По трасето на магистрала "Хемус" - останки от Римската епоха и надгробни могили

По трасето на магистрала "Хемус" - останки от Римската епоха и надгробни могили

© АПИПрез 2021 г. за археологически проучвания по протежението на изграждащите се големи пътни проекти у нас ще бъдат осигурени близо 5 млн. лв., колкото са дадени и през м. г., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".


За опазване на културно-историческото наследство ще продължи проучването по автомагистрала "Хемус", както и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана. Предвидено е археологическо наблюдение и при строителството на северния обходния път на Бургас.


През м. г. по трасето на автомагистрала "Хемус" между 122-и и 189-и километър са проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, Римската епоха и Средновековието, както и надгробни могили. Направени са спасителни археологически проучвания на два обекта на територията на област Ловеч - при Брестница и при пътната връзка с път I-4 край местността "Боаза".
По трасето на магистрала "Хемус" - останки от Римската епоха и надгробни могили

© АПИ


Единият от проучваните обекти е установен в края на 2019 г. Счита се, че той е от римския период, от средата на II до средата на III век. Вторият обект е регистриран като ранносредновековен металургичен център.


По трасето на магистралата от пътен възел "Боаза" до пътен възел "Каленик" са проучени 11 археологически обекта. Преобладаващата част от тях са могили, както и многослойни селища от различни исторически епохи. Извършени са и наблюдения на участък 1 - от пътен възел "Боаза" до пресичането с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин, включително пътен възел "Дерманци", и участък 2 - от края на пътен възел "Дерманци" до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец при пътен възел "Каленик".


Издирвани са археологически обекти и в участъците 4, 5 и 6. Това е трасето от края на пътен възел "Плевен" при пресичането с път II-35 Плевен - Ловеч до връзката с път I-5 Русе - Велико Търново, включително и пътния възел на автомагистрала "Хемус" в област Велико Търново. Проучвания са направени и на три археологически обекта по трасето на "Хемус" на територията на област Шумен.


По трасето на магистрала "Хемус" - останки от Римската епоха и надгробни могили

© АПИ


Открити са структури от Късната бронзова епоха и Халколита, както и още два обекта - единият от римската епоха III-IV в. сл. Хр., а вторият - от ранното средновековие IX-Х век. По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II-о до I-о хилядолетие преди Христа.


По трасето на магистрала "Хемус" - останки от Римската епоха и надгробни могили

© АПИ


Има и материали от римската епоха и от османския период. Започна проучването на четири от тях, като се очаква през 2021 г. то да продължи, както и да бъдат проучени останалите материали. Един обект от късната античност е проучен по трасето на път І-8 Калотина - Софийски околовръстен път. Археолозите са изследвали и обект при 36-и километър на Софийския околовръстен път, в участъка от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост". Той е регистриран при археологическото наблюдение, извършвано при строително-монтажните работи на обекта. Открити са въглени, мазилки и битова керамика от Ранната желязна епоха.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Общество, богато на древни артефакти сме , също и от по - късно време ! Доколкото зависи от нас, нека да съхраним тези паметници на културата и духовността ни именно в автентичната им локация и във вида, в който сме ги реставрирали - цял свят се възхищава от тях !!!

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5830 Любопитно

  Безопасната игла изглежда съвсем съвременно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Това не се нарича безопасна игла, а фибула и служи за закопчаване на дрехи.

 4. 4 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 308 Неутрално

  И все пак на български си е безопасна игла

 5. 5 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Дано да запазят и развият находките.....и е крайно време да започнем да изучаваме историята на нашите земи такава каквато е в действителност......че сме наследници на древни средиземноморски народи и империи ( най-важните и значителни за днешна Европа )....а не само ( както ни се набива в главите ) на азиатско племе.....

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5830 Весело

  До коментар [#4] от "Peen40":

  И служи за закопчаване на дрехи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  Гърците, които нямат нищо общо с древните Атина и Спарта, нито с Аристотел и Софокъл, нито с Акропола и Партенона, са превърнали една легенда и няколко камъка в изключително доходоносен алъш-вериш. Ведно с целия възможен кич, естествено.
  А ние виновно навеждаме глави, когато дори посърбените македонци ни наричат татари...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  " Гърците, които нямат нищо общо с древните Атина и Спарта, нито с Аристотел и Софокъл, нито с Акропола и Партенона, са превърнали една легенда и няколко камъка в изключително доходоносен алъш-вериш. Ведно с целия възможен кич, естествено.
  А ние виновно навеждаме глави, когато дори посърбените македонци ни наричат татари..."

  Гърците изобщо нямат нищо общо със земите, на които са се настанили - от древността, та до днес ! В миналото те са били чисто тракийски територии, които пиратите от Африка просто са колонизирали ! За макетата - тепърва има да видят кой наричат татари и как ще ги търпим занапред......

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Глупости. Това са останки от средната северномакедонска епоха. Ранната е преди 7000 години.
  С уважение към археолозите и всички, които работят по тези обекти.

 10. 10 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":
  +++++
  България е земята на траките и тракийската цивилизация, а ние сме техни наследници. За съветската историография и българските й възпитаници темата беше табу.

 11. 11 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  ...и е крайно време да започнем да изучаваме историята на нашите земи такава каквато е в действителност......че сме наследници на древни средиземноморски народи и империи ( най-важните и значителни за днешна Европа )....а не само ( както ни се набива в главите ) на азиатско племе.....
  —цитат от коментар 5 на pkh07609293


  Преди светлия 09.09.44. българските историци, археолози, етнографи, философи, антрополози се обединяват около идеята, че в българските земи се разполага значителна част от общото европейско културно наследство, което обаче не се явява собствено българско. Людмила Живкова и кликата около нея промени това мъдро схващане, приравни ни с комплексите на комшиите ни и дори ни издигна до звездите. Днес има славни продължители на това дело, на които можем да пожелаем попътен вятър по утъпканата пътека на македонизма, фалшификациите и фикцията.

  CONTADOR GRATUITO!
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#5] от "pkh07609293":

  Напротив. Ние сме алпийски многоброен народ.
  Имаме българска цивилизация.
  Имаме 30 000 града от Бактра до Драч.
  Няма градска цивилизация. И очевидно не сме дребни, черни траки диваци. И точно руснаците искат да ни изкарат траки.

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1821 Неутрално
 14. 14 Профил на PMG Baba Tonka Tonka
  PMG Baba Tonka Tonka
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Римляните преди две хилядолетия успяха да опашат огромната си империя в пътища, на места стоящи и до днес, а ние в 21 век при всичките технологии, не можем една магистрала да построим по не какъв да е, а натоварен европейски транспортен коридор.

 15. 15 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 537 Весело

  До коментар [#14] от "PMG Baba Tonka Tonka":

  оди са прегледай , бабе!

 16. 16 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1300 Весело

  ..... И точно руснаците искат да ни изкарат траки.
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината


  Ако трябва да бъдем честни съветската наука искаше да ни изкара траки, защото се оказва, че докато средновековна България гради цивилизация в Киевска Рус, новопокръстеният Валдемар (Владимир) взел, че брутално изнасилил първата си законна съпруга още преди попът да приключи венчавката. Но днес руснаците, за да покажат среден на украинците, които искат да изкарат всичко, де що е българско в спепите хазарско са най-ревностните защитници на българската теза.

  До коментар [#14] от "PMG Baba Tonka Tonka":
  И при римляните и при нас, рано или късно се е стигнало до проблема с подръжката на пътищата. При римляните - късно, при нас - много рано. Една еретична епиграма от Радой Ралин гласи:
  Постройка римска, а пък здрава.
  На всичко издържала!
  На количеството май тогава
  не се е толкова държало.

  CONTADOR GRATUITO!
 17. 17 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Колко вечна и стабилна е изглеждала империята !!? Градове, канализации , пътища , оръжие , армия , всякакви държавни органи. Над 350 божества, безкрайни празници и купони . Принципа "сега да поживеем" е бил обхванал всички .. Появяват едни германци , едни българи ,едни славяни с брутен продукт 1 конска сила , а често и без една :)) И.... империята рухва !! Както се пише в началото на филма ..."приликите са случайни" !!

 18. 18 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#17] от "dejmos":

  Империята не е рухвала, просто въпросните германи, славяни и т.н. най-после са успяли да я копират. И са възникнали множество римски държави, неотстъпващи на оригинала. Ситуация, запазена и до днес.

  (Процесът е приличал много на днешната либерализация/европеизация/гобализация. Старите германи много държали на традиционните ценности: да не се бръснат, къпят и т.н. и наричали римляните геюве и т.н. Обаче младите германи тайничко си мечтаели да живеят точно като рим-геювете и така започнало началото на края на варварите. Всякакви прилики с днешни лица и събития са абсолютно поучителни.)

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  М, римляните дошли от Троя ,........ а те са траки , а преди траките са ...И всичките са на копи пейст :)) Та........ кой са НЕО варварите ??

 20. 20 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 160 Неутрално

  До коментар [#11] от "г-н Думанов":

  Прав сте....но ако мога да добавя едно мое виждане - " не е собствено българско " до каква степен?...Всички останали народи в Европа са наследили , погълнали и пресъздали ( смлели по собствен начин) наследството на гръцката и римската епоха което не е било собствено тяхно.....например днешните французи са резултата от смесването на германски племена , франките, и обитателите на римската провинция Галия,........културите на настоящите европейски нации на повърхността изглеждат различни....но отдолу, в дълбокото...основите са Гърция и Рим, юдейско/християнскота религия....и ние българите не правим изключение.....само не сме достатъчно запознати със собствената ни история ( имам в предвид вид историята на земите ни много преди идването на Аспарух )

 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1921 Весело

  Шанс да се прочуем като държавата, в която до всяка отбивка на магистралите има музей, древна гробница или подобни интересни неща... а дано, ама надали. Трудно ще мръднем от ниво бетономорие и олинклузив за пияндурници.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Лоши римляни, ще забавят на Боко магистралата !!!

 23. 23 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 160 Неутрално

  До коментар [#18] от "iazdakaja":

  Право в целта! .....Всички варварски племена влезли в допир с Империята, са искали ( рано или късно ) да станат и заживеят като римски граждани.....

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Тоест ние ще стигнем до базовите ЦЕННОСТИ на ОКЕАНСКАТА ИМПЕРИЯ ,и масово ще тръгнем да:
  - събаряме паметници
  - да си коригираме лошата история , лошите книги , лошите филми и тн
  - да си режем пиш....е

 25. 25 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1842 Весело

  Я да не лъжете! Това са ранно-македонски селища и находки. Веднага да се проведе консултация с Македонските историчари.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Тука, където да копнеш, излизат артефакти. Кой знае още колко ценни и неоткрити има под земята.

 27. 27 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#24] от "dejmos":

  Да, това се случва от време на време в историята и е полезно.
  Например цар Борис 1 буквално е сложил кръст на всичко българско, коригирал лошата история, съборил езическите светилища и т.н. За тогавашните традиционалисти той е бил един много гаден византийски евро-гей, продал родината си и обърнал живота им надолу с главата. Днес обаче мислим друго.

  Така и сега с либералните прогресивни сили - днес усмивани, утре ще им строят паметници, че са извадили България от мрачния 20ти век...

 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  "Археолозите са изследвали и обект при 36-и километър на Софийския околовръстен път, в участъка от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост"."

  Този участък трябваше да бъде построен още преди осем години. Аз си мислех, че Бойко Борисов просто се почесва, а то друго било - изчаквал археолозите да изследват. Не е ясно сега за другия незапочнат участък от Южната дъга на Околовръстното - от Бояна до "Люлин" Бойко Борисов ли чака археолозите да изследват или те него го чакат да се натута.

 29. 29 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 749 Весело

  Явно плитичко са копнали и ще има пак тънък асфалт:)
  Отгоре е римското, по-надолу тракийското.

 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#27] от "iazdakaja":

  Някак си фантазираш !:) Приемането на християнството е било в 90% Не е имало реки от кръв , нито при Константин Велики , Нито при Борис , нито Олга . Понякога се случвало политически избор ...например нашите братовèди са прели страното по тези земи мюсюлманство. Хазарите .- юдеи, а нашите първи места си останали многоезични , включително и сега . Харесвам страстната защитата на джендър правата , и тази увереност на КРЪСТОНОСЕЦ ,че бъдещето ще ви запише в ИСТОРИЯТА :))

 31. 31 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#30] от "dejmos":

  Ми то и сега е така - повечето хора осъзнават предимствата на новото и се пренастройват. Една неголяма, но креслива група се запъва като магаре на мост, инсценирайки се като блюстител на изконното, всъщност криейки така некадърността и мързела си да си свери часовника.

 32. 32 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Българските земи са пребогати на история и артефакти от всякакви цивилизации. Но същинската ни история започва със нашата писменост. Която през Средновековието е най-силното ни оръжие. Възраждането също започва с четмо и писмо. Така че Бог да ни пази от еднокнижници и крадци на език и история.

 33. 33 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 353 Разстроено

  Гарантирано от герп, всичко ще се изрине с багерите и няма да остане и помен. Гледахме го тоя филм няколко пъти вече по АМ Струма. Ще му бавят те на баце магистралката, как пък не.

 34. 34 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 288 Неутрално

  ние не сме нито като гърците нито като еврейте, ние сме унищители .Целият център в столицата е постоен върху древни римски останки това партиен дом ЦУМ хотела.Когато се строеше архиолозите несмогваха всичко да заснемат, бързаше се за какво, да се построят тези каменни грамади сталинска архитектура , после се чудиха как да я облагородят. Там съм работил и затова много неща знам. Една комунистка с кирка се беше качила да събаря черквичката пред цум. Няма голяма промяна, тиквата обикаля и нарежда да се залива асфалта, да се прават магистрали .Нашата индустриала държавичка се задхва поради липста на магистрали или поради нещастното управление на тъпата тиква!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK