Христо Иванов поиска прокуратурата да обяви как е търсила "Мата Хари"

Протест пред МВР с искане оставката на министър МариновХристо Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Протест пред МВР с искане оставката на министър МариновХристо ИвановБившият министър на правосъдието и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов внесе искане до Софийската градска прокуратура да бъдат публикувани всички материали, които са били събрани по разследването за снимките и видеото, за които се твърди, че са направени в спалнята на премиера Бойко Борисов в правителствената резиденция "Секвоя". Във вторник прокуратурата обяви, че спира производството, тъй като не е установено кой е направил снимките и видеозаписа.


"Искаме всички материали по стандарта "Гешев", тоест когато става въпрос за политически важни и обществено значими производства, всички доказателства да бъдат публикувани, за да може обществото само да се увери в това колко сериозно е разследвано, пълно ли е, всестранно ли е и обективно ли е разследването или става дума за едно замитане, както аз подозирам", каза пред журналисти Иванов на излизане от прокуратурата.


Борисов и Гешев си разменят подаръци


"В последните дни сме свидетели на една много мила предколедна сцена. Аз съм трогнат. Практически г-н Гешев прави няколко подаръка на г-н Борисов, приключвайки първо преди няколко дни темата със записите, а сега опитвайки се да приключи през винаги услужливата към властта прокурор Бецова (един от наблюдаващите прокурори по случая Боряна Бецова - бел. ред.) темата със снимките", коментира още той.
По думите на бившия министър на правосъдието премиерът Борисов се опитва да приключи темата с безконтролността на главния прокурор, прокарвайки през своите депутати в Народното събрание един абсолютно негоден механизъм за разследване на главния прокурор и единственият му ефект ще бъде, че ще се появи "поредният търтей на висока държавна длъжност, който ще взема страшно много пари".


Според Иванов с последното съобщение от вторник прокуратурата е повдигнала няколко много сериозни въпроса. В съобщението на държавното обвинение не се споменава да е установено лицето, наречено от премиера "Мата Хари".


"Премиерът лично и нееднократно, а последно пред немската преса заяви, че знае за коя дама става дума, която според него е влязла", припомни Иванов.


По думите му вместо това прокуратурата съобщава, че "някакъв участник в производството имал догадка, че може да е имало специално подредена сцена и т.н.". Иванов каза, че за първи път вижда прокуратурата да осведомява за умотворенията на различни участници като нещо, което е част от нейната работа.


"Мата Хари" не е установена и тук може да има два проблема. Единият проблем е, че евентуално, ако е бил разпитан, г-н Борисов не е казал коя е тя, а знае. И тук трябва да се установи дали случайно той не е затаил истината. Ако той е знаел коя е "Мата Хари" и е бил разпитан и не е съобщил това, то това потенциално може да ангажира неговата наказателна отговорност, има текстове за лъжесвидетелство. А ако прокуратурата изобщо не се е интересувала коя е "Мата Хари", при положение че премиерът знае и е обявил това нещо, аз съм пускал специален сигнал по тази тема, то това е умишлено прикриване", добави бившият министър на правосъдието.


Той каза, че в медийни публикации е бил разпространен номера на едно от кюлчетата от снимките. "Не може прокурор Бецова да твърди, че това кюлче не може да бъде установено. Тези кюлчета са проследими - има много ограничен кръг фирми, от които могат да се купят такива кюлчета, и те имат доста интересна информация за това кой може да е притежател на тези кюлчета", подчерта Христо Иванов.


По думите му има индикации, както и по случая с аудиозаписите, че не става дума за всестранно и обективно разследване, а за "абсолютно нагло замитане под килима".


Цацаров да провери имотното състояние на Борисов


Христо Иванов добави, че е поискал от прокуратурата и по двата случая да се продължи разследването, да се публикуват всички материали по него така, както главният прокурор Иван Гешев многократно е казвал, че ще прави.


"Да видим едно равно прилагане на стандарта "Гешев". Освен това ще сезираме Европейския парламент. В началото на годината предстои ново изслушване на комисията LIBE, свързана с правосъдието в България, и ние ще се погрижим това замитане да бъде известно на комисията. Нека да знаят нашите партньори в Европа по какъв начин българската прокуратура замита това под килима", каза още Иванов.


Според него изобщо не е изследван и друг въпрос - ако тези пари действително са намерени във вила "Секвоя", има ли данни за необяснимо богатство.


"Ако бяха използвали като основание тези данни, те биха дали основание на един друг стожер - Сотир Цацаров и неговата комисия КПКОНПИ, да се сезира и да направи пълна проверка на имотното състояние на премиера", коментира съпредседателят на "Демократична България".


"Съжаляваме, че разваляме малкия семеен празник на г-н Гешев и г-н Борисов, които си разменят подаръци в чорапчето. За съжаление тези тържества остават за наша сметка", заяви Иванов.


Кадрите станаха обществено достояние, след като до медиите през юни и юли анонимно бяха изпратени аудиозаписи, снимки и видеоклип и многократно бяха коментирани и от самия Борисов.


Първото му обяснение беше, че става дума за компромат - в резиденцията преди време се била събирала изпълнителна комисия на ГЕРБ - възможно било някой да е режисирал снимките. По-късно обаче премиерът лансира нова версия - че президентът Румен Радев е изпратил "една прекрасна госпожа да го нащрака", а след това многократно с думите си е давал да се разбере, че той самият знае коя е дамата, направила снимките и видеозаписа.


"Мата Хари", или кога Борисов казва истината за чекмеджето - четете тук
Борисов обвини Радев, че пратил "една прекрасна госпожа да нащрака" спалнята му
- четете тук
Кой снима в спалнята на Борисов - четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK