Юлия Георгиева: Когато работиш за кауза, не може да кажеш "Това не е моя работа"

Юлия Георгиева

Юлия ГеоргиеваЮлия Георгиева от "Центъра за хуманни политики" беше отличена със специалния приз "Постоянство и храброст" на годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) "Човек на годината". Тя получи наградата за управлението и поддръжката изцяло с дарителски средства на единствения в София център за подкрепа на хора със зависимости "Розовата къща". Там хора със зависимости, останали без дом, получават достъп до компетентна консултация със специалист, топла храна, хигиенна грижа. Освен помощта на десетки доброволци, Юлия Георгиева успява да ангажира дарители, и да събере близо 60 000 лв., за да оцелее "Розовата къща".


Какво означава за вас тази награда?


- Признание за работата ни, естествено. А тя е тежка. Още по-хубавото е, че показва разбиране на проблема с употребата на наркотици. Традиционно той е тежко неглижиран, хората са стигматизирани, пълно е с неверни твърдения, които се разпространяват главоломно и не помагат за справяне с проблема, а го утежняват. Надявам се наградата да помогне да намалее омразата към хората, които употребяват наркотици и да станем малко по-емпатични, това ще е хубаво за всички.
Каква беше 2020 година за Розовата къща и за вашата кауза? Как се отрази коронакризата на каузата?


- Беше странна година. Наложи са напълно да реорганизираме работата си. През повечето време хората не можеха да влизат вътре, което е ключово за създаването на добър контакт и доверителна връзка. Справихме се някак, целите ни бяха много по-високи и не успяхме да ги постигнем, но оцеляхме, къщата работи, все повече хора търсят нашата помощ, имаме прекрасни примери на хора, които подобриха живота и здравето си. Всъщност, беше добра година


По отношение на каузата ни, 2020 е стандартна. Нищо смислено и ефективно не се случи отново. За огромно съжаление тази тема традиционно остава маргинална за политиците ни, а изглежда толкова логично да се положат малко усилия, да се даде шанс на организациите, които работят със зависими хора да задържат и подобрят дейностите си. Наистина е много тъжно как заради недомислени нормативни актове, заради сляпо следване на наредби и стратегии, се неглижира ефективността на работата.


Много трудно системата финансира новаторски организации, затворена е към мненията на външни експерти, не просто не въвлича нови играчи в дейностите за намаляване на употребата на наркотици, а с лекота отрязва и вече доказалите ефективността си организации. Никой не проверява дали това, което се прави по темата си струва усилията и средствата, просто са оставили нещата да се случват както дойде. А за това се плаща с човешки животи.


Каква е ситуацията с превенцията на наркомании в България?


- В България се харчат много пари за дейности, които имитират работа. На практика училищната превенция (в редките случаи, когато съществува) е просто едно хвърляне на информация в часа на класа, или един урок в учебника, или един футболен мач, или концетче в парка, на което дори може да се пее за секс и наркотици... Това не е ефективна превенция, това е измиване на ръцете. В края на краищата отчетите са пълни с дейности, но дори за незапознат човек е видно, че са половинчати и неадекватни за съвременните млади хора. А те употребяват наркотици, официално се казва, че през 2017-та 26,2% от учениците от 9 до 12 клас са признали, че са опитали някакво незаконно вещество.


По отношение на вторичната превенция (работа с хора, които вече употребяват наркотици), нещата също са оставени на самотек. За последните три години Министерството на здравеопазването обяви точно една изпълнима и смислена обществена поръчка за програмите по намаляване на вредите и превенция на ХИВ. През юли най-старата и опитна организация в страната, фондация "Инициатива за здраве" затвори врати. Между 2004 и средата на 2017г, страната ни беше отличник в изпълнението на тези дейности, но тогава те се финансираха от Глобалния фонд за борба с ХИВ, туберкулоза и малария.


След това, някак с лека ръка, тези успехи бяха забравени и се започна ада на обществените поръчки -механизъм за финансиране, който е крайно неподходящ за предоставяне на смислена здравна и социална помощ. Само за половин година през 2019 са открити 35 нови случаи на ХИВ сред тази група хора, за сравнение през 2016 за цялата година са открити 25, а тогава в страната работеха много повече организации. Проблемът с прекъсването на тези дейности, заради бюрократични условности е очевиден, ми се струва.


Какво е да работиш за кауза в България? Колко е трудно? Какво дава и какво взима?


- Винаги съм работила за кауза и ми е трудно да си представя какво е да имаш "нормална" работа от 9 до 17. Огромен плюс е, че обичаш, това което правиш, но пък е и ежедневна битка за оцеляване. Обикновено работиш много за малко пари, занимаваш се с битовизми, а заради това понякога не остава време за наистина ценните неща, които могат да променят средата. Често съм онлайн след полунощ, провеждам ужасно много тежки разговори с хора, които ми се обаждат за да търсят помощ за лечение, а то е скъпо и недостъпно. Когато работиш за кауза, не можеш да кажеш, "Това не е моя работа" и да изключиш, ако го направиш, със сигурност съвестта ти няма да те остави да спиш.


Но пък е несравнимо да разбереш, че момче от Розовата къща, е качил 8 кг, откакто идва в нея, започнал е да приема антиретровирусните си медикаменти и имунитета му се е повишил. Това си е спасен живот. Затова сме там, затова колегите ми и доброволците ни, работят с усмивка. Струва си.


От друга страна, работата за кауза ме запозна с огромно количество невероятни хора, които правят страхотни неща в ежедневието си, но намират време и средства, за да ни подкрепят. Усещането, че не си сам е невероятно силно и зареждащо. Дава вяра в хората и смисъл да продължиш.


Как се справяте с отчаянието (ако ги има), когато нещо не върви или се случва по-труден начин?


- Има отчаяние, разбира се, та ние имаме сигурност в рамките на 3-4-5 месеца напред, това е периода за който имаме спестени пари, а ако не дойдат нови, ще се наложи да затворим. Ясно е, че това е недопустимо.
Опитвам се да не мисля за тази възможност, бягам в гората, търся неща, които ми дават материален резултат от работата ми - гледаме доста сериозна градина на вилата през лятото, там правя ремонти непрекъснато, харесвам дърводелството и сериозно се надявам да намеря време за това хоби. Тук се опитвам да се виждам с хора, които градят, а не мрънкат и това също е супер зареждащо.


Какво ви дава надежда?


- Невероятните ми колеги, хората, които идват в Розовата къща и променят живота си, всички, които ни подкрепят. Пък и идва лято, нещата ще са супер!
.
Имате ли дума или израз за 2020? Какво си пожелавате за следващата година?


- Дума нямам, 2020 е "сега", 2021 също ще е "сега". През настоящата година се случиха наистина неприятни неща, но тя е част от живота, просто е такава. Всяко поколение е преживявало някакви катаклизми - войни, епидемии, глад. Не искам да звуча арогантно, но ми се струва, че ако това е нашият голям катаклизъм, сме късметлии.


Надявам се още в началото на 2021 да намерим начин Розовата къща да работи на пълен ден, да успеем да повишим качеството на услугите там. Да успеем да намерим финансиране и да започнем същинска работа по ефективна превантивна програма, от каквато има огромна нужда. Мечтая институциите да заработят за хората, а не за собствения си комфорт. А иначе си пожелавам здраве, здраве и разум. Пожелавам ги на всички!


Кой е най-ценният урок, който получихте през последната година ?


- Научи ме на някакво смирение, което е доста нетипично за мен. Има неща, които просто не зависят от нас и няма смисъл да се ядосваме, напрягаме, да търсим виновни, нещата са такива, каквито са, а ние не сме безсмъртни и трябва днес да си свършим работата. Днес да не се откажем, днес да направим нещо стойностно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Любопитно

  До коментар [#1] от "hope":

  Това има ли значение за хората, които ползват предоставяните от нея и екипа и услуги?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 687 Любопитно

  "...официално се казва, че през 2017-та 26,2% от учениците от 9 до 12 клас са признали, че са опитали някакво незаконно вещество."

  Това за мен нищо не показва. Има много законни вещества, които имат много по-силен наркотичен ефект от доста незаконни. Просто кои вещества са незаконни се е определяло от хора които нищо не разбират от проблема.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  За да сме "като на Запад" в България либералната идеология разбира да има наркомани, престъпници, обири, проститутки, извратеняци, болни от СПИН, безработни и безделници и разни емисари като тази Юлия (но кой е този на снимката?), които да ни убеждават че това е "нормално" щото така е и в САЩ например.

  Свободата, Санчо...
 5. 5 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Браво на жената. Трябва да има такива хора, които да се борят за пропадналите младежи. Някой от тях случайно са пропаднали и това би им дало втори шанс в живота. За съжаление, повечето сами са си избрали този път и никой не може да им помогне с нищо.

 6. 6 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 909 Неутрално

  За да сме "като на Запад" в България либералната идеология разбира да има наркомани, престъпници, обири, проститутки, извратеняци, болни от СПИН, безработни и безделници и разни емисари като тази Юлия (но кой е този на снимката?), които да ни убеждават че това е "нормално" щото така е и в САЩ например.
  —цитат от коментар 4 на Bornagain


  И преди повече от 30 години когато я нямаше "либералната идеология" имаше наркомани, престъпници, обири, проститутки, извратеняци (каквото и да означава това), болни от СПИН, безработни и безделници. Просто не се пишеше по вестниците за тях. Така че е нормално. Ако мислите че не е, бихте ли ни казали кое е обществото постигнало тази утопия ?

 7. 7 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Така че е нормално.
  —цитат от коментар 6 на Nick F

  Значи ако децата ви са наркомани, престъпници или безделници щото били "уязвими" това е "нормално"? За САЩ може и да е, но за нас - от 9 милиона станахме под 7 щото да си пропаднал каквито има бол в Щатите било нормално?

  Свободата, Санчо...
 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Ако зависеше от мене бих въвела специален учебен предмет, запознаващ учениците с "нещата от живота": секс, контрацепция, партньортво, семейство, семейно планиране, наркотици и т.н. Това са все неща, за които подрастващите се нуждаят от повече познания за да се предпазят от употреба на наркотици и избегнат съжителства, в които единият е подтикан и тормозен психически и физически.

 9. 9 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Ако зависеше от мене бих въвела специален учебен предмет, запознаващ учениците с "нещата от живота": секс, контрацепция, партньортво, семейство, семейно планиране, наркотици и т.н.
  —цитат от коментар 8 на pamela

  Това ли са нещата от живота? Не трябва ли първо да са грамотни, да знаят и да умеят много неща, да могат да се трудят, да уважават Родината, да знаят история, литература, да пишат грамотно и да могат да разсъждават, да са физически здрави и атлеттични, а не сегашните торби Искате децата на България да се готвят за наркомани и ку@ви?

  Свободата, Санчо...
 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#9] от "Bornagain":

  Къде съм писала, че въвеждането на учебен предмет, подготвящ децата да се справят с предизвикателствата на живота изключва изучаването на други предмети или упражняването на спорт? Такъв предмет може да се въведе от осми клас, например.
  Не са един или два случаите, в които деца с отличен успех започват да се друсат и пропадат за нула време. Или пък момичетата правят аборти вследствие на безразборен секс.

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  БХК - на мен това ми е достатъчно, за да си направя изводите.

 12. 12 Профил на Bourbon Street
  Bourbon Street
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Очаквано потресаващи коментари.
  Аз на 4 януари ще занеса няколко торби зимни дрехи на Розовата къща.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Да започнем 2021 на чисто... от боклуци.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159585816076189
  Всички тези площадки за съхранение, ТЕЦ-ове и фабрики имат нещо общо помежду си. Те принадлежат на един и същ енергиен магнат, който е считан за един от най-богатите хора в България - Христо Ковачки. В България Христо Ковачки изглежда недосегаем благодарение на врътки с кухи фирми и подставени лица. Той е просто обикновен „консултант“ на фирмите-нарушители. Ковачки е много дискретен, не парадира с богатството си и много рядко дава интервюта за медиите, но продължава да бъде много могъщ човек със сериозни възможности за влияние върху местни политици, което използва, за да наложи свои пионки. Дори жената до всемогъщия главен прокурор Иван Гешев обслужва в качеството си на адвокат фирма, собственост на Ковачки, откри BIRD.
  Съвместно разследване с Mediapart.fr и Le Courrier des Balkans

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":

  "Юлия Георгиева прилича на мъж."

  Има нещо мъжко, обаче по-важното е, че се опитва да помага на тези хора.
  Доколко успява е отделен въпрос, но поне се опитва.

 18. 18 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Усилията си струват, след като има спасени, пък как изглежда няма абсолютно никакво значение. Имах приятели, които тръгнаха по тоя път, пък бяха с отлично образование. Не знам например дали е още жив Цайса - един от най-старите наркомани на Коньовица, пък е завършил медицина. Въобще примери от тоя род има доста. И е факт, че обществените поръчки са изключителна тъпа работа за такъв род дейности.

 19. 19 Профил на dhr231061294
  dhr231061294
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Напълно съм съгласен с разсъжденията на автора, всеки, който живее от неговата работа, го прави в пъти по-добре от всеки друг, който няма желание да отиде там, затова работя като администратор в казино Shangri La http://shangrila-casinos.com/ и се опитвам да представям качествена информация по всякакъв въпрос свързани с игралните автомати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK