ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Правителството реши да подкрепя строежа на офис кулата на Николай Вълканов

NV Tower вече е почти готов.

© Юлия Лазарова

NV Tower вече е почти готов.Строежът на 106-метровата сграда "NV Tower" на бул. "Г.М. Димитров" да получи подкрепа от държавата, реши Министерският съвет на заседанието си във вторник (22 декември). Правителството одобри т.нар. Меморандум за разбирателство с частния инвеститор "Минстрой пропъртис" ЕООД. Според решението ще бъде създадена междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа при изпълнението на проекта, който е представен като приоритетен. Мотивите за решението не са съобщени.


Практиката държавата да подпомага големи инвестиционни начинания е уредена в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Като инвестиционен проект от най-високия клас А (с над 100 млн. лева и със 150 работни места - посочени и в съобщението на правителствената пресслужба) по ЗНИ той може да получи индивидуално административно обслужване, както и финансова подкрепа за инфраструктурата по границите му. Решението на правителството обаче оставя впечатлението, че сградата тепърва ще се изгражда, и затова се нуждае от подкрепа. Строежът обаче вече е пред завършване и не е ясно защо правителството чак сега дава това одобрение, поискано преди три години.

"Минстрой пропъртис" е управлявано от Николай Вълканов. Инициалите му са в наименованието на бъдещия небостъргач - NV Tower. Вълканов е бивш вицепрезидент на "Мултигруп", а новата сграда се строи до лобното място на нейния създател Илия Павлов. Проектът предвижда в имот от 3.9 дка да се изгради 19-етажна сграда с разгърната застроена площ от 46 551 кв.м, като размерът на инвестицията е 102 млн. лв. От тях 30 млн. евро са банков заем, за който е ипотекирана земята и бъдещата сграда, съобщи "Капитал" преди време

Проектантът: Няма никаква държавна помощ


Арх. Ангел Захариев, автор на проекта на сградата, обясни за "Дневник", че искането за подпомагане е внесено от "Минстрой пропъртис" в Агенцията за инвестиции още през 2017 г. Целта тогава е била да се търси подкрепа, ако се бавят процедурите по документацията на обекта.
"Тази молба е пусната преди три години, още преди да започне строителството, и сега са я разгледали, а строежът през март (2021 - бел.ред.) ще е завършен. Няма никаква държавна помощ, никакви пари не получават. Не знам за какво им е този меморандум, дори така им правят лоша услуга", изненада се арх. Захариев.


Агенцията за инвестиции е одобрила искането на "Минстрой пропъртис"


От Българската агенция за инвестиции обясниха, че поисканото от "Минстрой пропъртис" подпомагане от държавата е получило положително становище. "Цялата процедура минава през Министерството на икономиката и ние придвижихме преписката към министерството, както е по закон", обясни накратко Милена Лозанова от агенцията.


Защо правителството се намесва чак накрая


Всичко по документите - виза, разрешение за строеж и др., е било готово още преди началото на строителството, през 2017 г., казва Захариев. В този смисъл бъдещата междуведомствена група не би трябвало да има за какво да помага. Освен това инфраструктурата - съседните улици, ще бъде изградена за сметка на инвеститора и дарена на общината, обясни арх. Захариев.


Най-високите етажи ще са за жилища, целите в зеленина, предвижда проектът.

© "Минстрой пропъртис" ЕООД

Най-високите етажи ще са за жилища, целите в зеленина, предвижда проектът.

"Дневник" потърси мнението на инвеститора, но служители на "Минстрой пропъртис" отклониха въпросите с обяснението, че казуса можел да коментира само Николай Вълканов, но не предложиха връзка с него.


Високата сграда се намира на бул. "Г.М. Димитров" като 19-те етажа ще са разделени функционално; 13 от тях ще са офиси, а най-високо ще бъдат жилищните пространства, докато партерът и мецанинът ще са спортни и уелнес обекти, включително 25-метров плувен басейн. Това изисква три отделни входа и по проект те са ситуирани на три от страните - източната, западната и северната. Подходите към тях обаче би било добре да имат повече пространство с оглед мащаба на сградата, коментираха общински служители.


Преференции за инвеститора при придобиване на общинска земя


В съседство на обекта има два празни общински имота с обща площ около 4 дка. Те се стопанисват от Минно-геоложки университет, а инвеститорът Николай Вълканов е председател на настоятелството му. Областната управа на София вече е опитала да претендира, че въпросните имоти са държавни, съобщиха за "Дневник" от общината. Засега без успех.


В Закона за насърчаване на инвестициите има и текст, който предлага специални мерки за инвеститори от клас А - преференциално третиране при придобиване на право на собственост и ограничени вещни права върху недвижими имоти - частна държавна или частна общинска собственост. Така че е възможно забавеното одобрение да помага на инвеститора в тази посока.

Мащабният проект трябва да е заобиколен от паркова среда.

© "Минстрой пропъртис"ЕООД

Мащабният проект трябва да е заобиколен от паркова среда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK