Не е доказано, че ваксинираните срещу COVID-19 не заразяват други с вируса

Не е доказано, че ваксинираните срещу COVID-19 не заразяват други с вируса

© Цветелина Белутова, Капитал"Ако трябва да бъда честен, нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с коронавирусна инфекция".


Това са част от думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след като на 27 декември се оказа първият ваксиниран българин срещу COVID-19, с аргумента, че така дава пример за безопасността на новите имунизации. Изказването му внушава, че ваксинираните срещу коронавируса не заразяват други хора, ако се заразят със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на COVID-19). А това не е доказано.


"Дневник" се свърза с Велислава Петрова, доктор по инфекциозни болести и имунология, консултант на ООН и Международния алианс за ваксини и имунизации (Gavi) и преподавател в Кингс Колидж (Кеймбридж), както и с д-р Цветелина Великова (специалист по клинична имунология и асистент към медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски") с молба да направят важни разяснения относно ваксината срещу COVID-19, влиянието ѝ върху разпространението на вируса и имунитета.


Заразѐн не означава болен
От началото на епидемията множество говорители по COVID теми обясняват, че няма знак на равенство между заразѐн човек и болен човек. Заразяването означава вирусът да е в организма на човек, а боледуването се свързва с проявените симптоми заради заразяването.


Но, както е известно, има хора, които не проявяват симптоми, въпреки че са заразѐни, а и от заразяването до проявяването на симптомите има интервал от няколко дни. При всички случаи заразеният може да разпространява заразата на други хора.


В този смисъл ваксината срещу COVID-19 с голяма степен на сигурност предпазва от разболяване, но, както уточнява Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA), "научната общност все още не знае дали ваксината "Комирнати" (Comirnaty) на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) ще намали предаването на вируса.


Все още няма данни


Проследяването дали ваксинираните разпространяват вируса е много трудно, обяснява Велислава Петрова, защото това би означавало участниците в клиничните проучвания да бъдат често тествани, дали имат вирусни частици в тялото си.


"Досега проучванията не показват дали един човек, който е ваксиниран, може да се разболее или не. Данните, които видяхме за над 90% ефективност, са базирани на критерия, дали един човек е симптоматично болен", обяснява специалистът. По думите ѝ проучванията през следващите месеци, когато ще бъдат ваксинирани все повече хора, ще покажат дали предаването на вируса спада.


Клиничните изпитвания не съобщават до момента дали ваксините предпазват от безсимптомно носителство.

д-р Цветелина Великова,
СУ "Св. Климент Охридски", пред "Дневник"


Велислава Петрова допълва още, че засега е важно и ваксинираните да продължават да носят маска, да спазват дистанция и хигиена, както и да избягват срещи с хора от рисковите групи (докато и те не бъдат ваксинирани) именно заради неизвестността за разпространяването на коронавируса от ваксинирани срещу COVID-19.


Има надежда, но трябва да се докаже


"Повечето ваксини, които в момента използваме - например срещу полиомиелит, коклюш, морбили, дифтерия - предпазват както от това ние самите да се разболеем, така и от това да заразяваме други хора. Така че има надежда това да е така и за ваксината срещу COVID-19", казва д-р Велислава Петрова с уточнението, че между различните ваксини не може да се прави директна корелация, защото трябва надеждата да бъде научно доказана за конкретната ваксина.


Фактът, че нямаме данни, че не разпространяваме вируса след като сме ваксинирани, не означава, че това не е така. Има такава възможност, при това не е малка, но трябва да изчакаме между четири и шест месеца, за да разберем

Велислава Петрова,
имунолог и преподавател в Кингс Колидж (Кеймбридж)


"Опитът с други вирусни заболявания, напр. варицела и съответната ваксина срещу нея, е, че след преболедуване или ваксиниране човек е защитен в над 97% от случаите. Когато преболедувал или ваксиниран човек се срещне с вируса отново, наблюдава се краткотрайно наличие на вируса в организма, но не в достатъчни количества, за да зарази други хора", пише до "Дневник" и д-р Цветелина Великова.


След като се ваксинира срещу COVID-19 с първата доза на 27 декември (втората се поставя след най-малко 21 дни - бел. авт.) проф. Костадин Ангелов - който е хирург, а преди да стане министър беше и директор на болница "Александровска" в София - бе запитан от очакващите го журналисти, дали ваксинираните хора може да заразят други. Той отговори така:

    • "След втората ваксинация, след изработването на антителата не би следвало при наличието на антитела в тялото на човека той да може да се зарази. Тоест в момента, когато той се зарази, би следвало неговите антитела веднага да унищожат вируса и да няма възможност той да бъде преносител на коронавирусна инфекция".


В контекста на антителата Велислава Петрова прави важни уточнения. Тя обяснява, че хора, които имат антитела, след като са преболедували COVID-19, не е гарантирано, че не могат да заразяват други. По думите ѝ антитела има в кръвта (които се изследват с т. нар. бързи кръвни тестове) и антитела, които са в горните дихателни пътища, в белите дробове по т. нар. мукозни мембрани. Вторите са антитела, които представляват "първото ни ниво на защита", казва специалистът. Тя сравнява двата вида антитела с охранител на входната врата в блока (антителата в горните дихателни пътища и белите дробове) и охранител само пред даден апартамент (антителата в кръвта).


"Антителата в горните дихателни пътища и белия дроб са тези, които предпазват още на входната външна врата, докато тези в кръвта предпазват само вашия си апартамент, но не и останалите. Тоест, хора могат да влязат в сградата, да чупят, но вие самите сте предпазени", обяснява имунологът., като с метафората си илюстрира, че, тъй като вирусът се размножава в дихателните пътища, докато бъде разпознат от антителата в кръвта човек би могъл да зарази и други хора.


Колективният имунитет и ваксините


"Колективен имунитет означава голяма част от населението да е невъзприемчиво към дадено заболяване. Колкото по-голям процент хора са защитени от инфектиране, толкова и по-рядко ще се среща инфекциозното заболяване, а може дори да бъде елиминирано, както очакваме да е случи скоро с полиомиелита", пише в отговор на въпроси на "Дневник" имунологът д-р Цветелина Великова. По думите ѝ човешката история е показала, че колективен имунитет трудно се гради чрез преболедуване, защото постоянно се ражда възприемчиво население.


В контекста на коронавирусната инфекция ваксинирането е с по-голям шанс за постигане на колективен имунитет, смята д-р Великова, защото имунизацията може да доведе бързо до голям брой невъзприемчиво население, без да се увеличава броят на смъртните случаи. "Ако се спрем на изграждане на естествен имунитет, около 5% ще бъдат жертвите - починали и с тежки увреждания. Хората се страхуват от дългосрочните ефекти на ваксините, а не си дават сметка, че самият вирус може да доведе до тежки късни усложнения след преболедуване. Превенцията е винаги с предимство пред лечението", заключва д-р Великова.


Дори и да се окаже, че ваксинираните разпространяват вируса, д-р Велислава Петрова е на мнение, че имунизирането на застрашените групи от населението (възрастните, медицинския персонал, учителите) придобива още по-голямо значение. "Ще адресираме тези части от обществото, които са най-податливи на вируса: тези, които биха оказали най-голям натиск на здравната система и тези, които имат най-голям шанс да заразят други - каквито са лекарите и учителите например заради контакта си с много хора. Така ще намалим броя на инфекциите в страната", заключва имунологът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK