Членовете на КЗК предлагат със закон да са с по-дълъг мандат, повторно избираеми и неотстраними

Членовете на КЗК предлагат със закон да са с по-дълъг мандат, повторно избираеми и неотстраними

© Юлия ЛазароваС основанието за съгласуване на българското законодателство с европейското Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага промени в Закона за защита на конкуренцията, които уреждат работата на членовете й. Те ще бъдат избирани за по-дълъг период, могат да бъдат преизбирани, а отстраняването им става на практика невъзможно. Комисията за защита на конкуренцията е независим специализиран държавен орган, който е оправомощен да прилага Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Закона за концесиите (ЗК).


В настоящия вид на закона е посочено, че КЗК се състои от седем души - председател, заместник-председател и петима членове, които се избират и освобождават от Народното събрание за срок 5 години. Всичките седем се избират след проведена публична процедура и не могат да бъдат преизбирани веднага за още един мандат. Според предложените промени срокът от 5 години става на 7, а "не могат да бъдат преизбирани веднага за още един мандат" се заличава.


Мандатът на сегашните седем души изтича през юни 2021 г. Ако предложенията бъдат приети, той ще бъде удължен до 2023 г. с възможност за още 7 г.
В члена, който урежда евентуално прекратяването на правомощията на комисията, се добавя следният текст: "Правомощията на членовете на комисията не могат да бъдат прекратени на основания, свързани с прилагането на този закон и на чл. 101 и 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС)." Членове 101 и 102 от ДФЕС забраняват антиконкурентни споразумения и съгласувани практики между предприятия, както и злоупотреби с господстващо положение. Оказва се, че на практика възможност за прекратяването на правомощията на комисията няма.


В доклада на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който внася проектозакона за разглеждане в Министерския съвет, е записано, че проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията е разработен от Комисията за защита на конкуренцията с цел привеждане на националното законодателство в съответствие с нормите на Европейския парламент за предоставяне на правомощия на органите по конкуренция на държавите членки, за да бъдат по-ефективни в правоприлагането и за гарантиране на правилното функциониране на вътрешния пазар, както и на друга директива относно нелоялните търговски практики в отношенията между стопанските субекти във веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти.


Работата на КЗК е да установява нарушения на свободната конкуренция съгласно вътрешното законодателство и договора с ЕС, да извършва секторни анализи и застъпничество за конкуренцията. Също така разглежда и се произнася по жалбите за незаконосъобразност на решения, действия и бездействия на възложители или концеденти в процедури по възлагане на обществена поръчка или концесия съгласно разпоредбите на Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите.


Целия проект на закона можете да видите тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK