Няколко инцидента с туристи в Стара планина, има и загинал (обновена в 21.48 ч.)

Снимката е илюстративна.

© Анелия Николова

Снимката е илюстративна.Инциденти с две групи туристи имаше в Стара планина вчера и днес, съобщава Планинската спасителна служба.На 1 януари двама спасители от отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК в Троян, извършващи преход по кабела от връх Купата в посока връх Ботев, се отзовават на сигнал за турист, паднал по време на слизане по същата пътека. Оказват първа помощ и го съпровождат до паркинга в местност Мазането, откъдето е транспортиран в болница.


Около обяд на 2 януари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, пострадал при падане в района на връх Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, оказват му първа помощ и го придружават към паркинга.


Междувременно, отново през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която обяснява, че приятелят й е паднал в улей. Инцидентът е станал отново по трасето на кабела. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.
Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него. Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за връх Ботев. Групата, организирана за транспорт на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела. Организирана е и втора група от планински спасители, към която се присъединяват и техните колеги от отряд Ловеч. В последствие тръгва и трета група, която да пресрещане и помогне за транспорта на пострадалите надолу.


И тримата пострадали са транспортирани към лечебно заведение.


Приблизително по същото време след обяд, двама туристи, движещи се от заслон "Ботев" към хижа "Добрила", претърпяват инцидент. Единият се подхлъзва в района на връх Жълтец и падат по склона в южна посока около 300 м. Малко по-късно е установена смъртта му. Предстои планинските спасители да достигнат до него и да организират транспортирането му.


Причина за всички инциденти отново е подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки, посочват от ПСС.


Службата препоръчва на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки. Да тръгват рано и правилно да преценяват на метеорологичната обстановка и собствените си сили.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK