Гешев се позиционира като политически играч, ГЕРБ си избират втори главен прокурор

Гешев се позиционира като политически играч, ГЕРБ си избират втори главен прокурор

© Юлия Лазарова"Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание "Тайм" като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до Новата година, а очакванията за 2021 г. - след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Още обобщения - четете тук.


Каква е вашата равносметка в края на 2020 г. за съдебната власт? Промени ли се нещо и сбъднаха ли се очакванията и прогнозите?


- Като всяка останала система съдебната власт беше силно повлияна от пандемията. При първото затваряне през март, извън много малък тип дела, на практика съдилищата бяха затворили. Повдигна се въпросът дали не се ограничават правата на гражданите така. ВСС се забави изключително много и чак през май месец прие правила за работа на съдилищата по време на кризата. Много ясно си проличаха проблемите от липсата на електронно правосъдие. Появи се напрежение, защото много дела бяха отложени и се получи особена форма на натоварване.
Съществени промени и реформи отсъстваха, но това може би е за добро, защото сегашното управляващо мнозинство показа не само, че не е способно да проведе ефективни промени, но публично представяните идеи (за "нова конституция" и за разследващ главен прокурор) са, меко казано, плашещи. Продължаваме да наблюдаваме популизма на главния прокурор и липсата на резултати в борбата с корупцията във властта и злоупотребата с публични ресурси - прокуратурата не видя нищо незаконно в записите на премиера.


Очакванията на гражданите за законност и справедливост отново не се удовлетвориха. Съдът и прокуратурата са на дъното по институционално доверие. Това не попречи на ВСС да раздаде над 20 млн. лева коледни бонуси, като за специализираните органи това са до 3 заплати без оглед на постигнатите резултати.


Кои са най-важните промени, които се случиха и кои са важните проблеми, на които все още няма решение?


- Съществени промени в положителна посока от страна на управляващото мнозинство отсъстваха. На този фон през лятото избухна обществено недоволство с искане на оставката на главния прокурор. В Европейския парламент беше проведена дискусия и приета резолюция, която с хирургическа точност посочва проблемите с върховенството на правото и борбата с корупцията в България. България получи критична оценка и в първия доклад по общия Европейски механизъм за върховенство на закона.


Продължават да стоят проблеми като липса на механизъм за ефективно наказателно разследване на главния прокурор, електронното правосъдие, съдебната карта и т.н., и т.н. Така че, може би е за добро, че нямаше съществени промени, защото е ясно, че намеренията не са за подобряване на системата, а за осигуряване комфорта на политическата класа. Още през март изтече мандатът на инспекторите в ИВСС, а на главния инспектор - през април тази година. Очевидно е, че парламентът няма намерение да си спази задължението и да проведе процедурата по избор. Продължаваме да живеем с добре познатото статукво, замитане на проблемите и нискокачествено законодателство.


В края на 2020 г. отбелязваме и една година откакто Иван Гешев е главен прокурор. Накъде бе поведена прокуратурата през този период? Каква е вашата оценка за действията му и за работата му през годината?


- Главният прокурор продължава да се държи като популист и през цялата година води странна медийна политика. Липсват резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, но макар и да е необходимо време за тях, обществото е уморено и обезверено, че този главен прокурор ще е независим. За съжаление той ясно се позиционира като политически играч и поведе открита война срещу президента, който е основният критик на управляващите, а от друга страна, прокуратурата не видя нищо незаконно в изтеклите записи и снимки на премиера, както и в твърдяното от Васил Божков, и отказа да образува разследване. Нямаме информация за пробив по знаковото за Гешев дело по сагата "КТБ".


Едни от най-големите акции на полицията и прокуратурата бяха свързани с бизнеси за милиони - обвинения получиха Васил Божков и братята Пламен и Атанас Бобокови. До какво доведоха пряко и косвено тези акции?


- Доведоха единствено до медийна шумотевица. Тепърва трябва да се докаже в съда обвинението срещу тях. Ако те наистина са нарушили закона, то обществото очаква това да бъде доказано по безспорен начин и да има възмездие. При провал на прокуратурата ще се затвърди усещането, че тя действа като бухалка и не е безпристрастна.


Демонстрациите на прокуратурата с влизането в президентството, както и показните арести на действащи министър и зам.-министър и обвиненията срещу бизнесмени според вас използвани ли са като инструмент за влияние и притискане или предупреждение към други политици, държавници и бизнесмени?


- Както споменах, прокуратурата под ръководството на Гешев се позиционира като политически субект, което е притеснително. Действията й доведоха дотам, че се разпали гражданско недоволство през летните месеци. По традиция очаквам активизация на прокуратурата по време на предизборната кампания.

На 9 юли спецпрокуратурата, ДАНС и служители на бюрото по защита към главния прокурор влязоха в президентството и това бе един от поводите за последвалите над 100 дни протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

© Юлия Лазарова

На 9 юли спецпрокуратурата, ДАНС и служители на бюрото по защита към главния прокурор влязоха в президентството и това бе един от поводите за последвалите над 100 дни протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.


Станахме свидетели на много законодателни промени, включително и един провален опит за приемане на нова Конституция. Как тълкувате опита за пренаписване на основния закон?


- Като фарс за печелене на политическо време, като опит за вентилиране на общественото напрежение. Но пък може би постигна целта си и отклони общественото внимание от важните теми, като в същото време поставя във фризера дебата за необходимостта от конституционни промени, който е наложителен.


Равносметката показва и че все още остават неизпълнени препоръки на Венецианската комисия и на Съвета на Европа и липсва механизъм за ефективно разследване на главния прокурор. Ще станат ли факт в обозримо бъдеще тези промени или са по-скоро предизборна активност?


- България продължава да не изпълнява ангажиментите по международни препоръки, които е поела. В края на годината група депутати внесоха по бързата законодателна писта безумно предложение за създаване на фигура на разследващ главния прокурор с мандат от седем години, който беше приет на първо четене.


Времевата рамка, която посочват за номиниране и избор от ВСС, съвпада с края на този парламент. За мен това сочи, че ГЕРБ се опитват да си изберат втори главен прокурор, като по този начин диверсифицират риска от евентуално наказателно преследване срещу правителство, ако не е на власт след изборите. Това прилича на създаване на още един инструмент, чрез който да се индуцира влияние върху съдебната власт от страна на изпълнителната.


Кои са големите събития и промени, които можем да очакваме през 2021 г. в съдебната система?


- Трябва да се види дали и по какъв начин ще се приеме механизмът за наказателно преследване срещу главния прокурор. Със сигурност темата за съдебната реформа ще бъде предмет на предизборната кампания и в този смисъл е важно какви са политическите заявки за следващия парламент. Трябва да се види и ВСС какво ще предприеме с реформата на съдебната карта, защото там също може да има проблеми. Но като че ли най-важното събитие е, че догодина трябва да започне процедурата за избор на председател на ВКС, защото мандатът на Лозан Панов изтича в началото на 2022 г.


Как бихте определили годината с една дума?


- Хаос.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 208 Неутрално


  Продължават да стоят проблеми като липса на механизъм за ефективно наказателно разследване на главния прокурор, електронното правосъдие, съдебната карта и т.н., и т.н. Така че, може би е за добро, че нямаше съществени промени, защото е ясно, че намеренията не са за подобряване на системата, а за осигуряване комфорта на политическата класа. Още през март месец изтече мандатът на инспекторите в ИВСС, а на главния инспектор - през април тази година. Очевидно е, че парламентът няма намерение да си спази задължението и да проведе процедурата по избор. Продължаваме да живеем с добре познатото статукво, замитане на проблемите и нискокачествено законодателство.

  Във ВСС и в прокуратурата са навързани като свински черва. Дръпнеш ли да скъсаш едно и е замирисало на...лошо

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  ГЕРБ окончателно поема по пътя на българско етническо крило на ДПС с огледална властова мрежа.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 3. 3 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Цялото ВСС са политици.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Цялото ВСС са политици.
  —цитат от коментар 3 на ggot

  Някой вярва ли, че е възможно т.нар. съдебна власт, в т.ч. и главният прокурор да бъдат политически независими? Някой вярва ли, че точно в България този модел е реализиран успешно? Как ще бъдат избрани и утвърдени? Според мен тривиално - чрез гласуване в парламента и предложени от президента и утвърдени от основните институции. Как би могло да се стигне до единомислие? Стига се. Има начини, за които не е трудно да се предположи какви са ... Всеки би могъл да си спомни или да открие информация как е избран, т.е. назначен "Първият демократично избран президент". Не мисля, че са необходими други примери.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Успя ли някой да предвиди политическата криза? "
  .........................
  Някой помни ли, въобще да е имало политическа криза?
  И от кога протестите на 300-400 човека се наричат политическа криза?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  От политическо назначение (като награда за случая с КТБ), до политически играч. Бъдеща патерица за ГЕРБ, или?

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Съдът и мафията са едно, отхвърлят доказателствата на прокуратирата и осводождават олигарсите и престъпниците.
  —цитат от коментар 4 на ggot


  Дали ако прокуратурата внесе качествено обвинение ,съда ще препере някой.Лавровия каскет се слави със споразуменията си.
  Та не е еднозначно.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  "Успя ли някой да предвиди политическата криза? ".........................Някой помни ли, въобще да е имало политическа криза?И от кога протестите на 300-400 човека се наричат политическа криза?
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  И няколко автобуса с контра-протестиращи. Като Севда е организирала и виртуален автобус на контра-протест с навлеци във Дневник

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2040 Весело

  "Успя ли някой да предвиди политическата криза? ".........................Някой помни ли, въобще да е имало политическа криза?...?
  —цитат от коментар 6 на 4ort

  Борисов и Гешев.
  Борисов вече не смее да се появи сред хора.
  Сред суперактивността на Гешев през първите месеци на годината, от лятото насам се е спихнал.

 13. 13 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#9] от "K2":

  За съдиите парите са по-важни от доказателствата. Нали не очакваш прокуратурата да наддава.

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Ако ГЕРБ си бяха избрали втори главен прокурор, това нямаше да е новина, защото главните прокурори от времето на Филчев се избират от управляващите. Проблемът е, че изборът на Гешев беше на предишния главен прокурор. Тоест системата за избор на най-овластента и недосегаема фигура в държавата вече не зависи от легитимно избрани партийни мнозинства. Кръгът на задкулисната власт е напълно затворен.

 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1298 Весело

  Да върнат Цацата...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Превземането на институциите и промяната на ролята им от това да защитават хората към това да защитават властта е толкова очевидно, колкото и факта, че властта така се е самозабравиа, че даже вече не си прави труда сложно да замазва нещата.

  Това скандалите на висше държавническо ниво да се обясняват всеки път простоватичко я с дрон в двора, я с "Мата Хари"-"прекрасната госпожа", дето го "нащракала", станаха нещо нормално и направо незабележимо.

 17. 17 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 555 Весело

  Забрави да каже и за големите успехи на прокуратурата в разкриването на 100 л. ракия без акциз и намирането на 2 откраднати кокошки, което е безспорен успех лично за Гешев, да се свети името и каскета му.

  забавление и приключение
 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  "Трябва да се види дали и по какъв начин ще се приеме механизма за наказателно преследване срещу главния прокурор."

  Няма да има такъв механизъм. Това означава да се събори вече подредената къщичка на мафията. Ще има клинчене и театро.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#9] от "K2":За съдиите парите са по-важни от доказателствата. Нали не очакваш прокуратурата да наддава.
  —цитат от коментар 13 на ggot


  Ако знаеш повече от нас. Кажи го.В противен случай си оставаш с едно твърдение.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Внушения, внушения...Гешев това, ГЕРБ онова...Халва, халва...Една лъжа повторена 100 пъти, става истина...Внушения, внушения...... И 111 място по.... вие от Дневник си знаете, няма защо да ви обяснявам!
  —цитат от коментар 7 на Северозападнал


  Викаш всичко е на 6!
  икономиката бумти, българите живеят супер, получават най-високи заплати в ЕС, разбираме се и с Путин и с който и да е в САЩ, а като построим руските тръби и забучим руските реактори, нЕма кой да ни стигне :):)
  На кой му пука за някакви независими институции?? както е тръгнало държавата да се намесва все повече в икономиката , след още два мандата на ГЕРБ, спокойно всички ще сме пак държавни служители като при учителя на ББ-Тато :):)

 22. 22 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Та, какъв казваш е процентът на тези, които не одобряват вожда ви? 400-500 човека само, а?

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":Та, какъв казваш е процентът на тези, които не одобряват вожда ви? 400-500 човека само, а?
  —цитат от коментар 22 на truly


  Ортодоксална калинка е"4ort".

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#21] от "debruckere":

  Викаш да го омешаме Гешев със заплатите, реакторите, тръбите, пандемията и международното положение!
  Важно е- внушения, внушения...
  Лошия Гешев срещу горките Бобокови, Черепа...

 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#21] от "debruckere":Викаш да го омешаме Гешев със заплатите, реакторите, тръбите, пандемията и международното положение!Важно е- внушения, внушения...Лошия Гешев срещу горките Бобокови, Черепа...
  —цитат от коментар 25 на Северозападнал


  Що, достатъчна е биографията му от партизански род. И самоопределянето му като социален радикал.
  Каквито и да ги говориш биография не можеш да промениш.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Герб е Д(п)С, а Гешев е Бисер Лазов.

 28. 28 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  До коментар [#13] от "ggot":

  И ЕСПЧ ли е корумпиран? Щото тия пари на прокурорски произвол не ги плаща ни Цацаров, ни Гешев.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 29. 29 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#20] от "K2":

  А вие какво знаете? Повтаряте само глупости, от прокуратурата не разбират, само ние знаем, за нас бяха отворени правните факултети и сред нашето завъшване ги закриха. Съдът няма никакъв авторитет както сред населението тук, така и в международнен план, именно заради мафиотския им начин на действие.

 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#20] от "K2":А вие какво знаете? Повтаряте само глупости, от прокуратурата не разбират, само ние знаем, за нас бяха отворени правните факултети и сред нашето завъшване ги закриха. Съдът няма никакъв авторитет както сред населението тук, така и в международнен план, именно заради мафиотския им начин на действие.
  —цитат от коментар 29 на ggot


  Едната кака е тук до мен и прави закуска. Та нещо се усмихва снизходително на думите ти.

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#30] от "K2":

  Много ли сте възвишени? Добре, че се прибрахте от палатките.

 32. 32 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#30] от "K2":Много ли сте възвишени? Добре, че се прибрахте от палатките.
  —цитат от коментар 31 на ggot


  Аргументите ли ти свършиха? Вероятно не съвсем , щом не си ме заклеймил още, като комунар и глупак.

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#28] от "Николай Колев":

  А произвола на КТБ, божков и други, кой го плаща?

 34. 34 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 917 Неутрално

  А какво да кажем за такива като Калпакчиев и БХК, как освобождават престъпници на конвейер.
  —цитат от коментар 10 на ggot


  Я разкажи как освобождават престъпници на конвейер.

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Весело

  До коментар [#7] от "Северозападнал":

  С този си тип разсъждения за винаги ще си останете правилно описан от Вашия никнейм!

 36. 36 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#34] от "Nick F":

  Що не следиш публикациите?

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Весело

  До коментар [#29] от "ggot":

  В международен план (какъв израз само!) най-голям авторитет има прокуратурата! Най-много присъди има от съда в Страсбург!

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  До коментар [#33] от "ggot":

  Всички ние плащаме! Ти включително!

 39. 39 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#37] от "vassilun":

  Най-много срямо кого, какво? Изкажи се по-точно!

 40. 40 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  До коментар [#33] от "ggot":

  И какво направиха Цацаров, Гешев, Борисов, etc. по въпроса? Да не би да:
  - осъдиха някой;
  - възстановиха парите;
  Или битият-бит...
  Гешев не беше ли прокурор по КТБ? От 2014г КАКВО ТОЧНО Е СВЪРШИЛ?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 41. 41 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#14] от "spiegel":

  Написал си пълни глупости. Прочети пак конституцията. Главният прокурор там не е "началник" на прокуроририте. Той ги ръководи само методически. По какъв начин е "най-овластения", след като всички решения на прокуратурата могат да паднат в съда? Отделен е въпросът, че самите прокурори са под отделни зависимости, както и повечето съдии и тези зависимости не са политически, а се наричат "финикийски знаци".

 42. 42 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Що не следиш публикациите?
  —цитат от коментар 36 на ggot


  Кои публикации? Би ли ми ги посочил, че нямам много време тъй като трябва да изкарвам добавена стойност, за да има за теб и другите гербери на държавна хранилка?

 43. 43 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#41] от "Oggie Petkov":

  Точно това е проблемът - не конституцията, а законът за съдебната власт прави от прокуратурата централизирана, йерархизирана по сталински структура. Който държи главния прокурор, той държи всички прокурори. А когато си овладял и ВСС, когато си дал на прокуратурата и следствието, когато си направил така, че издигането на кандидати да става само от прокурорската колегия и то не от един възможно непокорен неин член, а от трима, то ти си си гарантирал пълната власт над България.

 44. 44 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#42] от "Nick F":

  Кога имаш време ги виж. Всеки си изкарва, работиш за себе се, не издържаш никой.

 45. 45 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#33] от "ggot":И какво направиха Цацаров, Гешев, Борисов, etc. по въпроса? Да не би да:- осъдиха някой;- възстановиха парите;Или битият-бит... Гешев не беше ли прокурор по КТБ? От 2014г КАКВО ТОЧНО Е СВЪРШИЛ?
  —цитат от коментар 40 на Николай Колев


  Още един много красив, дето си мисли, че Главния прокурор и Министър-председателя не само имат правомощия, ами направо са длъжни да осъждат и възстановяват пари от престъпления, за да удовлетворят пролетарските им представи за "справедливост".

  Между другото делото "КТБ" от 3 години е в съда, но мисирките нямат нито капацитет, нито финансов интерес да разберат какво става там, че да ни информират.
  Затова си трайкат, все едно такова дело няма, и дават възможност на екземпляри като вас да демонстрират пещерната си неосведоменост за държавното устройство и хода на знакови дела.

  Знанието е сила, информацията - власт
 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Гешев сам избра да бъде политически играч. И затова да няма никакво хър-мър на тема независимост на съдебната власт когато напролет загуби играта.

 47. 47 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Кога имаш време ги виж. Всеки си изкарва, работиш за себе се, не издържаш никой.
  —цитат от коментар 44 на ggot

  Ти дай публикациите. А дали всеки работи за себе си е много спорен въпрос. Особено като се има предвид за какво се използват данъците взети от мен. Като например за издръжка на пасиансоредачи в администрацията или за "медйно" покритие в коментари под статии.

 48. 48 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  Главният прокурор там не е "началник" на прокуроририте. Той ги ръководи само методически.
  —цитат от коментар 41 на Oggie Petkov


  Глупости на кълбета.

  Главният не ръководи "методически", а администрира работата на подчинените си. Всеки висшестоящ прокуро може да се намесва в работата на нисшестоящия като ревизира и изменя актовете му, а не само да указва.
  Съответно, от него зависи кариерното развитие на на прокуроите.
  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 49. 49 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#9] от "K2":

  Колега, оправи си акаунта, че като ти цъкне някой на аватара, ти излизат имената и мейла.

  Знанието е сила, информацията - власт
 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  Въпросът с днешния главен прокурор е само кога ще му се прекрати мандата предсрочно и ще се търси компетентен, независим от сараите и мафията доказан професионалист, който да започва с разчитването на престъпното ни блато.......

 51. 51 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#48] от "Николай Колев":

  Това е така. Но не произтича от Конституцията. А от Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Откъдето следва, че крилцата на главния прокурор могат да бъдат подрязвани и той да бъде поставен там, където му е мястото с достатъчно законодателна воля без промяна на Конституцията.

 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#50] от "samoedin":

  Въпросът с днешния главен прокурор е само кога ще му се прекрати мандата......
  —цитат от коментар 50 на samoedin


  Отговорът е - веднага след изборите.

 53. 53 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 208 Неутрално

  До коментар [#49] от "pag":

  И какво като му излизат?

 54. 54 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  Всъщност, пРезидента ясно се позиционира като политически играч и се противопостави на главния прокурор и правителството.

 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  Цялото ВСС са политици.
  —цитат от коментар 3 на ggot


  Особено политизиран и пристрастен е Лозан Панов. Това е крайно неподходящо за висш магистрат.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Президентът се позиционира, като политически играч. Време е да изберем нов президент.
  Немедлено в запаса!

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5400 Любопитно

  До коментар [#52] от "Един препатил":

  Какъв е механизма, по който парламентът ще смени главния прокурор?

 59. 59 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#52] от "Един препатил":Какъв е механизма, по който парламентът ще смени главния прокурор?
  —цитат от коментар 58 на Alarmstufe: Rot


  Няма държава, където върховното обвинение да е четвърта, независима власт. Още от ранната ренесансова философия, залегнала в основите на концепцията за държавно управление, се е наложило схващането за три властови центъра. По-малко се израждат в диктатура. Повече - в хаос. Навсякъде прокуратурата е част от изпълнителната власт. И е съвсем естествено да следва политическия й курс. Работа на избирателя е редовно да сменя властта, давайки възможност на новата прокуратура да разследва старите, ако са стъпили накриво. А когато избирателя предпочита да ходи за гъби, оставяйки тежките решения за избора на управленци и законодатели на бай Ман Гаал и ефенди Мамед... или ако все пак се излъже да иде до урната, но гласува със стомашно-чревния тракт (предимно с изхода му), същият напълно си заслужава резултата.

 60. 60 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Гешев сам избра да бъде политически играч. И затова да няма никакво хър-мър на тема независимост на съдебната власт когато напролет загуби играта.
  —цитат от коментар 46 на Един препатил


  Има принципна разлика между съдебна власт и държавно обвинение. Преди да продължите разсъжденията си, бих препоръчал да се запознаете с темата!

 61. 61 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1511 Весело

  Бая смешни въпроси :)
  Както се казва във въпроа е отговора... Плоско изпълнена манипулация, брат.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 62. 62 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1511 Весело

  До коментар [#52] от "Един препатил":

  Добре де, а тогава как ще се избере "новия" прокурор? На каква база? Или важното е да може горките ни бежанци да се приберат по довомоте от запад и юг? :)
  А и нали квичите за политически назевисим прокурор? малко е странно въобще да искате да го сменяте след избори.. получава се опасен прецедент. Ще стане така, че всеки след избори ще си сменя главния прокурор. Чаткаш ли какво ти описвам, или предсатвата ти за "политика" се изчерпва с тримата площадни мускетари?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  До коментар [#62] от "olexander":

  Те не искат политически независим главен прокурор. Те искат да е зависим само от тях. Примерно, да го назначàва Ристю, като правосъден министър в коалиционното правителство на ДеБъ с БСП(к), Няма такава партия и сестра Галева.

 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  До коментар [#59] от "ivanpopov":

  Прокуратурата не е четвърта власт. Тя е част от съдебната власт.

 65. 65 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 257 Весело

  Гешев е политически труп, като комунистката Нинова, а не играч.

  Да си играч изисква да спазваш правилата и феърплея. Когато са му показали червен картон, да напусне играта. Ама той не, та не.

 66. 66 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  В крайна сметка вижда се, че Гешев не върши нищо съществено, но е отявлен популист и си прави реклама навсякъде, където има извършено или разкрито, обикновено дребно престъпление, но не и борба с корупцията във висшите етажи на властта.

 67. 67 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#59] от "ivanpopov":Прокуратурата не е четвърта власт. Тя е част от съдебната власт.
  —цитат от коментар 64 на Alarmstufe: Rot


  Част е от съдебния процес. И макар да е регламентирана чрез гл.6-та от закона за съдебната власт, тя не принадлежи към нея, по своите функции, а заедно с националното следствие и МВР се явяват отргани на изпълнителната власт, защитаващи държавния интерес пред независимата съдебна власт.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#9] от "K2":Колега, оправи си акаунта, че като ти цъкне някой на аватара, ти излизат имената и мейла.
  —цитат от коментар 49 на pag


  Нито е моя акаунт нито знам как се е появил.Някой нещо е ровил после го е закрил.Рутера ми е с открит достъп.

  SHADOWS of SOFIA
 70. 70 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Доги и Шиши овладяха съда и медиите. Друго им не требе!

 71. 71 Профил на Itwasalladream
  Itwasalladream
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Не съм съгласен с отрицателната оценка за работата на прокуратурата, пробивът в детски център "Биберон" беше безпрецедентен успех в борбата с престъпността.

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  В държавите членки на Европейския съюз въпросите на назначенията и кариерното развитие на прокурорите обикновено са уредени по различен начин от тези на съдиите/за разлика от България/, а назначенията, специално на прокурори, в преобладаващия брой държави членки се извършват от едноличен орган (министър на правосъдието или държавен глава).

 73. 73 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Доги и Шиши овладяха съда и медиите. Друго им не требе!
  —цитат от коментар 70 на volarok


  Важното е гъбобера и риболова да вървят.

 74. 74 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  До коментар [#65] от "JsT":

  Само трупве са ви на устите. Кой му е показал на Гешев червен картон? Ти? Ти кой си?

 75. 75 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  До коментар [#67] от "ivanpopov":

  Това са някакви твои тълкования, изразяващи желанията ти. Фактите са други. Прокуратурата е част от съдебната власт.

 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  Доги и Шиши овладяха съда и медиите. Друго им не требе!
  —цитат от коментар 70 на volarok


  Демек, Лозан Панов е човек на Шиши и Доган?
  Сигурен бях!

 77. 77 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#75] от "Alarmstufe: Rot":

  Продължавай да си го повтаряш, може и да си повярваш.

 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  До коментар [#77] от "ivanpopov":

  какво има да вярвам. Самият ти казваш "Част е от съдебния процес, регламентирана чрез гл.6-та от закона за съдебната власт".
  После започваш да изказваш лично мнение, че "тя не принадлежи към нея, по своите функции, а заедно с националното следствие и МВР се явяват отргани на изпълнителната власт,".

 79. 79 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 631 Любопитно

  Как мерите с двоен аршин!? Защо и дума не казвате за президента, оня с вдигнатия юмрук!? Обединителят на нацията, който оглави метежа срещу законно избраното правителство. Оня, който лятото слагаше тигана, преди да е хванал рибата и редеше служебен кабинет
  Този,който трябва да е равно отдалечен от всички партии, но без свян показва политическите си пристрастия.
  Този, който трябва да е Президент на всички българи, а се изживява, като знаме на олигархията. Дори и Гоце се държеше по-достойно.
  Това не е моят Президент.

 80. 80 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#58] от "Alarmstufe: Rot":

  До коментар [#52] от "Един препатил":Какъв е механизма, по който парламентът ще смени главния прокурор?
  —цитат от коментар 58 на Alarmstufe: Rot


  Не парламентът, а Министерският съвет. Министърът на правосъдието е председателстващ ВСС и има право да предлага кандидатура за главен прокурор. Съответно има право да предлага и неговото освобождаване.

  Това е механизма. Министърът на правосъдието предлага, ВСС гласува, Гешев опразва кабинета. Без право да възражения.

  И да не вземете да попитате какво ще стане ако членовете на ВСС не гласуват за освобождаването на Гешев. Ще гласуват, без да питат. Защото знаят отговора. Ако не го знаеха нямаше да гласуват и за избирането му.

  А, има и една последна подробност. Президентът трябва подпише указ за освобождаването на Гешев. Тук нямате въпроси, нали?

 81. 81 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#62] от "olexander":

  До коментар [#52] от "Един препатил": Добре де, а тогава как ще се избере "новия" прокурор? На каква база?.....
  —цитат от коментар 62 на olexander


  Ще се избере както си е по закон. От ВСС по предложение на министъра на правосъдието и на база професионални и лични качества. И отговарящ на основното изискване да си върши работата за "надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" (чл. 126 от Конституцията), а не да политиканства и да се прави на медийна звезда. Какво неясно има?

 82. 82 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#75] от "Alarmstufe: Rot":
  До коментар [#77] от "ivanpopov":

  Аман от самодейност! Колегата "Alarmstufe: Rot" по изключение е прав - прокуратурата е част от съдебната власт. И макар, че запис с такъв изричен текст в Конституцията няма има тълкуване на Конституционния съд в смисъл, че прокуратурата е част от съдебната власт, съдебната власт е част от държавното устройство и изваждането на прокуратурата от съдебната власт и прехвърлянето ѝ към изпълнителната може да стане само от Великото народно събрание чрез промяна на Конституцията.

  Така, че колега "ivanpopov" не колегата "Alarmstufe: Rot", а Вие сте взели желаното за действително. Иначе това и на него му се случва, но по други поводи - като например резултатите от изборите или оставането на Гешев на поста му след тях.

 83. 83 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#78] от "Alarmstufe: Rot":

  Аз също съб бил част от съдебен процес (свидетел на ПТП), но не съм част от съдебната система, мамр че и такива като мен са регламентирани в същия закон.

 84. 84 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#76] от "Alarmstufe: Rot":
  "Демек, Лозан Панов е човек на Шиши и Доган?
  Сигурен бях!"
  _______________
  Лозан Панов е само един административен ръководител. Задкулисието има свои хора във всеки съд и прокуратура.

 85. 85 Профил на MathOptimist
  MathOptimist
  Рейтинг: 51 Весело

  хареса ми последния отговор: хаос
  отнася се най-вече за това, което е между ушите на този соросоид и "всезнайко"

  иначе е повторил опорните точки на левичарските грантаджии, които никого нищо не са свършили и само дърдорят празни приказки за хората, постигнали нещо значимо и важно в БГ

 86. 86 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 963 Неутрално

  За Каскета всичко е казано пределно ясно. И ЕС и г-жа Кьовеши са наясно, че прокуратурата е просто бухалка. Имението на Доган в Росенец го доказва - стотици тонове бетон е излят без строителни разрешения на брега и нито управителят, нито кметът, нито прокурор са го забелязали. Умишлено е, не е случайно!

 87. 87 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 82 Весело

  Мачкай, Гешев!
  Единствения главен прокурор до ся,
  който се изправи срещу олигарсите.
  Нормално да не го харесват...
  Тая година Божков, догодина Прокопиев,
  дай Боже.

 88. 88 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Комично до трагично е, как в български условия под "олигарх" се разбира сравнително богат човек с реален бизнес, недолюбван от изпълнителната власт и Прокуратура и собственик на поне една опозиционна медия.

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#57] от "inatlivka":

  "Президентът се позиционира, като политически играч."

  Априори, президентът (и вицепрезидентът) са "политически играчи" доколкото в изборите за президент участват политически партии. За разлика, предложенията и избор за член на ВСС (министърът на правосъдието няма право на глас във ВСС) и за главен прокурор не се правят от политически партии, а от институции.

  До коментар [#79] от "inatlivka":
  "Защо и дума не казвате за президента, оня с вдигнатия юмрук!? Обединителят на нацията, който оглави метежа срещу законно избраното правителство. "
  Защото дупедавтите са ни по-голям проблем и техния онбашия - вместо да следват чл. 67 от Конституцията,
  "Чл. 67.
  (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.
  (2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения."
  обслужват олигарси и две мутри, нагласени като премиер и главен прокурор.

  И са научете на елементарен правен език за да правите разлика между "представляват ... целия народ" и "олицетворява единството на нацията", споменато в чл. 92
  "Чл. 92.
  (1) Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.
  (2) Президентът се подпомага в своята дейност от вицепрезидент."
  Не е лошо и да вденете и чл. 103, ал.2
  https://parliament.bg/bg/const
  "(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това."
  За да разберете как милиционерския каскет погази не само имунитета на Президента, ами самата Конституция като вкара мутрите (защитаващите свидетели-наркодилъри за да си търгуват спокойно - 300 кг кокаин в Студентски град) си в Президентството.

 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2321 Весело

  До коментар [#87] от "Александър":

  "Мачкай, Гешев!
  Единствения главен прокурор до ся,
  който се изправи срещу олигарсите."

  Точно така! Да турга двойна доза рукола с хлорпирифос в салатите на олигарсите, че Емилиян Гебрев оцеля и Дунарит не отиде в "правилните ръце". Братя Бобокови да ги "напълни с олово" от боклуджийските италиански акумулатори, а Монбат да стане БатПеев. И още по-яко да се изправи срещу Делян Пеевски в Сараите за да няма съмнение чии са "правлините ръце".
  И Върховната прокуратура да не изоставя от Данчето Фъндъкова - да назначава проверка на проверката на проверката на (краднатите) вода, въздух, боклук и хакнатите дигитални пръскачки в Народното събрание как Данчето точи ремонти на ремонтите на ремонтите.

 91. 91 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#45] от "pag":

  Айде сега ,опита показва ,че колкото са открили нещо по въпроса с фалитите на банковата система през 1997 ли беше , толкова ще открият и по въпроса за фалита на КТБ , кой крал крал , парите ги няма , те са си при наште хора , така ,че няма сила ,в нашата социалистическа държава ,която да залови такива крадени пари ,особено ,ако са крадени от наши хора ,така,че кой е главен ,зам главен или какъвто и да е прокурор или съдия няма никакво значение ,ако не е той ,ще е друг и другия ще има същото поведение .

 92. 92 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#87] от "Александър":

  "Тая година Божков, догодина Прокопиев"
  _______________
  А след това кой?

 93. 93 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  ИРОНИЧНО:

  Не бе – каква ти криза? Просто ТИКВАТА на републиката пет месеца не влиза вътре в границите на София. Не му понася въздухът в столицата. Крие се от слънцето. Или просто, тъй като е стеснителен, се притеснява от любовта на столичани.

 94. 94 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1527 Весело

  До коментар [#88] от "Ruse_Island":

  Не, просто на троловете това са им спуснали да пишат от ПиАр центъра на ОПГ ГЕРБ. Това е наредила Шехерезада Арнаудова. Е, какво да се прави – това им е нивото на интелигентност. Какъвто ВОЖДЪТ, такива и хората от племето му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK