България ще получава азерски газ от 31 декември

България ще получава азерски газ от 31 декември

© ДневникОт 31 декември България ще започне да получава природен газ от Азербайджан. Това се разбра на днешното заседание на Министерския съвет. Според подписания договор на "Булгаргаз" с азербайджанската нефтена компания SOCAR в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м природен газ годишно от находището "Шах Дениз 2" за срок 25 години.


"Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция", заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието.


До началото на октомври следващата година природният газ ще се получава през временна възможна точка на доставка - "Кулата", която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система. Изграждането на междусистемната газова връзка на Гърция и България пък ще се забави с няколко месеца заради пандемията, уточняват от пресслужбата на правителството.


В средата на ноември Борисов инспектира изграждането на интерконектора с Гърция и обяви, че до края на годината ще започне доставката на азерски газ. Според инвестиционната компания обаче това трудно може да се случи. Повече четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK