На живо

Коронавирусът в България: Част от мерките бяха удължени, нови 125 млн. лева за ваксини (хронология)

Коронавирусът в България: Част от мерките бяха удължени, нови 125 млн. лева за ваксини (хронология)


Правителството удължи до март 2021 година антикризисната мярка 60/40, а в следващите седмици ще предприеме стъпки за прилагането ѝ до септември следващата година. До 31 март беше удължен и срокът за изплащане на компенсации на служителите и самоосигуряващите се лица от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм".


На днешното заседание на кабинета беше взето решение да се отпуснат допълнителни 125 млн. лева за покупката на ваксини. Така общата сума по това перо достигна 305 млн. лева.


"Дневник" проследи на живо развитието на епидемията в България.
Белгия въвежда от утре (31 декември) задължителна 7-дневна карантина и PCR тест за всички граждани, пристигащи в страната от т.нар. червена зона, в която попада и България. Пътниците, които влизат в страната от територии, обявени за червена зона, и са престояли в тях повече от 48 часа, трябва да бъдат тествани през първия ден от влизане в страната, както и на седмия ден. При отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината, тя се прекратява, а ако резултатът е положителен, гражданите трябва да се самоизолират за още поне 7 дни. Изключения ще има за хора, които изпълняват критични функции в съществени сектори, студенти, които могат по изключение да прекъснат карантината си, за да се явят на изпит и други.

Родителите на над 700 деца не искат да ги пускат на училище от 4 януари

До момента в образователното министерство са постъпили 704 молби за обучение от разстояние в електронна среда за ученици от 1 до 4 клас. Те трябва да се върнат в училище от 4 януари, като в учебните заведения ще продължи да се прилага организация, която ограничава взаимодействието между отделните паралелки и класове.


Коронавирусът в България: Част от мерките бяха удължени, нови 125 млн. лева за ваксини (хронология)

© Георги Кожухаров


От министерството подчертават, че по време на учебните часове учителите ще носят лични предпазни маски/шлемове, като по решение на педагогическия съвет на училището, или по решение на преподаващия може да се изисква и от децата за всеки отделен час. Изключения ще се допускат за ученици, на които по здравословни причини, е препоръчано да не носят лични предпазни средства за лице.

Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия изисква задължителен тест за коронавирус за пристигащите от България, съобщи Министерството на външните работи. Тестването ще става чрез бърз тест или чрез PCR тест до 24 часа преди влизане на територията на федералната провинция или непосредствено след това, но не по-късно от 24 часа след пристигането. Гражданите, избрали да се тестват чрез PCR тест, са задължени да останат под карантина до излизане на резултата. Изключения ще се правят за транзитно преминаващи пътници; изпълняващите вътрешен речен транспорт; трансгранични пътувания с престой по-малко от 24 часа; посещения на роднини, транспорт на стоки, пътуване на дипломати и народни представители при престой по-малко от 48 часа; ежедневни или ежеседмични пътувания на трансгранични работници. Изисква се онлайн регистрация преди пътуването на интернет адрес: https://www.einreiseanmeldung.de.


Коронавирусът в България: Част от мерките бяха удължени, нови 125 млн. лева за ваксини (хронология)

© Associated Press


Действащият режим за пристигащите от рискови региони в останалите провинции на Германия е поставяне под задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден след влизане в страната и отрицателен резултат от PCR тест.

Правителството отпусна още 125 млн. лева за покупката на ваксини

Правителството отпусна още 125 млн. лева за покупката на ваксини срещу коронавируса. Така общата сума за ваксини достигна 305 милиона лева, подчерта премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет.


Коронавирусът в България: Част от мерките бяха удължени, нови 125 млн. лева за ваксини (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


"Ваксините са безплатни и се слагат само при желание от страна на всеки българин", каза още Борисов и напомни, че ваксините са одобрени от Европейската агенция за лекарства и Европейската комисия.


По думите на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов в началото на следващата година се очаква в България да пристигне и следващата пратка ваксини.

Правителството отпусна 600 млн. лева за удължаването на мярката 60/40

Правителството удължи до март 2021 година антикризисната мярка 60/40, а в следващите седмици ще предприеме стъпки за прилагането ѝ до септември следващата година. Това реши днес кабинетът на редовното си заседание. Удължаването на мярката ще струва около 600 млн. лева на държавата, с което общата сума по нея ще надхвърли 1.2 млрд. лв.


Коронавирусът в България: Част от мерките бяха удължени, нови 125 млн. лева за ваксини (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


Правителството реши още да удължи до 31 март 2021 г. срокът за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта в размер на 290 лв. месечно на работниците, служителите и самоосигуряващите се лица от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм". За целта са осигурени 40 млн. лева.


"Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. Това е повече от досегашните 24 лв., които даваме и е за наетите на 8-часов работен ден. На практика мярката става 75/0 и означава, че работодателите не дължат нищо, а работниците им получават 75% от дохода си", посочи министър-председателят Бойко Борисов по време на заседанието.

Ваксинирането е единственият начин да излезем от тази пандемия и да се спасим, а колко траен ще бъде ефектът от него ще се разбере до 2 години, през които ще се правят изследвания и наблюдения. Това заяви в ефира на "Нова телевизия" имунологът и алерголог акад. д-р Богдан Петрунов. Той добави, че няма данни за вредно влияние на ваксините при проведеното проучване с над 45 хиляди души. По думите на Петрунов няма нищо опасно във ваксините и той самият е убеден, че ще се ваксинира.


"Що се касае до безопасността - аз съм убеден, че няма от какво да се страхуваме", подчерта Петрунов.

Когато броят на новозаразените стане между 300 и 500 на ден и се задържат толкова за десетина дни, може да се обмисли разхлабване на мерките. Това обясни математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на "Нова телевизия". По думите му в момента в България са доставени около 10 000 ваксини, а количеството ще стигне за имунизацията на 5000 души. "Ако вървим с тези темпове, ефектите може да се очакват до 2 години", прогнозира Витанов.


Още четете тук.

Несъгласие с връщането на най-малките ученици в клас от 4 януари изразиха в отворено писмо преподаватели, които са част от неформалното обединение "Учители за безопасно образование". Според тях възстановяването на присъствени занятия за децата от 1 до 4 клас непосредствено след празниците ще доведе до трета вълна от COVID-19 в България. Според обединението на учителите електронното обучение е единствената разумна алтернатива и то трябва да продължи, докато заразата не бъде овладяна напълно.

Директорът на COVID клиниката към Инфекциозна болница Атанас Мангъров заяви пред Би Ти Ви, че няма да се ваксинира, защото вече има антитела, след като е изкарал вируса. Той посочи и друга причина, заради която не мисли да се ваксинира, въпреки че лично премиерът Бойко Борисов обяви, че ще го накара.


"Ваксината още е недостатъчно изпитана и е много рисковано да се въвежда в масова употреба. Клиничното проучване на тази ваксина е започнало на 29 април тази година и е вкарана в употреба в края на ноември. Това са седем месеца. Ваксината за рака на шийката на матката е създадена от 1981 г. до 2006 г. и за нея още има резерви", добави Мангъров, като уточни, че не е против ваксинациите.

Над 100 хил. кредита са били разсрочени през годината

Около 103 хил. кредита са били разсрочени от банките през 2020 г. Приблизително 9 млрд. лева са разсрочените кредити, като от тях 7 млрд. са на фирми, а 2 млрд. - на физически лица. Това каза пред Би Ти Ви председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. По думите му годината не е била лесна, но банковата система е останала стабилна."Натоварването беше двойно. Хората останаха на първа линия през цялото време", каза още той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK