Три вида допълнителни пенсии ще се изплащат от 2021 г.

Три вида допълнителни пенсии ще се изплащат от 2021 г.

© Георги КожухаровТри вида допълнителни пенсии ще могат да получават пенсионерите, родени след 1959 г., от следващата година. Това става с приети от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване, с които след 20 години работа на пенсионните фондове най-после се регулира фазата на изплащане на пенсии от допълнителните задължителни частни пенсионни фондове.


През следващата година се очаква първите 17 хил. жени, осигурявани и в двата стълба, да достигнат пенсионна възраст. В зависимост от средствата по партидата си те ще могат да избират между пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата или еднократно изплащане на събраната сума.


В случай на смърт на пенсионера средствата по партидите ще продължат да могат да се наследяват.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Блазе им на някои. С пенсията от НОИ и трите частни ще имат четири пенсии!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Нищо не разбрах от тези допълнителни пенсии.
  В България държавата е като мафия, няма искаш не искаш, трябва да плащаш вноски за нещо, което няма да ползваш... Какви са тези задължителни удръжки за някаква мизерна пенсия? Защо няма избор? Не искам да плащам на държавата, искам да съм само към частен пенсионен фонд или въобще да не съм към пенсионен фонд. Но никой не те пита. Тя пенсионната възраст като стане 80 г. много ми е интересно кой ще доживява до пенсия?

  ДБ=БКП
 3. 3 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Няма смисъл от плащане на осигуровки. В тая държава само шапкарите имат хубави пенсии. Аз си направих собствен пенсионен фонд (злато, евро + апартаменти) и съм спокоен за бъдещето. Който е балък, да чака на държавата.

 4. 4 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":

  Не знам дали знаеш, че тези пирамиди (т. нар. частни пенсионни фондове) те крадат всеки месец и всяка година с различните там такси, които са си измислили ..... някои хора много се нагушиха покрай тях.

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alex Ivanov":

  Еми хубаво, да не се осигурявам никъде тогава за пенсия. В България не човекът е важен, и за не човека е всичко, а всичко е за институциите, държавата и т. н.
  Комунизмът си продължава.

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Средната продължителност на живота за мъжете в България е 71 г., та предлагам възрастта за пенсиониране на мъжете да стане 71 г. Не знам как още не са се сетили институциите.

  ДБ=БКП
 7. 7 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2318 Любопитно

  До коментар [#2] от "anonim440":

  Докато някой друг Ви внася осигуровките ще е така.Иначе цари почти пълно мълчание какви се очакват да бъдат минималните , средните и максималните да кажем месечни суми които ще получават първите бъдещи пенсионерки ака изберат пожизнена такава.

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Рядко неграмотно написана статия.

  "В зависимост от средствата по партидата си те ще могат да избират между пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата или еднократно изплащане на събраната сума."

  Всъщност никакъв избор няма. Никой няма да те пита какво искаш, в зависимост от парите по партидата те задължават с някой вариант. Тези с най-малко средства ги взимат еднократно, тези с малко повечко - разсрочено плащане, тези с най-много - пожизнено плащане.

  И тук се гласи поредната кражба от хората, които са се осигурявали най-много. Смята се, че тези с пожизнената пенсия ще живеят примерно 10 години след пенсиониране, ама какво става ако умреш на 5-тата година (много вероятно)? Парите, които не си ползвал, ама са твои, не отиват в наследниците, а в някакъв си пул и толкова, за пореден път държавата те е окрала.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1756 Любопитно

  Дневник са запразнили отрано....
  в Министерския съвет приеха правила за изплащане на средства от частните фондове
  Няма да се изплащат 3 вида допълнителни пенсии, А ЧАСТТА ОТ ПЕНСИЯТА ОТ допълнителните задължителни частни пенсионни фондове ще може да се взема по 3 различни начина.
  В зависимост от средствата по партидата си пенсионерите ще могат да избират между пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата или еднократно изплащане на събраната сума. В случай на смърт на пенсионера средствата по партидите ще продължат да могат да се наследяват.

  Повече информация -тук:
  https://trud.bg/втората-пенсия-без-полова-разлика/

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Каквото и да си говорим пенсиите у нас са обидно ниски

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#1] от "chichka":

  "Блазе им на някои. С пенсията от НОИ и трите частни ще имат четири пенсии!"
  ============
  Тури едно "Весело", да не си мислим, че вярваш.
  Частните фондове почнаха да събират едни пари, които предварително бяха намалени от тези за НОИ. Професионалните са друга работа, аз имам и такъв, а най-вече вярвам на собствената инициатива. Двамата с жена ми имаме по един излишен апартамент, който може да се осребри, На това му викам сребърен фонд.

  Еретик
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":

  "В България държавата е като мафия, няма искаш не искаш, трябва да плащаш вноски за нещо, което няма да ползваш... Какви са тези задължителни удръжки за някаква мизерна пенсия? Защо няма избор? Не искам да плащам на държавата, искам да съм само към частен пенсионен фонд или въобще да не съм към пенсионен фонд."
  ===========
  Не изпадай в ярост, почети малко или речи на познат счетоводител да ти го обясни.
  И аз съм наясно, но по това време и тук..... Виж отгоре какво съм писал.

  Еретик
 13. 13 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#9] от "mitko11":

  Няма да се изплащат 3 вида допълнителни пенсии,
  .................................................................................................................

  Обикновенно поглеждам заглавието а обръщам внимание на текста. Тук обаче заглавието е впечатляващо. Де да беше истина.

 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1756 Любопитно

  До коментар [#7] от "star bastun":

  Средният размер на събраната сума от пенсионните фондове е около 4 000 лв. на човек/другото са го опапали за оперативни разходи - заплати, фирмени партита, премии и т.н. /. Това е крайно недостатъчно за пожизнено изплащане - 10месеца доплащане по 40лв на месец.

  Това,което е прието днес на заседанието на министерския съвет, е:

  Планира се пожизнена пенсия за старост да се изплаща, когато размерът на средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице позволява отпускането й в месечен размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Разсрочено изплащане на средствата по индивидуалната партида се предвижда, когато средствата по партидата на осигурения са недостатъчни за отпускането на пожизнена пенсия за старост, но надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида се предлага в случай, че пенсионните спестявания на осигурения във универсален пенсионен фонд са по- малки от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#9] от "mitko11":

  Добре обясняваш. Ха обясни защо от 2001 г вноски по 12% за първа и 7% за втора категория влизат в ППФ, от 2012 трябваше да плащат пенсии..... но и 2021 няма да плащат, но парите влизат всеки месец в частния джоб?
  Останаха 9 месеца до пукването на балона УПФ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#11] от "Костадин Иванов":

  ++++ настроение смешно!!! Дали шараните се вързаха?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Весело

  Каквото и да си говорим пенсиите у нас са обидно ниски
  —цитат от коментар 10 на bat_plamen


  Когато се пенсионирах преди 6 г пенсията не ми стигаше, от година стига и понякога остава, от 7-ми Януари си нямам идея как да я похарча. Като имате предвид, че с моята пенсия живеем двама, бабата е безработна от 10-тина години. Слава на ББойко!
  Сложих настроение весело... но си ми е направо смешно!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1756 Любопитно

  До коментар [#15] от "chichka":

  Точният въпрос е:
  Защо държавата ТЕ ЗАДЪЛЖАВА да плащаш/да ти удържат/ някави суми на ЧАСТНИ/НЕ ДЪРЖАВНИ/ образувания, нарекли се пенсионни фондове? Нека тези пирамиди сами си подбират клиентела и ако не могат да си управляватн финансите - да фалират и да носят съдебна отговорност за измама в особено големи размери...
  Въобще става:
  ВАШИТЕ ДОБРИ ПАРИ В НАШИТЕ ДОБРИ РЪЦЕ...
  Познато ли е?
  А въпросите към калинките от НОИ са много:
  1. Кога ще бъдат отделени социалните плащания от пенсионните фондове?
  Над половината пенсионери ПОЛУЧАВАТ НЯКАКВА ПЕНСИЯ, БЕЗ ДА ИМАТ ТРУДОВ И ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ И БЕЗ ДА СА ПЛАЩАЛИ ВНОСКИ.
  Това са социални пенсии,пенсии по болест, инвалидни пенсии и т.н.
  2.Кога ще бъдат върнати парите от национализираните фондове?
  3. Какво става със Сребърния фонд?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 19. 19 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Няма смисъл от плащане на осигуровки. В тая държава само шапкарите имат хубави пенсии. Аз си направих собствен пенсионен фонд (злато, евро + апартаменти) и съм спокоен за бъдещето. Който е балък, да чака на държавата.
  —цитат от коментар 3 на moreee


  Браво!
  Може ли да споделите защо не и долари,франкове и койни?

  ПП Не разбрах ще оправят ли коефициента на редукция от НОИ

 20. 20 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  ПЛАЩАШ ЦЯЛ ЖИВОТ ГЪТНЕШ СЕ ПРЕД ПЕНСИЯ И АРЕЕ МУТРИТЕ ИЗЛАПАТ ВСИЧКО , МИЛЯРДЕРИ ГИ НАПРАВИХТЕ ТИЯ ЧРЕЗ НЕЩАСТИЕТО СИ

 21. 21 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#14] от "mitko11":

  То и това, което се събира от НОИ е крайно недостатъчно и затова всяка година се наливат по 5 млрд. (2021 - 6.2 млрд.) от държавния бюджет, за да се запълва дупката в ДОО. За това никой не говори, всички обвиняват пенсионните фондове за малките натрупани суми, а не осъзнават, че без ежегодните дотации, държавната пенсия щеше да е наполовина.
  2021 бюджетът на ДОО е 12.3 млрд. лв., като дотацията от държавния бюджет е 6.2 млрд. лв. от тях. Смятай.

  П.П. 100 месеца по 40 лв. искаше да кажеш.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 22. 22 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#14] от "mitko11":

  Много благодаря за информацията.

 23. 23 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#18] от "mitko11":

  Пирамида е да получаваш пари от нови инвеститори, за да плащаш на старите инвеститори, т.,е. системата на държавното обществено осигуряване, драги. ;)

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#18] от "mitko11":

  Митко, надали има по-голям опонент на ЧПФ от мен. Това което питаш го дъвча от 2011 г. По скромни груби сметки за 20 г в ЧПФ са потънали 22-25 млрд лв! Остават 9 месеца!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darulio":

  Лъжеш неволно или умишлено манипулираш. Ако 1/3 от пенсионните вноски не влизаха в ЧПФ а в НОИ..... Колко щеше да е дефицита? Ако вместо дотация към НОИ, държавата начисляваше тези пари коректно към заплатите на военни, полицаи, съдебна система държавни служители и от фишовете за заплати влизаха в НОИ... дефицит щеше ли да има? НЕ, дори щеше да има излишък за прилични пенсии.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Весело

  До коментар [#13] от "star bastun":

  "Обикновено поглеждам заглавието, а обръщам внимание на текста. Тук обаче заглавието е впечатляващо. Де да беше истина."
  =============
  То и журналистът така е направил.

  Еретик
 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Любопитно

  До коментар [#17] от "chichka":

  "Януари си нямам идея как да я похарча. Като имате предвид, че с моята пенсия живеем двама, бабата е безработна от 10-тина години. Слава на ББойко!"
  =============
  Нали знаеш колко е максималната пенсия? Колко излиза сметката 1400+300?

  Еретик
 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  В най-близко бъдеще пенсионната система у нас ще "рухне" и реално ще плаща по-малки от днешните и без това мизерни пенсии!

 29. 29 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  "Три вида допълнителни пенсии ще се изплащат от 2021 г."

  И ще започнат проблемите на част от пенсионните фондове

 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Весело

  До коментар [#27] от "Костадин Иванов":

  Млада ми е бабата, скоро социална пенсия няма да получи. Дерт ми е как да похарча 1490 лв след 7-ми!
  Ама не кълват.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1756 Весело

  До коментар [#30] от "chichka":

  Кажи, че си академик и вземаш според постановлението пенсия,равна на една депутатска заплата - 6300 лв. Така повече хора ще завиждат...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 32. 32 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 534 Неутрално

  ама какво става ако умреш на 5-тата година (много вероятно)? Парите, които не си ползвал, ама са твои, не отиват в наследниците, а в някакъв си пул и толкова, за пореден път държавата те е окрала.
  —цитат от коментар 8 на rumen_s

  Това НЕ е вярно!
  Вноските, които не си успял да получиш, се наследяват.
  Спрете да лъжите!

 33. 33 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#25] от "chichka":

  5.7 млрд. лв. са доходите на пенсионните фондове през 2019 г. През 2020 ще са много, много по-ниски, но въпреки това дупката в НОИ скочи с млрд. до 6.2 млрд. лв.

  В момента рониш крокодилски сълзи, че не можеш да измъкнеш още повече пари от джоба ми, които да отидат за твоята пенсия - пари, които аз, макар и пряко волята ми, съм поверил на пенсионен фонд да управлява още три десетилетия. А в замяна на моите пари ми обещаваш, че след три десетилетия, когато теб сигурно няма да те има (пожелавам ти да си жив и здрав още три пъти по толкова), 2 милиона цигани ще ме издържат мене. Еми няма да стане и целият ти вой в посока пенсионните фондове не се приема. Сори.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 34. 34 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Наистина новината изглежда писана "на коляно". Тази закон реално е скандален, а обществеността тъне в заблуда и апатичен унес, докато законодателят явно и за пореден път нарушава интересите на осигуряващите се в ДЗПО. Това предполага задълбочен, обективен и достъпен анализ. Дано да го видим скоро и дано хората осъзнаят какво се случва в действителност. Нека започнем с това, че се прокламира някакъв избор и гъвкавост. Такива на практика няма, защото:
  *Ако иматe до 899 лв в партидата - тогава ЕДИНСТВЕНИЯ вариант е еднократно изплащане на пенсията
  *Ако имате между 900 лв и 9000 лв в партидата - тогава ЕДИНСТВЕНИЯ вариант е разсрочено изплащане на пенсия за определен период
  *Ако имате над 9000 лв в партидата - тогава НЕ можете да си изтеглите еднократно собствените си средства от партидата. Може да ги получите САМО разсрочено. Нещата стават много интересни, защото пенсионните дружества вече могат да ви предлагат пенсионни продукти, които включват "гарантиран" период на изплащане т.е. реално се прилага премия риск, която ще се поеме от осигурените, защото от това залагане кой ще почине по-рано и кой ще живее повече, винаги печелят дружествата. Ще има множество "продукти" - пенсии с гарантиран период на изплащане, пенсии без гарантиран период на изплащане (не се наследяват), смесени - с гарантиран период
  и след това пожизнен, негарантиран пожизнен и т.н.

 35. 35 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 597 Любопитно

  Глобално погледнато, тази пенсионна система не работи - да се събират пари от едни хора, за да се плащат пенсии на други хора.
  Трябва да остане НОИ, но да работи на принципа на частните пенсионни фондове, и при пенсиониране, спрямо твоите вноски да взимаш съответната пенсия, или да я изтеглиш цялата. Би трябвало да има и опция ако човек желае да не плаща фонд Пенсия, като сам си поема отговорността.

 36. 36 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#3] от "moreee":

  Добре за теб. Обаче това не е вариант за много от работещите на трудов договор за работодател, те плащат anyway. Освен ако, разбира се, не се осигуряват на Х и да получават 4Х в плик.

  ... с двеста...
 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#25] от "chichka":

  " Ако 1/3 от пенсионните вноски не влизаха в ЧПФ а в НОИ..... Колко щеше да е дефицита?"

  Дефицитът щеше да е 4 млрд. лв. по фонд "Пенсии" от бюджета на НОИ (не е 1/3, а е 1/4 - 5% от 19.8%). А дефицитът в НЗОК пак щеше да е 2 млрд. лв.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  До коментар [#32] от "uporit":

  "Вноските, които не си успял да получиш, се наследяват."

  От кого, ако нямаш по пряка линия наследници (деца, внуци, родители)?

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#35] от "techops":

  "Глобално погледнато, тази пенсионна система не работи - да се събират пари от едни хора, за да се плащат пенсии на други хора."

  Глобално погледнато, имаме една прекрасна идея за справедливост - поколението, създало материалните активи, с които следващото поколение "бичи пачки", да получи "дивидент" за създаденото. Частно погледнато, материалните активи бяха нарязани за скрап при "великата" приватизация и реституция. Сиреч, едната справедливост уби другата справедливост.

  "Трябва да остане НОИ, но да работи на принципа на частните пенсионни фондове"

  Глобално погледнато, и тази частна пенсионна система не работи - да се събират пари от едни хора, за да се плащат печалби на други хора. През 2008-2010 година се плащаше висока отрицателна доходност. А сега е само 4.17% . Сиреч, към "таксата за управление", от 4 до 6%, прибавяш още 4.17% загуба и запазваш 90% от "днешния залък" за "светлото бъдеще" ... на животоподържащи системи.
  "ОПРЕДЕЛЯ към 31.03.2020 г. минимална доходност от управлението на
  активите на универсалните пенсионни фондове за предходния двадесет и четири
  месечен период от 30.03.2018 г. до 31.03.2020 г. в размер на -4,17% (минус четири
  цяло и седемнадесет стотни на сто) на годишна база."
  https://www.fsc.bg/bin/documents/28158_file.pdf

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#31] от "mitko11":

  Не, бачкал съм в отрови. А пенсията на академик не е ли 3000 лв? Станишев така ги направи. Виж Емилия Друмева, авторкатана президентската конституция, като бевш конституционен съдия е без таван и взима някъде 5-7 000 лв. Радев като слезе от президентството ще е с 8-9 000 лв.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#37] от "wanderer":

  Я се научи да смяташ, къде видя 5 от 19%, я стига манипулации!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#32] от "uporit":

  Това с наследяването е само за третата пенсия!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 43 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":Не знам дали знаеш, че тези пирамиди (т. нар. частни пенсионни фондове) те крадат всеки месец и всяка година с различните там такси, които са си измислили ..... някои хора много се нагушиха покрай тях.
  —цитат от коментар 4 на Alex Ivanov


  До коментар [#18] от "mitko11":Пирамида е да получаваш пари от нови инвеститори, за да плащаш на старите инвеститори, т.,е. системата на държавното обществено осигуряване, драги. ;)
  —цитат от коментар 23 на Darulio


  Таксите им за управление може да са височки, според мен трябва да са под 1%, но иначе принципът на частните фондове е правилния. НОИ е една гигантска продънена яма!

 44. 44 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 597 Разстроено

  До коментар [#39] от "wanderer":

  "Глобално погледнато, имаме една прекрасна идея за справедливост - поколението, създало материалните активи, с които следващото поколение "бичи пачки", да получи "дивидент" за създаденото. Частно погледнато, материалните активи бяха нарязани за скрап при "великата" приватизация и реституция. Сиреч, едната справедливост уби другата справедливост."

  За съжаление това е останало само като идея. С риск да ядосам много хора, според мен, сегашните пенсионери са наравно виновни с тези които ограбват България, с това че 40 години са търпяли подобно безумие като комунизма с уж лъскавата фасада, а прогнил вътрешно.

  Много може да се говори, няма едно решение, особено пък справедливо за всички.

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#37] от "wanderer":Я се научи да смяташ, къде видя 5 от 19%, я стига манипулации!
  —цитат от коментар 41 на chichka


  https://www.noi.bg/pensions/grantpensions/5813-promenipensii2020

  "2. Размери на осигурителните вноски за фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване в процент от осигурителния доход на лицата, работещи при условията на III категория труд - без промяна спрямо 2018 г., както следва:
  - за лицата, родени до 31.12.1959 г., включително - 19,8 на сто;
  - за лицата, родени след 31.12.1959 г. – 14,8 на сто;"

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#41] от "chichka":

  До коментар [#45] от "wanderer"

  Ако отчетем, че родените след 1959 г. ще плащат 40 години и повече осигуровки (пенсионни, общо заболяване, безработица) вместо 25 г. (заварените пенсионери до 2000 г.), "ощетяването" на НОИ пада четворно, на 1/16.
  Като се отчете и годишния трансфер в размер от 50% от бюджета на фонд "Пенсии", то трябва да се връщат осигуровки на родените след 1959 г. ... или държавата да превежда от общите данъци 2.5% към УПФ ...за да са равнопоставени на НОИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK