Официално имунизационната кампания срещу коронавирус започва в неделя

Поставяне на ваксина срещу коронавирус в Коста Рика.

© Reuters

Поставяне на ваксина срещу коронавирус в Коста Рика.Имунизационна кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна започва на 27 декември, неделя, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Тя ще се организира от регионалните здравни инспекции, а ваксините ще се слагат от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.


При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.


Подробностите за кампанията са уточнение в заповед на здравния министър. В нея е посочено, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание.
Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие.


Съгласно заповедта съдействие за осъществяване на имунизационната кампания оказват: областните управители и общинската администрация, включително и здравните медиатори, Българският лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и директорите на лечебните заведения на територията на съответните области.


До утре вечерта в България се чакат първите 10 хил. ваксини, които ще стигнат за 5 хил. души. Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че първо ще бъда ваксинирани лекарите и медицинските сестри, които са на първа линия в борбата с болестта.


Правителството е разработило национален имунизационен план, който определя реда за ваксиниране. След лекарите, фармацевтите и стоматолозите на първа линия идват служителите в администрациите, ключови за съществуването на държавата. Трети са възрастните хора и домовете за социални грижи.

Какво съдържа информационната листовка за първата ваксина четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK