"С невероятен потенциал и изключителен ум": Даниил, който мечтае да остане в България

Даниил Ахметов

© Дневник

Даниил АхметовОбича да играе шах. Любимият му предмет е математика. Иска да напише разказ, който да е популярен. Може би иска да стане хирург. Мечтае да остане в България. Накратко, това е Даниил Ахметов - момче на 14 години, което преди няколко години пристига от Русия заедно с майка си.


Неговата житейска история, е по-сложна от краткото му представяне. Но в нито един момент той не я е използвал като оправдание или причина за нещо, казват неговите учители. Даниил живее в център за настаняване на бежанци заедно с майка си Флора Ахметова.


Преди близо десет години Флора по думите й става основен свидетел по наказателно дело в Санкт Петербург за имотна измама, за която са разследвани служители на общината. Оттогава тя има редица неприятности, свързани с тормоз и заплахи, както и инциденти с нея. Започва да се страхува за себе си и за детето си - спира го от училище и живее в една стая с майка си. Флора твърди, че не е смятала да емигрира, но през 2015 година двамата със сина й идват в България. Първият опит да получи хуманитарен статут е през 2019 година, когато Агенцията за бежанците отказва това. Причините са - че не отговарят на критериите за получаване на закрила, а проблемите на майката на Даниил - Флора, в Русия са от "лично и криминално естество".
Флора решава да обжалва отказа да получи статут пред съда. В началото на тази година Административен съд - София-град, връща случая на агенцията, като приема, че изложените обстоятелства обосновават достоверността на историята на Ахметова и че ако се върнат в Русия, двамата ще търпят сериозни ограничения в правата си на свободно придвижване, на медицинско и социално обслужване.


"Лицето свързва страната си на произход с изселване, неприемане, лишаване, като цялото развитие на казуса със загубата на жилище и последвалите съдебни процеси са се отразили лично на статута и възможността й да намери работа, както и по отношение на детето - да бъде ограничено в развитието си - ограничителни механизми и генерализиране на репресията, характерни за тоталитарните общества", пише още в решението на Административен съд - София-град. То е обжалвано от Агенцията за бежанците пред Върховния административен съд, който през октомври тази година отменя окончателно решението на долната инстанция.


Според върховните съдии по делото не е установено съществуването на каквито е да е заплахи спрямо заявителя - доказани проблеми с властите или други факти и обстоятелства, които да обосновават основателен страх от преследване поради раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или партия и други. "Резултатът от тези събития - липсата на адресна регистрация и затруднена медицинска помощ и достъп до учебни заведения, дори и да се приеме, че поставят лицата в уязвима група, не сочи автоматично на извод, че същите отговарят на изискванията за предоставяне на бежански и хуманитарен статут."


Решението на върховния съд е окончателно. Но адвокатите на Флора Ахметова са подали нова молба за статут, като Агенцията за бежанците отново е отказала. Предстои този отказ да бъде обжалван и да бъде разгледан пред съда, вероятно през януари. Според защитниците на Ахметова съдът не е взел предвид най-добрият интерес на детето. Ако Флора и Даниил се върнат в Русия, момчето няма да може да продължи да учи, защото нямат адресна регистрация, а освен това самата ситуация около майка му допълнително създава стрес. В подкрепа на семейството се организира подписка от учителите на Даниил в София, както и от хора, които ги познават (вижте мнението на учителите по-долу в текста).


С Даниил разговаряме онлайн заради ситуацията с коронавируса. "За какво мечтая... Има много такива неща, едно от които е да напиша някакъв разказ (не знам за какво), който да бъде популярен. Може би даже искам да напиша книга, но като професия искам да стана хирург", казва момчето. То колекционира монети и рисува, а в свободното си време се опитва да пише. Любимата му книга е "Хари Потър", а любимият сериал - "Доктор Хаус". Отговоря на въпросите бавно и след като се замисли.


"Дани ми даде урок": Какво казват учителите за Даниил?


"Когато дойде в нашето училище преди две години, Дани не говореше много добре български език. Преподавам история, а историята задължително изисква много четене с разбиране. Затова бях убедена, че ще имаме ученик, който няма да се справя сам с ученето и ще трябват много допълнителни усилия за да върви напред", казва Валентина Караджова, учител по история и цивилизации. Тя казва, че момчето й е дало урок. "Показа ми, че когато човек има мотивация, може да се справи с почти всичко. Никога не се е случвало да се оправдае, че е забравил домашното, че няма време, че не разбира урока, че му е прекалено трудно. Той не само разбира и знае отлично задължителния учебен материал, но още през първата година участва и националната олимпиада по история. Трябва да призная, че бях много щастлива, но и много изненадана, когато на областния кръг на олимпиадата Дани получи най-висок резултат от всички петокласници в София", казва още Караджова.


По думите й Дани "е скромен и сдържан". "Виждала съм го тъжен или притеснен, но никога не е споделял за трудностите, през които преминават с майка му. Никога не е очаквал специално отношение или компромиси", казва учителката. Според нея държавните институции трябва да работят в защита и полза на хората. "Струва ми се недопустимо, че това дете отново трябва да се бори за оцеляването си, вместо да получи подкрепа и шанс да развие качествата си. Убедена съм, че Дани и майка му трябва да получат право да останат в България."


Учителката му по математика Жулияна Кузманова определя Даниил като "тихо, внимателно и затворено в себе си момче, но с впечатляващи знания по математика". "Това даде силен стимул и на останалите деца в класа да станат още по-добри. В шести клас се класира за втория кръг на олимпиадата по математика. Ще се радвам, ако можем да помогнем на това дете да има спокоен и нормален живот, да се развива в желаната област, а не да мисли за оцеляването на семейството си", казва още учителката.


"Познавам Даниил от две години. Първото ми усещане за него беше като за възрастен човек, а не дете. Изненада ме със способността си да учи сам. Има много добре изградени навици, а когато поеме ангажимент за нещо, го изпълнява стриктно", споделя впечатленията си учителката по технологии и предприемачество Светлана Манаскова. "Иска ми се ние, като възрастни и като учители, сега в тази ситуация така да си свършим работата и помогнем на Дани, че той и майка му да получат спокойствие и сигурност. Той заслужава да има възможност да развива силните си страни и потенциала си", смята още учителката.


"Знаете ли какво е чувството, когато слушате дете, което не е българче, да рецитира с патос цялата поема "На прощаване" или "Хайдути", да разказва с най-малките подробности за живота и творчеството на Ботев и Вазов, за българските традиции и обичаи? А да гледате как нашите български деца го слушат с възхищение и посрещат с аплодисменти всяко негово участие? Вълнуващо е!", казва учителката по литература Елеонора Петкова.


"Това е Дани! Дете с невероятен потенциал и изключителен ум. Моят ученик, на когото преподавам вече трета година. Момчето, на което се възхищавам всеки ден, защото у него са се слели сериозността на възрастния и светлата усмивка на детето, богатите познания и скромността, родната култура и уважението към нашата. На тази крехка възраст той вече е помъдрял и знае, че е необходимо да притежава изключителна езикова култура, да чете, пише и се изразява на българския език, отлично да познава историята на нашия народ, нашите герои", казва още преподавателката. По думите й той е осъзнал, че е дете и само това би могъл да даде, че само с труда и със знанията си може да изрази своята благодарност и признателност към чуждата страна, която го е приютила.


"В общността на децата всички са ценни един за друг, учат се един от друг. Всички заедно създават един малък, пъстър свят от характери, националности, вероизповедания, една общност на разбирателство, която и възрастните не могат да изградят. Благодарение на Дани децата разбраха какво е да бъдеш чужд и заедно с това обичан от всички. Той създава хармония сред тях, създава баланс между тяхната емоционалност и своята скромност, пример е за тях със своята любознателност и знания, с поведението си им показва какво е да бъдеш възпитан и отговорен."


"У дома и в училище учим децата да бъдат добри, да съчувстват и помагат на по-слабия, на изпадналия в беда, да бъдат толерантни към различните. Да, но възрастните в лицето на държавните институции какво правят? Нима е толкова трудно да се помогне на Дани и неговата майка? Нима нямаме нужда от една добра и работлива жена, от едно трудолюбиво и умно дете? Нима обществото ни е затворено за тяхното страдание? Вазов го е казал за българите емигранти някога "бяха сред общество, но бяха в пустиня". Нека днес не е така! Достатъчно тежко за него е да живее далече от близки и любящи хора, да гледа ежедневно мъката в очите на майка си. Но не е трудно да бъде приет в нашето общество и да има шанс да расте и живее достойно", споделя още учителката.


"Всеки ден виждам Дани, усмихнат, спокоен, знаещ, можещ, без да предполагам какво се крие в душицата на това дете, какво е преживяло. Нито за миг през този период в поведението му не прозрях и късче от тежката му житейска история, винаги подготвен, дори когато боледува, се справя сам, без пропуски, за което отправям поздравления и благодарност към г-жа Ахметова. Справят се някак с майка му сами в чуждата страна. Това са достойни хора, достойни за уважение, които искат само достоен живот тук, сред нас. Нека им го дадем!", завършва преподавателката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2323 Разстроено

  Ако бяха дошли от Афганистан или Ирак веднага щяха да ги уредят с какъвто статут пожелаят!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Полезните и лесно интегриращите се имигранти трябва да получават разрешение да останат в България.
  В случая не виждам защо не са дали разрешение на момчето и майка му да останат.

 3. 3 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 788 Неутрално

  В архивите на ДСБ има инфо, че Даниил Ахметов е изпратен в България (лично от Путин) за да шпионира в интерес на Русия. А също и да трови хората с „Новичок“.

  Повтарям, че данните са от партията ДСБ !

 4. 4 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Левичарите постоянно говорят за върховенство на закона, обаче те най-много работят за това определени хора да са над закона и правилата. Стига разбира се тези хора да са някакъв вид малцинство. За Бойко Борисов и Шиши не може да са над закона, но за малцинствата не само може, но и трябва - по примера на онези в САЩ, които избушиха цялата държава заради някакъв измислен "системен расизъм". Ако това момче се казваше Дмитрий Владимирович или Ханс Молер и беше християнин, Лора Филева нямаше да напише сърцераздирателна статия и да внушава как трябва да го приемем като бежанец, нищо че не отговаря на критериите.

  За левичариата социалната справедливост е по-важна от законността и тази статия само го доказва.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 390 Неутрално

  От трън та на глог. Ако си мисли, че в БГ е по-различно от Русия, що се отнася за мафиотското естество на държавата....

 6. 6 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Не можаха ли да съберат 5000 Е за паспорт. ВМРО можеше по Коледа и отстъпка да направи.

 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Браво на детето. Против незаконната миграция съм, но наистина репресираните от властта в Русия, Беларус и други такива дуктатури, трябва да получават статут на бежанци у нас. За съжаление, най-често молби подават чужденци, които не са заплашени.

 8. 8 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 406 Разстроено

  До коментар [#2] от "pamela":

  Страх ги е, ако Раша си ги поиска, ще й ги предадат веднага. Но ако е някаква кампания на местно ниво срещу жената, която няма възможност да впрегне официални руски власти, могат да останат, просто не трябва да кандидатстват за бежанци. Това е най-трудният начин да останеш в България.

 9. 9 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Явно, че в България му е по-добре,
  за да не иска в Русия да се прибере.

 10. 10 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Нали виждате - тези които не сте софтвер с най-елементарната русомразническа програма - че руснаците са също хора, и също мразят Путин, както и вие. Просто една част от цвъкащите тука са прекалено тъпи дори за ботове, камо ли за тролове.

 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Нали виждате - тези които не сте софтвер с най-елементарната русомразническа програма - че руснаците са също хора, и също мразят Путин, както и вие. Просто една част от цвъкащите тука са прекалено тъпи дори за ботове, камо ли за тролове.
  —цитат от коментар 10 на Славейко


  Тукашният мурзилкашки тролериат е неориентиран.
  Викам , на Реалист и йа ГрийнАйса в електрокарните теми : " Вие сте путинофили"! .. ама не возприемст.

 12. 12 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Не знам, аз ли да казвам на майка му, че в сравнение със средната българка тя може да спечели мис и мисис България 10 години напред и назад. Тоест, ако реши да се омъжи, ще намери кандидати, че ще трябва и кастинг да прави.

 13. 13 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Детето ходи на училище - т.е. вече са се интегрирали като нормални хора. Не виждам причина да откажем гражданство на това семейство

 14. 14 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 406 Весело

  До коментар [#11] от "simChо":

  Много са тъпи и двете програми. От най-евтините.

 15. 15 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Те двамата правилно разсъждават,
  когато Русия с България я сравняват.

 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1824 Весело

  В архивите на ДСБ има инфо, че Даниил Ахметов е изпратен в България (лично от Путин) за да шпионира в интерес на Русия. А също и да трови хората с „Новичок“.Повтарям, че данните са от партията ДСБ !
  —цитат от коментар 3 на hrx16647690


  Ех това ДСБ ужким дребни и ситни а пък страх голям страх.
  ДСБ под всяка новина трябва да се споменава.
  Христо Иванов да се не забравя.
  А ако и Костов се спомене надница двойна това ще донесе.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  На Запад от България, държавите са се научили да ценят таланта и да го привличат по всякакъв начин. При нас е точно обратното.

  Надявам се да семейството да получи възможност да остане в България.

 18. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Защо ли от най голямата и най богата държава в света бягат милиони .
  Защо ли идват в най бедната страна от ЕС.

 19. 19 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Аз гласувам с две ръце да останат. На нас децата са ни кът, а това е и толкова талантливо и бързо интегрирало се. За такива просто трябва отделен статут. Запада как ни обира каймака на талантливите деца.

 20. 20 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Всеки човек, дори и прононсиран престъпник който каже нещо срещу Путин или Русия, става находка за антируските пропагандисти на американска хранилка. По тази логика САЩ прибраха огромна част от нацистки военннопрестъпници и откровени главорези като баща и син Бразинскас. Само защото неистово мразеха руснаците. Тази вярно само с имотни измами се е занимавала.

  Свободата, Санчо...
 21. 21 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Защо ли от най голямата и най богата държава в света бягат милиони .Защо ли идват в най бедната страна от ЕС.
  —цитат от коментар 18 на lout66

  По заповед на щуката, малко да вдигнат престижа на най-бедната страна в Европа. А и тук закона не се спазва кой знае колко, щом премиера спи с пистолет и си вика прост....ки.

  Свободата, Санчо...
 22. 22 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Детето ходи на училище - т.е. вече са се интегрирали като нормални хора. Не виждам причина да откажем гражданство на това семейство
  —цитат от коментар 13 на ikod


  Какво като са се интегрирали? В мутренска България за гражданство се плаща.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 23. 23 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 481 Неутрално

  познавам друго руско момче дошло със семейството си от Русия - и то е възпитано и умно и твърди, че българските училища нямат нищо общо с руските - разликата е от земята до небето и то не в полза на руските; идва от Москва, не от забутано градче, а семейството са хора с хубави професии

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 384 Неутрално

  От трън та на глог. Ако си мисли, че в БГ е по-различно от Русия, що се отнася за мафиотското естество на държавата....
  —цитат от коментар 5 на EU Fighter


  Нещастен човек си ти. Намерил си оправдание за несполуките си ама това не ти помага. С тая омраза и самоомраза се очертава още един пропилян живот. Но пък и никой не е казвал, че имаш потенциал като Даниил.

 26. 26 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Какво като са се интегрирали? В мутренска България за гражданство се плаща.
  —цитат от коментар 22 на bgkurshum


  Колко се плаща и на коя мутра? Хайде, давай контакти! Или празни приказки говориш? Ако си прав и проблемът е само паричен - мога да помогна. За мен е достатъчно да видя, че учители са се застъпили за тях. Ако чак толкова нямаме доверие на хората, които дават живота си да обучат децата ни, то ние сме деградирали като общество :(

  Аз лично само предполагам какво и е струвало на тази майка да оцелее години в България, без гражданство и все пак е успяла да помисли за бъдещето на детето си. Хвала!

  Нека бъдем човечни, особено по Коледните празници! Нека помогнем!

 27. 27 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#1] от "Julian Mall":

  така, иска се доста смелост от чантаджийте русофили да дадат статут бежанец на някой от матушката. сигурно са спрели да пият чай

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2052 Любопитно

  Ами ако беше простовато, но много работливо и изпълнително момче, щеше ли да има статия? Или ”бачкери” не требват?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7044 Неутрално

  Ако беше някой руски бандит, досега да са му уредили паспорта.

 30. 30 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Полезните и лесно интегриращите се имигранти трябва да получават разрешение да останат в България. В случая не виждам защо не са дали разрешение на момчето и майка му да останат.
  —цитат от коментар 2 на pamela


  Лесно е да се отговори защо. Защото не са си платили, а са искали по законен ред да си уредят статута. Нали си спомняш за аферата с паспортите на ВМРО и Агенцията за българите в чужбина.

  Пазете се от доносника vesolr
 31. 31 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Не са знаели към кого да се обърнат,
  при Карасачана няма никой върнат.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Полезните и лесно интегриращите се имигранти трябва да получават разрешение да останат в България. В случая не виждам защо не са дали разрешение на момчето и майка му да останат.
  —цитат от коментар 2 на pamela


  Защото идват от вражеска държава. Може и агенти да се даже.

 33. 33 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Когато някой се предава и от вражеска държава,
  щом убежище се иска, хуманитарно е да се дава.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Бюрократите в съда да си дадат малко зор и да покажат човещина и съпричастност ! Рождество Христово е ! Да се напънат да го направят поне веднъж в годината......

 35. 35 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Такива хора като това дете и майка му лесно ще се интегрират. Трябва да се привличат кандидати за убежище от Русия, Украйна и другите славянски страни вместо от Близкия изток.

 36. 36 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 420 Весело

  До коментар [#31] от "Michael JordanFriend4295":

  Така е, ама кинти трябват... Наскоро четах за ирански колега, който изправил на крака българска болница, ама му е отказано българско гражданство - явно не е платил на когото трябва....

 37. 37 Профил на gilead
  gilead
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дани, пич, не ти е нужно, повярвай ми. Ако не ми вярваш - прочети коментарите под 10 статии от коя да е "медия". Ако и тогава не ми вярваш - сигурен съм, че един ден ще узрееш.

 38. 38 Профил на iza
  iza
  Рейтинг: 78 Неутрално

  До коментар [#3] от "hrx16647690":

  ТОВА Е срамно, да се пишат такива идиотизми за едно дете.
  Ако някой болен мозък е могъл да каже това, той е за психиатрично лечение, все едно дали е ДДС или някой друг!
  Изпитвам СРАМ, ГНЯВ към тези, които са му отказали натурализация в България.
  ЕДНО Е СИГУРНО, АКО БЕШЕ "МАКЕДОНЕЦ С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ" , ИЗРАЗЯВАЩО СЕ В ПАРИ, ОТДАВНА ДА И ПОЛУЧИЛ И ТОЙ И МАЙКА МУ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО!!!
  СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!

 39. 39 Профил на iza
  iza
  Рейтинг: 78 Неутрално

  ТОВА Е срамно, да се пишат такива идиотизми за едно дете, ако е истина, че са казани от ДДС?
  ДА СТАВА ОТРОВИТЕЛ С НОВИЧОК???
  Ако някой болен мозък е могъл да каже това, той е за психиатрично лечение, все едно дали е ДДС или някой друг!

  Изпитвам СРАМ, ГНЯВ към тези, които са отказали на това дете и майка му натурализация в България.

  ЕДНО Е СИГУРНО, АКО БЕШЕ "МАКЕДОНЕЦ С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ" , ИЗРАЗЯВАЩО СЕ В ПАРИ, ОТДАВНА ДА СА ПОЛУЧИЛИ И ТОЙ И МАЙКА МУ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО!!!
  СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK