Станциите на общината за мръсния въздух в София не вършат работа - и през 2021 ще е така

Сензорна станция за измерване на качеството на въздуха в София.

© Юлия Лазарова

Сензорна станция за измерване на качеството на въздуха в София.Могат ли жителите на София в реално време да разберат от официален източник какво е замърсяването на въздуха? За поредна зима - отговорът е отрицателен. Макар че данни вече предлагат две измервателни системи - на държавната Изпълнителна агенция "Околна среда" (ИАОС) и 22-те сензорни станции за следене качеството на въздуха на Столичната община. И двете обаче са безполезни, ако човек преди да излезе навън, иска да разбере дали има повишено съдържание на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха и какви са рисковете за него.


Година след като бяха монтирани (на 27 декември 2019 г.), данните от общинската сензорна мрежа не се използват за вземане на решения от общината. От обсъждания за тях се разбра също, че често отчитаните стойности са спорни, тъй като при мъгла и висока влажност технологията, по която измерват ФПЧ, дава отклонения.


И ако в момента те не вършат никаква работа, това ще продължи и през 2021 г. Според публикация в сайта "Сега" от отговори на въпроси на общинския съветник от БСП Калоян Паргов се разбира, че и през следващата година общината ще използва за официални само данните от петте станции на ИАОС (има и една шеста в района на Копитото).
Мъгла, грешка, голяма грешка


Гъстата мъгла тези дни се оказа с различно съдържание на ФПЧ с размер 10 микрона според двете системи - държавната и общинската. При допустима норма до 50 микрограма/куб.м във въздуха на кв."Надежда" имаше 30 мкг/куб.м според станцията на ИАОС на 18 декември в 22.30 ч. По същото време, в същия квартал сензорната станция на общината отчита шест пъти повече - 190 мкг/куб.м.


За датата и часа на проверката и двата резултата се оказват безполезни за гражданите. Причината е, че публикуваните данни от станцията на ИАОС се приемат за точни, но те показват какво е било замърсяването на въздуха предния ден, когато не е имало мъгла и са осреднената величина за 24 часа на ФПЧ във въздуха - в случая - в кв. "Надежда".


"При висока влажност, 80-90%, може да има завишаване на стойностите. Това се случва при мъгли, защото при тях във въздуха има капки и те като минат заедно с въздуха през сензора, който работи с лазер и огледало, той може да се обърка и да ги отчете като (фина) прахова частица", обясни Мирослав Гечев, ръководител на "Develiot", фирмата - производител на сензорните станции, пред "Дневник".


Това явно е причината и за резултата от 829 мкг/куб.м, отчетен от сензорната станция на общината в кв. "Разсадника" по същото време на 18 декември, което е 16 пъти над допустимата норма от 50 мкг/куб.м за ФПЧ-10.


"Самите сензорни станции имат компенсаторни механизми, които при относителна влажност калибрират (настройват) в реално време", уточни Гечев.


За мярката "Зелен билет" на общината не се ползват данни от общинските станции


Стойностите, отчитани от петте станции на ИАОС, се смятат за достоверни, тъй като те са референтни и се ползват за изготвяне на Европейския индекс за качеството на въздуха в София. На тяхна база Столичната община налага и мерките за намаляване на замърсяването на въздуха. При стойности на ФПЧ-10 между 50 и 100 мкг/куб.м буферните паркинги стават безплатни, а при надвишаване на 150 мкг/куб.м се прилага мярката "Зелен билет". Тогава за 1 лев всеки може да си купи дневна карта за цялата градска мрежа, която иначе е 4 лева.


Данните от общинските станции са "само индикативни" (бел.ред. - насочващи), обясни зам.-кметът по екологията Десислава Билева на въпрос на "Дневник". "Те показват състоянието на въздуха само за определената локация, като те не следва да бъдат сравнявани с референтната апаратура", посочи тя. За референтна се приема тази на петте станции на ИАОС в София.


За изграждането на въпросните 22 сензорни станции Столичната община участва в системата "AirThings", за което получи европейско финансиране по програма "Балкани-Средиземно море" в размер на 401 хил.лева. Така една станция излиза над 18 хил.лева. За сведение гражданската платформа "AirBG" е разположила над 350 станции в София, които измерват същите показатели и дават подобни отклонения при мъгла и струват по около 200 лева.


За проблем с новите станции на общината съобщи още на 28 март Стефан Димитров от гражданската платформа AirBG. Нейните станции, както и държавните на ИАОС бяха засекли тогава замърсяването на въздуха в София, причинено от буря, идваща от Туркменистан и Казахстан. На моменти ФПЧ-10 са били със стойности над 200 мкг/куб.м. Но станциите на Столична община не бяха отчели нищо.


Къде са разположени сензорните станции на общината


Сензорните станции, освен ФПЧ, измерват и вредните газове във въздуха - азотен диоксид, серен диоксид, озон и въглероден окис. Затова е важно те да са монтирани близо до натоварени с автомобилно движение улици в София.


За проучването на местата, където ще се инсталират 22-те станции, миналата година Столичната община плати 45 хил.лева, което значи, че всяка локация е била проучена срещу 2040 лева, обяви тогава Борис Бонев от "Спаси София". Повечето от тях бяха монтирани в по-отдалечени от центъра квартали, но не и на най-натовареното кръстовище в София - Орлов мост, и на други ключови места.

Разположение в София на 22-те сензорни станции - скрийншот.

© Столична община, Пазари Юг ЕАД

Разположение в София на 22-те сензорни станции - скрийншот.


На сайта на общината е обяснено, че "за идентифициране на тези места е използван "овърлей геопространствен мултикритериен анализ". С него са били взети под внимание различни фактори като релефа на града, температурните инверсии, локалните климатични зони, транспортната инфраструктура, застрояването и демографските данни.


За какво са тези станции - не е ясно


"Част от тези станции не са трафик станции, което значи да са разположени близо до уличното платно, за да мерят замърсяването на въздуха от автомобилния трафик. Това е важно, защото там е азотният диоксид. Напротив, повечето са разположени като фонови - по-далеч от натоварените улици", каза пред "Дневник" Ивайло Хлебаров от природозащитната организация "За Земята".


"В момента имаме една система за измерване на въздуха, за която са дадени немалко пари и не е много ясно как я ползваме. Да информираме гражданите ли, да анализираме данните и да ги ползваме при вземането на решения за мерки ли - няма отговор", коментира още Хлебаров.


На въпрос на "Дневник" дали Столичната община е знаела, че технологично сензорните станции дават отклонения в данните за ФПЧ при мъгла и висока влажност Гечев от фирмата, която ги произвежда обясни: "Сигурно е знаела, не знам. Това го има в процедурата, то е стандартно за тази технология и е описано колко процента е (отклонението) при ФПЧ".

"София не трябва да вижда въздуха, който диша" - мръсен въздух на бюрото на кмета
Преспапие, в което вместо сняг върху София пада мръсотия, специално събрана от въздуха на София, подариха активисти на "Грийнпийс" на кмета Йорданка Фандъкова във вторник (22 декември). Те го представиха като "коледен подарък", който да напомня за нерешените проблеми с мръсния въздух. С него бяха връчени и искания за мерки срещу замърсяването на въздуха, подкрепени от почти 5000 граждани. Акцията идва в края на обществените обсъждания за нова програма за въздуха в столицата и кметът излезе пред общината, за да получи подаръка и да чуе исканията. Според активистите от "Грийнпийс" Фандъкова е изразила "готовност за въвеждане на повече възобновяема енергия за общински сгради, както и даде пример с конкретни проучвания за инсталиране на соларни панели на зоопарка и за "голямата инсталация за отпадъци".
Кметът на София Йорданка Фандъкова получава преспапие, в което над града се стеле мръсотия, а не сняг.

© Грийпийс България

Кметът на София Йорданка Фандъкова получава преспапие, в което над града се стеле мръсотия, а не сняг.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Фандъкова гледа като герберско недоумение. От нея работа да се свърши не можем да чакаме. Тя всъщност трябва да бъде съдена за бездействие и корупция, а не да чакаме от нея работа и смислени действия.

 2. 2 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Всичко си идва на мястото. Даскалицата не решава проблема, а го замита под килима и отлага с години, в резултат на което ние дишаме световно мръсен въздух

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Нали парите бяха успешно усвоени. Какво ѝ пука на Данчето Фандъкова, че станциите не работят добре?

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "За какво са тези станции - не е ясно"

  Напротив пределно ясно е - отчитане на дейност като на Партийните мероприятия и бонус - парите "усвоени", бонус раздаден. Жалка герберастка рапсодия!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  Най-култовото в борбата бе преместването на едната станция от Орлов мост на Копитото!
  МАЧКАЙ ДАНЧЕ раята!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  Най-култовото в борбата бе преместването на едната станция от Орлов мост на Копитото!
  МАЧКАЙ ДАНЧЕ раята!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 774 Неутрално

  ДНЕВНИК, помолете Дядо Коледа за учебник по български език. И двата препинателини знака в заглавието за излишни и неверни.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Весело

  До коментар [#7] от "lz2":

  Това герберите нямате угодия бре! Аз я хваля а ти ме ругаеш!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Разстроено

  Толкова може Данчето, да послъжем, да имитираме дейност, да поговорим замислено и загрижено пред медиите... Колко й оставаше от мандата, още 3 години. Ще търпим, уви.

 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Весело

  Работа, работа, работа...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 776 Весело

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#7] от "lz2":Това герберите нямате угодия бре! Аз я хваля а ти ме ругаеш!!!
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, не видях коментара на колегата да е адресиран до тебе, но щом се самоопределяш ....

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 13. 13 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2": Аз я хваля а ти ме ругаеш!!!
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Аре. Нема. Нужда.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Весело

  До коментар [#12] от "todor._89":

  Както виждаш той не опровергава. Хайде да не ме къпеш толкова рано.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Разбирам колко омерзени ще се почувстват столичани, но трябва да ги подсетя, че и тука е имало "Бате к*ре, колко изпърделки джИвеят у Цофия? 1,3 милиона? Че ги кендзиме у модзъко яко!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 724 Неутрално

  данчето си я преизбират без проблем,
  Никой не иска нищо повече, дори и това им е много.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#16] от "todor._89":

  Аз пък от много години знам, че куче което лае не хапе и се хвалят само комплексари като теб и вожда ти например пък после не смеят да си признаят кой/коя ги е снимал без гащи!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  така ще бъде и 21,22,23 24...29,30...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Малко смешно ми е това заглавие - каква "работа" се очаква да свършат тези станции, освен да захранват медиите със заглавия, че нормата е превишена примерно 2 пъти.
  Дали въздуха ще е чист или не зависи от различни фактори, част от които не може да се променят-природните и местоположението.
  Основен замърсител е отоплението с твърди горива, източник на който освен циганските махали са и всички ( не са никак малко) други наши съграждани, които ползват този вариант. Факт е, че Павлово и със сигурност Бояна и Драгалевци също имат този роблем.
  Има какво да направим и ние - освен далеч не винаги смисленото ползване на собствен транспорт, напоследък често виждам нови хубави мощни коли, които работят продължително на място - вътре седи девойка или ,ладеж и се пули в телефона и се охлажда или загрява в зависимост от сезона.
  Така че да чакаме на Фандъкова ( и кой да е друг - предишен или следващ кмет) или станциите да ни направят въздуха по-чист е "кауза пердута".
  Сетих се, може онова, инфантилното момче от "Спаси София" да го изберем за кмет, та да ни "оправи" - и без това си падаме по "опрявячи" оне от царя насам, а сега ще се обзаведем и с нови..

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Весело

  До коментар [#20] от "todor._89":

  Мечтите са безплатни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 776 Весело

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Чак пък да си мечтая за тебе! Ама ще замижа с едното око....

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Весело

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  Има много работещи мерки, които не искат особени усилия като почистването на улиците и контрола на качеството на горивата за автопарка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Весело

  До коментар [#23] от "todor._89":
  По-добре замижи и с двете на не стане беля.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Малко смешно ми е това заглавие - каква "работа" се очаква да свършат тези станции, освен да захранват медиите със заглавия, че нормата е превишена примерно 2 пъти.Дали въздуха ще е чист или не зависи от различни фактори, част от които не може да се променят-природните и местоположението.
  —цитат от коментар 21 на tsvetko_51


  Значи викаш няма какво да се направи? Няма решение, не е възможно. Божке герберастията не прощава, щеше да е смешно ако не е тъжно. А онова "инфантилно момче" ако е кмет на София ще се справи по-добре. От къде знам ли? Ами защото не мисля, че може по-зле.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Весело

  До коментар [#26] от "todor._89":

  Греда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 835 Гневно

  Ама натиснете я тая селска даскалица бе! Март месец заедно с изборите Фанданчето да се готви за протести!
  Вчера дали 5 милиона за улица в Тех парка, дето преди беше 1 милион!? Тая се подиграва с нас! !

 30. 30 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 329 Неутрално

  "Влажността явно е причината и за резултата от 829 мкг/куб.м, отчетен от сензорната станция на общината в кв. "Разсадника" по същото време на 18 декември, което е 16 пъти над допустимата норма от 50 мкг/куб.м за ФПЧ-10."

  Основната причина за изключително високите стойности в този район е друга, но ако я кажа ще ме баннат. Щото, нали, Дневник е либерален и цени свободата на словото и различните мнения.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 31. 31 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Фандъкова сигурно трябва да почне да патрулира по софийските села и да моли шопЕте да спръд да се отопляват с каквото намерят. Пък и 1/3 от София се държат от ДБ, а не от ГЕРБ така, че покажете как се справяте по-успешно от Фандъкова и поемете инициативата вместо да се хабите по форумите.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дисидент в ЕССР":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дисидент в ЕССР":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В момента 23,12,2020 - 10:06 ч гледам през прозореца комините на тец-а и виждам как парата лети в посока изток, т.е. западен ветрец., но една гадна мъгличка си се рее над София и никой вятър не може да я издуха-това е мизерийката, която общината не вижда или си затваря очите за нея.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#34] от "chasovnik":

  Тези дни ще стане още по-страшно ако не завали сняг или дъжд.
  Орките обичат жегата и не пътуват по празниците. Най-зле ще е на Банго Васил.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Станциите в София като не вършат работа, на какво да се надяват търновци, обдишвани от завода на Кроношпан? Управата на града неотдавна се отчете с нови две станции. Най вероятно и те като тази до завода в Чолаковци, ще показват, че всичко е наред, независимо от постоянния, плътен и видим от всяка точка на Търново кога бял, кога по-сив стълб дим. В румънския град Себеш, където има завод на Кроношпан, пропищяха от замърсяването с формалдехид (две инсталации с по 30 000 тона годишно производство). Там монтираха на входа на завода табло, показващо - без възможност за намеса - нивото на формалдехида във въздуха. Производството се спира автоматично при надвишаване на допустимото равнище. При това тамошните инсталации са нови, а в Търново бяха докарани стари от завода в Себеш.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#36] от "Petio Petkov":

  Формалдехидът е канцерогенен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1113 Любопитно

  "публикуваните данни от станцията на ИАОС се приемат за точни, но те показват какво е било замърсяването на въздуха предния ден, когато не е имало мъгла и са осреднената величина за 24 часа на ФПЧ във въздуха - в случая - в кв. "Надежда"."

  Каква е тая глупост, драги г-н Караджов? На страницата на ИАОС човек може да види стойностите на различни показатели час по час почти в реално време. Така спокойно може да си направи извод за качеството на въздуха в района на измервателните станции на ИАОС.

  Заповядайте: http://eea.government.bg/kav

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 39. 39 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  едно време му викахме тнтм, но не се плащаше по 20 бона на станция. освен това шмекерите са ги разположили почти изцяло в паркове и градини или много близо до тях.

 40. 40 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Е станцията ли да иде да ви почисти бре?

  По улиците кал, пръст, мизеря, след всеки ремонт/строеж се изсипват още и още.
  Автомобили набутани във бивши зелени в момента кални площи разнасят и те.
  Електората гори каквито боклуци му падне.
  Чакайте после да няма ФПЧ във въздуха...
  Ама нали шофьорите са най-лесни за дране на кожи, а стадото трябва да има кого да ръфа да не гледа нагоре, успешно ви пробутват опорките, че трафика е виновен.
  Измийте ги тия улици и положението ще стане коренно различно...
  А да, те от станциите чакат да свършат работата :)))

 41. 41 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Фандъкова сигурно трябва да почне да патрулира по софийските села и да моли шопЕте да спръд да се отопляват с каквото намерят. Пък и 1/3 от София се държат от ДБ, а не от ГЕРБ така, че покажете как се справяте по-успешно от Фандъкова и поемете инициативата вместо да се хабите по форумите.
  —цитат от коментар 31 на Stoyan Kostov


  1. Част от работата на Фандъкова е да контролира "шопЕте" да не горят боклуци. Без да им се моли. Така че, да, ако трябва ще патрулира.

  2. "1/3 от София се държат от ДБ" - ти наясно ли си с правомощията на районните кметове? Като например факта, че районните инспекторати, които отговарят за чистотата, реда, налагат глоби и т.н. НЕ са подчинени на районната администрация, а на Столичния инспекторат, начело с легендарната Веска?

  То е ясно, че нищо няма да постигна пишейки на платени драскачи, но поне се замислете, че стотинчиците, които ви дават са нищо в сравнение с това, което ви взимат.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Те не са, за да вършат работа, а да кажат, че ги има.

 43. 43 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Докато ГЕРБ и Фъндъкова управляват България и Столицата ще е така.

 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1866 Весело

  Докато ГЕРБ и Фъндъкова управляват България и Столицата ще е така.
  —цитат от коментар 43 на Perry_Mason

  Щото при Тато и с Кремиковци, в столицата се дишаше алпийски въздух...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 314 Гневно

  Софийската ОПГ е вредна за вашето здраве!

  Спечелихме битка, но не и войната!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK