Фандъкова подготвя промени за наемателите на общински жилища

Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов

© Цветелина Белутова, Капитал

Йорданка Фандъкова и Дончо БарбаловПроект за нова Наредба за управление на общинските жилища на Столичната община подготви работна група, създадена със заповед на кмета Йорданка Фандъкова. С този документ не се променят и отнемат права на сегашните наематели, обясниха от общината, а се въвеждат механизми за подобряване на управлението на тези имоти.


Сегашните наематели, които са в заварено положение, ще продължат да ги използват по реда, по който са настанени в тях, както и ще могат да използват всички регламентирани възможности за тяхното купуване. Няма да има промени и в наемната цена. Разпоредбите на документа след приемането му от общинския съвет ще се отнасят само за бъдещите наематели на общински жилища.


Наемателите да притежават само една кола
Новите изисквания, разписани в проекта за наредба, забраняват използването на отпадъци за отопление, както и притежанието на повече от един автомобил на домакинство, като това са част от мерките за намаляване на замърсяването на въздуха в града.


Бъдещите наематели ще трябва и да застраховат жилището в полза на Столичната община за целия срок на договора, както и да платят еднократен депозит. Те няма да могат да купуват домовете, в които са настанени.


Създават се два фонда за настаняване


Създават се два жилищни фонда: "Настаняване под наем при условията на нормиран наем" и "Настаняване под наем при условията на пазарен наем". Първият фонд, в който наемът е нормиран, е за лица и семейства, които са в риск от бедност и социално изключване. В тази група, например са младежите, които напускат специализираните институции, хората с трайна степен на увреждания над 71 %, самотни родители, преподаватели във висши училища или научни институции до 35 - годишна възраст с образователна степен "доктор" и други. Жилището може да се ползва само за срок от 5 години и това е част от политиката за стимулиране на хората да излязат от икономическо-социална изолация. Това условие не важи за лицата с трайно намалена, над 71 %, работоспособност.


Ще има пазарен наем за някои домакинства


Фондът за настаняване в жилища на пазарен наем е за домакинства, които могат да ги наемат чрез тръжна процедура по реда на Наредбата за условията и реда за провеждане на търгове и конкурси. Срокът за наемане на такова жилище е 7 години.


Проектът за наредба въвежда нов диференциран подход към начина на определяне на цената на нормирания наем, според спецификата на домакинството. За тези, които са по пазарен наем, цената се формира по наредбата за търговете.


С новата наредба се определят резервни жилища за домакинства, пострадали при бедствия и аварии. Променен е и редът за увеличаване на общинския жилищен фонд, има повече отговорности по контрола от районните кметове, както и е подобрена методиката за получаване на точки при класиранията, посочват от общината.


Предстои обществено обсъждане на проекта за наредба


Проектът за наредбата ще бъде публикуван за обществено обсъждане за срок от 60 дни. В работната група по създаването му са участвали съветници от всички политически групи, представени в СОС, както и зам.-кметът Дончо Барбалов и експерти от администрацията на Столичната община. Председател е Силвия Христова от ГЕРБ, която е и председател на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  Ла така младите "доктори" ( на науките) преподаващи в университет се нареждат до самотните майки и другите бедни?

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4438 Разстроено

  Бъдещите наематели няма да могат да купуват домовете, в които са настанени.

  Нещо което гражданското движение "Дом за всеки" предлагаше още 1989-1990 г. Но тогава трябваше по спешност да се приватизират 90% от общинския жилищен фонд....

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4438 Любопитно

  Наемателите да притежават само една кола

  До 1989 година ползващите общински жилища изобщо нямаха право да притежават кола. Ако искаха да имат и кола трябваше да са започнали изкупуването на общинското жилище.


 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1793 Весело

  Иновация - общински имот се отдава под наем на пазарни цени :)

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4438 Весело

  До коментар [#4] от "PisnaMi":

  А защо да не се отдава на пазарни цени?

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#5] от "Patsis":

  Представяш ли си как граждани участват в тръжна процедура, за да си наемат общинско жилище? Тия съвсем са изкрейзили!

  мурзилка
 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  Интересно, че у нас всякакви промени увеличаващи възможностите за корупция (като например "актуализирането" на бюджета) стават между Коледа и Нова година...

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  За тези, които са по пазарен наем, дали клетата панелка ще е отремонтирана? Или влизаш в гробница, ремонтираш яко, плащащ пазарно и след 7 години си оревоар?
  Или гробниците ще останат за беднотията - те и така пАри немат, а и след 5 годшни са чао.
  Не сме видели ,но сме чувале, че назапад от Калотино хората цял живот живеят в подържано от общината и обгрижвано от тях общиско жилище на нормиран наем. Лъжа ще е ....

 9. 9 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#1] от "plamen_b":

  че са бедни, бедни са, но тук водещ критерий не е бедността, а обучението до докторска степен. Затова е ограничението - до 35 години, като се предполага, че тези хора са учели и научната им кариера е в началото, т.е. не са могли да работят усилено и да реализират доходи от труд. След 35 години се предполага, че вече не се обучават активно и работят, което може да им позволи да плащат наем, да теглят кредит за жилище или направо да спестят и да си купят. Предполяагам че това е причината да ги наредят до социално слабите.

 10. 10 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 464 Неутрално

  За тези, които са по пазарен наем, дали клетата панелка ще е отремонтирана? Или влизаш в гробница, ремонтираш яко, плащащ пазарно и след 7 години си оревоар?Или гробниците ще останат за беднотията - те и така пАри немат, а и след 5 годшни са чао. Не сме видели ,но сме чувале, че назапад от Калотино хората цял живот живеят в подържано от общината и обгрижвано от тях общиско жилище на нормиран наем. Лъжа ще е ....
  —цитат от коментар 8 на Лелка


  Понятието "ремонтираш яко" т.е. инвестираш много, не си кореспондира добре с целта на общинското жилище да бъде в полза на хора в затруднено положение само докато си стъпят на краката. Възможността за купуването му пък противоречи на всякаква логика.

 11. 11 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Подкрепям тези промени. Браво.

 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лелка":

  Тези които са на пазарен принцип хич не са панелки и са на доста добри локации. Само, че са избрани за доверени калинки. Случаен няма как да се класира там.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  домакинства, които могат да ги наемат чрез тръжна процедура по реда на Наредбата за условията и реда за провеждане на търгове и конкурси
  ______________
  Това предполагам се само за общинските и държавни калинки дошли от село?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Сред видните социалнослаби наематели на софийски общински жилища беше Мария Габриел, еврокомисар с 30 000 евро заплата

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 15. 15 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Не вярвайте на нито една дума на тази професионална лъжкиня.
  Както и на нейниОт Началник.
  Баламосване, лъгане и крадене - това само могат ГРОБарите. Превърнали нещастната ни родина в мафиотско блато.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Фандък, кога ще имаме тротоари?

 18. 18 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Общински жилища, трябва да са с обща сушилня и перално помещение, обща баня на 2 стаи...
  Да са не пригодни за закупуване, така ще намалеят корупциони практики...

 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Обикновенно настаняват роми, които разбиват всичи мазета и ги ограбват, запушват канализацията и изпочупват прозорците. Общината въобще не се грижи за доброто състояние. По добре да го дадат на докторант без да плаща наем, откокото на хуните с наем.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Пак ще дадат някои много сладки имоти на наши ходи. Досега не можеха, сега уж едно нищо и никакви дребни промени, набляга се че уж нямало да се ощетяват бедните, че нямало да се нарушават права. Ми то кво да им нарушат. Бедните ще са в копторите, които са с малка търсено и не особено желано местоположение. А в имоти в центъра и в лукс кварталите, ще си ги чопнат гробарите и депесарите, може и некой патрЕот да намаже.

  мурзилка
 21. 21 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  До коментар [#4] от "PisnaMi":А защо да не се отдава на пазарни цени?
  —цитат от коментар 5 на Patsis


  Ролята на общинските имоти е да решават социални въпроси. А не да са за диверсификация на стопанската дейност на общината.

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Промените са само заради циганите, останалите и сега не ги правят тези неща.
  Дано поне и ги гонят, когато не спазват правилата.

 23. 23 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Тази жена се занимава с всякакви глупости спуснати и от горе, а нищо не прави по предизборната си програма - детските градини и ясли и мръсния въздух. Още при избирането и през 2015 беше обещала да реши градините до 2019, така го реши че миналата година пак 50% от децата увиснаха, от новия мандат не си е мръднала пръста една тухла да положи за градина, за мръсния въздух чакаме санкции.

 24. 24 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 423 Неутрално

  З. Не сме видели ,но сме чувале, че назапад от Калотино хората цял живот живеят в подържано от общината и обгрижвано от тях общиско жилище на нормиран наем. Лъжа ще е ....
  —цитат от коментар 8 на Лелка


  И кои хора? И колко хора? Всички ли?

 25. 25 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 948 Весело

  Сред видните социалнослаби наематели на софийски общински жилища беше Мария Габриел, еврокомисар с 30 000 евро заплата
  —цитат от коментар 14 на cinik


  А, вярно.

  А като я подбраха журналята- в свое оправдание измънка нещо като- тя не живеела там, вътре имала само багаж някакъв...

  Което слага черешка на тортата- Мучовците чакат ред да влязат в такова жилище, Мимето си го ползва за складче.

  Цялата ни работа такава- помните ли съдийските щерки- де им дали да си строят хотели по морето- щото били социално слаби... И там чудото беше за 3 дни.

  В тази държава не крадат само тези, де нямат възможност. Всички с такава възможност са на "Алеята на смелите".

  Made in BG.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 26. 26 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Тая много се подобри през годините във властта, вече направи ли двадесет бройки.

 27. 27 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Все пак не може да не не се отрече , че е крайно учудващо как е възможно подобно подобие на кмет да управлява столицата толкова години и мандати вече...явно " столичаните" са в усмствена теснота, хайваните....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK