Ски-школи искат промени в плана на парк "Витоша", за да се обновят лифтовете

Ски-школи искат промени в плана на парк "Витоша", за да се обновят лифтовете

© Велко АнгеловДа се промени текст в Плана за управление на парк "Витоша" поиска сдружение на ски училища, защото пречел на собственика на лифтовете в планината, "Витоша ски" АД, да ги модернизира.


Сдружение "Витошките ски и сноуборд училища" е внесло на 28 декември искане до министъра на околната среда и водите Емил Димитров да стартира процедура за промяна в един от режимите - №144, на плана, който спъвал възможността за обновяване на съоръженията. Мотивът е, че Планът за управление на ПП "Витоша", приет от Министерския съвет през 2005 г., не позволявал изграждането на нови, по-големи от сегашните фундаменти на носещите стълбове на въжените линии.


Приетият по-късно, през 2011 г., Закон за горите обаче дава повече възможности за извършване на подмяна на съоръженията, посочва сдружението и иска Планът за управление на парк "Витоша" да бъде синхронизиран с него.
Довод: Невъзможно е да се спази размера на основата на старите стълбове


"При необходимост от реконструкция на съществуваща въжена линия - лифт или влек е невъзможно тя да бъде извършена. Поради различната технология и поради въведените все по-строги изисквания за безопасност е невъзможно да се спазват не трасетата, началната и крайна точка, а местата и размерите на фундаментите. Възникват две основни пречки - възможно е да не съвпаднат местата на стълбовете при реконструкция на съоръжението или да съвпаднат, но фундаментите да бъдат с различни размери, в повечето случаи по-големи. По тази причина става от законова гледна точка невъзможно да се извърши реконструкцията на тези съоръжения", се посочва в искането на сдружението.


Собственикът на лифтовете "Витоша ски" изтъква същите доводи при критики, че не инвестира в обновяването им повече от десетилетие.


Сдружението иска да разработи проекта за промяна в Режим 144


По тази причина сдружението предлага на екоминистъра да инициира промяна в забранителния режим 144. Към сегашния текст " Не се допуска промяна на предназначението на земите и горите от горския фонд и строителството в тях с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническата инфраструктура", да се добави нов текст "...и за извършване на реконструкция на съществуващите лифтове и влекове."


Сдружение "Витошките ски и сноуборд училища" моли екоминистър Димитров да му предостави правото да разработи проекта за изменение на въпросния режим.


Предстои Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, храните и горите да излязат със становище - дали е нужно да се променя Плана за управление на парка или "Витоша ски" може без проблеми да обнови въжените линии и без добавяне на текст в Режим №144.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK