На живо

Коронавирусът в България: Българите вече могат да се връщат от Великобритания (хронология)

Коронавирусът в България: Българите вече могат да се връщат от Великобритания (хронология)

© Георги КожухаровБългарските власти днес разрешиха подновяването на полетите между България и Великобритания в отговор на обясненията на медицинските власти, че новият щам, разпространен на Острова, също се повлиява от ваксината, която тепърва предстои да се прилага. Временното спиране на транспортните връзки между Острова и континентална Европа постави мнозина от българите в затруднена ситуация, а правителството изрази готовност да изпрати правителствения самолет, за да ги върне в България. "Дневник" проследи ситуацията на живо. За разпространението и ефектите от коронавируса по света можете да се информирате тук.
Български шофьори чакат тестове на писта на летище Менстън в Кент

Завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев посети летище Менстън в Кент, където се намират част от българските шофьори на товарни автомобили, съобщи Министерството на външните работи. Пистата на летището в момента е превърната в огромен паркинг с дължина почти 5 километра, където пътуващите могат да останат, докато бъдат изследвани за коронавируса.


Консулът е разговарял с някои от тях и им е доставил храна и вода. Пред него те са казали, че все още не са им направени тестове. Служител на пресцентъра на британското транспортно министерство е уверил Ванчев, че тестването на паркинга продължава и през нощта, като за целта са ангажирани едновременно 80 служители. Тестовете се извършват безплатно. От вчера химическите тоалетни там са вече 220.


Още за трудностите на българите във Великобритания четете тук.

Фазите за ваксиниране, описани във ваксинационния план, ще бъдат спазвани. Те предвиждат следния ред - първи са лекарите, фармацевтите и стоматолозите на първа линия. Втората фаза обхваща администрациите, ключови за съществуването на държавата. Третата фаза включва възрастните хора и домовете за социални грижи. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви здравният министър Костадин Ангелов.


На 27 декември ще се направи първата в България ваксинация срещу новия коронавирус, а предния ден ваксинационният щаб ще реши как ще започне кампанията, за да бъде отразена обширно в медиите. Процесът на ваксиниране на всички желаещи ще продължи през цялата година, каза министърът. Подробности за интервюто четете тук.

Бърз тест и карантина за пристигащите от Великобритания

Коронавирусът в България: Българите вече могат да се връщат от Великобритания (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


От 00.00 часа на 24 декември лицата, пристигащи в България, с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на които е позволено влизане в страната се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване, сочи нова заповед на министъра на здравеопазването.


На пристигащите с въздушен транспорт ще се провежда бърз антигенен тест за COVID-19 на българското летище. При отрицателен резултат те остават под карантина за 10 дни, а при положителен, ще трябва да останат в изолация за 14 дни.


Подробности за заповедта четете тук.

Сачева издаде заповед за компенсации от държавата при неплатен отпуск

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде нова заповед за временно ограничените икомическите дейности, чиито работници могат да получат компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск. До 31 януари компенсации ще могат да получат работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни
центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми.


До 31 януари компенсации могат да получат и работещите във всички търговски обекти, които са в търговски центрове от една или повече сгради с магазини или търговски центрове тип МОЛ с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена. До същата дата финансова подкрепа се предвижда и за
служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, включително тип МОЛ.


За компенсации до 31 януари 2021 г. може да кандидатства и персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Право имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление,
технически специалисти, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.


Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите може да получи компенсации до 3 януари 2021 г. След тази дата те ще възобновят дейността си.


За всеки ден неплатен отпуск работещите във временно спрените бизнеси може да получи 24 лв. до края на 2020 г. От 1 януари 2021 г. по предложение на Министерството на труда и социлната политика компенсациите ще са 75% от осигурителния доход на наетите за октомври 2020 г.

Първият редовен полет на "България Ер" от Лондон до София ще излети утре, 24 декември 2020 г., в 17 ч. от летище "Хийтроу", съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.


Полетът е предвиден за утре с цел авиокомпанията да уведоми всички пътници навреме и те да успеят да се придвижат до летището.


50 от общо 180-те места в самолета са запазени за най-бедстващите българи, които са се регистрирали в посолството ни в Лондон. По информация на "България Ер" те ще се приберат първи, като ще им бъдат предложени билети на преференциални цени.

Антигенните тестове са доста надеждни, много рядко са фалшиво-положителните резултати при тях - това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите лаборатории в София, за приравняването на антигенните с PCR тестовете. По думите му с 25 на сто ще се завишат данните за заразените с Covid-19 с отчитането и на антигенните тестове.


Той препоръчва на хората, които са контактни, да не си правят антигенен тест, защото е безсмислено. "Те трябва да си направят PCR тест, а хората с отрицателен антигенен тест, които имат клинична картина, имат и контакт, трябва да бъдат повторени с PCR тест", каза Калъчев.

България възобновява полетите от Великобритания

В 12 ч. днес България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19. Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква отрицателен писиар тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас.


Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, съобщи пресслужбата на кабинета.


Подробности четете тук.


Мярката 60/40 се удължава до септември

Коронавирусът в България: Българите вече могат да се връщат от Великобритания (хронология)


Правителството удължи до септември 2021 година антикризисната мярка 60/40. "На следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева - по 50 лева, така както продължаваме да даваме по време на пандемията, заяви заяви премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с членове на правителството, цитиран от пресслужбата на кабинета.


Борисов посочи, че продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията. Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че и през следващата година продължават да действат мерките 60/40 и 80/20, а мярката за затворени бизнеси "Запази ме" ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75% от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече пари. За нея са предвидени 50 млн. лв., а мярката 80/20 ще се финансира с европейски средства, като са целта от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително.


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че започва разплащането на лечебните заведения, които поддържат капацитет от 50% и над 50% от използваемостта на техните легла за пациенти с инфекциозни заболявания и с COVID-19.


Клиничната пътека за лечение на пациенти с коронавирус не е една, а са три за по 1200 лв. и при тежките състояния процедурата е по 780 лв. на ден за пациент – така управителят на здравната каса (НЗОК) проф. Петко Салчев отговори в сутрешния блок на Би Ти ВИ на критиките на медици, че болниците нямат достатъчно пари, за да помагат на болните по време на пандемията.


"Първоначалната цена на клиничната пътека беше 620 лв. По искане на специалистите стана 1200 лв. Ако те покажат реално каква е себестойността на различните типове пациенти, касата ще тръгне на преговори с лекарския съюз", посочи Салчев.


По думите му и той, и здравният министър проф. Костадин Ангелов са настоявали за единен протокол, чрез който да е ясно колко струват грижите за лек случай, колко – за средно тежък, и колко – за тежък случай на COVID-19: "Имах среща с инфекционисти и ги помолих да се срещнем отново, когато са готови с отговор на моя въпрос "колко?". Чакам среща", каза Салчев.


Той обърна внимание на това, че болниците имат механизъм, по който от бюджета могат да получат пари за лечение на здравно неосигурени, но това зависи от възможностите на мениджмънта на съответните лечебни заведения. "Отново тяхна работа е и самото разкриване на отделения за болни с коронавирус. Преобразуването на един креват в легло не е толкова лесен процес – той трябва да бъде осигурен както с апаратура, така и персонал. Не можете да откриете отделение – както го направиха няколко болници, когато няма нито един лекар", каза управителят на касата.

Ако намалее заболеваемостта, учениците ще редуват присъствено с онлайн обучение

Коронавирусът в България: Българите вече могат да се връщат от Великобритания (хронология)

© Юлия Лазарова


Ако заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще се премине към вариант с редуване присъствено и онлайн обучение - това обяви в интервю за Би Ти Ви министърът на образованието Красимир Вълчев и добави, че при спад се планира изпитите и практиките за големите ученици да бъдат в клас.


"Ще разрешим някои дейности при 5 – 12 клас, които не могат да се отложат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики", каза Вълчев и уточни, че за момента е сигурно, че по-големите ученици ще останат вкъщи до 12 януари, а след анализ на данните за новия щам на коронавируса, ще се вземе решение как да се действа след тази дата.


Учителите ще са втората група след първата от медиците, които ще се ваксинират. Според предварителни проучвания 20% от учителите искат да се ваксинират, под 15% не искат, а останалите предпочитат да изчакат. "Те трябва да бъдат информирани, да се убедят, че ваксината е безопасна, убеден съм, че това ще се случи. Науката е спасила милиарди човешки животи. Аз категорично ще се ваксинирам, тъй като вярвам на науката, вярвам на медицината, вярвам, че ваксините са тези, които ще ни избавят от тази ситуация", каза Вълчев.


Той не мисли, че ще бъде за добро за учениците годината да бъде обявена за нулева. "Електронното обучение все пак е учебен процес, дори да има пропуски. Няма да допуснем нулева година, досега 50% от времето бе присъствено обучение, няма да има грипна ваканция, няма да имаме екскурзии, така че не са големи загубите", обясни просветният министър.

За България и Европа мутиралият вирус, появил се във Великобритания, е добре познат. Освен него има още 4-5 други мутанти, но тяхното разпространение е много по-ниско. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова пред "Нова телевизия". Според нея мутиралият вирус е бил установен наскоро във Великобритания и затова се вдига такъв шум. По думите ѝ още през юни в Европа и Южна Америка е бил изследван по задълбочено, а през март са излезли и първите публикации за него. Аргирова подчерта, че нито един от мутиралите вируси няма да доведе до промяна в реакцията на която и да е от предлаганите ваксини за коронавирус.


Коронавирусът в България: Българите вече могат да се връщат от Великобритания (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Стотици български шофьори на тирове и микробуси остават блокирани между Великобритания и Франция. Причината е почти пълната изолация, в която попадна Обединеното кралство заради новия щам на коронавируса.


На летището край град Манстън са блокирани над 6000 камиона. Сред шофьорите има българи, холандци, италианци и други, каза пред Би Ти Ви Ви шофьорът на камион Валентин Иванов. "В момента изчакваме решението дали ще се правят бързи тестове, с които ще можем да тръгнем към Франция", каза той.


Късно снощи Франция обяви, че срещу негативен PCR или антигенен тест, направен до 72 ч., ще допускат граждани на ЕС от Острова на нейна територия. Всички пътници, независимо от транспорта, който използват - въздушен, морски или сухоземен, са задължени да представят на френските гранични власти въпросните лабораторни документи, ако искат да напуснат Великобритания. По думите на българския шофьор тази информация все още не е стигнала до тях, както и че няма лаборанти, които да правят тестове на летището.


"48 ч. изчакваме, за да видим какво ще се случи. Надявам се да има развитие и да преминем през Ламанша", заяви шофьорът и добави, че са се свързали с българското посолство в Лондон, откъдето са им казали какво ще е необходимо, за да напуснат Великобритания.

Ваксината може да се слага дори и ако човек е носител на вируса

Одобрената за употреба в Европейския съюз ваксина може да бъде слагана и на хора, носители на вируса. Това обяви пред БНТ българският представител в комисията за лекарствени продукти към Европейската агенция за лекарствата проф. Илко Гетов. По думите му ваксината стопира развитието на заболяването.


Според професор Гетов цялата научна общност на Европа е успяла да проследи и да оцени резултатите от всеки един етап в разработката не само на тази РНК ваксина, но и на всички останали компании. В протокола за България в крайна сметка са отбелязани 20 минути наблюдение на пациент след като бъде направена имунизацията, каза Гетов.


Докато не се натрупат достатъчно данни под особен надзор, ще бъдат за сега хората с автоимунни заболявания и алергии - е записано в продуктовата информация на новата ваксина.Препоръките за хората с алергиите са били затегнати в последния момент, след като във Великобритания бяха отчетени два случая на алергични реакции.


Вече преболедували също могат да се ваксинират, особено ако са минали няколко месеца.
Цялата продуктова информация за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" преведена на български ще бъде публикувана утре. А тази на "Модерна" ще бъде разгледана за одобрение в първата седмица на януари.

Туроператорите дължат 150 милиона лева на клиентите си

Макар да няма конкретни данни, както и задълбочен анализ за това как ще се развива туристическият бранш у нас, по груба сметка българските туроператори се нуждаят от около 150 милиона лева, за да върнат парите на клиентите заради неосъществените пътувания по време на ковид кризата. Това каза в сутрешния блок на БНТ Свидна Динева - член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.


Динева обясни одобрената от Европейската комисия българска схема за държавна помощ в размер на 51 млн. лева за туроператори и туристически агенти. Схемата е одобрена съгласно временната рамка за държавната помощ, която ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства.


Процедурата ще бъде в ход от януари по програмата "Конкурентоспособност". Според Свидна Динева много от туроператорите все още не са получили пари по първата мярка за подпомагане, за която са кандидатствали още през май. По думите ѝ мярката 60/40 за туризма изобщо не работи.


Развитието на процеса по втора мярка също не е много ясно, каза Динева, тъй като се оказало, че Министерството на туризма не разполага с необходимите средства.


От досега получените помощи туроператорите са върнали на клиентите си суми, доколкото им е възможно, но голяма част от парите са в авиокомпаниите, които също са засегнати тежко от кризата. Динева обясни, че ваучерната подкрепа, на която се възлагаха надежди, също не проработила, тъй като много от клиентите са поискали връщане на парите им.ю

Броят на излекуваните отново е по-висок от броя новозаразени

1799 са новите случаи на коронавирус при направени 6233 PCR теста, показват данните на единния национален портал. В болница се лекуват 6123 инфектирани с вируса, 526 от тях са в интензивно отделение.


2424 са излекуваните за последното денонощие, починали са 114 души. Положителните проби са 29% от изследваните.


От днес антигенните тестове се приравняват към PCR тестовете. Повече подробности вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK