"Алфа рисърч": Всеки втори българин е "за" ваксинация от коронавирус

"Алфа рисърч": Всеки втори българин е "за" ваксинация от коронавирус

© Юлия Лазарова



За българите 2020 година е критична и за личния, и за обществения живот, които до голяма степен преминаха под знака на COVID-19. Очакванията за 2021 година обаче са оптимистични. Това показват резултатите от регулярното тримесечно национално представително проучване на агенция "Алфа рисърч", проведено в периода 11 - 18 декември 2020 г. сред 1037 пълнолетни граждани.


Сред общите изводи от изследването са, че българите са поляризирани дали пандемията от COVID-19 е естествено възникнала или изкуствено създадена. Конспиративните нагласи обаче остават на заден план, когато става въпрос за личния живот и безопасност: "за" носенето на маски са 77%, а всеки втори, макар предпазливо и с известно изчакване, е "за" ваксинация. Въпреки съществуващите все още неясноти около ваксината тя се очертава като един от факторите за оптимизъм през 2021 г.



Личната равносметка на българите за 2020 г. е изключително негативна (6% позитивни срещу 51% негативни оценки), като ръстът в отрицателните оценки е над 3.5 пъти за една година. За последните две десетилетия подобна е била ситуацията само в разгара на глобалната финансова криза в периода 2009 - 2011 година, когато оптимистите бяха свити до 10%, а песимистите достигнаха същите 51%, отбелязват изследователите.




Особено неудовлетворени са хората с по-ниски доходи и безработните. Интересна е и рязката промяна в равносметката на частните собственици, чиито бизнеси се затварят заради пандемията и не е ясно дали ще успеят да възстановят дейността си. Те остават песимисти, а голямото предизвикателство пред тях е дали този песимизъм ще ревизира намеренията им за стопанска активност през следващата година, което би имало още по-негативни последствия, отбелязват социолозите.


Равносметката в национален план е още по-песимистична: за близо три четвърти от анкетираните годината е била по-лоша за България, а една пета не откриват особена промяна. Позитивните оценки са едва 3%.


Оптимистични очаквания за 2021 година


Личният оптимизъм обаче продължава да е водещ за преобладаващата част от българите - 53% очакват следващата година да е по-добра. Песимистите за 2021 г. са 16%, а 31% не я свързват със сериозни промени - било то за добро или за лошо, показват данните.



Макар и в по-малка степен, оптимистични са и очакванията за развитието на страната: 46% са уверени, че 2021 г. ще е по-добра, 34% - същата, и 20% - по-лоша за България. Най-позитивни и в личен, и в национален план са нагласите на високообразованите икономически активни жители на големите градове.


COVID-19 предизвикателството


За социолозите един от най-интересните социални феномени на 2020 г. е това как пандемията извади на повърхността поредица от нови разделителни линии в съвременните общества, включително и в българското. Разбирането за появата на коронавируса поляризира българите, както и хората в други страни.


Равни са дяловете на привържениците на двете противоположните тези: пандемията е естествено възникнала като много други преди нея (43%), пандемията е изкуствено предизвикана (също общо 43%). В мненията за зловредно човешко участие подозренията са насочени към големи икономически корпорации с цел извличане на крупни печалби (25%) и в по-малка степен - към геополитическите интереси и стремежа за контролиране на населението (18%). Зад конспиративните теории застават най-младите, а зад тезата за естествения произход на пандемията - столичани и хората с по-високи доходи, сочат данните.


Близо две трети от българите твърдят, че досега нито те, нито членове на тяхното семейство са проявявали симптоми на инфекцията. Общо 13%, или приблизително 670 хил. души (предимно 31-50-годишни жители на големите градове) са преминали през коронавируса, което е три пъти по-висок дял от официално потвърдените с PCR тест случаи. Това, посочват изследователите, е показателно за предизвикателствата пред контрола върху разпространението на вируса в страната.


Консенсусът по въпроса "за" и "против" носенето на маски в българското общество е много висок (77% са за тяхната употреба). Едва 12% са на мнение, че маската не служи за нищо друго, освен да контролира хората. Тезата за контрола се подкрепя по-силно от най-младите, които принципно са най-критични към мерките, институциите и скептични към силата на пандемията, отбелязва социологическата агенция. Обратно, най-силно изложените на риск (възрастните поколения и жителите на големите градове) повече от всички останали възприемат маските като необходимост в усилията за ограничаване на заболеваемостта.



От "Алфа рисърч" прогнозират, че вероятно около 15-20 на сто ще са и доброволците от първите групи, подлежащи на ваксиниране, а това е важно за преодоляване на страховете и предразсъдъците, тъй като 40% предпочитат да изчакат и да вземат решение в зависимост от ефекта върху ваксинираните.


Ако тези 40% бъдат убедени, те заедно с 15% твърди привърженици на имунизацията има шанс да достигнат до около 55-60% от населението. Този праг според специалистите би бил ключов за изход от пандемията. Противници на ваксинирането са 45%. Налице е ясно изразена корелация между оптимизма за следващата година и позитивното отношение към ваксините, посочват социолозите. Тоест, независимо от всички подозрения и притеснения, ваксината срещу COVID-19 е един от факторите за оптимизъм през следващата година.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1953 Гневно

  Еееее!
  Правилното заглавие в случая е:
  15% от българите биха се ваксинирали сега

 2. 2 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Проучвания от рода на "питахме 10 баби" - 90% от българите са против ваксините, но едната баба е съгласна.

 3. 3 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1101 Весело

  Сега предстоят месеци на увещаване по всички възможни канали на народонаселението да се ваксинира.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Еееее!Правилното заглавие в случая е:15% от българите биха се ваксинирали сега
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  Ваксинираните се броят на есен! Сега всички изследвания са единствено и само пропаганда!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 466 Весело

  Голяма част от онези, които няма да се вкасинират, нямаше да ги има, ако не бяха ваксините против едра шарка например. Щяха да бъдат с увреждания, ако не бяха ваксините против детски паралич и т.н.
  Голяма част от тях няма да могат да излязат от дома си в продължение на години може би, ако и сега ги няма ваксините. Но са против.

  Ала ако се окаже, че ваксините работят, както така или иначе ще се случи, ще ореват орталъка защо няма и за тях.

 6. 6 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  15% искали ваксина сега, 40% искат да изчакат. И как бързичко ги броите вторите за "да". Със същата вероятност може да ги сложите към 40те процента "не". Просто още никой не знае какво ще решат. И тъй като повечето от тях искат да видят какви ще са дълготрайните ефекти, много от тях няма да вземат решение поне 1-2 години.


 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Тия да бяха питали толуп и компания какво ще правят, ако масово хората откажат да се ваксинират, защото тези 45% "може би по нататък"са си почти "няма да се ваксинирам"

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Весело

  Всеки втори българин смята , че ваксинацията е , като да удариш половинка ракия - светът веднага става различен :)

  [email protected]
 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Не искам да създавам песимистични виждания , но малко реализъм:
  Всяка следваща година не може да е по-добра от предната по простата причина ,че се приближавате с една година по-близко до смъртта. Затова никога не чествам новата година , а изминалата в която не ми се е случило нищо лошо на мен ,семейството ми и приятелите ми...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Най-голямата тъпотия е, че се би яко тъпана за ваксините и как като дойдели всичко щяло да се оправи, а се оказва, че като дойдат пак ще сме в изходна позиция без яснота какво да се прави.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  Защо спрягаме по цял ден колко ще се ваксинират, като още няма ваксини даже. Чакат едни 5000 броя, за кого по-напред

 12. 12 Профил на gnp15648o82
  gnp15648o82
  Рейтинг: 0 Любопитно

  "вероятно около 15-20 на сто ще са и доброволците от първите групи, подлежащи на ваксиниране"

  Много правилно ги наричате "доброволци", а не "желаещи", "късметлии", "кандидати" и пр. Все пак ще си бъдат опитни мишки, тъй като тестването не е съвсем приключило ...

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Обнадеждаващ резултат!
  Само масираната ваксинация ще спре веригата на заразяване с тази гадост!!!

 14. 14 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Аз ще се ваксинирам.
  Така или иначе с телефона в джоба вече си имам чип.

 15. 15 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 670 Весело

  До коментар [#5] от "Shkembechorba":

  ++++++++++++++++++++
  Точно така. Ама иди обяснявай на Бай ти Ганя, реколта 2020...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 16. 16 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Тези същите, де, дето са против ваксините...Нямат нищо против да ги возят в 20 годишни таксита, да вдишват с пълни гърди ауспусите им, да вдишват смес от "софийски въздух" с твърди частици, да пият вода от етернитови водопроводи (които са ужасно много в тази изостанала болшевишка руска колония ... в европа-та са само лош спомен) да шофират между пияници и комплексари, за които закона и правилата за движение са тотално игнорирани, да се хранят със сурогати натъпкани с пестициди, животински антибиотици и тежки метали, да избират и предпочитат неуки, необразовани, невъзпитани и ...ах да, прости, но за сметка на това безкрайно нахални, агресивни и алчни комплексарски типове за лидери и ръководители, да...

 17. 17 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Ваксиниране 'от' или "против вируса?
  Неграмотници.

 18. 18 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Защо спрягаме по цял ден колко ще се ваксинират, като още няма ваксини даже. Чакат едни 5000 броя, за кого по-напред
  —цитат от коментар 11 на pet_fire


  И аз това питам, моя ред ще е някъде към септември 2021 с тия промени на ден по 3 пъти си е абсолютно безпредметно да се замислям :)

 19. 19 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 814 Неутрално

  А дали има ваксини срещу милиардерите банкстери и техните слуги крадливите и продажби политикани? Има такива ваксини - бесилката!

 20. 20 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Хем боли, хем сърби, а?
  Хем искат връщане към нормалното, работа, доходи.
  Хем не искат да турят маски и да се ваксинират.
  Ами няма как бе юнаци и двете “хем” да станат!
  Разбирам че логиката не ви е силната страна, но се понапънете малко, може би с риск да ви потече кръв от нослета от мозъчната дейност, но се помъпънете да разберете логиката?
  Или маски и дистанциране, последвано от масово ваксиниране и водещо до работа, доходи и нормалност.
  Или конспирационни теории, отказ от дистанции, маски и ваксини водещи до дълъг период на това което е до сега.

 21. 21 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Като дадат възможност за избор на ваксина, а не само с наложените по политически причини ваксини, може и процентите да се увеличат!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Знаех си аз, ама друго си е, когато от "Алфа рисърч" ме сложат в категорията "Всеки първи българин". Тъй де - нали не съм "Всеки втори българин е "за""

 24. 24 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 203 Неутрално

  Да не се окаже, че всеки втори е "за", но да се ваксинира всеки първи.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  "Ако тези 40% бъдат убедени, те, заедно с 15% твърди привърженици на имунизацията, имат шанс да достигнат до около 55-60% от населението. Този праг, според специалистите, би бил ключов за изход от пандемията. Противници на ваксинирането са 45%."

  Според водещите лица в НОЩ за да има ефект от ваксинирането трябва минимум 70% от българите да се ваксинират, а както се вижда в горния цитат няма как да стигнем този процент в България. Това при условие, че ваксинирането няма да бъде задължително, както обещават управляващите към този момент.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Весело

  Еееее!Правилното заглавие в случая е:15% от българите биха се ваксинирали сега
  —цитат от коментар 1 на ju.li

  Ти още ли не си разбрал, че в Дневник заглавията винаги са противоположни на съдържанието?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Хем боли, хем сърби, а?Хем искат връщане към нормалното, работа, доходи.Хем не искат да турят маски и да се ваксинират.Ами няма как бе юнаци и двете “хем” да станат!
  —цитат от коментар 20 на Таралеж


  Още вчера Дневник ти обясниха, че хем ще си ваксиниран хем ще носиш маска. Защото тя ваксината не лекувала, само облекчавала симптомите. Така че много е възможно хем ваксиниран хем всичко си остава по старому. Ще ти кажат "Ама тя старата ваксина не помага за новата мутация" и готово.


  Няма така лесно те да изпуснат тази златна кокошка, десетки милиарди безконтролно харчени под маската на извънредното положение. Десетки милиарди само в малка бедна България, по света са стотици милиарди и дори хиляди.

  Нали се сещаш, че където се харчат стотина милиарда лесно е да се скрият десетина за джоба на този който ги харчи?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Който не желае да се ваксинира / когато вече има възможност всеки да се ваксинира/ би трябвало да подпише документ, че при разболяване от ковид сам ще си плаща лечението. Аман от умни конспиратори.

 29. 29 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 609 Неутрално

  В моя анекдотичен случай тези 40% колебаещи се са добре дошли. Така ще се ваксинирам по-бързо и ще мога да осъществя плановете за пътешествия през 2021. Ще си плавам в някакви морета ваксинирана и годна за пътуване, а те да се свират в апартаментите. Всеки е длъжен да бъде умен и си решава сам.

  Но за общата ситуация е добре да има повече достоверна и лесна за асимилиране информация /за ваксините/, за да може колебаещите се да допринесат за края на пандемията. Мисля, че това повече отговаря на обществения интерес, въпреки, че не ми е изгодно.

 30. 30 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 332 Весело
 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  При тоталното "запушване на информацията " срещу Ковид 19 ... 45% са все още с нормален ум !! Това ме радва ..., защото има общества с това медийно облъчване , и цианкалий ще глътнат ..ако партията им го казва !

 32. 32 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Само така ще се спре тая дивотия, иначе карантина до лятото поне.
  Дотогава ще сме откачили и/или фалирали

 33. 33 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 460 Неутрално

  "Близо две трети от българите твърдят, че досега нито те, нито членове на тяхното семейство са проявявали симптоми на инфекцията. Общо 13%, или приблизително 670 хил. души (предимно 31-50-годишни жители на големите градове) са преминали през коронавируса, което е три пъти по-висок дял от официално потвърдените с PCR тест случаи."
  Ето това е най важното. Но тук трябва да се има пред вид, че логично не са анкетирани болни в момента хора. Има и още много, които не имали симптоми и не са разбрали. Плюс някакъв процент, които си имат резистентност. Към всяка болест има такива. Нито деца и непълнолетни (такива не са анкетирани), които като правило не боледуват.
  Тоест стадния имунитет е близо.

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Умираме да се правим интересни, а като дойде ножа до кокала-олеле Боже и няма държава.
  Големи ербапи и видни антиваксъри, ама главно по форумите.
  И не виждам какво има толкова да се коментира, има ли някой, все едно дали е конспиратор или не, да се зарази, ей така, пробно, да провери какво е това грипче?
  Разбира се че не и затова, макар и с някакъв риск от странични прояви, аз ще се ваксинирам. При това аз не съм от приемерните - никога не съм се ваксинирал срещу грип, но срещу този, ще се ваксинирам, ако дотогава не ме е набарал.

 35. 35 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fred":

  Още вчера Дневник ти обясниха, че хем ще си ваксиниран хем ще носиш маска

  Реди Фреди?

  Тази информация си я знам. Не се знае дали ваксинираните няма да могат да разпространяват вируса.
  И нямам проблем да съм с маска и да не се бутам в хората когато съм в навалица.
  Хем ще ги пазя, хем себе си ще пазя от стотиците други неща хвърчащи от устите им.
  Всички, или поне повечето хора знаем че новото нормално няма да е старото нормално.
  Още повече че е въпрос не дали а кога нов короновирусът ще се предаде от животно на човек.
  Да свикваме.
  А приказките за похарчените и откраднати пари ги забрави.
  Добре че правителствата наляха милиони и милиарди, че иначе изхвърлените на улицата и гладните щяха да са повече от жертвите на вируса.
  Хайде сега Фреди, реди за нови конспирации! Дерзай!

 36. 36 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Явно над 60 процента от българите са открили повече неща, отколкото всички европейски и американски учени и не искат ваксина. Пък и ракията предпазва българина, поне според него. Явно ще съм сред малкото ваксинирани и чипирани.

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 37. 37 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#29] от "Антоанета Дедикова":

  Нищо, като пукнеш след 3 години от следващата пандемия, аз ще попътувам малко

 38. 38 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 332 Весело

  До коментар [#27] от "Fred":

  Хем си ваксиниран, хем нямаш имунитет, хем нямаш антитела, хем ще носиш маска. А да ме цунат по гъзъ не щат ли. Щото и аз не ща точно тях

 39. 39 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 332 Весело

  До коментар [#34] от "tsvetko_51":

  Те и ваксърите са по форумите, явно няма време за обществената поръчка и ги пуснаха с бърза заповед

 40. 40 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Всеки втори значи 50 процента !!!
  Интересно , при самите лекари процента е 30 ..... мда

 41. 41 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Любопитно

  Ххх, тая соц. агенция, съществува ли действително, или е само няква куха фирма, регистрирана за два лева, колкото да излезе в регистъра, ако някой се усъмни и потърси?

  мурзилка
 42. 42 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Всеки 2ри, но от групата на която е правено това запитване.

  ... с двеста...
 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  И аз съм "за" ваксиниране на целият елит и олигарсите.

 44. 44 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#29] от "Антоанета Дедикова":

  Нещо повече, за теб ще има дори 4 ваксини, ще си четворно защитена!

 45. 45 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Голяма част от онези, които няма да се вкасинират, нямаше да ги има, ако не бяха ваксините против едра шарка например. Щяха да бъдат с увреждания, ако не бяха ваксините против детски паралич и т.н.Голяма част от тях няма да могат да излязат от дома си в продължение на години може би, ако и сега ги няма ваксините. Но са против. Ала ако се окаже, че ваксините работят, както така или иначе ще се случи, ще ореват орталъка защо няма и за тях.
  —цитат от коментар 5 на Shkembechorba


  Дребна разлика е, че първо шарката е избила бая повече народ през вековете, първата епидемия в япония през 7ми век след като болестта е пренесена от китай, избива над 30% от населението на япония. Почти същият процент и в европа. Предимно деца и млади хора. Инфекцията е лесно разпознаваема по симптомите, и смъртността е над 30%. Ваксината за шарка не е скалъпена за 6 месеца, а се работи десетилетия наред, и ефекта е доказан безспорно.

  От друга страна, ваксината против ковид не е тествана върху най-нуждаещите се от нея, "надяват се" и "предполагат" че ще е ефективна и срещу безбройните мутации на вируса, не се знае със сигурност и дали предпазва от пренасяне на заразата или само смекчава симптомите. Изумително е обаче как за разлика от всяка друга подобна инфекция в историята, всички единодушно решиха че трябва да спре живота за 1-2 години докато се намери ваксина, напечатаха се едни трилиони, напомпаха се всякакви финансови балони, и изведнъж се оказа че диктаторите в китай и северна корея не били толкова лоши, може да се поучим от тях и да ги вземем за пример... Страните като Беларус или Швеция, които не се хванаха на въдицата, бяха подложени на безмилостни атаки в медиите по света, въпреки че са единствените които следваха установеният протокол. За бълнуванията на Клаус Шваб и Бил Гейтс как сега бил моментът да се рестартира системата да не говорим.

  Общо взето работата е "човека взе парите, каза ще видим"

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 46. 46 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 815 Весело

  Хем боли, хем сърби, а?Хем искат връщане към нормалното, работа, доходи.
  —цитат от коментар 20 на Таралеж


  Само ти май не разбра, че връщане към "нормалното" няма да има и не може да има, ако ще и 20 ваксини да си биеш. Мандалото лопна.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 47. 47 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Аз ще се ваксинирам, вие недейте, че ще ви вкарат 5 G.

  Много хитър
 48. 48 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  От друга страна, ваксината против ковид не е тествана върху най-нуждаещите се от нея, "надяват се" и "предполагат" че ще е ефективна и срещу безбройните мутации на вируса, не се знае със сигурност и дали предпазва от пренасяне на заразата или само смекчава симптомите. Изумително е обаче как за разлика от всяка друга подобна инфекция в историята, всички единодушно решиха че трябва да спре живота за 1-2 години докато се намери ваксина, напечатаха се едни трилиони, напомпаха се всякакви финансови балони, и изведнъж се оказа че диктаторите в китай и северна корея не били толкова лоши, може да се поучим от тях и да ги вземем за пример... Страните като Беларус или Швеция, които не се хванаха на въдицата, бяха подложени на безмилостни атаки в медиите по света, въпреки че са единствените които следваха установеният протокол. За бълнуванията на Клаус Шваб и Бил Гейтс как сега бил моментът да се рестартира системата да не говорим.

  Общо взето работата е "човека взе парите, каза ще видим"
  —цитат от коментар 45 на DareDebil


  Вчера и днес попитах поне 20 непоснати за мен хора дали биха се ваксинирали, 2 желаят, останалите категорично отказват. Разбира се моята извадка не е представителна, но поне е автентична!

 49. 49 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Сега предстоят месеци на увещаване по всички възможни канали на народонаселението да се ваксинира.
  —цитат от коментар 3 на Шоршо


  Трябва задължително да предлагат по некой лев, тогава по ще се намерят кандидати да са опитни мишки!

 50. 50 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#31] от "dejmos":

  Нашето също е доста облъчено. В Румъния например работят ресторантите, въпреки че са с по 15 хиляди на ден - е, бяха де.

 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#48] от "Dariya Koleva":

  Вчера и днес попитах поне 20 непоснати

  Опитай да попиташ 20 познати.
  Или още по-добре да “подпиташ” за да избегнеш лъжата тип “правя се на мъж”
  И преди да ги подпиташ се опитай да познаеш отговора.
  Това е интересно “нетрадиционно” проучване.
  Бас ловя че в 80-90% ще си познала.
  Или ако са непознати ги попитай друг въпрос преди този за ваксинирането.
  Нещо за самолетите дето ни пръскат с облъчвания, за това Колко е велик Трамп, за норвежците дето ще ни откраднат децата, за Бил Гейтс, за бай Тошо.
  Бас държа че пак ще познаеш поне на 90%!

 52. 52 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#49] от "Dariya Koleva":

  Римляните индобългари за 100 лева продават и майка си, колко му е да се боцнат.

  master
 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Подозирам, че щом ваксинират 1000 души и ще вкарат стадото в люцерната. Може и целта да е такава.

 54. 54 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#37] от "Славейко":

  Благодаря за пожеланията.

 55. 55 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 97 Весело

  Това, че няма да има желаещи е супер добра новина за всички много искащи да се ваксинират!

  Ако някой няма търпение да си сложи ваксината и няма наплив от хора, то всичко ще се случи спокойно, бързо и лесно. Няма да се чака половин година за да се доредиш. Но 15% не са малко хора, това са пак над 1млн българи. Само в София близо 250хиляди. Най-добре да бяха не повече от 1%, че да няма опашки.

  А другите? Които не искат? Еми тези които го преболедуват лесно вероятно няма да искат да се занимават - другите, които загубят близък човек, от психологическия удър ще отидат да си сложат не една, ами две ваксини, за всеки случай.

  Едно стана ясно, че след преболедуване има голяма вероятност да НЕ изградят имунитет. Близка приятелка, месец след като го преболедува, сравнително леко, сега пак е със същите симптоми, темпераура, умора, липса на вкус и обноняние. И това говорим за близък човек и достоверна информация от първо лице, а не лъжи по телевизията. Това е вече 3ти познат с ново заразяване и преболедуване в кратко време.

  Ако така се случва с повече хора, то преболедуването няма да е основание за връщане към нормален живот. Ваксините вероятно ще имат точно същия ефект.

 56. 56 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 618 Весело

  А всеки втори е против...

 57. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  И а съм за ваксинация..на другите

 58. 58 Профил на kya05558835
  kya05558835
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Много ми е смешно. Как само се пускат ваксини от некви уж европейски и американски фирми, не се въобще споменава за нищо, нищичко друго извън, нито руски, нито китайски, нито японски и тн. Колко хора си купуват игри?, примерно една игра струва 50-60$, около 500 000 продава ААА супер успешна игра. А тук изведнъж става дума за милиарди ваксини по 18$ парчето. Ей това е печатница за пари. Кой държи, кой е зад кулисите зад тея фирми. Кой ще докаже какво действие имат, НИКОЙ. Не казвам че всичкото е сценарий, даже и вируса, но няма как някой да ме убеди че някой не се възползва да печата пари. Същото е с тестовете. КОЙ стои зад тея лаборатории. От къде извъднъж се пръкнаха толко. Печатница за пари. Овцете ги доят. Ей в къв свят живеем, като на филм една група манипулира цял свят.
  Само малоумен или супер зависим, като учител примерно на добра топла работа и добра заплатка трябва да си за да се ваксинираш(ще те принудят). Няма нормален да се ваксинира. Никой не им вярва на тея, амааа никооой... само им виж мутрите на нашите, има ли някой доверие в бойко престъпника? Ако има значи нещо не е наред с главата. Тея са такива лъжци, не гледам ТВ вече, до като не се махне тая сган няма да гледам.

 59. 59 Профил на kya05558835
  kya05558835
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Сега гръмна поредната фалшива новина за мутации и тем подобни плашила. Точно в точния момент!!! Мъчат се горките те да убедят повече балъци да клъвнат.

  Имаше едно келеме дето се "роди" преди няколко месеца, първо гостуваше при Слави сега вече е навсякъде, всеки божи ден. Колко пари е взел тоя боклук да промива мозъци, да говори колко са велики тея ваксини, като че ли си има идея и той ги е правил. От ваксина срещу морбили примерно до това в момента, нямат нищо общо. Само се замислете ако тоя клоун не е стимулиран дали ще е всеки ден по ТВ? Да повтаря едно и също като малоумен. а да Чобанов му беше името





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK