Антигенните тестове вече се зачитат и положителен резултат води до задължителна изолация

Антигенните тестове вече се зачитат и положителен резултат води до задължителна изолация

© Цветелина Белутова, КапиталПри положителен резултат от антигенен тест за коронавирус заразеният ще бъдe поставян под задължителна изолация за 14 дни, а неговите близки контактни ще са под карантина за 10 дни. За спазването ще следят регионалните здравни инспекции (РЗИ) и МВР, ще може да се издават и болнични листове. Данните от този вид тестове за наличие на SARS-COV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19) ще влизат и в официалната статистика. Това се въвежда със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, издадена във вторник, с която на практика антигенните тестове се приравняват (въпреки че са по-малко достоверни) на смятаните за "златен стандарт" изследвания за коронавирус по PCR метода.


Здравното министерство въвежда и изисквания, че трябва да се използват антигенни тестове с чувствителност ≥ 80% и специфичност (способност за разграничаване на положителните и погрешно положителните показания - бел. авт.) ≥ 97%


В указанията на здравното ведомство е записано, че бързи антигенни тестове се правят през първите пет дни от началото на симптомите на COVID-19 (сред тях са температура, кашлица, умора, болки в мускулите и др.) или в рамките на седем дни от последния контакт с потвърден случай на COVID-19.
Ако даден човек има симптоми на коронавирус, но антигенният му тест е отрицателен, то "следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност - да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни", е посочено в заповедта.


Антигенни тестове се правят в специално обособени за целта фургони пред големи болници, както и в т.нар. COVID зони в диагностично-консултативни центрове (бившите поликлиники) на места в страната. Такива изследвания се предлагат и от частните лаборатории, като цената им е значително по-ниска от тази на PCR изследванията за коронавирус. Здравните власти многократно са уверявали, че с такива тестове са снабдени още РЗИ, Спешна помощ, както и болниците, за да изследват бързо съмнителни за коронавирус пациенти, на които се налага прием.


Както е за PCR теста за коронавирус, при изследването с антигенен тест се взима проба от носа и гърлото, а резултатът от този вид изследвания излиза за около 20 минути (при PCR теста за резултат се чака около денонощие). Заради бързината им през още през октомври директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев започна да настоява за масовата им употреба. Дори и широкото използване на този вид тестове да е станало факт, то досега нямаше как да бъде доказано, защото данни за брой направени изследвания за коронавирус по този метод не се събираха на едно място. При положителен резултат пък властите до днес разчитаха на съвестта на хората да се изолират и да уведомят контактните си също да се поставят сами под карантина.


"Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи", е записано в съобщението на здравното министерство до медиите. Оттук следва да се заключи, че правилата за изолация и карантина на положителните от антигенен тест също няма да важат отпреди сряда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK