ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Прокуратурата не откри "прекрасната госпожа", снимала Борисов, и спря разследването

На серия от снимки, за които се твърди, че са направени в правителствената резиденция, се виждат банкноти, златни кюлчета и пистолет на нощното шкафче. Източник неизвестен

На серия от снимки, за които се твърди, че са направени в правителствената резиденция, се виждат банкноти, златни кюлчета и пистолет на нощното шкафче. Източник неизвестенСофийската градска прокуратура спря наказателното производство за снимките и видеозаписа от спалнята на премиера Бойко Борисов, защото не успя да установи коя е "прекрасната госпожа" "Мата Хари" (наречена така от самия Борисов - бел. ред.). Кадрите станаха обществено достояние, след като до медиите през юни и юли анонимно бяха изпратени аудиозаписи, снимки и видеоклип и многократно бяха коментирани и от самия Борисов.


Първото му обяснение беше, че става дума за компромат - в резиденцията преди време се била събирала изпълнителна комисия на ГЕРБ - възможно било някой да е режисирал снимките. По-късно обаче премиерът лансира нова версия - че президентът Румен Радев е изпратил "една прекрасна госпожа да го нащрака", а след това многократно с думите си е давал да се разбере, че той самият знае коя е дамата, направила снимките и видеозаписа.


От съобщението на прокуратурата обаче не се разбира дали самият Борисов изобщо е разпитван, нито дали са установени кои жени са го посещавали в резиденцията му и дали те са били разпитани. От описанието на свършеното може да се направи изводът, че премиерът не е бил обект на разследване по това производство и въпросът чии са пачките с банкноти по 500 евро и кюлчетата злато е останал без отговор.
Спирането на делото означава, че то остава висящо и може да бъде възобновено, когато прокуратурата прецени.


"Мата Хари", или кога Борисов казва истината за чекмеджето - четете тук


Така на практика след няколко месеца разследване държавното обвинение официално сложи точка на един от най-големите политически скандали през годината, след като само преди дни се произнесе по подобен начин и обяви, че няма да образува досъдебно производство за аудиозаписите с глас като на премиера.


Днес от прокуратурата припомнят, че са се самосезирали по медийни публикации на 29 юли и са образували досъдебно производство за престъплението използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация (по чл. 339а, ал. 1 от Наказателния кодекс).


Назначени са и са изготвени технически експертизи на публикувани в медиите снимки и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилището, ползвано от министър-председателя Бойко Борисов.


Снимките са правени през 2017 и 2019 г.


От експертизите се разбира, че файловете са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Част от тях са с променени дати на заснемане - 2013 година, 2021 година, 2024 година, докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете, са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година.


Тази информация впрочем вече беше установена от частната експертиза, поръчана от две издания - "Биволъ" и "Е-вестник". Тя посочи, освен конкретните дати, и часовете на заснемането на кадрите и по тях лесно може да се засече кой е бил посетителят в премиерската резиденция, записан в дневниците на охраната.


Една от снимките е с намалени размери, посочват от прокуратурата. Според експертното заключение при две от снимките се вижда, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки според данните, извлечени от файловете, трябва да са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време - близо година и половина.


Невъзможно е да се установи коя е "Мата Хари"


За видеозаписа е установено, че във времето от 21-ата до 22-ата секунда за кратко се вижда отражението на снимащия - жена в черна рокля без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса.


Заради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли, посочват от прокуратурата и уверяват, че, за да се установи самоличността на жената от видеозаписа, са събрани всички възможни доказателства, но до момента резултат няма.


Само че, ако самият Борисов не е попитан коя е жената и ако не са издирени всичките му посетителки от последните години, очевидно не може да се говори за събиране на "всички възможни доказателства".


В същото време в интервюто си за FAZ Борисов разигра конкретен сценарий: "Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: "Идваш ли? Чакам те". Аз й казвам: "Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути". Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари."


Прокуратурата не споменава в заключението си дали е изяснила този казус, нито дава обяснение какво е попречило на премиера да си спомни къде и кога е давал интервюто, за което говори.


Кой снима в спалнята на Борисов - четете тук


В експертните заключения се отбелязва, че анализираните файлове не са оригиналните, поради което е невъзможно само въз основа на данните от тях да бъдат направени категорични изводи какво и кога е било заснето.


"Въпреки проведеното обективно, всестранно и пълно разследване не може да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те", посочват от прокуратурата.


Няма доказателство за престъпление


Заради това екипът от разследващи е приел, че няма доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода на тези вещи или режима на тяхното държане, което да налага отделяне на материали по реда на НПК.


Независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е - отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност. При установената фактическа обстановка след провеждане на всички възможни към момента действия по разследването категорични доказателства в тази насока не са събрани, посочват от прокуратурата.


От държавното обвинение обръщат внимание на една от възможните хипотези по делото - предположение, за което говорят свидетели по делото, че видеозаписът и снимките "отразяват специално аранжиран интериор с вещи с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов".


Започва проверка има ли пропуски в работата на НСО


Според прокуратурата "тази хипотеза е в унисон с други, установени в хода на разследването доказателства". От изготвената техническа експертиза може да се изведе предположение, че видеозаписът и заснемането са извършени от хора извън служителите на Националната служба за охрана (НСО). Има манипулации на данните за файловете и не е възможно да се установи действителната дата на заснемането.


Заради това според държавното обвинение трябва да се изясни има ли пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на министър-председателя и външната охрана на жилището, което обитава. Тоест прокуратурата ще търси виновни сред охранителите на Борисов.


По тази причина част от материалите са отделени и са изпратени по компетентност на Военноокръжна прокуратура. Веднага след като избухна скандалът, през юни 2020 г. със заповед на началника на НСО бе възложена служебна проверка.


"Тя бе приключена в срок и не установи пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на Борисов", заявиха пред "Дневник" от НСО в началото на декември и опровергаха твърденията на Борисов, като посочиха, че проверяват всички, които влизат при премиера.


Борисов обвини Радев, че пратил "една прекрасна госпожа да нащрака" спалнята му - четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK