На живо

Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталОт утре антигенните тестове ще бъдат официално признати в България и резултатите от тях ще влязат в статистиката за случаите на зараза. PCR тестовете са все по-малко и представят изкривена картина на заболеваемостта. Според данните за последното денонощие, които включват и невписани от уикенда, новите случаи са едва 1 277, установени при 4 304 PCR теста. В болници са настанени 6 287 души, от които 523 са в интензивни отделения. Отново е трицифрен броят на починалите от заразата - 156.

Различни експерти и днес потвърдиха, че новата мутация на вируса, открита във Великобритания, е по-заразна, но не означава по-тежка форма на заболеваемост и по-висока смъртност. Те уверяват и че ваксината, която предстои да се поставя на гражданите в ЕС, ще осигури защита и срещу тази мутация.
Кабинетът осигури допълнително пари от бюджета за покупката на още "Ремдисивир" и за субсидия за болниците, които да поддържат готовност за лечение на болни.

Данните по света можете да видите тук.
64 общини имат готовност да предоставят жилища за медицински специалисти, командировани за подкрепа на своите колеги от страната. Програмата се разработва от здравното министерство и Националното сдружение на общините и цели компенсиране на недостига на медицински персонал по места.


Общо 112 жилища от общинския фонд предоставят за медици общините. 40 от тях са заявили и готовност да поемат режийните разходи за настанените специалисти. Още 19 общини декларират, че могат да обезпечат настаняване в хотели или общежития.


Освен общински жилища за лекари и медицински специалисти програмата ще осигури и допълнително финансиране за заплати.

Посолството в Лондон оказва съдействие на блокирани българи край Дувър

Българското посолство във Великобритания оказва съдействие на десетките български граждани, блокирани край английския пристанищен град Дувър при опитите си да стигнат до континентална Европа. Заради ограничителните мерки, предприети във връзка с разпространението на новите щамове на Ковид-19, всички транспортни връзки с континентална Европа са блокирани в момента, но въпреки това наши сънародници с товарни и леки автомобили, наред с граждани на редица други държави, продължават да изчакват в района на пристанището възстановяването на фериботните връзки.
Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

© Reuters


Завеждащият консулската служба в Лондон Николай Ванчев е в Дувър, където и в момента се среща с нашите сънародници, намиращи се на различни паркинги. По-рано през деня той им предостави храна и вода.


По информация на посолството ни блокирани са както водачи на тежкотоварни моторни превозни средства, така и български граждани, пътуващи с микробуси и леки автомобили към България. Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета.


Мисията в Лондон призовава всички български граждани, оказали се блокирани в резултат на настоящата извънредна ситуация във Великобритания, които имат здравословен проблем и нямат възможност за лечение на място, да се свържат незабавно с посолството. Също така препоръчват към посолството да се обърнат и българите, които имат нужда от животоспасяващи лекарства от България.

Преди ваксинация за коронавирус задължително се консултирайте с личния си лекар, каза пред пред Би Ти Ви българският представител в европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов. Той допълни, че ваксините трябва да се поставят в добре оборудван лекарски кабинет, от подготвен персонал, като всеки имунизиран се следи поне 15 минути, след слагането на дозата.


Гетов посочи и кой не бива да се ваксинира - лица под 16 години, алергични към храни, лекарства и хора имали тежки алергични реакции поне веднъж в живота, както и тези с автоимунни и ревматологични заболявания и подлагащите се на онкологична терапия. "Няма отчетени вредни ефекти върху бременни. Не е проучена за кърмещи жени и затова не се препоръчва да се слага и на тях", допълни експертът.


Подробности четете тук.

И след положителен антигенен тест ще има изолация

Положителният резултат от антигенен тест вече е основание за поставяне в изолация за 14 дни, а на близките контактни на заразения – за карантина от дни. Това се въвежда със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, издадена във вторник. Така антигенните тестове се приравняват на считаните за златен стандарт изследвания за коронавирус по PCR метода. "Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи", е записано в съобщението на здравното министерство до медиите. Оттук следва да се заключи, че и правилата за изолация и карантина на положителните от антигенен тест също няма да важат отпреди сряда.


Повече тук

Полицаят на 2020 г. не си взе наградата, защото е с COVID-19, съобщава "Нова телевизия". Церемонията по връчването на отличията се проведе в Академията на МВР. Инициативата "Полицай на годината" се провежда за 27 път. Младши инспектор Момчил Тошков от "Охранителна полиция" към Районно управление - АЕЦ – Козлодуй е индивидуалният носител на приза "Полицай на годината 2020 г." Той е отличен за проявен кураж, самоотверженост и доблестна постъпка. На 1 декември 2020 г. по време на служебна командировка в гр. Белене, още докато се настанява в хотела си, получава сигнал, че жена има намерение да сложи край на живота си, скачайки във водите на река Дунав. Без да губи време, мл. инспектор Тошков се отправя към мястото и след като става пряк очевидец на скока, с риск за живота си, се хвърля след нея във водите и я спасява.

Единствените работещи детски градини в София, предназначени за децата на работещи на първа линия в борбата с коронавируса, от днес имат уреди за дезинфекция на въздуха. Българската компания за производство на осветителни тела IKIS, дари 4 UV-C уреда - Air Strike Mobile на 117-та и 124-та детски градини. Тези градини са отворени специално за децата на лекари и полицаи.


"Това е най-малкото, което можем с благодарност да направим за хората, които излагат всекидневно на риск живота си", каза Кирил Сапунов, единият от основателите на компанията. Днес представители на фирмата монтираха уредите и обучиха персонала как да работи с тях. Уредите имат гаранция за високо качество и дълъг живот. Те унищожават 99,9% от наличните микроорганизми, включително вируси, бактерии, гъбички и др. По време на работа уредите не отделят озон, което ги прави абсолютно безопасни и екологично чисти.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки. Те са купени в изпълнение на проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020". Той е на стойност близо 164 млн. лева.


"По този проект центровете за спешна помощ в страната и техните филиали вече получиха 280 нови оборудвани линейки, като през 2021 г. регулярно ще бъдат доставени още 120, включително 42 броя високопроходими линейки", заяви министърът на здравеопазването.


Освен нови линейки, за нуждите на структурите на спешната помощ, са доставени още и 3 580 броя медицински апарати като респиратори – стационарни и транспортни, аспиратори, инфузионни помпи, преносими дефибрилатори, монитори, електрокардиографи, апарати за обдишване и др. Доставената медицинска апаратура е въведена в експлоатация в съществуващите структури на спешната помощ и се ползват към настоящия момент, като спомага при работата в условията на епидемиологичната обстановка в страната, свързана с коронавируса.

Антигенните тестове стават официално средство за установяване на COVID инфекция

Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

© Цветелина Белутова


Възникването на новия щам на коронавируса е забавило приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете, обясни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Нужно е било време в което да се проучи дали щамът няма да компрометира точността на антигенните тестове. Вече е изразено становище, че това няма да се случи, заповедта за приравняването е подготвена и Ангелов обясни, че до довечера ще бъде подписана. От утре тя ще влезе в действие и в статистиката за регистрираните случаи на инфектирани с коронавирус ще започнат да се отчитат антигенните тестове. Те официално се правят в мобилни пунктове пред държавните болници в страната от 6 ноември, както и в специално разкрити COVID зони в ДКЦ-та в София и Варна. Резултатите от антигенните тестове стават за около половин час, значително по-бързо от PCR, а тестовете са безплатни при наличие на симптоми у пациентите. При отчитане на положителен тест това ще води до поставяне на човека под карантина, ще бъде и основание за болничен, както е при PCR тестовете.


Всичко за антигенните тестове - четете тук.

За българите 2020 година е критична и за личния, и за обществения живот, които до голяма степен преминаха под знака на COVID-19. Очакванията за 2021 година обаче са оптимистични. Това показват резултатите от регулярното тримесечно национално-представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 11 - 18 декември 2020 г. сред 1037 пълнолетни граждани. Сред общите изводи от изследването са, че българите са поляризирани, дали пандемията от COVID-19 е естествено възникнала или изкуствено създадена. Конспиративните нагласи обаче остават на заден план, когато става въпрос за личния живот и безопасност: "за" носенето на маски са 77%, а всеки втори, макар предпазливо и с известно изчакване, е "за" ваксинация. Въпреки съществуващите все още неясноти около ваксината, тя се очертава като един от факторите за оптимизъм през 2021 г.


Повече по темата - четете тук.


OMV България дари близо 200 000 лв. за социални каузи и различни инициативи през изминаващата 2020 година, съобщиха от компанията. Повече от даренията са свързани с пандемията от COVID-19 и са дадени на болници, здравни институции, Български Червен кръст и местни неправителствени организации.


През годината OMV организира и активно участва в кампании в подкрепа на туристическия сектор в страната, като паралелно с това разшири обхвата на традиционната си благотворителната дейност към организации като Карин дом и SOS Детски селища България.

Хотелиерите предлагат на клиентите си алтернативни периоди за почивка

През ноември 49.9% от анкетираните от НСИ хотелиери смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 66.3% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47.3% - на нощувката.


Увеличават се мениджърите, които са пуснали хората в отпуск - платен и неплатен, намалили са заплатите им и др. Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите за пореден месец, продължават да се увеличават и достигат 31.8%.


През ноември 74.1% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 23.8% посочват, че няма промяна.

Здравният министър може да е първият ваксиниран срещу коронавируса

Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

© Юлия Лазарова


В 16 ч. ще бъде направена генерална репетиция с всички, въвлечени в логистиката на очакваните ваксини срещу коронавирус, обяви пред журналисти здравният министър Костадин Ангелов. В този час той ще проведе среща с директорите на регионалните здравни инспекции. Ангелов за пореден път изрази готовност да е първият ваксиниран. Първата пратка ваксини ще е около 9750 дози, които ще стигнат за ваксинирането на около 4300 човека (тъй като се поставят на два пъти в рамките на 21 дни- бел. ред.), обясни министърът. Ще пристигнат на 25 или 26 декември, като първоначално ще се съхраняват в специален хладилник на "БулБио". Ваксинирането ще започне едновременно на 27 декември в три големи града с декларирали готовност медици от първата фаза.


"Не очакваме ваксините, ние се готвим за тях", заяви той. Посочи, че предстои да се реши кой ще е първият ваксиниран, но е готов да предложи себе си, за да покаже на всички българи, че ваксината е безопасна. "Искам да покажа, че вярвам на ваксината като цел и достижение на науката. Днес ще решим как да подходим", допълни той.


Ангелов обясни, че български медици продължават да заявяват желанието си да се включат в списъците за ваксиниране.


Увери, че е гарантирана логистиката на ваксините, които ще пристигнат в София като посочи, че ще се транспортират в съдове със сух лед.


Подробности около пътя и съхраняването на ваксините – четете тук.

През ноември 41% от фирмите имат спад на приходите от продажби

Общо 41.7% от нефинансовите предприятия посочват, че през ноември са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с октомври, при 46.1% няма промяна, а за 11.8% е имало увеличение. Това показват резултатите от кратко бизнес изследване, проведено от Националния статистически институт за ефекта от мерките срещу коронавируса.


Очаквано 52% от бизнеса в културата, спорта и развлеченията декларират спад на приходите от продажби, следвани от търговията – 48.3% и строителството – 36.4%. В платен отпуск са пуснали персонала си 20.4% от фирмите, дистанционна работа са въвели 18%, а в неплатен отпуск са пуснали хората си 17%. Ползвали антикризисните мерки са едва 9.8%.


За следващия месец 92.5% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 4.5% - ще я преустановят временно, а 2.1% - ще я прекратят.


Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

© НСИ

Едва 16% от българите очакват 2021 г. да е по-добра

Едва 16% от българите, че 2021 година ще е по-добра от отиващата си, за 45% обаче тя ще е дори по-лоша, една четвърт очакват да е същата, а останалите не могат да преценят. Това показват данните от най-дългогодишното световно изследване, проведено за пръв път през 1979 г. от "Галъп интернешънъл", наречено "В края на годината". То обхваща над 40 държави и включва над 38 хил. пълнолетни граждани като за всяка държава в периода октомври-декември 2020 г. са интервюирани около 1000 души по метода "лице в лице", по телефона или онлайн.


С резултатите си България се нарежда сред топ 5 на песимистите по света заедно с Италия, Хонконг, Полша и Корея. Българите изглеждат силно песимистични и на фона на останалите държави от ЕС, където обобщеното ниво на песимизъм е 31% от всички запитани, а на оптимизъм – 35%.


Подробности вижте тук.


Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

© "Галъп Интернешънъл"

Официално новата мутация на вируса не е установена в България

Мутацията на коронавируса, открита във Великобритания, заради която страната стана обект на рестрикции от други държави, не е открита в набора от щамове, които до момента са проучени в България. "Но те и не са много". Това казва в интервю пред "24 часа" Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
"За да може да се каже с по-голяма сигурност, трябва да се извършат още изследвания, да продължим да работим. Тепърва ще се разбере точно каква е ситуацията в отделните държави", допълва тя.


Посочва, че еволюционно е заложено мутациите да улесняват преживяването на вируса, да се закрепват с предимство промените, които улесняват неговото разпространение.


Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

© Лили Тоушек

Кабинетът ще проучи дали може да осигури ваксини за Западните Балкани

Правителството реши да се проучат възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство. Това ще стане възможно след обезпечаването на българските потребности, при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарствени продукти, съобщава правителствената информационна служба.


"Правим го с най-чисто сърце. Правим го за живота и здравето на нашите най-близки съседи", заявил премиерът Бойко Борисов. Министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Фелипче заявил, че страната му е изключително признателна на правителството на България в тези трудни времена. С българския му колега Костадин Ангелов са подписали Писмо за намерение между здравните министерства на България и Република Северна Македония.


Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба

Кабинетът дава още пари за болниците, "Ремдесивир" и 112

Правителството отпусна близо 184 млн. лв. за готовността на болниците за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента "Ремдесивир", както и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания с цел подобряване на услугата Единен европейски номер 112. Това съобщи правителствената служба след заседанието на кабинета.


От общата сума

45 млн. лв. е субсидия за болниците
105 млн. лв. са за ваксини
19.44 млн. лв. за "Ремдесивир"
14.3 млн. лв. за системата 112

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информирал кабинета, че след анализ на текущото състояние на действащата в момента IT инфраструктура, обслужваща центровете за спешна медицинска помощ, е установена необходимост от подмяната й със система от ново поколение. Тя ще гарантира висока надежност, работоспособност, сигурност и добавяне на нови фукционалности, уверил Ангелов. "По този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри изключително работата в системата, както и реагирането на нашите екипи навреме", обяснил той.


Допълнителните пари за "Ремдесивир" са, за да може да достигнат до всеки пациент, на когото е предписано лечение с него в болнична среда, обяснил премиерът Бойко Борисов.


Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват.


Бойко Борисов,

премиер


Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба

Вирусът е променил плановете за празниците на четвърт от българите

Близо една четвърт от българите (23%), са променили плановете си за настоящите празници заради коронавируса. Три четвърти смятат, че тези празници няма да са същите заради пандемията. Близо 2 млн. и половина българи (45%) нямат настроение да празнуват. Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа", проведено сред 1009 души на възраст над 18 г. лице в лице.


Общо 62% от българите посочват, че ще купуват подаръци при 69% декларирали това миналата година. От участниците в проучването 59% ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели и роднини, а 32% посочват, че това не важи за тях.


Близо половината (48%) от българите посочват, че нямат финансова възможност да празнуват празниците, както преди, заради пандемията. 45% посочват, че това не важи за тях.


Подробности четете тук.


Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

Имунолог: Ваксината ще създаде защита независимо от мутацията на коронавируса

Няма данни мутацията на коронавируса, установена във Великобритания, да предизвиква по-висока смъртност и по-тежко да минава заболяването, но се разпространява по-бързо със сигурност. Вероятно вече е и в България, има смисъл от ограниченията, наложени на пристигащите, защото ще намалят разпространението. Това коментира пред БНТ имунологът Богдан Петрунов.
Посочи, че с ваксината, която предстои да се постави на хората, ще се получи много добър имунитет, независимо от щама на вируса. Във времето напред е възможно да се налага всяка година да се прави нова ваксина като за грипа заради мутациите.
Допълни, че данните засега показват, че вирусът може да мутира до 17 пъти на месец и до момента са открити около 15 хил. мутации. Обясни, че това не е решаващо, а тези мутации, които са свързани с антигенността, които обаче са много консервативни.


След Нова година ще има ръст на заразените, очаква математик

Математикът Лъчезар Томов заяви пред Би Ти Ви, че очаква временен скок на заразените след празниците. Според него няма да се стигне до нова вълна заради предприетите мерки, но в първата седмица след Нова година ще се усети покачването на броя новозаразени.


Мерките дадоха резултат. Ние бяхме напът да достигнем до 10 хил. случая на ден, в момента сме спаднали под 2 хил. случая средно на ден.


Лъчезар Томов,

математик


Томов прогнозира, че следващата седмица ще има спад и в смъртността при заболелите с коронавирус: "То няма да дойде веднага, защото средната възраст на заболелите скочи с 10 години през последните седмици, което увеличава риска от тежко развитие и смъртност, но така или иначе намаляването на случаите (на новозаразените) ще доведе до намаляване на смъртността".


Всичко зависи как се спазват мерките. В момента имаме спад в София и още няколко области, но не виждаме спад в Бургас и Варна, смята Томов.


Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

© Юлия Лазарова

Официалните данни отчитат двойно повече оздравели от новите заразени

Според данните в Единния информационен портал новите случаи на зараза през последните 24 часа са 1 277, установени при 4 304 PCR теста. Това означава, че процентът заразени е 29.67. Данните във вторник обичайно включват и неописани през почивните дни случаи.


Според официалните данни активните случаи на зараза в момента са 83 041. Тези и всички останали данни не обхващат случаите на хора, които са изследвани с бързи тестове и са дали положителна проба. Причината е, че все още официално признати в България са само PCR тестовете.


Системата отчита като оздравели за последното денонощие 2 908 души като в този брой влизат и всички, на които е изтекла карантината, но не са им правени допълнителни изследвания и тестове.


В болници са настанени 6 287 души, от които 523 са в интензивни отделения.


Отново е трицифрен броят на починалите от заразата - 156, обикновено в броя във вторник влизат и данни от последните три дни.


Данните за деня в графики можете да видите тук.


Коронавирусът в България: антигенните тестове официално са приравнени с PCR (хронология)

© Юлия Лазарова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо ново под слънцето, пикът на пандемията е преминат в България.

 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Намаляват направените тестове. Хората се тестват масово у дома. Но лабораториите натрупаха достатъчно мазнинка.

 3. 3 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Ко спрат да тестват, може да кажат, че имаме и стаден имунитет. Ама нямаме, просто сме стадо, дето си го работят както поискат (от Германия)

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Doбре е , че и без тестове познават вируса.....

 5. 5 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Тестовете са малко! Не се броят антигенните! Броят е поне по 3!

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#2] от "truly": Хората се тестват масово у дома.

  С какъв тест

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#1] от "trevor_something":

  Аха, ако сведем броя на тестовете до нула, болни вече няма да има. Гениално, как пък никой още не се е сетил за това просто решение на кризата.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Вчера преговорихме терминологията с колегите - стигнахме до извода че термините 'излекувани' и 'оздравели' не са съвсем коректни.

  Спряхме се на термина 'де-карантинирани' - като най-кратък вариант.

  Според мен статиите по темата ще звучат доста по-издържано ако използвате 'де-карантинирани'.

  'де-карантинирани' = 'никой не е регистрирал да са починали след като са минали 10 дни от поставянето им под карантина'

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#1] от "trevor_something":Аха, ако сведем броя на тестовете до нула, болни вече няма да има. Гениално, как пък никой още не се е сетил за това просто решение на кризата.
  —цитат от коментар 7 на rumen_s


  Сетиха са.

  За момента единственият що-годе достоверен изтоник на информация са данни публикувани от НСИ.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  До коментар [#1] от "trevor_something":Аха, ако сведем броя на тестовете до нула, болни вече няма да има. Гениално, как пък никой още не се е сетил за това просто решение на кризата.
  —цитат от коментар 7 на rumen_s


  Не му обръщай внимание. Регистрирал се преди 3 дни и вече успя да се установи като "любим трол" на почти всички тук във форума. Остави го сам да се гърчи, такива не заслужават внимание.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 216 Гневно

  Изключителна радост носят опитите на разни математици да се изказват по теми, от които не разбират, но същевременно да нагнетяват страх и паника.

 12. 12 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Затварянето на държавата не решава проблема със "скритите" заразени. Те не си правят ПСР, някои и антигенни не си правят. Това може да доведе до устройващото за толупа спадане в % на установените заразени, но няма да повлияе на броя на починалите. Животът на хората е заложен срещу ината да се признае некадърност.

 13. 13 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Математикът Лъчезар Томов заяви пред Би Ти Ви,
  ===========================================
  Имам чувството че тези двамата с Витанов се надпреварват кой да бъде по-черна станция.

  Свободата, Санчо...
 14. 14 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ...след Нова година ще има ръст на заразените, очаква математик...

  ХАХАА. Кой ли не му се изреди на тоя вирус.....

  Очакваме сега и синоптиците да започнат да се изказват с мрачни предсказания за бъдещето....

 15. 15 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Глупости на търкалета. Интегралната крива на потвърдените случаи просто не си е достигнала пика, но и това не е най-лошото. Това, което се вижда на картинката (зелената крива), просто е наближила върха. Проблемът е, че подобни стъкмистически разпределения не са симетрични и причината е съвсем ясна. Инкубационният период е по-къс от времето, за което един пациент е излекуван (потвърдено с тест) или излиза от карантина. За да се разбере от повече хора, че бозата е винаги с косми, трябва време. Можете да хвърлите едно око тука:

  https://covid19.healthdata.org/bulgaria?view=daily-deaths&tab=trend

  На тези графики са събрани заедно реалните данни (досега) с прогнозни резултати за следващите дни и месеци. Вижда се много добре, че истински спад на гибирясалите ще има чак след Ивановден. Освен това на втората графика за гибирясалите по дни кривите са четири. Зелената показва достижимите резултати при досегашните мерки и здраво носене на маски от поне 101% от населението, синята показва какво ще се случи при бързо ваксиниране (дето не е за вярване) и спазване на досегашните мерки, кафявата е просто продължение както досега, а червената показва какво ще се случи, ако народът реши, че му е писнало от маските и дистанцирането.

  Така, сега малко числа. Ако не си носите маските до първи април ще гибирясат общо 13650, при запазване на досегашните мерки и носене на маски - 12200, при бърза ваксинация - 11850, а при здраво дистанциране и носене на маски - само 10650

  73! Go Go
 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 909 Неутрално

  хм, 4500 теста при 6-7 млн население ...

  при липса на достатъчно (и надеждни) данни за реалния брой заразени, анализът не струва и хартията, на която е писан.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Драги ми математико, отчетените случаи намаляха, защото се правят много антигенни тестове -резултатът е готов веднага, 4-5 пъти по-евтини и вече са доста точни. Спад в заболеваемостта не вярвам да има.

 19. 19 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спад в заболеваемостта не вярвам да има.
  —цитат от коментар 18 на snower


  Обясни как тогава намалява и броя на хората приети за лечение в болницата.

  Аман от конспиративни теории.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Сутринта по "Дарик" Иво Райчев обясняваше, как като се прибирал от работа и пътувал по линия 79, вътре половината пътници били без маски. Осмелил се да направи забележка и като гракнали онези, като се развикали, като се разпсували...
  Как да станат нещата. Шведите са същите между другото, един много известен моден дизайнер, азиатец, който живее там, обясняваше, как само чужденците спазвали изискванията, носят маски, спазват дистанция, използват често дезифектанти, и много често се случвало, шведи да им се смеят, да им правят забележки, че носили маски...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#18] от "snower":

  Още едно предимство на "антигенни тестове ", не те карантинират и си ходиш спокойно на работа, магазини.... докато започнеш с "колко лошо е здравеопазването в БГ"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5504 Неутрално

  До коментар [#7] от "rumen_s":

  Тръмп отдавна го предложи, покрай пиенето на препарати за дезинфекция.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#21] от "hamiltonf":

  Смятай, че е лъгал, защото не можеш да им правиш забележка. Особено на тия в Христо Ботев, че бързо се палят и няма майтап. Тия от Филипините и Факултета са по-хрисими.
  Тъй че не го слушай. Ако не вярваш, отиди в 79 и им направи забележка, да ми повярваш.

 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Истински "гений"! А това, че вируса им 10 дни инкубационен период, кой ще го отчете, бе!?

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3453 Весело

  До коментар [#13] от "Bornagain":

  Имам чувството че тези двамата с Витанов се надпреварват кой да бъде по-черна станция.

  Никога нищо добро ми не каза, пророче на злото ! /Агамемнон към прорицателя Калхас/

  Историята на троянската война започва всъщност с това, че Аполон наказал Касандра - да предсказва вярно, но да не й вярват на предсказанията.

 27. 27 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Смъртността не е мръднала вече близо месец. Така че, бройката на заразените най-вероятно е много по-голяма от тази, която се обявява официално.

 28. 28 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  За по-пълен анализ да извадят данните за мутациите на коронавирусите за 40 години назад, да се види, как са вървяли нещата през годините. Само, че нямат такива данни, защото преди масово не се следеше разпространението на коронавирусите, бяха само едни от всички останали респираторни инфекции.

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#15] от "Go Go":

  За съжаление тези криви са основани върху броя на регистрираните случаи на починал. А данните на НСИ показват три пъти по-голяма свръхсмъртност.

 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#17] от "trevor_something":

  Че кому се иска да лежи в болница по празниците? Всеки гледа ако не е съвсем зле да прекара вкъщи, лекарите също гледат да изпишат колкото се може повече болни, за да облегчат труда на дежурните.

 31. 31 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  И понеже намаляха бройките на заразените, затова изкараха хората да чакат навън пред супермаркетите. Друго си е да има настинали, грипоподобни симптоми и тестове.

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3766 Весело

  До коментар [#24] от "Славейко":

  Иво е последния човек, който би излъгал, познавам го от доста време. А аз няма как да направя проверка, просто защото не знам от кога не съм се качвал на автобус...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  И понеже намаляха бройките на заразените, затова изкараха хората да чакат навън пред супермаркетите. Друго си е да има настинали, грипоподобни симптоми и тестове.
  —цитат от коментар 31 на ggot


  Пак напомням какво е казал чичко сталин - бройките (изборните резултати) се определят от този който брои.

  Във Виетнам сигурно още има по 100 заразени. В Северна Корея твърдо са 0.

  Ако може да ми изпратите информация как точно се определят числата от дневната сводка за 'заразени' в България, ще съм много благодарен.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#26] от "Patsis":

  "Имам чувството че тези двамата с Витанов се надпреварват кой да бъде по-черна станция."

  И се надпреварват да демонстрират разбиране на всичко друго, освен от математика

 35. 35 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Историята на троянската война започва всъщност с това, че Аполон наказал Касандра - да предсказва вярно, но да не й вярват на предсказанията.
  —цитат от коментар 26 на Patsis


  Глупав довод, пише "математик", не пише "гадателка". Математиците не правят предсказания, само прорицателите или казано по народному - врачките.

  Свободата, Санчо...
 36. 36 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Пак напомням какво е казал чичко сталин - бройките (изборните резултати) се определят от този който брои.
  —цитат от коментар 33 на Ан Он


  Той и чичко Байдън казва същото. И чичко Тръмп също.

  Свободата, Санчо...
 37. 37 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Обърни се към тези, които предоставят данните. Ако наистина се занимаваш с това, би трябвало и вие да предостята вашите данни и да имате връзка с общата информационна система, а и изискванията за отчитането.

 38. 38 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ан Он":

  В 37 коментар ти отговорих.

 39. 39 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С това смешно количество на тестове очаквам съсвсем скоро ТИквата в типичният му ганьо стил да каже, че е преборил (сам) вируса и, че отново сме късметлии, че ни управлява. Благодаря ти тиква - благодаря ти бай ганя.

 40. 40 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#39] от "Perry_Mason":

  Очакваме по-късно днес, обновяване (седмица 50) на единствения що годе смислен източник:

  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

  Ама предвид сложното международно положение, може пък и да се позабавят до догодина.

  કટાક્ષ
 41. 41 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#21] от "hamiltonf":

  Като се качва в 79, трябва да има як имунитет срещу доста повече опасни заразни болести, а не да се плаши само от някакъв си Ковид. Аз, макар и рядко, също се качвам в 79 за две спирки, но зная какво трябва да очаквам вътре и какви рискове поемам. А най-вече не ми дреме дали някой има маска или не.

  No Pain No Gain
 42. 42 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ан Он":

  Намерил си на кого да вярваш. Ако броят само направените ПСР тестове а не всички заболели, НСИ си е национален СТЪКМИСТически институт.

 43. 43 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Поредните глупости - вече има многобройни примери, показващи, че с мерки и без мерки все тая. Разпространението на вируса следва естествения си ход. Пък, който се чуства по-спокоен с парцал на устата, може да не го сваля въобще.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 44. 44 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Нищо ново под слънцето, пикът на пандемията е преминат в България.
  —цитат от коментар 1 на trevor_something


  И в Бразилия така си мислеха. Пък какво стана?

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/brazil

  И не само там:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/panama
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-africa/
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/colombia

  В Боливия се бяха заразили 40%, пък ето какво се заформя в момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bolivia

 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#44] от "Georgi Marinov":

  Е, да, ама хората са склонни да приемат желаното за действително, нали?

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3808 Весело

  " Посочи, че с ваксината, която предстои да се постави на хората, ще се получи много добър имунитет, независимо от щама на вируса. Във времето напред е възможно да се налага всяка година да се прави нова ваксина като за грипа заради мутациите."

  Поредният специалист, който се самоопровергава ! След като ваксината предпазва и от мутирали щамове, за какво ти е тогава да създаваш нова срещу тях всяка година ?

 47. 47 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 407 Весело

  С това смешно количество на тестове очаквам съсвсем скоро ТИквата в типичният му ганьо стил да каже, че е преборил (сам) вируса и, че отново сме късметлии, че ни управлява. Благодаря ти тиква - благодаря ти бай ганя.
  —цитат от коментар 39 на Perry_Mason

  Все пак около 7млн са живи благодарение на него

 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Гледах две негови изяви по телевизията. И той има математически модел, който черно на бяло показвал, че правителството се справя прекрасно, но неблагодарните и неразумни поданици са виновни за кризата, разгрома на здравната система и ликвидирането на бизнеса. На изходната перфолента моделът непрекъснато бодвал поредицата - осрахме се, но се справяме прекрасно!

 49. 49 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  "ваксината защитава" - реват овцете с бурки , и не могат да схванат че К19-ваксината ги защитава единствено от правото на свободен избор.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 50. 50 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Изключителна радост носят опитите на разни математици да се изказват по теми, от които не разбират, но същевременно да нагнетяват страх и паника.
  —цитат от коментар 11 на philipeto


  За да е верен математическия модел, то трябва да работи с верни изходни данни. Или ако работи с грешни, то да познава точно каква е грешката, за да я коригира. Модел базиран само на PCR тестове и резултатите от тях и то в български условия, няма как да проработи.

  Освен това не се иска изобщо математика, за да твърдиш, че след засилени социални контакти и движение из страната по празниците, ще има бум на заразените в следващите две седмици.

  Аз пък ще кажа, че след отварянето на детските градини и училищата на 4 януари ще е по-голям бум и ще се усети около 20 януари. Щото хлапетата не можеш ги удържа да спазват социална дистанция и да носят маски. Така е всяка година - едно се зарази, родителите нямат избор и го пращат на детска болно, защото няма кой да го гледа вкъщи. Но сега бабата се гътва от това.

  И така кое ще е причината - празниците или връщането в училище? Вината разбира се ще е у мат'ряла, че е празнувал, а не в решението за връщане в клас.

  @)----,--'--
 51. 51 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Любопитно

  Е, статистиката показва, че епидемията е в спад.

  [email protected]
 52. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Любопитно

  Днес трябва да излезе и статистиката на НСИ за общата смъртност. Миналата седмица изглеждаше, че към 49-та седмица започва плато. Общата логика показва, че и за 50-та трябва да продължи платото.

  [email protected]
 53. 53 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Любопитно

  До коментар [#50] от "MyTwoCents":

  Как е положението с починалите за миналата седмица ще разберем от НСИ... там няма възможност за свободно тълкуване и надписване.

  [email protected]
 54. 54 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "trevor_something":

  " пикът на пандемията е преминат в България. "

  Това не го ли дрънкаше преди няколко месеца? А на бас че Февруари пак ще го кажеш?

 55. 55 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Ваксината те защитава винаги и за всичко - тоа е напълно ясно!
  Наското четох за Наполеоновите войски - знаете ли , че хората му са били ваксинирани всички??!

  Това им е дарявало непобедимост, оказа се!

 56. 56 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Ваксината те защитава винаги и за всичко - тоа е напълно ясно!
  Наското четох за Наполеоновите войски - знаете ли , че хората му са били ваксинирани всички??!

  Това им е дарявало непобедимост, оказа се!

 57. 57 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  След като ваксината предпазва и от мутирали щамове, за какво ти е тогава да създаваш нова срещу тях всяка година ?
  —цитат от коментар 46 на samoedin


  Такива са нарежданията от Центъра.

 58. 58 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ан Он":Намерил си на кого да вярваш. Ако броят само направените ПСР тестове а не всички заболели, НСИ си е национален СТЪКМИСТически институт.
  —цитат от коментар 42 на Perry_Mason


  НСИ брой лица със смъртен акт.

  Дали някой те е записал че си умрял от модерна болест (ковид) или от не-толкова модерна (инфаркт, инсулт) за техните бройки няма значение.

  કટાક્ષ
 59. 59 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#55] от "simChо":

  Ваксината те защитава винаги и за всичко - тоа е напълно ясно!
  —цитат от коментар 56 на simChо


  Не съм 100% сигурен, но мисля че също така те прави автоматично 'излекуван' без да се налага да чакаш десет дни - каквато е процедурата в момента.

  Само не съм сигурен кога ти дават сертификата - при първата или при втората доза.

  કટાક્ષ
 60. 60 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#57] от "dosetliv":

  >Такива са нарежданията от Центъра.

  Поне плащат ли ? Или пак всичко е на доброволни начала...

  કટાક્ષ
 61. 61 Профил на Димитър Стоилов
  Димитър Стоилов
  Рейтинг: 223 Весело

  Тоя Лазарчооо бил не само голяммм математикк но и голям ,,пророк". Слуга на тулупа.

 62. 62 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  България - 977
  Румъния - 755
  Гърция - 409
  Сърбия - 313
  Турция - 216

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.

  Швеция и съседите ѝ:

  Швеция - 789
  Дания - 174
  Финландия - 91
  Норвегия - 74

  Смъртността в Швеция е между 4 и 10 пъти по-висока от съседите ѝ.

 63. 63 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:България и съседите ѝ:България - 977Румъния - 755Гърция - 409Сърбия - 313Турция - 216Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.Швеция и съседите ѝ:Швеция - 789Дания - 174Финландия - 91Норвегия - 74Смъртността в Швеция е между 4 и 10 пъти по-висока от съседите ѝ.
  —цитат от коментар 62 на xkoleva


  В България реалната смъртност е много по-висока от официалната. И на други места се лъже, но у нас няма съмнение за това.

  А в Швеция има огромно забавяне с докладването на смъртните (затова и кривата винаги изглежда все едно отива надолу -- там се запълва със седмици назад). Вече умрелите са най-вероятно над 900 на милион.

 64. 64 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#63:"Georgi Marinov"][/quote]

  В Швеция е истински ужас ..

 65. 65 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  От друга страна - Пандемия се брои наесен..
  Айде да видим за срок 10-15 години, как ще е смъртността от Ковид в Швеция и Беларус и да сравним с Русия, да речем, или някоя друга ковидистично/затварячна държава ..

 66. 66 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 610 Неутрално

  "Официалните данни отчитат двойно повече оздравели от новите заразени" - добро раздвижване на нещата.

 67. 67 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#64] от "simChо":

  Верно ли ? И там ли са им демонтирали пейките и шведските милиционери патрулират на подстъпите към планините, за да не би някой заблуден турист да отиде сред природата и заради него всички други да ОМРАТ ?

  કટાક્ષ
 68. 68 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#66] от "rado_sv":

  "Официалните данни отчитат двойно повече оздравели от новите заразени" - добро раздвижване на нещата.
  —цитат от коментар 66 на rado_sv


  Пфу, това нищо не е, ти да видиш сводката с 'официалните данни' от Виетнам или Северна Корея.

  Още много има да папкаме докато ги достигнем.

  કટાક્ષ
 69. 69 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#63] от "Georgi Marinov":

  > В България реалната смъртност е много по-висока от официалната.

  България по принцип е на първо ниво по смъртност в ЕУ.

  Преди няколко месеца като бяхме на трето място в КОВИД класацията, няколко човеката упоменаха този факт като успех - щото (временно) сме слезли от първо на трето място...

  કટાક્ષ
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално
 71. 71 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#63:"Georgi Marinov"]
  —цитат от коментар 64 на simChо
  В Швеция е истински ужас ..[/quote]

  Ама те знаят ли?
  http://insecam.org/en/view/848248/

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  "България се нарежда сред топ 5 на песимистите по света"
  Все сме в първите редици на песимистите, но не правим нищо, за да се променим.

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Оздравели ли им казват на тези, с изтекла карантина?

 75. 75 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#50] от "MyTwoCents":Как е положението с починалите за миналата седмица ще разберем от НСИ... там няма възможност за свободно тълкуване и надписване.
  —цитат от коментар 53 на karabastun


  Апропо НСИ брои ли в тази статистика починалите български граждани в чужбина? А постоянно пребиваващите чужденци в България?

  Защото при 1,5-2,0М българи в чужбина може да има съществено изкривяване.

  @)----,--'--
 76. 76 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 819 Неутрално

  "Едва 16% от българите очакват 2021 г. да е по-добра"
  То 16% дават и социологическите агенции. Казано по-просто това общо взето мит'ряла на държавна служба.

 77. 77 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  Западните Балкани ще бъдат доволни и признателни , ако вече не са си намерили ваксини......

 78. 78 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#64] от "simChо":Верно ли ? И там ли са им демонтирали пейките и шведските милиционери патрулират на подстъпите към планините, за да не би някой заблуден турист да отиде сред природата и заради него всички други да ОМРАТ ?
  —цитат от коментар 67 на Ан Он


  Чука звън, чука звън - пейка демонтират вън ..


  Не, това е било само в по-напредналите ковидистични демокрации:
  ---------------
  " В Бургас прибират пейките от парковете .. ..(снимки). OFFNews 28 март "
  ---------------

  Но в Швеция полицията е блокирала изневиделица надвечер цели градчета!
  Да се щуросват по улиците хората, да не знаят къде ще спят и да са с малки деца по колите.
  Жени , живеещи по околните селища и пътуващи всеки ден да се тръшкат истерично: "децата са ми сами в Разлог"..

  И да има единен отговор, къде ще се подслонят : " на Мутафчийски, на майка му в .. .. тката.."

  Така е и в Швеция - иначе ще има трупове навред!
  Единствено не изкъртиха пейките и за това, види се, са по-зле от другите държави!

 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ан Он":Е, данните за седмицата от 7 до 13 декември излязоха вече. 4276 починали - увеличение с 2199 спрямо миналата година или със 105,9%. През същата седмица са отчетени починали с коронавирус 891 души, т.е. 40,7% от свръхсмъртността.
  Изглежда, че епидемията е достигнала пик и се пречупва, но намаляването е бавно.
  През второто полугодие вече са регистрирани ок. 15,6 хил. починали повече, отколкото през същия период на миналата година. Като прибавим и последните две седмици ще станат сигурно към 20 хиляди - преки и косвени жертви на пандемията.
  До коментар [#53] от "karabastun":
  Данните от текущата статистика са предварителни и сетне се уточняват - например за предпоследната седмица са увеличени с 15 души. така че възможност за игра и с тях има, но е малка.

  До коментар [#75] от "MyTwoCents":В сайта на НСИ ясно си пише - данните не включват починалите в чужбина.

 80. 80 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Цитат:
  Едва 16% от българите очакват 2021 г. да е по-добра

  ------
  То в цял свят е така...
  Хората усетиха, че Сатанистите преминаха в настъпление и не ни мислят доброто...

  Но иначе 2020 ще остане вписана със златни букви в актива на Сатанистите и с голяма вероятно това е най-успешната им година с множество успешно реализирани проекти - пр. Проекта Корона, Проекта Пощи, Проекта Фигуранта от Шарите, Проекта Гуйадоица и пр.
  Бъллгарската секция на Сатанистите също се отчете съобразно кекавити си силици, защото у нас Сатанистите все още не са оввладели основни лостове на властта, а засега контролират 99.99% от СМИ и някои възлови места в Съдебната система...

  Да видим как ще е през 2021...

 81. 81 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Новата мутация на вируса не била установена още в България. И колко теста са направени, че да бъде установена? Има си причина, че мутацията N501Y е открита в UK и на други места по света. Открита е на места, където развитието на пандемията се следи и проучва. Няма как да бъде открита на места, където шофьорът на джипката е сляп и не желае да прогледне. Нивото на аматьорщина и ненаучност тук достига такива равнища, че вече дори базовите данни са компрометирани и негодни за анализ. Затова е много забавно, как излиза някой пред камера и имитира правене на прогнози, а всъщност гадае. На пример, ако попиташ властите, колко антигенни теста са направени в страната за всеки от последните 30 дена и колко от тях са били позитивни, няма как да ти отговорят, защото просто не знаят. От началото на кризата няма дори едно серологично проучване на случаен принцип, каквито беше редно да се правят ежемесечно. Тук властите са си заровили главите в пясъка и чакат бурята да отмине сама, а тя не ще и не ще да отмине, пущината и.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 82. 82 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5165 Неутрално

  Отварянето е за празниците, за успокояване на народонаселението. По смъртност рекорд след рекорд, след Нова година рекорди и при броя на заразените, трябва да стигнем Швеция, по смъртност вече е далеч след нас, с 200 души по-малко без мерки, Франция също , скоро Англия и САЩ.

 83. 83 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#81] от "russian78":


  На пример, ако попиташ властите, колко антигенни теста са направени в страната за всеки от последните 30 дена и колко от тях са били позитивни, няма как да ти отговорят, защото просто не знаят.
  —цитат от коментар 81 на russian78


  А по-лошото е не че не знаят, а че изобщо не ги интересува.

  Както писах вчера, организацията не е сложна. Има сто лаборатории, слагаш по един милиционер пред всяка лаборатория, даваш му един вестник и един молив да пише чертички. Накрая на деня като се върне в районното, брои чертички и ги пращат нагоре на секретарката на главния милиционерна окръга, тя събира 15числа изпраща ги на секретарката на най-главния милиционер, и тя има да събере 15 числа и имаме пълна и навременна картина.

  Горното е лоу-тех решение, при желание може доста да се оптимизира - само един простичък сайт в които няколкостотин човека да въвеждат навременно по няколко числа.

  કટાક્ષ
 84. 84 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#81] от "russian78":

  Тук властите са си заровили главите в пясъка и чакат бурята да отмине сама, а тя не ще и не ще да отмине, пущината и.
  —цитат от коментар 81 на russian78


  Тука властите внезапно откриха че има още много възможни схеми за крадене покрай цялата суматоха. И колкото повече продължи и колкото по-драматично е, толкова повече варианти за някое пощипване ще могат да се организират.

  કટાક્ષ
 85. 85 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Оздравели ли им казват на тези, с изтекла карантина?
  —цитат от коментар 74 на Роси


  Официалния термин от народната власт е 'излекувани'.

  Въпреки че в по-голяма част от случаите никой от нищо не ги е лекувал...

  કટાક્ષ
 86. 86 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Отварянето е за празниците, за успокояване на народонаселението. По смъртност рекорд след рекорд, след Нова година рекорди и при броя на заразените, трябва да стигнем Швеция, по смъртност вече е далеч след нас, с 200 души по-малко без мерки, Франция също , скоро Англия и САЩ.
  —цитат от коментар 82 на Тsonkooo


  Ще се мре, яко ще се мре ..

  П.П
  Многократно, съм обяснявал , ЧЕ НИКОГА , НИЩО НЕ Е БИЛО ЗАТВАРЯНО..
  Автобуси, със смяната , ТРЪГВАТ И СЕГА!

 87. 87 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  "България се нарежда сред топ 5 на песимистите по света"Все сме в първите редици на песимистите, но не правим нищо, за да се променим.
  —цитат от коментар 73 на Роси


  Мое наблюдение , по-тъпите са си по оптимисти..

  А ти, Роси, какво би могла да направиш?
  Да станеш по-тъпа е нечовешко постижение ..

 88. 88 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Кабинетът ще проучи дали може да осигури ваксини за Западните Балкани

  За България са осигурили 5000.
  Това е достатъчно за Мало Бучино, защото не всички ще се ваксинират.
  Сега се заемат с Македония и Албания.

 89. 89 Профил на gnp15648o82
  gnp15648o82
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "но е готов да предложи себе си, за да покаже на всички българи, че ваксината е безопасна"

  И как точно с акта на доброволна ваксинация ще покаже на всички българи, че е безопасна? То не е казано, че негативните ефекти ще го ударят на секундата. Или да разбираме, че като министър би требвало да има повече информация, включително и от кухнята, следователно щом се подлага на това всичко е редовно? Пълни глупости. По-скоро ще има обратен ефект, като всека друга демонстрация и ПР.

 90. 90 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 15 Неутрално

  >>Мерките дадоха резултат. Ние бяхме напът да достигнем до 10 хил. случая на ден, в момента сме спаднали под 2 хил. случая средно на ден.
  ---

  Мерките може и да са дали резултат, обаче смъкването на броя тестове, които се правят на ден, няма как да не е изиграло роля за смъкването на броя положителни на ден. Брах му лайката. Трийсет процента от нула колко е? Да го преборим съвсем вируса, не за друго. Просто спираме всякакво отчитане - и готово, вече няма вирус. За оня ден направиха 790 теста. Как ще открият над две хиляди тогава? Вчера са направени четири хиляди и четиристотин. Ами ако бяха направили дванайсет хиляди, както се правеше по едно време лятото? Колко положителни щяха да открият тогава? А? Стига лъгахте със статистиките, да ви вземат дяволите. Това е една от причините, поради които много хора просто отказват да вземат всичко на сериозно.

 91. 91 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#90] от "Feniks_na_gril":

  Статистиката на НСИ е единствения що годе независим критерий (за момента).

  Всичко друго - както казва нашия дълбогу уважаем прайм министер - е ШК

  કટાક્ષ
 92. 92 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Е, аз май съм от тези 16 процента, щото си мисля, че ще е по-добра.

 93. 93 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Премиерът да даде пример и се ваксинира пръв - нали беше най-успешният борец против ковида.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 94. 94 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В понеделник са направени 4 304 PCR теста - това е подигравка.

 95. 95 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Кабинетът ще проучи дали може да осигури ваксини за Западните БалканиЗа България са осигурили 5000.Това е достатъчно за Мало Бучино, защото не всички ще се ваксинират.Сега се заемат с Македония и Албания.
  —цитат от коментар 88 на yavooor


  Поправка!
  4300 ваксини.

 96. 96 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  "През ноември 41% от фирмите имат спад на приходите от продажби"

  Реалната икономическа цена на пандемията ще стане ясна през януари и февруари догодина!Сега е време за оцеляване на фирмите!

 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  "Посолството в Лондон оказва съдействие на блокирани българи край Доувър."
  Каква полза ,че спираме полетите, като ще влизат с коли.

 98. 98 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Здравният министър може да е първият ваксиниран срещу коронавируса
  ----------------------------
  Моментално след това, даже преди това, да бъдат ваксинирани и: иванов, трифонов, манолова, копейкин и тримата глупаци! Да не стане накой сакатлък, че кой ще ни управлява от март 2021 нататък...

 99. 99 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  "Посолството в Лондон оказва съдействие на блокирани българи край Доувър."Каква полза ,че спираме полетите, като ще влизат с коли.
  —цитат от коментар 97 на Роси


  То полза и от посолството няма ако мен ме питат. Никога в живота си не съм срещал по-груби, по-намусени и по-отвратителни хора от тези които работят в Българското посолство в Лондон......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 100. 100 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4198 Весело

  Здравният министър може да е първият ваксиниран срещу коронавируса----------------------------Моментално след това, даже преди това, да бъдат ваксинирани и: иванов, трифонов, манолова, копейкин и тримата глупаци! Да не стане накой сакатлък, че кой ще ни управлява от март 2021 нататък...
  —цитат от коментар 98 на gogo63


  Боко бре, как КОЙ? 😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK