На живо

Коронавирусът в България: здравният министър даде начало на ваксинацията (хронология)

Коронавирусът в България: здравният министър даде начало на ваксинацията (хронология)

© Цветелина БелутоваПървите ваксинации срещу коронавирус в страната бяха проведени днес. Началото бе дадено в 10 ч. с ваксинацията на здравния министър Костадин Ангелов. То се случи в присъствието на патриаршеския викарий епископ Тихон, който се ваксинира след това. Сред публичните първи ваксиниращи се бяха Венцислав Мутафчийски, Иван Маджаров, Асен Балтов, Красимир Гигов. Ваксинации на медицински лица бяха проведени в три от шестте района, на които е разделена страната според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 – тези за които отговарят РЗИ-тата в София, Пловдив и Бургас. Утре предстои ваксинацията да започне и в останалите три района, подчинени на РЗИ-тата във Враца, Велико Търново и Варна.


Няколко часа след ваксинацията здравният министър обясни, че се чувства добре и определи за най-важното през деня подкрепата от Българската православна църква. "Дневник" проследи на живо развитието на епидемията в България
В деня, в който в страната започна ваксинирането срещу коронавирус, здравният министър Костадин Ангелов акцентира върху подкрепата на Българската православна църква като най-важната новина днес. Ангелов обясни, че се чувства добре няколко часа след ваксинацията му. Ангелов разясни, че ваксината е съвместима с противогрипната и няма пречка човек да е ваксиниран и с двете. Преболедувалите COVID-19 трябва да изчакат няколко месеца след оздравяването, за да се ваксинират. За подобно ваксиниране заради постепенно намаляване на изградените антитела призова днес шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който прекара вируса.


Какво още каза Ангелов - четете тук.

От Министерството на здравеопазването разпространиха кадри с подготовката за ваксинирането на министъра Костадин Ангелов. Във видеото се вижда и документа, който всеки ваксиниран получава, както и декларацията за информирано съгласие за извършване на ваксинацията, която всеки подписва преди нея.

Коронавирусът в България: здравният министър даде начало на ваксинацията (хронология)

© Цветелина Белутова


От утре Турция въвежда изискване за представяне на негативен PCR Sars-CoV-2 тест за всички граждани, влизащи в страната със самолетните линии, а от 30 декември - и за влизащите по сухопътните граници. Пристигащите пътници без тест подлежат на задължителна 7-дневна карантина, след което следва да си направят тест и при отрицателен резултат се освобождават от карантината. Гражданите с положителен резултат ще бъдат лекувани според протокола на Министерството на здравеопазването на Турция в турско лечебно заведение.


Обявените мерки не засягат транзитно преминаващите пътници през летищата, но важат за транзитно преминаващите граждани през сухопътните граници на страната.

Коронавирусът в България: здравният министър даде начало на ваксинацията (хронология)

© Георги Кожухаров


Днес ваксинирането започна в три от шестте района, на които е разделена страната според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 – тези за които отговарят РЗИ-тата в София, Пловдив и Бургас. Утре предстои ваксинацията да започне и в останалите три района, подчинени на РЗИ-тата във Враца, Велико Търново и Варна.


Първата фаза от ваксинирането засяга медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал. Те са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Имунизирането им ще позволи те да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти, според плана.


Ваксините на Pfizer/BioNTech се поставят на два пъти в рамките на 21 дни.

Тодор Кантарджиев: Ваксината не достига до нашето ДНК

Коронавирусът в България: здравният министър даде начало на ваксинацията (хронология)

© Юлия Лазарова


"Ваксината, която дойде в нашата страна е от групата на РНК-овите ваксини. Те съдържат информационна РНК, която е синтезирана по модел, така че влизайки през нашите рибозоми, започва да синтезира белтък, който изгражда имунитет. Тя е изпитвана на над 400 хил. души. В САЩ – милион са имунизирани", това заяви пред Би Ти Ви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.


"Няма да ни чипират, това което се вкарва в организма изобщо не стига до нашето ДНК и генетична информация. Ваксината влиза в човешките клетки, но не достига до ядрото им", каза още той.


Относно бързата реакция при създаването на препаратите, той посочи, че от години се работи по този вид ваксини и това е бъдещето при имунизацията. По думите нежеланите реакции при ваксинация през изминалата година са били 16, а имунизираните са хиляди.


Кантарджиев уточни, че медиците, които се ваксинираха днес с препарата на Pfizer/BioNTech ще получат втора доза от него след три седмици. "Не са безсмъртни, докато се създаде имунитет трябва да минат 20-тина дни, трябва да се пазят. Ваксините са еднакви, но при поставянето на първата, реакцията е по-слаба и затова се поставя втора доза", добави той.


Проф. Кантарджиев посочи, че при изкарана коронавирусна инфекция, първите два месеца след заболяването неговата имунна система е подтисната и ефектът на ваксината ще бъде малък.

Костадин Ангелов: В САЩ ваксините транспортира компания за дистрибуция на риба тон

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира факта, че ваксините са транспортирани в камиони за пренасяне на кренвирши. "Видях какво става в социалните мрежи. Търсенето на акцент в тази посока не е приемливо. България не е единствената държава, в която транспортирането се случва с частни компании. В САЩ това се случва с компания за пренасяне на риба тон. В Канада - с бусове на сладолед. Благодаря на българските производители, че осигуриха такава логистика да се случи този процес. Очаквам протегнатата ръка и на други производители, за да бъде успешна борбата срещу вируса", заяви още здравния министър.


По думите му изискването към компаниите, към които правителството се е обърнало за съдействие, е било да бъде осигурен нормален температурен режим за транспонтиране на ваксините, който да може да се следи през целия машрут. Това се е случило чрез термограф. "Считам, че не опаковката е важна, а съдържанието. Хуморът е неуместен, всяка една помощ, която е навременна, е полезна", каза още министърът.

Коронавирусът в България: здравният министър даде начало на ваксинацията (хронология)

© Цветелина Белутова


"Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот", каза пред медииите след като беше ваксиниран срещу коронавирус министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че се чувства добре - както се е чувствал и преди ваксинирането.


"Защо хората ги е страх от тъмното? Защото не знаят какво има в тъмното. Тогава, когато ние отворим вратата и осветим цялата истина за COVID-19 и ваксините, считам, че българските граждани ще направят своя информиран избор. Считам, че в настоящия момент те са много по-информирани, много по-ориентирани в търсенето на адекватна и стойностна информация по всички въпроси, касаещи COVID", каза Ангелов


Той обясни, че след втората ваксинация, след изработването на антитела, в случай, че човек се зарази, би следвало неговите антитела веднага да унищожат вируса и да няма възможност той да е преносител на коронавирусната инфекция.


Ангелов също така съобщи, че не е необходимо да се прави бърз тест за коронавирус преди да се поставя ваксината. Дори и ваксинираното лице да е носител на COVID-19, няма проблем да се ваксинира.


Асен Балтов: Преболедувалите също трябва да се ваксинират срещу коронавирус

Коронавирусът в България: здравният министър даде начало на ваксинацията (хронология)

© Юлия Лазарова


Минути след като беше ваксиниран срещу коронавирус, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обясни, че ваксината трябва да бъде направена и на хора, прекарали COVID-19. Балтов вече е прекарал вируса.


"Изключително много вярвам на науката. Смятам, че ваксинирането трябва да бъде направено от хора, които са прекарали COVID. Не се получава траен имунитет, антителата постепенно спадат. 100-110 ваксини ще бъдат направени за три дни в Пирогов", обясни Балтов. Директорът на болницата обясни, че над 1000 души от "Пирогов" са изявили желание да се ваксинират, а всички те ще бъдат обхванати при следващата доставка на ваксини.

Венцислав Мутафчийски: Дойде нашето оръжие във войната

Коронавирусът в България: здравният министър даде начало на ваксинацията (хронология)

© Георги Кожухаров


"Намираме се във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакончета. То ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година. То ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки. Ние сме длъжни, ние имаме необходимост да ги върнем", заяви минути преди да бъде ваксиниран ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Ваксинацията протече нормално, а след него ваксинирани бяха и други лекари от болницата.

"Дневник" излъчи първата ваксинация в страната

"Дневник" излъчи на живо първата ваксинация срещу коронавирус - на здравния министър Костадин Ангелов. "Вярвам, че учените са си свършили работата и ваксината е спасението, което очакваме", каза той непосредствено след ваксинацията.

Коронавирусът в България: здравният министър даде начало на ваксинацията (хронология)

© Надежда Чипева


Днес предстоят първите ваксинации срещу коронавирус в страната. В 10 ч. в МБАЛ "Св. Анна" в София първият ваксиниран ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Минута по-късно във ВМА ще се ваксинира ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на болницата и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Ваксинации на медицински лица днес ще се осъществят и в Пловдив и Бургас. Първата пратка от ваксините на Pfizer/BioNTech - 9750 дози, пристигна вчера в страната.


"Дневник" ще излъчи на живо ваксинацията на здравния министър Костадин Ангелов.

Регистрирани са 469 положителни проби за COVID-19 за последното денонощие. Това са 15.8% от направените 2973 теста (1759 PCR и 1214 антигенни). Отново най-мнго нови случаи има в област София град - 95, следва Пловдив - 56 и Варна - 47.


Към момента са хоспитализирани 5545 пациента, от тях 523 са в интензивно отделение.


За последното денонощие са излекувани 876 човека, а починалите са 50.


Тенденцията в развитието на епидемията в страната вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK