През 2021 г. държавата ще продължи да плаща 1200 лв. за COVID лечение в болница

През 2021 г. държавата ще продължи да плаща 1200 лв. за COVID лечение в болница

© Български лекарски съюзПрез следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще продължи да плаща 1200 лв. за клинична пътека, по която се лекуват COVID пациенти в болница. Клиничните пътеки са съвкупност от компоненти - например медицински консумативи, изследвания, труд на персонал - за стойността на които държавата се договаря с организациите на лекарския и зъболекарския съюз.


Информация за договорката за COVID лечението и редица други правила в здравеопазването разпространи до медиите Българският лекарски съюз (БЛС) след среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, както и с надзорния съвет и управителя на НЗОК. Подписан е т. нар. анекс към рамковия договор, в който са записани правилата за работа в системата на здравеопазването.


От началото на 2021 г. ще отпадне забраната болниците да не могат да получават пари от държавата за клинични пътеки и процедури, по които не са работили до този момент. Това правило важеше няколко години, като целта му беше да няма разкриване на твърде много структури, които да се конкурират за и без друго все недостигащото финансиране с публични средства. Освен това според данни на Евростат България е на едно от челните места по брой болници на 100 хил. души население, които са разпределени неравномерно
Решението за отмяна на ограничението председателят на БЛС д-р Иван Маджаров аргументира пред "Дневник" така: "Ако дадена болница е купила нова апаратура или нов специалист за дошъл, трябва да има възможност за финансиране по пътека, по която досега болницата не е работила". По думите му остава в сила ограничението нови болници да не могат да сключват договори със Здравната каса.


"Практически ние знаем, че, ако една болница построи нов блок и разкрие напр. 200 легла, това практически е нова болница, нищо че е под шапката на същата. Там, където има пренаситеност с болници, остава забранено за финансиране от Здравната каса", допълни Маджаров.


От 1 януари на 2021 г. отпада и "таймингът при прегледите" в първичната извънболнична помощ (ПИМП), съобщава лекарският съюз. Промяната засяга общопрактикуващите лекари, а председателят на БЛС Иван Маджаров обясни, че досега има фиксирано време за прегледи, за да може Здравната каса да следи и контролира отчетите за дейността.


"Беше въведено преди години във връзка с това, че отчетите пристигат в края на месеца и не може да се контролира какво е извършено през деня", казва Маджаров. По думите му с очакваното развитие на електронното здравеопазване отчетите ще се подават в реално време и затова фиксираният тайминг (от англ. език time - време, бел. авт.) е излишен.


"Не е гаранция за качество да държиш някого 20 минути в кабинета. Ако се случи така, че е по-бързо, пациентът излиза и за да спазим записаната досега процедура, трябва да не допуснем следващия пациент докато не изтече времето", казва Маджаров.


От началото на следващата година Здравната каса ще плаща за роботизирано оперативно лечение на онкологични заболявания и в урологията, общата, детската и гръдната хирургия, съобщава БЛС в съобщението си до медиите.


Пълния списък на промените, оповестени от лекарския съюз, четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  > Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще продължи да плаща 1200 лв. за клинична пътека

  Дали може някой от по-запознатите да ни информира колко дни трае тази пътека.

  И каква е процедурата след приключването на позволените дни?

  કટાક્ષ
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Хипохонддрик съм и си правя тест-положителен. Влизам в болница щото ме е страх. Лежа в болница 10 дни и излизам здрав какъвто съм бил винаги. 1200 лв за 10 дни-ами в Испания по курортите ми вземат по-малко. Болни да има. Зная за такъв случай

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#3] от "vjo23696630":

  Обаче влизаш в статистиката като 'излекуван'.

  А и парите не ги даваш ти, а ние (всички здравно осигурени). За теб остава само да се наслаждаваш на компанията и атмосферата.

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Е, това означава, че болните /заразените ще останат много. Скъпа пътека.

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Пътеката за ковид лечение не може да се фиксира, защото има хора ,които се възстановяват за 5 дни ,има други и за 25 не могат да възстановят сатурацията, пневмонията се удължава ,така болниците се набутват далече по големи суми от 1200 лв , а средно на човек сумите стават от 2000 до 15000 ,в зависимост от протичането и разходите за лекарства и консумативи , като най скъпи са реанимацията ,която пътека се плаща много по скъпо разбира се .

 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#3] от "vjo23696630":

  Абе не знам колко добре ще се чувстваш в стая с трима ,а другите двама посинели ,на кислород и берящи душа ,може би ще ти е много курортно настроението ,особено ,ако и ти се нуждаеш от кислород ,за да минеш 2 метра, колко трябва да си прост , за да напишеш този пост ,не мога да разбера .

 8. 8 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Само ремдесирът е 2000 лв. и тестът- 120 лв. Това 1200 лв трябва да е за персанала, а държавата ги предоставя купените вече лекарства и консумативи.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  "През 2021 г. държавата ще продължи да плаща 1200 лв. за COVID лечение в болница"

  И затова ще приемат и по-леко болни за COVID лечение в болница

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Хипохонддрик съм и си правя тест-положителен. Влизам в болница щото ме е страх. Лежа в болница 10 дни и излизам здрав какъвто съм бил винаги. 1200 лв за 10 дни-ами в Испания по курортите ми вземат по-малко. Болни да има. Зная за такъв случай
  —цитат от коментар 3 на vjo23696630


  Ами в България за 1200лв има пакети в супер хотели. ядеш пиеш, отделяш още 100-200лв за бакшиши, ще ти правят греяна ракия с мрд, масажи и щастливи моменти! В болниците за сега най-често срещано е - отиваш за нещо малко крак или обрив и се заразяваш от COVID, после тръгваш с мъките по клиничните пътеки като идиот!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#8] от "ggot":

  Какъв Ремдесивир? Ако си най-обикновен средностатистически болен с Ковид, това което ти се полага е едно легло. Слагат те на него и каквото стане с тебе, такова. Ако се оправиш, добре. Ако не се оправиш, проблемът си е само твой. Ако си малко по-добре облечен и си склонен да плащаш, може да получиш кислород и по-добро отношение. Ако си лекар, може да получиш лекарства, плазма и каквото може да осигури болницата. Това е истината. Какви пътеки, какви лекарства, какви разходи...?!
  Това го чух съвсем наскоро от мой приятел лекар. Работи в една от варненските болници.

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Държавата не трябва да жали пари за живота на българските граждани

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Това гарантира стабилна бройка на "починали от Ковид" още дълго време.

 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#9] от "pet_fire":

  ЗАтова и по тежките загиват ,никой не се хаби да им поема разходите ,защото са огромни ,касата не желае , а народопсихологията тук е ,че не трябва да се дават пари за лечение ,щото всички са с огромни осигуровки от 0 до 20 лв и всичко трябва да им е безплатно , разбирай за сметка на работещите медици в болницата и нейния бюджет ,така разсъждават и всички управляващи ,касата и населението ,е ,най лесно е болницата да не вкарва медици в ковид отделенията ,да не дава нищо на болните , така смъртността сред болните е най голяма в света ,а държавата и касата спестяват едни пари на НОИ и НЗОК , от това ,че най тежко болните с много заболявания загиват бързо и ефективно ,така всички са доволни .

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#11] от "Petleshev":

  Ами срещу нулеви осигуровки толкова ,просто при това заболяване ефекта е осезателен за потърпевшия и въпрос на голям късмет .

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ами извода е ,не ходи да се лекуваш в болница ,а си стой в къщи ,така ,ще си здрав и незаразен ,а ако си заразен ще си загинеш без помощ ,но сигурен ,че не са те заразили лошите доктори в болницата .

 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Ами извода е ,не ходи да се лекуваш в болница ,а си стой в къщи ,така ,ще си здрав и незаразен ,а ако си заразен ще си загинеш без помощ ,но сигурен ,че не са те заразили лошите доктори в болницата .
  —цитат от коментар 16 на edin drugii


  Знаеш ли, че има термин "вътрешноболнична инфекция"? Е, има такова нещо и точно така работи — отиваш да те лекуват от едно, а там си лепваш и друго. Еле пък това в момента, наистина е много заразно и е не само вътре в отделенията, ами и се привнася постоянно.
  Та леко с "даването на акъл", нищо че разбираш от политика и футбол.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1963 Любопитно

  Основния въпрос е: "Кой и как проверява, дали лечението на ковид-19 (усвоените кинти по пътеките) е реално, и дали имаме "ефект на кобрата" в болничната ни система?"
  Трябва да сме много подозрителни, когато някой получава сериозни суми "държавни пари" в мътни времена. Щото съвсем скоро имахме яка съпротива срещу справянето с фиктивните прегледи и лечения в същите тези болници. Само дето тогава ситуацията беше безобидна за здравето и живота, и ставаше дума за доста по-малко пари, а днес "ножа почти е опрял в кокала"...
  Кой и как контролира за злоупотреби заради тлъстите суми по здравни пътеки.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Не съм лекар, но със сигурност дори и еднакви заболявания не се лекуват по един и същи начин, независимо от заболяването, престоя, спесифики на болния и т.н. Това да има фиксирани цени за здравните пътеки е странно и буди съмнения. Дори и базовите прегледи и първоначални процедури да са едни и същи, се изписват различни лекарства и в различни количества.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK