Коронавирусът: данните за 31 декември


"Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от последните месеци по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, броя на пациентите в болници и в интензивни отделения и съотношението между общия брой направени PCR и антигенни тестове и положителните резултати от тях.


От 23 декември в данните влизат и антигенните тестове. До тази дата единствените официално признати от държавата бяха PCR тестовете. В началото на декември главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че скритата заболеваемост (броят на заразените, открити с антигенен тест, но непотвърдени с официалния PCR) е средно около 10-15%. И в момента не се обхващат всички антигенни тестове, а само тези, правени в лаборатории, болници и поликлиники. Не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките продукти, така че скрита заболеваемост пак има.
Първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в единната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.


В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове в скоби към основните показатели е посочена промяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след осредняване за периода, и т.н.).


Заразени, излекувани, починали


До 23 декември официалната статистика отчиташе като заразени само хората, за които в някоя от одобрените от държавата лаборатории е получен положителен PCR тест. След тази дата за официални се приемат и направените там и в COVID центровете резултати от антигенни тестове.


След 13 октомври статистиката отчита като излекувани всички заразени, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания. За излекувани се смятат и всички пациенти, които са били в болнични заведения с COVID-19 и са изписани. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус. По този показател от началото на епидемията в много държави има спор доколко коректно е отчитането заради ролята на придружаващи заболявания на пациентите.Колко са положителните тестове


Изчислението каква част от тестовете са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не дават разграничение колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същ пациент. Все пак могат да се ползват за ориентир, доколкото след отпадането на задължителния отрицателен тест за излизане от карантина повторните изследвания би следвало да са намалели.Лечението в болници


Необходимостта от лечение в болница се смята за един от ключовите показатели за развитието на пандемията, тъй като поставя под сериозен натиск здравната система и отчита възможността на държавата да се справи с кризата. В България в момента всички болници в областите с над 120 заразени на 100 хил. души население (а в момента това е почти цялата страна) са задължени да отделят легла за лечение на COVID-19. Данни за това каква част от тях са запълнени се обявяват веднъж седмично - на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък. По данни от 5 ноември са запълнени около 30% от леглата в лечебните заведения и около 20% от леглата в интензивните отделения.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Нали преди няколко дни властите казаха че няма червена зона, числата падат надолу, защо цялата карта на бг е червена ?

  Дневник?

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Това не е нито първия нито последния вирус в човешката история - просто поредния които минава и заминава . Единствената разлика е че тоя го направиха медийна звезда поради една от най древните причини -лакомията за власт и пари.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  И едно въпросче към колегите които смятат че мерките предприети преди няколко седмици са причина за намаляването на болните в графиката.

  Според вас коя от мерките е основна причина за овладяването на заразата (тоест откъде са се заразявали тези хора преди мерките)?

  1. затварянето на ресторантите
  2. затварянето на моловете
  3. затварянето на училищата
  4. затварянето на детските градини
  5. други ?
  6. всички описани по-горе
  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Може би 09.12.2020 г. ще си остане, а и дано, пикът на тази пандемия у нас.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Колега, като лице работещо на терен, според вас коя/кои от мерките са довели до този резултат?

  Като имате поглед върху заразените пациенти, откъде според вас са привхванали вируса повечето от тях?

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Януари и февруари ще е още по-зле

 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#6] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  > Януари и февруари ще е още по-зле

  Поради какви причини ?

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#6] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Глупости ще си къкрим на бавен огън докато изгорят съчките.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 9. 9 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ан Он":

  На пазара в Смолян така казаха. А там знаят всичко. Сега сериозно. Януари сигурно ще има някакво пикче заради празниците. Да се надяеаме, че няма да е страшно. Малките тръгват на училище и градина, което също вероятно ще предизвика известно покачване на бройките. От друга страна обаче все повече хора преминават през вируса, отделно чакаме и ваксини. Кошмара от ноември и началото на декември едва ли ще се повтори, но със сигурност ще има покачване на случаите. Дано на пролет вече наистина да се насочим към изхода от кризата.

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#9] от "ccz06698434":

  Всичко ясно, аз просто се опитвам да разбера в цялата тая суматоха колко приблизително 'заразени' можем да да припишем на градски транспорт, колко на посещение на ресторант и колко заради разходка в МОЛ.

  Щото ако нямаме идея как точно пъпли заразата, как решаваме какви мерки да предприемем ?

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ан Он":На пазара в Смолян така казаха. А там знаят всичко. Сега сериозно. Януари сигурно ще има някакво пикче заради празниците. Да се надяеаме, че няма да е страшно. Малките тръгват на училище и градина, което също вероятно ще предизвика известно покачване на бройките. От друга страна обаче все повече хора преминават през вируса, отделно чакаме и ваксини. Кошмара от ноември и началото на декември едва ли ще се повтори, но със сигурност ще има покачване на случаите. Дано на пролет вече наистина да се насочим към изхода от кризата.
  —цитат от коментар 9 на ccz06698434

  Производителите на ваксини отчитат, че няма да могат да произведат достатъчен брой до септември. И очакват пандемията да продължи 10 години.

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#11] от "zhivko6461":

  > Производителите на ваксини отчитат, че няма да могат да произведат достатъчен брой до септември

  Искате да кажете че те 'стимулират' статистиката надолу, а септември, като има широк набор от защитни средства за продажба, числата отново ще тръгнат нагоре?

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Вече сме осми в света!
  Починали на 1 милион жители от началото на пандемията:

  1.Сан Марино 1737
  2.Белгия 1674
  3.Словения 1282
  4.Босна и Херцеговина 1238
  5.Италия 1218
  6.Северна Македония 1194
  7.Перу 1133
  8.България 1086
  9.Андора 1086
  10.Испания 1084
  11.Черна гора 1084
  12.Великобритания 1051
  13.Чехия 1066
  13.Великобритания 1066
  14.САЩ 1057
  16.Франция 985

  Борисов Българоубиец.

 14. 14 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ан Он":

  Предполагам, че просто гледаме, какво правят другите. Общо взето никой в света не е намерил печелившата формула. Може би някоя и друга държават от далечния изток, но техните мерки, по цял куп причини, са абсолютно неприложими другаде по света.

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#13] от "plynii":

  По спомени преди година-две бяхме с най-ниска продължителност на живота / най-висока смъртност в европата.

  Искате да кажете че сега сме по-добре ?

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#14] от "ccz06698434":

  Значи обичайните шменти-капели, показвания по телевизора и разпределяне на пари...

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Любопитно

  Къде е "хколева" бре? Закъснява със смяната, досега трябваше два пъти вече да е побликувала данните за света и Балканите😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#14] от "ccz06698434":Значи обичайните шменти-капели, показвания по телевизора и разпределяне на пари...
  —цитат от коментар 16 на Ан Он


  Винаги в основата на всичко са парите....винаги😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#17] от "padrino":

  Добро утро, колега.

  Според вас на коя от мерките наложени от властта се дължи този оптимистичен завой надолу на кривите на третата графика ?

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":

  > Винаги в основата на всичко са парите....винаги😁

  Така е ... имаше една древна китайска поговорка по темата, но в момента не мога да се сетя ...

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересно дали има друга държава, в която през уикендите и празниците се правят значително по-малко тестове. Ама в пъти, пъти по-малко, което променя тотално и статистики, и лечение. Защото вирусът не си почива по празниците.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#6] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":Глупости ще си къкрим на бавен огън докато изгорят съчките.
  —цитат от коментар 8 на dedoliben


  Това за съчките си е вярно, само не разбирам какво дава основание да се предполага "къкрене". Дано да е така, амо да не се окаже че вместо да къкрим, ситуацията е "ври циганската".
  Иначе хубаво посрещане на НГ и дано с мерки, ваксини или по неизвестни за науката прични, вирусите ни оставят на мира и си припомним живота от преди 10-на месеца.

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#21] от "Сенсей НАНАЙ":

  Според скромния ми опит в статистиката, важно е кога и как се трупат първични данни, но сто пъти по важно е как се интерпретират (заедно с мета информацията).

  > Интересно дали има друга държава, в която през уикендите и празниците се правят значително по-малко тестове.

  Какво е вашето предложение - да организираме корона съботници, къде по график част от населението да ходи под строй да си прави тестове, за да може да стабилизираме статистическите данни ?

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Гневно

  До коментар [#13] от "plynii":

  "Вече сме осми в света!"

  Това е по брой на починали на един милион население!

  Но по брой на направени тестове на милион население сме къде, къде по-добре - на 91-во място сме в света! Зад нас са дори Перу и Габон! А пред нас са Монголия и Палестина!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#21] от "Сенсей НАНАЙ":

  По брой на направени тестове на един милион население сме след Монголия и Палестина и преди Перу и Габон!

 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Любопитно

  До коментар [#17] от "padrino":Добро утро, колега.Според вас на коя от мерките наложени от властта се дължи този оптимистичен завой надолу на кривите на третата графика ?
  —цитат от коментар 19 на Ан Он


  Ако няма самосъзнание и лична отговорност, няма мерка която да помогне. Нека да поговорим по темата на 2/3 Януари, когато излезнат всичките репортажи за хора не спазили ограниченията и шумните компании довечера.
  Колкото до властта те за мен не знаят какво правят от първия ден. Когато имаше по 20/40 запазен на ден, затвориха паркове, градинки и планини, сложиха КППта и вкараха хората в затвор. Онзи ден един се изцепи, че при 500 на ден нямало нужда от ограничителни мерки....та какво точно да коментираме?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на ccz06698434
  ccz06698434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  И? Словакия организира масово тестване, нали така? В момента е в тежък локдаун. Тестпвете дават по-реална картина, това е ясно, но и с тестове, и без тестове резултата в крайна сметка е един и същ.

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Спокойно хора! СЗО вече предупреди за нови епидемии, мнооого по - лоши от сегашната. Стягайте се!

 29. 29 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Весело

  До коментар [#21] от "Сенсей НАНАЙ":По брой на направени тестове на един милион население сме след Монголия и Палестина и преди Перу и Габон!
  —цитат от коментар 25 на vassilun


  Тези от Габон ще ни дишат прахта, ударихме ги в земята😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Тестовете са средство за събиране на първична информация. Но трябва да имаш концепция 1. как да анализраш тази информация 2. какви изводи да си правиш 3. какви действия да предприемеш

  За съжаление, при нас няма никакво значение дали ще правим 170 тест на ден или 17000 тест на ден.

  Освен ако народната власт няма нужда с пропагандни цели да намали или увеличи някакви статистически данни.

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#21] от "Сенсей НАНАЙ":Според скромния ми опит в статистиката, важно е кога и как се трупат първични данни, но сто пъти по важно е как се интерпретират (заедно с мета информацията)
  —цитат от коментар 23 на Ан Он


  Вирусът не си почива през уикендите. Но броят тествани пада значително. Това означава, че стотици хора не са си направили навременен тест и са разбрали, че са заразени с един или два дни разлика. Което не само може да направи разлика в курса на лечение, във вероятността да оцелеят, но и в това да разпространяват заразата. Именно затова се чудя дали някъде другаде имаме такъв рязък спад в тестваните през уикенда, защото това е някаква много порочна практика, според мен.

 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#26] от "padrino":

  > Нека да поговорим по темата на 2/3 Януари, когато излезнат всичките репортажи ..

  Аз на медийна пропаганда не вярвам, ще се включа в дискусията начало на февруари когато НСИ публикува официална статистика за брой починали първите три седмици на годината.

  > Колкото до властта те за мен не знаят какво правят от първия ден.

  Абсолютно споделям вашето мнение.

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Гледайте и правете като Швеицария нали сме същото на балканите.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#31] от "Сенсей НАНАЙ":

  > и са разбрали, че са заразени с един или два дни разлика.
  > във вероятността да оцелеят, но и в това да разпространяват заразата

  Хубаво де, имам следния въпрос:

  Ако вие повечето време си седите в къщи, не участвате в масови мероприятия, в градски транспорт и магазините носите маска (а и не ги използвате ако не е наложително), миете си ръцете и тн.

  Какъв в шанса 1. да срещнете точно един от тези дето са си направили тест два дни по-късно и 2. да се заразите от него ?

  1 към 10000000 ? (*)

  (*) коефициента се получава като умножим вероятността да срещнеш такъв индивид умножена по вероятността да прихванете заразата от него

  Или греша някъде в сметките?

  કટાક્ષ
 35. 35 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#33] от "dedoliben":

  >Гледайте и правете като Швеицария нали сме същото на балканите.

  Може ли малко повече детайли какво точно прави Швейцария ?

  કટાક્ષ
 36. 36 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре че Мангъров ни светна за стадния имунитет. Като изгорят още няколко хиляди сухи съчки нещата ще се оправят. Дотогава се лекувайте с чай, топла супа и аспирин. И не носете маски че ще ви умрат невроните.

 37. 37 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван":

  Аре стига с тия изтъркани клишета за "не е първия вирус".
  Отиди в някоя болница да го сравниш с първия вирус...
  На чужд гръб и 100 тояги са малко, нали...?
  Ей, писна ми от такива като вас.
  Седи си у кошарката в Горно Камарци, турил герба на НРБ, пие пърцуца и щрака "това не е първия вирус!"...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#36] от "varna_moreto81":

  Здрасти Морски!

  Преди 15 мин звъннах на Мангъров, добре е човека, каза че вече покрай пандемията е натрупал от такса посещение почти 2 милиона евро и сега се оглежда офертите за да си купи някаква лятна къща в Гърция.

  Отделно преговаря с няколко компании да започнат да продават под неговия бранд чайчета и заготовки за супа. За маските каза че пазара е толкова затрупан от китайски ментета че няма смисъл да се опитваш да се конкурираш с тях.

  Поздрави от далечните покрайнини.

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ан Он":

  Грешиш много не само в сметките, а изобщо в посоките, които разсъждаваш. Като начало, не виждам защо е релевантно да знаем вероятността, с която ще се зарази от закъснели тестове на други хора някой, който си седи в къщи, за общата картинка. Има хора, които не си седят само вкъщи и те са повечето. Освен това, ако забеляза, не говорих само за заразяване, а и за лечение. Два дни могат да са фатални, да.

  Като цяло, опитай се да вникнеш в това, което хората казват, вместо да задаваш прекалено много, граничещи с тъпи въпроси. Освен, разбира се, ако тези въпроси не са зададени с някаква цел, в който случай ще е най-редно да изплюеш камъчето и да ни осветлиш накъде биеш.

 40. 40 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ан Он":


  То добре че има и хора с посочения "шанс", та да не планем абсолютно всички.
  Шансът, естествено, е при активното население, което ходи на работа, неизбежно има (иска или не иска да се пази) контакти с много хора, чието дете ходи на училище и носи оттам (иска или не иска), които след това ходят при старите...
  Шансът е при лекарите и учителите, естествено, също, техните семейства...
  Там.е шансът, не при бай Иван по-горе, дето вика "нема такъв вирус", или по-скоро "това не е първия вирус", докато се се скатал при овцете...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 41. 41 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#39] от "Сенсей НАНАЙ":

  > Има хора, които не си седят само вкъщи и те са повечето.

  Оригиналния ви въпрос беше за почивните дни?

  Проблемът които визирате е че
  1. през почивните дни повечето хора не си седят в къщи
  2. част от тези хора които не си седят в къщи, има признаци на болест и имат желание но нямат възможноност да се изследват зашото е почивен ден
  3. и така те заразяват другите които не си седят в къщи
  ?

  Или не съм разбрал детайлите?

  > опитай се да вникнеш в това, което хората казват

  Опитвам се изключително сериозно и точно затова задават доуточняващи въпроси.

  Науката за логиката ('логически умозаключения') не е нещо ново, още древните гърци са дефинирали основните постулати. И като чуя някакво мнение което не разбирам съвсем, се опитвам да разбера логическата връзка.

  કટાક્ષ
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1225 Весело

  До коментар [#39] от "Сенсей НАНАЙ":

  Е, хайде сега, каква цел може да има един трол, ма молА ви се...
  ОТкъде сте паднал и вие... А, ясно, и вие сте отскоро тук с тоя нулев рейтинг, демек от днес...
  Забравете.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 44. 44 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#40] от "pariah":

  Проблемът на колегата беше свързан с почивните дни (липсвата на достатъчно тестове тогава). Не с ежедневието, когато всеки ходи на работа. И затова помолих да уточни.

  Иначе нямам никакви забележки към коментара ви

  કટાક્ષ
 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#42] от "varna_moreto81":

  Да.

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#42] от "varna_moreto81":

  Звъннах пак на Мангъров, каза че е харесвал оферта, но ще му трябват още 500к евро, затова след малко тръгва да обикаля телевизиите.

  કટાક્ષ
 47. 47 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#43] от "pariah":

  Колега, знам че ме подозирате във всички грехове на света... и не знам дали някога ще успея да променя вашето мнение.

  Дали вируса е първи, втори, седемнайсти или 512031-и няма никакви значение.

  Казахте че сте медих - човешката цивилизация има няколко хиляди години история и опит с това как да се бори със зарази. И това би трябвало вие и вашите колеги да сте изучавали и практикували.

  Голяма част от това което се случва последната година няма нищо общо с наука и медицина. Базирано е на политика, пропаганда и бизнес интереси. Всяване на страх и паника и промиване на мозъци. Захвърляме хилядолетия опит и вярваме че хора дето не могат да си завържат връзките на обуквите могат да взимат по-правилни решения.

  Поне така ми се струва на мен. Може и да греша.

  Лек ден.

  કટાક્ષ
 48. 48 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ан Он":

  Трольо, майка ти горда ли е с теб? Или с такъв лузър на всички казва че е бездетна?

 49. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#48] от "varna_moreto81":

  Да.

  Имате ли някакви други въпроси по темата на статията които бихте желали да дискутираме ?

  કટાક્ષ
 50. 50 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Отново ръст на заразените, а по смъртност разминахме Испания вече. Само Белгия и Италия са пред нас в ЕС.

 51. 51 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#50] от "Тsonkooo":

  >Само Белгия и Италия са пред нас в ЕС.

  Все още сме по-добре от преди година, когато бяхме с най-висока смъртност в ЕС ?

  કટાક્ષ
 52. 52 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ан Он":
  Глобализацията (скоростта и разпространението, но и разработването и приложението на решението) и интернет (четящите неграмотни, теориите на конспирацията, звездата Мангъров и прочие) доведоха до това, което стана.
  Това не променя факта, че този вирус “изби рибата” и че няма аналог.
  Политиците, както винаги яхат тълпите, нищо ново. Бизнесът прави бизнес винаги, когато може - пак нищо ново.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 53. 53 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ан Он":

  Наистина ли, мерси.

 54. 54 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#52] от "pariah":

  Относно 'четящите неграмотни' съм съгласен, това е сериозен проблем.

  За съжаление, поне в България и народната власт е на същото ниво (не е завършила Оксфорд и Кеймбридж) ... а и как да го кажа най-елегантно ... послъгва.

  И ... как да го кажа ... простия народ като види че ония другите и те са толкова прости, а като ги хване няколко пъти че го лъжат - и спира да им вярва.

  За безаналоговия вирус и другите медицински лица които споменавате, не виждам смисъл да споря. Имало е и други вируси - и по-добри и по-лоши - и ще има и в бъдеще.

  કટાક્ષ
 55. 55 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#53] от "Тsonkooo":

  Ами така разправя статистиката ?

  Не ли ?

  કટાક્ષ
 56. 56 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ан Он":

  Ти си ебахт и лузъра. Толкова ли си самотен че по цял ден тролиш?

 57. 57 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#52] от "pariah":

  А относно

  > приложението на решението

  към момента аз 'решение' не виждам.

  Виждам че тези играчи (споменати в последните две изречения на вашия пост) които забъркаха голяма част от кашата сега се опитват да ми продадат 'безплатно решение на всички проблеми, което е много полезно за мен, но всъщност изобшо не говорят за мен, а го правим за обществото'.

  И като знам каква мотивация седи зад тези изявления остава едно наум.

  કટાક્ષ
 58. 58 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#56] от "varna_moreto81":

  Да.

  Искате ли да продължим разговора като дискутираме нещо свързано с темата на статията ?

  કટાક્ષ
 59. 59 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#56] от "varna_moreto81":

  Морски, едно ти признавам - този път зададе само един непротиворечив въпрос.

  Чух се пак с Мангъров, щели да му отпуснат 200к евро отстъпка ако разполага с пари в брой, а не чака банкови кредити.

  Явно са го закъсали гърците за кеш, все пак не е малка сумата.

  કટાક્ષ
 60. 60 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Тая статистика е абсолютно нереална. Като прогнозите на социологичните агенции. Преобладаващата част от моите познати изкараха болеста вкъщи без да се регистрират, че са болни. Купуват си тестове антигенен и за антитела и се лекуват и следят болеста, така както биха го направили и в болницата. Наемат си кислородни апарати и т.н. Търсат болнична помощ в краен случай. Направо ги е страх от болниците.

  Тоя страх от болниците се е разпострял и сред болните от други болести. Там и здрав да влезеш - болен ще излезеш. Моя братовчедка получи инсулт и не искаше да потърси бърза помощ, че щели да я вкарат в болница.

  Сега в болниците е ужасно. Медицинския състав, който и преди пандемията си беше груб и непочтителен е озверял, имайки си оправдание да е такъв. Сега ще получа много минуси, но който е бил наскоро в болница - знае.

 61. 61 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#60] от "ART":

  > Тая статистика е абсолютно нереална.

  Абсолютно същото пиша и аз в този форум от около седмица.

  Числа несвързани с реалността, дето ги пускат на народа ежедневно за да има 'зрелища' - аматьорски анализи и дискусии.

  Отчетите на НСИ все още са що годе достоверен източник на информация.

  > Моя братовчедка получи инсулт и не искаше да потърси бърза помощ, че щели да я вкарат в болница.

  Вътрешно болничните инфекции вероятно са топ 1 причината за разпространение на Ковид (следващите 2 - домове за възрастни хора и хора с проблеми и 3 - работещи в малки предприятия / цехове). Само че нямаме официален анализ и статистика за това.

  કટાક્ષ
 62. 62 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  По колко тестове се правят във всяка област?
  Колко са починалите от коронавирус по области?

 63. 63 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Както винаги има две новини, добра и лоша. Добрата е, че бройките на хората в болница и тези в интензивни отделения намаляват. Лошата е обаче, че намаляват а с очакваната скорост, а тя е доста ниска. Ако приемем, че и двата пика на последната графика са симетрични, ковид отделенията ще се изпразнят кога??? - след 50 дни...

  73! Go Go
 64. 64 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ан Он":

  Да разбирам, че не си съгласен, че закъснялото диагностициране на стотици, най-вероятно хиляди души, с един или два дена, няма отношение към заразяването на повече хора, така ли?

 65. 65 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#64] от "Сенсей НАНАЙ":

  > че закъснялото диагностициране

  тестването не е диагностициране

  > на стотици, най-вероятно хиляди души, с един или два дена

  Като гледате графиката по-горе, според вас как би изглеждала статистиката ако тази част от хората в момента имат желание но са нямат възможност да се тестват през уикенда, всъщост имат желани и успеят да се тестват през уикенда ?

  > няма отношение към заразяването на повече хора, така ли?

  Според вас, къде точно тези които не са успели да се тестват през уикиенда 'заразяват повече хора'. И колко приблизително е бройката на едните и другите ?

  Горното не е заяжадане, опитвам се да установя някакви метрика.

  Може да се окаже по смиследно да се отворят центрове за правене на тестове през уикенда и за сметка на това да се премахнат забраните върху ресторанти и молове.

  કટાક્ષ
 66. 66 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ан Он":

  > Може да се окаже по смиследно да се отворят центрове
  > за правене на тестове през уикенда и за сметка на това
  > да се премахнат забраните върху ресторанти и молове.

  Имам предвид
  1. ако липсата на възможност тестване през уикендите води до по-голямо разпространение на заразата отколкото посещенията на ресторанти.
  2. по-добре да се фокусираме върху предоставяне на такава възможност и отворим ресторантите

  Сигурен съм че ресторантьорите ще помогнат с плащането на тестовете през уикенда.

  કટાક્ષ
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#67] от "Сенсей НАНАЙ":

  Винаги се радвам като успея да проведа задълбочена дискусия с някой и да науча нещо ново.

  Моля пишете ако искате да дискутираме някой друг аспект на статията.

  Лек и успешен ден.

  કટાક્ષ
 69. 69 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Щото това бе изказване на Бат бойко, а той като каже, че грее слънце, трябва да погледнеш през прозореца! И да си вземеш чадър! Може и фенер!

 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван":

  На коронавируса бе обърнато извънредно внимание защото дойде тогава, когато се смяташе, че в развитите страни тъй нар първи епидемиологичен преход /елиминирането на заразните болести като основна причина за смъртност/ е приключил от 50-60 години. И изведнъж - на!

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван":

  Само че има хубава работа от видния демограф Анатолий Вишневскийр показваща въз основа на данните за причините за смъртност от преди пандемията, че в рамките на т.нар. втори епидемиологически преход /намаляване на смъртността от хронични заболявания, преди всичко сърдечно-съдови и новообразования/ смъртността от респираторни болести отново нараства. Само че ако преди и по-време на първия епидемиологичен преход от тях се е умирало в млади години /около 40 години средно/, сега се умира средно над 80 години - т.е. избавени от бърза смърт от тумори, инфаркти и инсулти, хората доживявават до по-висока възраст и пак умират от пневмонии...
  https://demreview.hse.ru/article/view/11635
  Тъй че пандемията от коранавирус всъщност се явява ярка проява на набелязалата се още преди нея тенденция.

 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#21] от "Сенсей НАНАЙ":

  Вместо да задавате реторични въпроси проверете в уърлдометърс - навсякъде кривата на заболеваемостта и смъртността и смъртността изглежда като трион с резки вдлъбнатини през уикендите. Поради което и кривите за целия свят са трионовидни.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/

 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ан Он":

  В Белгия миналата година общата смъртност е била 9,5 о/оо. При 1,7 о/оо смъртност от коронавирус досега, които хайде до края на годината ще станат 1,8 о/оо ще имат 11,3 о/оо обща смъртност. Не знам дали там има и толкова косвени или неригистрирани жертви на пандемията като у нас. Да прибавим и още 1,8 о/оо. И пак Белгия ще има обща смъртност от 13,1 о/оо. А у нас очакваме около 125 хил починали общо на 6,95 млн жители - 18 о/оо.
  С и без коронавирус България остава с най-високата обща смъртност в Европа....

 74. 74 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ан Он":

  Виждам го как на зигзаг минава покрай ората ,гледа ги лошо и подвиква отдалече:"Направи ли си тест ,лайнар? "
  Да гледаш с подозрение ближния и ако падне ,да не смееш ръка да му подадеш ...
  Ше има мазут,патешка перушина, сопи и ешафоди, види се то.. .

 75. 75 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  През почивните и празничните дни личните лекари не работят. След като личните лекари не работят съответно те не могат да преглеждат пациентите си и да им дават направления за безплатни PSR тестове. Също така и много от лабораториите за тестове не работят през почивните дни. Също и рентгеновите кабинети не работят през почивните дни, което е много лошо, защото много от хората с коронавирус преболедуват и пневмония. А с всеки ден закъснение с който се открие пневмонията толкова по-големи поражения тя нанася на белия дроб и по-трудно се лекува.

 76. 76 Профил на dbd01698257
  dbd01698257
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ан Он":

  Училищата

 77. 77 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Вирусът в момента е много силен и място за спокойствие няма

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK