Документ на български показва възможните странични реакции на първата COVID ваксина

Документ на български показва възможните странични реакции на първата COVID ваксина

© ReutersМинистерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата публикуваха листовката и кратката характеристика на първата ваксина срещу COVID-19, одобрена за употреба в Европейския съюз. Тя се казва "Комирнати" (Comirnaty) и е на американската корпорация "Пфайзер" (Pfizer) и германския ѝ партньор "БиоНТех" (BioNTech). За нейното съхраняване се изисква стриктно спазване на т. нар. хладилна верига, а в листовката и кратката характеристика се съдържа информация (на български) на кого може да се прилага и какви са възможните нежелани реакции. Поставянето ѝ в България първо на работещи в системата на здравеопазването се очаква да започне на 27 декември.


"Комирнати" не трябва да се прилага...


С изричното уточнение, че преди поставянето на ваксината на когото и да било трябва то да е консултирано с лекар и да се извърши от такъв, в листовката на ваксината "Комирнати" е записано, че тя не трябва да се прилага, ако човек е алергичен към активното вещество или към някоя от останалите съставки на ваксината. Изброените са:

- активно вещество: иРНК ваксина срещу COVID-19. След разреждане флаконът съдържа 5 дози по 0,3 ml, всяка с 30 микрограма иРНК
- други съставки: (4-хидроксибутил)азанедиил)бис(хексан-6,1-диил)бис(2-хексилдеканоат) (ALC-0315); 2-[(полиетиленгликол)-2000]-N,N-дитетрадецилацетамид (ALC-0159); 1,2-дистеароил-sn-глицеро-3-фосфохолин (DSPC); холестерол; калиев хлорид; калиев дихидрогенфосфат; натриев хлорид; динатриев фосфат дихидрат; захароза; вода за инжекции

В листовката е записано, че човек може да бъде ваксиниран срещу COVID-19, ако има "леко повишена температура или лека инфекция на горните дихателни пътища като настинка". Част от съдържанието на листовката е и че "Comirnaty не се препоръчва при деца на възраст под 16 години". Като аргумент в кратката характеристика на продукта пише, че безопасността и ефикасността на ваксината за хората в тази група все още не са установени и че наличните данни са ограничени.


Колко защитава


Едни от най-често задаваните въпроси - не само в България, но и по света - от началото на пандемията са какъв имунитет има човек, преболедувал коронавируса, и колко трайна ще е защитата от ваксината, когато има такава. Тези въпроси не намират категоричен отговор от листовката на продукта на "Пфайзер"/"БиоНТех". Кратко е записано, че:


Както всички ваксини, 2-дозовият ваксинационен курс с Comirnaty може да не защити напълно всички ваксинирани и не е известно колко дълго ще бъдете защитен(а).листовката на ваксината "Комирнати" срещу COVID-19

Възможни нежелани реакции


Както е познато от лекарствените продукти, за първата одобрена ваксина срещу COVID-19 са изброени възможни нежелани реакции според честотата на срещането им. "Дневник" ги цитира едно към едно според публикуваното от Министерството на здравеопазването:


Много чести нежелани реакции: могат да засегнат повече от 1 на 10 души
- на мястото на инжектиране: болка, оток;
- умора
- главоболие
- болка в мускулите
- болка в ставите
- втрисане
- повишена температура


Чести нежелани реакции: могат да засегнат до 1 на 10 души
- зачервяване на мястото на инжектиране
- гадене


Нечести нежелани реакции: могат да засегнат до 1 на 100 души
- уголемени лимфни възли
- неразположение
- болки в крайниците
- безсъние
- сърбеж на мястото на инжектиране


Редки нежелани реакции: могат да засегнат до 1 на 1000 души
- временно едностранно увисване на лицето


С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка)
- тежка алергична реакция


За съобщаване на нежелана реакция хората трябва да се обърнат към своя лекар, фармацевт или медицинска сестра, както и да се свържат с Изпълнителната агенция по лекарствата.


След размразяването


Ваксината "Комирнати" трябва да се съхранява на температура при -90°С до -60°С (в специални хладилни фризери), защитена от светлина. След като бъде размразена, тя може да престои до пет дни на температура 2°С до 8°С (в обикновен хладилник). След като бъде извадена и от обикновения хладилник, на температура до 30°С ваксината може да престои до два часа. Това създава допълнителни организационни предизвикателства за лекарите, които я поставят, тъй като в един флакон (който трябва и да се разреди) има пет дози. С други думи - с един флакон се ваксинират петима души. Втората доза от ваксината се поставя след най-малко 21 дни. Инжекцията се поставя в мускул в горната част на ръката.


Пълния текст на листовката и кратката характеристика на продукта може да прочетете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK