Между майсторско управление и провал: премиерът и Радан Кънев в сблъсък за действията в кризата

Между майсторско управление и провал: премиерът и Радан Кънев в сблъсък за действията в кризата

© Правителствена информационна пресслужбаС майсторско управление да минем и тези месеци. В края на пандемията ще се окаже, че България най-правилно е управлявала финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата. Този извод направи днес във Варна премиерът Бойко Борисов. Той призова за повече оптимизъм, ваксиниране и съвместна работа на хората, бизнеса и държавата, за да се излезе от тежката ситуация.


Изводът му обаче не беше приет от евродепутата от "Демократична България" и ЕНП Радан Кънев. "Гледах Ви, г-н Boyko Borissov, да казвате, че майсторски управлявате кризата. Не, господин Борисов. Нищо майсторско няма в управлението на кризата. 2020 г. беше провал - не просто за Вас, а заради Вас - за цялото ни общество", отговори му той с пост във "Фейсбук".

Кънев посочи като аргументи няколко факта - през последните два месеца България бележи световен рекорд по смъртност, ваксинацията на възрастните хора над 80 години се бави, държавата не подкрепя самонаетите лица по инструмента за борба с икономическите последици от кризата SURE, а в допълнение Националният план за възстановяване не отговаря на никои от заложените от ЕС цели и критерии на NextGenerationEU - рестарт на икономиката след COVID-19.


Заключението на евродепутата е, че в началото на 2021 г. националните задачи остават неизпълнени, защото явно не са по силите на сегашното управление. За Кънев изходът е един - изработване на национална спасителна програма и изграждане на управленски екип, който да я приложи, след като Борисов бъде отстранен от власт.


Между майсторско управление и провал: премиерът и Радан Кънев в сблъсък за действията в кризата

© Правителствена информационна пресслужба


Иначе само днес Борисов имаше четири включвания на живо във "Фейсбук", в които говори за това как България влиза в новата година с най-ниския дефицит и с най-ниския външен дълг в ЕС, държавата е платила 11.5 млн. ваксини, а магистрала "Хемус" се строи на макс. Правейки оглед на бъдещо рибарско пристанище, нов цех в завод за електродомакински уреди и нов спортен комплекс, премиерът подчерта колко инвестиции са направени във Варна в условията на криза и изрази увереност, че жителите на града оценяват това.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK