Какво влиза в сила на 1 януари 2021 г.

Какво влиза в сила на 1 януари 2021 г.

© Юлия ЛазароваПо-големи данъчни облекчения за родителите, повече дни неплатен отпуск, признавани за стаж, по-високи минимални нива на доходи и по-строги изисквания за пенсиониране - това са част от промените в нормативната уредба, които влизат в сила в първия ден на 2021 г.


Осигуряване, пенсиониране


Променят се изискванията за навършените години и продължителността на осигурителния стаж за пенсиониране. Жените, които се пенсионират в най-масовата трета категория труд, трябва да са навършили 61 години и 8 месеца и да имат осигурителен стаж 36 г. През 2020 г. изискванията бяха с по два месеца по-ниски. За мъжете изискването за навършени години нараства с 1 месец и вече е 64 години и 4 месеца, а стажът нараства с 2 месеца на 39 г.

Жени: възраст - 61 г. 8 м, стаж - 36 г.
Мъже: възраст - 64 г. 4 м., стаж - 39 г.


Увеличава се минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица на 650 лв. Нарастването спрямо 2020 г. е с 6.7%. Максималният осигурителен доход остава на миналогодишното ниво - 3000 лв. Земеделските производители и тютюнопроизводителите ще се осигуряват тази година върху поне 420 лв., колкото и през миналата.
Какво влиза в сила на 1 януари 2021 г.

© Цветелина Белутова, Капитал


Увеличава се и минималният осигурителен доход по икономически дейности и професии - средно с около 4.5%. Минимални прагове не бяха договорени от работодателите и синдикатите, нито правителството определи административно нови нива, а процентът на повишение се дължи на увеличената минимална работна заплата.


Заради ковид- кризата, продължителните неплатени отпуски и безработицата, депутатите взеха решение през 2021 г. за осигурителен стаж да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни - двойно повече, отколкото досега.


Заплати и пенсии


Увеличава се размерът на минималната работна заплата за страната (МРЗ) на 650 лв.


Увеличават се базовите възнаграждения за университетските преподаватели. Минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища от 1 януари става 1300 лв. Управляващите прокламират целта си заплатите на младите преподаватели да не изостават от тези на учителите в средните училища. Очаква се така в университетите да бъдат привлечени повече висококвалифицирани и мотивирани млади преподаватели.


Минималната пенсия става 300 лв.(при 250 лв. досега) като до края на март пенсионерите ще получават от бюджета и допълнително 50 лв. Официалното обяснение е ковид-кризата, а последният месец на подпомагането съвпада с провеждането на парламентарните избори.


Увеличава и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. Всички пенсии, отпуснати преди днешната дата, ще бъдат повишени с 5 на сто от 1 юли.


Промени в данъците


За тази година влизат в сила и облекчения за отглеждане на деца независимо от дохода на семейството. Тук също важи правилото, че отстъпката ще се ползва за доходите през 2021 г. Тоест за тези, които подават данъчни декларация - през 2022 г., когато ги попълват, а за тези, които ще ползват помощта през работодателя си, тоест са само на трудов договор и нямат други, в края на 2021 г. И така родителите на 1 дете ще могат да си приспаднат от данъчната основа 4500, на 2 - 9 хил. лв., а на 3 и повече 13 500 лв.

едно непълнолетно дете - приспадат се 4500 лв.;
две непълнолетни деца - приспадат се 9000 лв.;
три и повече непълнолетни деца - приспадат се 13 500 лв.


Размерът на детските надбавки остава непроменен, но учениците в 1 и 8 клас ще получат еднократна помощ от 300 лв.


Какво влиза в сила на 1 януари 2021 г.

© Цветелина Белутова, Капитал


От 2021 г. влизат в сила облекчения, които важат за ремонтни дейности в жилищата. Те са не за покупката на материали или мебели, а само за положения труд от майсторите. За целта обаче те трябва да издадат документ, ако са фирма, за цената на положения труд, а ако е физическо лице, да се впишат данните му. Това облекчение обаче ще може да се ползва при декларирането на доходите за 2021 г. кат още се признава разход до 2000 лв.


Какво влиза в сила на 1 януари 2021 г.

© Валентина Петрова


Необлагаемият размер на ваучерите за храна е повишен от 60 лв. на 80 лв. месечно, предоставени под формата на ваучери за храна на всяко наето лице.


За физическите лица срокът за подаване на годишната данъчна декларация за доходите остава непроменен - от 10 януари до 30 април 2021 г.


Нови цени


В последните дни на 2020 г. Комисията за енергийно и водно регулиране одобри нови цени на питейната вода в 26 области на страната, които влизат в сила днес. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества цените се повишават, най-значително за София и Разград - с около 6 %.


Ценовото увеличение за Варна е 1,2%, в Пловдив и Кърджали е съответно 0.4% и 1.2 на сто. В Перник ВиК услугите поскъпват с 0.5%, а в Монтана - с 0.1%. В Брацигово ще се плаща с 1.6% повече, в Плевен - с 2.2%, в Сапарева баня - с 1.1%. За Хасково поскъпването е с 0.5%.

Намаляват цените в Смолян (2.2%), Силистра (0.1%), Русе (6.7%), Златни пясъци (2.9%), Шумен (3.2%), Сливен (14.2%), Бургас (10.5%), Ямбол (12.3%), Враца (0.5%), Добрич (13%), Видин (10.4%), Велико Търново (6.2%), Габрово (3.4%), Кресна (16.9%), Благоевград (3.4%), Берковица (11.9%), Ловеч (0.5%), Търговище (1.2%) и Троян (2.7%).


Днес следобед се очаква енергийният регулатор да вземе решение и за цената на природния газ за месеца

като предложението на държавния доставчик "Булгаргаз" е за намаление от 6.6 на сто - от 27.70 лв./MWh през декември на 25.86 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).


Мерки срещу коронавируса


От първия работен ден на годината отварят за посетители музеите, галериите, кината на 30% от капацитета им. Ще заработят и детските ясли и градини. Учениците от 1 до 4 клас също се връщат в класните стаи в понеделник.


След празниците Зелената зона в София се разширява. Ограничението за паркиране ще обхваща вече и квартал "Яворов" в район "Слатина" и квартал "Иван Вазов" - в район "Триадица". Освен това ще важи и в съботните дни от 10 до 18 ч., а не само в делничните.


Живеещите в платените зони за паркиране - синя и зелена, ще си служат от тази година с електронни стикери за мястото да паркират там. Цената е 100 лв. за година в зелена зона и 150 лв. - в синя, за една кола. "Винетният стикер може да се извади за един, 12 или 24 месеца след установяване на правото на лицето. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални", съобщиха от общината.


Какво влиза в сила на 1 януари 2021 г.

© Николай Дойчинов


Облекчава се процедурата по издаване на безплатен стикер на гражданите в неравностойно положение, които имат право да паркират в зоните. Задължителното ходене на ТЕЛК отпада, тъй като няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.


Промяна в цените на "синя" и "зелена" зона няма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Влиза в сила Новия Европейски Съюз с основополагащите принципи - четирите основни свободи. Всички бюрократи в Брюксел, Люксембург и Страсбург ще бъдат уволнени.
  Още преди 300 години Монтескьо е казал - търговските отношения между отделните държави водят до мир. От Великобритания излязоха най - умни в Европа. То не е учудващо де.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Да видим колко дълго заложеният бюджет и сметки в него ще издържат. Хубаво се обещават чужди пари, само накрая да не е за сметка на работещите, като всеки път.

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Този път кесията е развръзана яко. Баце си е взел поука от 2013 година.

 5. 5 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 344 Неутрално

  От няколко месеца започвате да ставате все по нелепи в желанието си да пожете че всичко е гадно и отвратително.Изглежда не ви интересува да имате читатели, а целите да имате пропаганда...
  —цитат от коментар 1 на borislavgenov


  Не е от няколко месеца, а е поне от 8-9 години.

 6. 6 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Да видим колко дълго заложеният бюджет и сметки в него ще издържат. Хубаво се обещават чужди пари, само накрая да не е за сметка на работещите, като всеки път.
  —цитат от коментар 3 на Rational


  Още един загрижен за работещите дето били прекарани "всеки път". Цялото мнение е типичен пример за манипулация и опит за внушение. Иначе казано прикрито плюене, щото имате колеги дето карат открито. Покривате целия спектър.

 7. 7 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 273 Неутрално

  В Русия минималната заплата от 1.1.2021г. е 12,792 рубли, което са 277 лева, а у нас е 650 лева - доста над два пъти повече

 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Влиза в сила Новия Европейски Съюз с основополагащите принципи - четирите основни свободи. Всички бюрократи в Брюксел, Люксембург и Страсбург ще бъдат уволнени.Още преди 300 години Монтескьо е казал - търговските отношения между отделните държави водят до мир. От Великобритания излязоха най - умни в Европа. То не е учудващо де.
  —цитат от коментар 2 на EU defender
  Отдавна забелязах и те посъветвах да потърсиш квалифицирана медицинска помощ, но ти вероятно си приел съветът ми като желание да те обидя - нищо подобно, просто имаш нужда от лечение и дано Новата 2021 година бъде добра и успешна за твоето здраве .
  ЧНГ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Изчерпателна статия. МРЗ продължава да е доста ниска в сравнение с европейските нива, но поне е на половината в сравнение със страни като Португалия или Гърция. Ако не бяхме изгубили 2 милиона човека, вероятно щяхме да имаме далеч по-добри резултати.

 10. 10 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Дневник, за пореден път, може ли някой с инжинерна специалност в редакцията евентуално да направи сметката за газта да е в лв/см3 за краен битов потребител, а не лв/мегаватчас? Кому е нужно умишлено да се затрудняват читателите? На устройството, което Мери моето потребление на газ, се показват кубици, а не лв/мегаватчас...

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  "Увеличава се минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица на 650 лв"

  При тези нива на заплащане всякакви коментари са излишни!

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Любопитно

  До коментар [#3] от "Rational":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Няма да е дълго , защото идват избори

 13. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Да видим колко дълго заложеният бюджет и сметки в него ще издържат. Хубаво се обещават чужди пари, само накрая да не е за сметка на работещите, като всеки път.
  —цитат от коментар 3 на Rational


  Вероятно само през комунизма е имало държави, които не са правили ревизии на бюджета си, а в наши дни, където всичко може за 3м да отиде в канала, това е почти невъзможно.

 14. 14 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Цената е 100 лв. за година в зелена зона и 150 лв. - в синя, за една кола.

  Между другото няма изискване, според което колата трябва да бъде в техническа изправност за да бъде издаден стикер. Т.е. срещу 150 лв на година можеш да си сложиш склад за зеле в идеален център.

 15. 15 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  В Русия минималната заплата от 1.1.2021г. е 12,792 рубли, което са 277 лева, а у нас е 650 лева - доста над два пъти повече
  —цитат от коментар 7 на malevv


  Много по-важни са средните и максималните заплати. А минимално възнаграждение не трябва да има. Това е рекет от страна на държавата към работодателите, да плащат на некадърници това, което не са заработили.
  Другото, което ми е интересно е, че кретените не можете дори един ден да преживеете, без да споменавате Русия. Що не се сравниш със Швейцария (минимална заплата 3К CHF) или с Дания, където експериментират с гарантирано от държавата възнаграждение, дори да решиш да си безработен пияница?

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Любопитно

  До коментар [#9] от "choKo":

  “Изчерпателна статия.”

  От това “черпачене” става ли ясно дали ДДС-то остава 9% или се връща на 20%?
  На новите пенсионери с колко ще се редуцира пенсията - с 26% (по “мозъка” Владислав Горанов) или с 9% (по емаципатката от Пдкрепа Ваня Григорова) затова, че са работили десет години повече, пенсионират се шест години по-късно от прост-съюзните “яки дупцета” и са плащали 22 години и повече здравни и социални осигуровки, общо 12.5% каквото не са плащали пенсионерите, родени преди 1960 г.?
  Акцизът (върху тютюна) ще се вдига ли или пенсиите на привелигированите (осигуряващи се на 420 лв., а в предишни година - на половин МРЗ и по-малко) тайно, извън Закона (за държавния бюджет) ще се “над бавят” (по Коледа) и “добавят” (по Великден)?
  Нова Конституция ще има ли и ако няма, някой трябва да връща пари за сътворените глупости?

 19. 19 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#9] от "choKo":

  Слабо ме интересува минималната заплата и минималната пенсия... По-важното е човек да получава пропорционаално от това, което работи! Съдиите и чиновнижите тежат на бюджета и всъщното общо взето от тях полза няма! - 9 пъти над необходимата бюрокрация!Много излишни звана в униврситетите, много измислени предмети в училище. амного пари за помощи на мързеливите...

 20. 20 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 789 Неутрално

  “И така родителите на 1 дете ще могат да си приспаднат от данъчната основа 4500, на 2 - 9 хил. лв., а на 3 и повече 13 500 лв“

  Аз това го разбирам като въвеждане на необлагаем брутен доход от около 650лв месечно за родител с едно дете.
  Тоест първа стъпка към прогресивен ДОД.

 21. 21 Профил на aaj49693286
  aaj49693286
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "acarid":

  Не е така, информирайте се!

 22. 22 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Да смяташ , че опозицията е в състояние да вдигне БВП - "експертите" на БСП - Румен Овчаров , Румен Гечев. Или останалите "специалисти" от протестърите е меко казано наивно. А подобни констатации от страна на коментиращите не липсват. А от друга страна помощите били малко, защото и това го слушаме постоянно. Много сбъркана позиция или по-скоро липса на такава, но нали сме "опозиция". 😄

  agent
 23. 23 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#21] от "aaj49693286":
  Принципно добро решение което харесвам.
  Аз като самоосигуряващ се с 2 деца ще намяля с 9000лв данъчната си основа, и ще ми върнат 900лв от данъците. Ако си плащам заплата 1200лв месечно, 1100 ще ми бъдат необлагаеми. Информирайте форума ако не е така като толкова знаете.

 24. 24 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 950 Неутрално

  От известно време администратора ми трие коментарите! Аз съм бял, хетеросексуален, самоосигуряващ се. Може би това е причината да не съм по темата?

  agent
 25. 25 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#7] от "malevv":

  А това което вземаме като минимална месечна заплата, във Франция го вземат за седмица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK