Сред най-успешните си дейности Ангелов отчете плановете за готовност при пандемия и за ваксинация

Сред най-успешните си дейности Ангелов отчете плановете за готовност при пандемия и за ваксинация

© Правителствена информационна пресслужбаКато нелесен определя министърът на здравеопазването Костадин Ангелов периода (24 юли - 31 декември 2020 г.), от който оглавява ведомството, в публикуван днес отчет на свършената работа. В него, обобщавайки дейностите за противодействие на пандемията, здравният министър акцентира върху финансово подпомагане на болниците и медицинския персонал. Сред най-успешните си дейности откроява изготвянето на Национален план за готовност при пандемия и Национален план за ваксиниране срещу COVID-19, издаването на електронни рецепти и направления, повишаването на заплатите на лекарите, сестрите и медиците на първа линия.


Като улеснение на гражданите при диагностиката на коронавирусната инфекция Ангелов посочва разкриването на пунктове за тестване към големите държавни болници и добавянето на бързите антигенни тестове като допълнителна възможност за лабораторна диагностика, както и обособяването на COVID зони към в някои диагностично-консултативни центрове (бившите поликлиники - бел. авт.) и във фургони пред някои болници. През ноември, близо девет месец след началото на епидемията от коронавирус, личните лекари получиха възможността да дават направления - включително и електронни - за изследвания с PCR тестове.


Министърът отбелязва и подписването на анекс към Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз, с който направление за PCR тест може да се издава и на хора с положителен резултат от бърз антигенен тест.
"Обещах, че до края на годината ще имаме електронна рецепта, и тя е факт. Така ще се подпомогне работата на лекарите и на аптеките. Най-вече улеснени ще са пациентите", отбелязва министърът и добавя, че продължава работата по проекта за Националната здравна информационна система. Електронните рецепти бяха представени миналия месец след 18-годишно закъснение, а до май 2021 г. ще бъдат настройвани системите на лекарите за работа с тях. Дотогава ще се ползват и традиционните хартиени рецепти.


В отчета Ангелов уверява, че цялата информация за ваксините срещу COVID-19 ще стига до всеки български гражданин, а 47 мобилни екипа за ваксинация ще работят в цялата страна.


Обобщавайки дейностите, които не са свързани с пандемията от коронавирус, Ангелов отбелязва усилията на министерството за изграждането на национална многопрофилна детска болница. Строежът се очаква да завърши през септември тази година, след като бъде съборено скелето, в което до скоро се предвиждаше да се помещава бъдещата детска болница. В България няма детска болница, която да обединява на едно място абсолютно всички отделения, клиники, лаборатории и специалисти, а полемиките около строителството продължават с години и предизвикаха намесата на премиера Бойко Борисов след редица протести и искания на оставка на вече бившия министър на здравеопазването Кирил Ананиев.


Министър Ангелов отчита и предоставянето на 14 млн. лв. на 16 болници за купуване на апаратура и ремонт на сгради, както и промени в наредбата за определяне на основния пакет здравни дейности, заплащани от НЗОК, което ще осигури допълнителни облекчения за повече пациенти с онкологични заболявания и хора с редки заболявания. Липсата на анализи обаче е причината някои медицински дейности да се считат за надценени, други за подценени, което е и постоянен генератор на конфликти.


Актуализиран е списъкът на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание, осигурен е достъп на нуждаещите се от лечение пациенти до още 14 лекарствени продукта, които не се разпространяват на българския пазар, отбелязва Ангелов. Добавя и въвеждането на Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.


Здравният министър обръща внимание и към клипа, създаден от Министерството на здравеопазването, който цели да насочи общественото внимание към темата за донорството и трансплантацията и в който самият той отправя "предизвикателство" към българските граждани.


Целия отчет можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 925 Весело

  Малко предозирано е твърдението на г-н министъра...

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8091 Весело
 3. 3 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Ахахахаха

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 4. 4 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Тоя лъже здравата!
  Но ще видим през март колко хора ще са ваксинирани и колко умрели...
  Тогава и слепците ще ВИДЯТ......

  Сидо
 5. 5 Профил на MEMO
  MEMO
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Господин министъра къде точно ги видя тези планове???

 6. 6 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 484 Неутрално

  CoCo Ангелов, е емблематичен пример за примат: наркозависим, с присадена коса и няколко козметични операции онагледява безобразно некадърното и корумпирано управление и непсобмостта им и три пратки с ваксини да извозят

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3153 Весело

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Друго просто няма след това изявление на Министъра

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  > Сред най-успешните си дейности Ангелов отчете плановете за готовност при пандемия и за ваксинация

  Как да се изкажа възможно най-учтиво ... ако това са най-успешните дейности на минестарот на здравето в които се е похвалил, няма нужда да ни информира за не чак-толкова успешните.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  В белите страни ваксинацията е започнала а ние имаме готовност :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 10. 10 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  много ни бива по отчинае на готовност, политическа воля и в задълбочаването на реформите, както едно време все по-пълно задоволяваахме потребностите си :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#4] от "Подуенски нюанс":

  "Тоя лъже здравата!"

  Няма как да не лъже! Шефът му е с влязла в сила присъда за лъжа!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  Вероятно под "готовност при пандемия" министърът разбира, че сме готови да гоним първо място в света по смъртност на един милион! Вчера бяхме едва осми в света!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  Защо и на нас не го казаха този план, дето ни направи първи по смъртност в ЕС.

 14. 14 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 597 Неутрално

  ГоУем майтапчия е този Коце А.!

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#4] от "Подуенски нюанс":
  До коментар [#11] от "vassilun":

  Един конкретен пример за това как министър Ангелов излъга:

  Когато се оказа, че ваксината се вози с бусове за кренвирши министър Ангелов каза, че няма нищо смешно - това била пробната доставка, съгласно договора следващите ще бъдат извозвани от производителя до центровете вътре в страната и няма да се налага повече да се търси транспорт за тях.

  Оставяме настрана въпроса до кои центрове ще вози ваксините производителят - дали до четирите РЗИ-та, в които има от онези хладилници, дето ги въртяха или до всички РЗИ в страната.

  Но вчера бе съобщено, че следващата партида от ваксината ще пристигне на 4 януари със самолет в София.

  Възниква въпроса трябва ли да се запасяваме с кренвирши.

 16. 16 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2207 Любопитно

  Баси неадекватника!

  Защо и на нас не го казаха този план, дето ни направи първи по смъртност в ЕС.
  —цитат от коментар 13 на Роси


  А ако това е целта (да измре електоратът на БСП)?

 17. 17 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 434 Неутрално

  мазен ботокс пе*ал, да си ходи с цялата крадлива герберска шайка

 18. 18 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 70 Весело

  Аха да река ЧНГ и ... тоя се хвали с нещо от което трябва да се срамува, в Мездра се страхуват от новите технологии, еврогейските правителства заключват гражданите...да не е първи април

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Какъв успех бълнувате бе говеда. На 10 то място сме по смъртност на глава от населението в света.

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Пардон 8-мо място по смъртност от 210 държави. Говеда.

 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3109 Неутрално
 22. 22 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 658 Весело

  Според "успешният" план за ваксинация, днес са ваксинирани 131(сто трийсет и един) души.
  Представям си, ако планът беше НЕуспешен...

  "We're not gonna take it! Anymore."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK