполагам че втората доза остава сираче ?

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 587 Весело

  Цялото пробито корито наречено ЕС остави цяла Европа и 500 млн калпака сами да решават ахахахахаха

 47. 47 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Какво правим, ако между първата и втората доза, вървейки по улицата, ти падне саксия на главата?
  —цитат от коментар 44 на Alarmstufe: Rot


  Но все пак това е интересен сценарий, който е добре да го препратите към ДО "Информационн Обслужване", за да го имат предвид като разработват системата за проследяване на дозите с QR code.

  કટાક્ષ
 48. 48 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ан Он":Какво правим, ако между първата и втората доза, вървейки по улицата, ти падне саксия на главата?
  —цитат от коментар 44 на Alarmstufe: Rot


  Истинския проблем е как да предотвратим следния сценарий: някой нарочно ви пуска саксия на главата и после в поликлиниката се представя за вас за да получи той втората доза.

  કટાક્ષ
 49. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Какво правим, ако между първата и втората доза, вървейки по улицата, ти падне саксия на главата?
  —цитат от коментар 44 на Alarmstufe: Rot


  Накарахте ме да се замисля - а какво правим ако някой вместо да се занимава със саксии - с цел да оцелее се престори на вас и му инжектират вашата втора доза ?

  Ще им ли нова (резервна) втора доза за вас ?

  Как ще докажете че не сте вие лицето на което са му инжектирали първата втора доза предназначена за вас ?

  Интересни въпроси възникват като се замисли човек за усложненията при логистиката... тия -75 градуса ряпа да ядат.

  કટાક્ષ
 50. 50 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Мисълта ми е че изискването за -75 градуса е лесно - просто купуваш един специализиран хладилник, осигурявашму нужното захранване и консумативи, слагаш ценатта стока в него и я належдаш.

  Но възможните усложнения при наличие на супер ценна стока, но в ограничено количество и различни конкуриращи се интереси са невероятни.

  Според мен цял сериал може да се измисли.

  કટાક્ષ
 51. 51 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Трябват сериозни мерки, и нови тестове за да не отмине грипа докато започне ваксинирането , че изгоряха париците!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 52. 52 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Трябват сериозни мерки, и нови тестове за да не отмине грипа докато започне ваксинирането , че изгоряха париците!
  —цитат от коментар 51 на Иван


  Те парите вече са завъртени.

  Относно ваксинацията, предполагам че в случай на нужда народната власт може и дистанционно да те отмята като ваксиниран, без да се налага да ходиш до лекаря.

  કટાક્ષ
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Бойко Борисов е без маска, защото вместо вируси разпръсква мъдрост.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Борисов е тъп като галош!
  Толкова ли не схваща, че това негово непрекъснато появяване, за щяло и нещяло на снимки из медиите вече има обратен ефект!
  А и самите фотаджии все гледат да го сложат в центъра на снимката, щото нали..."Той бил решил, той бил казал.."
  Абе аланколу!
  На хората им стана бахтън от мазната ти физиономия, без маска!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Бойко Борисов е без маска, защото вместо вируси разпръсква мъдрост.
  —цитат от коментар 53 на Norman Granz


  Да!
  Слюнка като Калоянчев едно време в Сатиричния.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  До коментар [#54] от "Храбър":

  Е, нали преди ревяхте, че се е скрил. Сега пък защо се появява непрекъснато.

 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  До коментар [#53] от "Norman Granz":
  До коментар [#55] от "Храбър":
  Бягайте бързо под другата статия. Там един анализатор е открил, че Боко освен без маска, взел да се появява и без копче на ръкава на ризата.

 58. 58 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 556 Неутрално

  А колко хронично болни ще умрат поради недостиг на болничен персонал при напреднали тумори и сърдечно заболявания в страната ?
  Или за тези болни никой не си дава сметка ?
  Само аз имам 2 -ма такива познати , но никой не му пука за такива !
  А колко са те само в България ? ?
  За всичко ще бъдат обвинени ваксините и тяхното провеждане - не се знае докога ! УЖАС САМО КАТО СИ ПОМИСЛИ ЧОВЕК ! !

 59. 59 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 348 Неутрално

  -75 С, но може да стои до 5 дни във всяка една обикновена хладилна камера.
  Тази "особенност" прави картинката по проста колкото и медийте да се опитват да драматизират и гравитират около тези -75 С.

 60. 60 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  -75 С, но може да стои до 5 дни във всяка една обикновена хладилна камера. Тази "особенност" прави картинката по проста колкото и медийте да се опитват да драматизират и гравитират около тези -75 С.
  —цитат от коментар 59 на patrokalche


  Без да съм експерт, ми се струва че с няколко парчета стиропор (останали по поляните след предишната инициатива по саниране) и един термос с течен азот (има свободен достъп до такива за козметични цели ?) можеш да спретнеш съвсем лесно една 'хладилна чанта' дето да поддържа -75 градуса доста време?

  Може пък и да греша и казуса да е по-сложен ...

  કટાક્ષ
 61. 61 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#59] от "patrokalche":

  Има камери за -30 , има и за +10. Коя е "обикновената"?

  Dum Spiro, Spero
 62. 62 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ан Он":

  По сложно е особено ако гониш температурен интервал на съхранение. Азота при атмосферно налягане се изпарява при -196 гр. Трябва да се контролира по някакъв начин притока на течен азот и налягането.

  Dum Spiro, Spero
 63. 63 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#62] от "gargamel":

  Всичко ясно, ще помоля аудиторията за извинение.

  Следващия път когато ми се налага да поддържам -75 градуса контролирана температура в продължение на дни, ще се обърна към производител/дистрибутор на съответното професионално оборудване.

  કટાક્ષ
 64. 64 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Никой не казва , дали са взети мерки срещу спиране на тока.......нали от събота се очаква влошаване на времето , та все пак да се знае.....притеснително е за някои може би.....
  —цитат от коментар 30 на Николай Бучков


  Споко.
  При въпросните нискотемпературни хладилници, независимо от фирмата-производител, конструктивно е заложена аварийна система при спиране на захранването с електричество. Тя представлява бутилка втечнен въглероден двуокис, уупс - въглероден диоксид, който се използва като хладилен агент еднократно.

  Друго. Цитат от статията:

  "Министерството на здравеопазването не отговори на въпросите на "Дневник" по какъв начин ще се спази хладилната верига при транспортирането на ваксините от София до другите части на страната. Редакцията изпрати в това отношение следните въпроси:
  - каква е организацията около осигуряване на сух лед
  - какви количества е преценено, че са необходими
  - сключило ли е Министерството на здравеопазването договори за това
  - с коя/кои фирми и на каква стойност"

  Веществото, визирано с термина "Сух лед", представлява пелети с размери приблизително колкото орех замразен въглероден двуокис, уупс - въглероден диоксид, които се поставят в топлоизолиран контейнер заедно със защитения материал, в случая - ваксина.

  И сега: Къде са, питам, затоплистите, които да надигнат мощен рев срещу омразния им въглероден двуокис, уупс - въглероден диоксид, отпивайки с наслада някой вид газирана напитка, съдържаща обаче въпросния въглероден двуокис, уупс - въглероден диоксид?

  П.П. При изписването на думата "диоксид" текстовият редактор на сайта ми даде "Грешка". Който не вярва, да опита.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Весело

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  “В цялата схема, не разбрах кога точно ти дават официалния сертификат че си ваксиниран (излекуван ?, безопасен ?) ? ”
  За ваксината на Пфайзер, на 40-тия ден - на 21 ден се слага втората доза, 7 дни се чака дали пациентът ще е все още здрав, след 7 дни се прави ПъСъРъ тест и след потвърждаване с 72 часов втори тест имаш сертификат да литнеш за Лондон ... ако изобщо летят самолети.

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Любопитно

  [quote#11:"Julian Mall"]https://vk.com/strelkov_info?w=wall-57424472_292875[/quote ]Е това е най-надеждният информационен източник, лично утвърден от Др Путин 😂😂😂😂😂Я се скрий бе трол...😂😂😂
  —цитат от коментар 32 на padrino


  Дон Корлеонски, дай някое достоверно опровержение на доказан експерт по ваксините от английски или италиянски източник!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  До коментар [#23] от "дерибеев":

  Не са безплатни, милиони сме превели за тях.

 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Весело

  До коментар [#54] от "Храбър":Е, нали преди ревяхте, че се е скрил. Сега пък защо се появява непрекъснато.
  —цитат от коментар 56 на Alarmstufe: Rot


  Криеше се от репортери и протестиращи миличко!
  Иначе мазният му образ съвместно с джипката най-редовно се шиткаше из медиите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Гневно

  Криеше се от репортери и протестиращи миличко!
  Иначе мазният му образ съвместно с джипката най-редовно се шиткаше из медиите.
  —цитат от коментар 68 на Храбър


  Да не говорим, че и сега се крие от задължителното за него отчитане и даване на отговори в Народното събрание!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Гневно

  Дон Корлеонски, дай някое достоверно опровержение на доказан експерт по ваксините от английски или италиянски източник!?
  —цитат от коментар 66 на Julian Mall


  Това със световъртежа е естествена реакция на организма глупако!
  Вчера или онзи ден, по повод опитите на някакъв наш си специалист да успокои хората от новия щам, приведох за пример една статия от ББС, в която съвсем подробно бяха отговорили на всички евентуални въпроси на хората. Аз я дадох за да дам пример как се отговаря на хорския интерес, но там беше описан и този ефект и беше отговорено.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#70] от "Храбър":

  И ти си един умник! Защото е нормално тези които са получили такива усложнения ги оставят в болницата под наблюдение!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Весело

  До коментар [#70] от "Храбър":И ти си един умник! Защото е нормално тези които са получили такива усложнения ги оставят в болницата под наблюдение!
  —цитат от коментар 71 на Julian Mall


  Я дай връзка към медията която цитираш!...
  Не! Недей!
  Няма смисъл.
  Сам ще го намеря в "Правда".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 569 Неутрално

  5000 души звучи като демонстрация, че и ние сме се включили. Не разбрах защо само толкова са поръчани за за начало? Повече ме интересува кога ще има по-сериозни бройки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK