Масовата ваксинация срещу COVID-19 в България наближава, но не съвсем

Масовата ваксинация срещу COVID-19 в България наближава, но не съвсем

© ReutersДоставки, дози, срокове, фази - тези четири думи трудно могат да бъдат поставени в едно изречение с конкретно и окончателно съдържание, когато става дума за ваксините срещу COVID-19 в България. Причината е както в множеството неизвестни около получаването на разрешение за употреба на ваксините в Европейския съюз на различните производители, така и в липсата на достатъчно информация за това как властите в страната организират, проучват, планират имунизациите срещу COVID-19 в страната.


След многобройните уверения, че доставката и поставянето на ваксините се осъществява по ясен план и при осигуряване на нужните количества, здравният министър проф. Костадин Ангелов все по-често е изправен пред въпроса кога и други групи българи, извън приоритетната - на медицинските специалисти на първа линия, ще имат възможност да се имунизират. В последните дни министърът, както и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дадоха различни хоризонти за това кога ще се стигне до т.нар. масова имунизация, като сроковете варират от "края на януари" през прогнозата за "февруари-март" до доста по-далечното "преди края на май". За момента е сигурно, че независимо кой от сроковете ще бъде спазен, масовата имунизация ще се отнася за предварително определените от правителството целеви групи, а не за ваксинирането на желаещите извън тях.


Още желаещи от първата фаза


До момента от ваксината "Комирнати" (Comirnaty) на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) - първата одобрена за употреба в Европейския съюз ваксина срещу COVID-19, в България са доставени около 35 хил. дози - 10 хил. при първата доставка и още приблизително 25 хил. дози, които пристигнаха в понеделник. Те са достатъчни за имунизирането на приблизително едва 17 хил. души, тъй като имунизацията се прави на два пъти, като периодът между двете дози е най-малко 21 дни. Според данните на информационния портал за коронавируса от 27 декември до 4 януари са ваксинирани 4 739 души.
По думите на министъра на здравеопазването след около десет дни ще има трета доставка (отново от около 25 хил. дози), а в края на януари или началото на февруари се очаква четвърта пратка (около 35 хил. дози) от препарата на "Пфайзер"/"БиоНТех". Това прави общо около 95 хил. ваксини, достатъчни за малко над 45 хил. души.


При посрещането на втората пратка министърът заяви, че с нея ще продължи имунизирането на работещите в системата на здравеопазването, които са в т. нар. първата фаза от пет степенния ваксинационния план на правителството. "След като завършим с първа фаза - очакваме това да се случи в рамките на може би седмица- две, ще започнем веднага със стартирането на втора фаза", декларира Костадин Ангелов.


Прогнозата му обаче изглежда твърде оптимистична предвид данните за предстоящите ваксинации. В първата фаза на ваксинирането срещу COVID-19 са включени лекари, зъболекари, медицински сестри, акушери, фармацевти, помощник-фармацевти, помощен персонал и др., които общо са изчислени от министерството и ваксинационния щаб на 243 600 души в страната. Според получените при първоначалните сондажи желаещите да се ваксинират са 33%, или малко над 80 хил. души, като данните са към 14 декември. Оттогава проф. Ангелов неколкократно е заявявал, че желаещите са се увеличили, но конкретни бройки и проценти не са били посочвани. Дори при известните до момента данни това означава, че за близо половината от заявилите желание няма осигурени ваксини до момента.


Пред "Дневник" Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз заяви, че по негова информация все още не е започнало ваксинирането на фармацевти и помощник-фармацевти от аптеките. Към 19 декември около 700 души са заявили желание да се имунизират срещу COVID-19 през създадена за целта платформа на сайта фармацевтичния съюз. Той също уточни, че списъкът с желаещи се е увеличил, но не съобщи данни с аргумента, че все още не са обобщени.


Следват учителите


Във втора фаза на ваксинационния план са включени възрастните хора в социални домове, персоналът, който се грижи тях, педагогическите специалисти и работещите във ферми за отглеждане на норки (заради опасността от пренасяне на вируса). Те са изчислени на общо 112 080 души.


В понеделник по време на изявление пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че до края на тази седмица започва изготвянето на списъците за желаещите ваксини учители, директори, педагогически съветници, психолози и др. Очакванията на Вълчев са те да достигнат 35 хиляди. Според плана за ваксиниране педагогическите специалисти в страната са 89 хил. души.


От фаза във фаза


Многократно здравните власти са заявявали, че няма строго разделение между отделните фази - те не са ограничени в срокове и преминаването от една фаза в следваща, не означава, че хора от предишната вече няма да могат да се ваксинират.


Очакването е с увеличаването на броя на одобрени препарати срещу COVID-19, преминаването от фаза в следваща да бъде по-бързо, защото доставките ще бъдат по-чести и в по-големи количества. До сряда се очаква Европейската агенция по лекарствата да даде одобрително становище за ваксината на "Модерна" (Moderna). Така препаратът на американската фирма вероятно ще е следващият, който ще бъде доставен до България.


Какво означава масова ваксинация


"Много бързо, когато дойде втората ваксина, ще стартира и масовата ваксинация в страната. Очакваме разрешение и за трета ваксина", заяви в понеделник Костадин Ангелов, намеквайки за ваксината, разработвана съвместно от "Астра Зенека" (AstraZeneka) и Оксфордският университет. Тя вече е одобрена от Великобритания и поставянето ѝ започна, но одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) все още се очаква.


"Масова ваксинация" е по-скоро медийна формулировка и се използва с различно значение от представителите на здравните власти. В понеделник Ангелов я употреби по отношение на включването на възрастните хора в процеса на имунизиране: "Масовата ваксинация ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини. Това очакваме да стане през февруари-март, което означава, че ще започнем с ваксинацията на възрастните хора", бяха думите на министъра на здравеопазването, имайки предвид възрастните хора в домове и персонала, който се грижи за тях.


В случая с "масова ваксинация" здравният министър няма предвид, че дошъл краят на приоритетните групи и, че ваксините ще са достъпни за всички извън тях. В интервю за "Нова телевизия" в неделя на въпрос кога ще започне масовото ваксиниране той посочи като приблизителен срок до края на месец май, без да говори за конкретни групи от населението.


"Нека хората бъдат търпеливи - до края на този месец с получаването на близо 100 хил. дози ще започнем много по-широка и масова имунизация", коментира в понеделник пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той добави, че ако започнат доставките на всички ваксини, ще има достатъчно дози и всеки ще може да бъде ваксиниран.


Колко ваксини ще са нужни в останалите фази


В третата фаза на правителствения ваксинационен план влизат "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности" - работещите в службите за сигурност, във ВиК сектора, доставчиците на ток и хранителни стоки.


В последните дни на 2020 г. над 11 хил. служители на МВР са заявили, че искат да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, съобщиха от МВР за "Дневник". Приоритетно ще бъдат ваксинирани служителите на първа линия от пътна и охранителна полиция. Все още няма информация кога ще започне ваксинацията. Данни за останалите сектори засега не са съобщавани.


В четвъртата фаза се очаква планът да обхване възрастните на и над 65 години (които са извън социални институции) и хора с хронични заболявания. Според плана за ваксиниране това са общо 1.8 млн. души в България. Петата фаза е за "уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот". По-конкретно определение не е посочено.


Все още няма информация колко време ще трябва да изчакат хората, които не принадлежат към нито една от дефинираните от правителството групи. Редът, по който ще се заявява желание за ваксиниране при тях също засега е неизвестен. В понеделник главният държавен здравен инспектор коментира, че това се планира да става става чрез личните лекари, а при хората без лекар - чрез специално организирани ваксинационни центрове, но не уточни подробности.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  > дадоха различни хоризонти

  Тати обеща да ми купи колело ... ама ...
  И другия тати обеща ... ама ...

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Парата е в свирката, засега я надуват успешно. До три години ще ни ваксинират всички.

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  А за тези които искат да се ваксинират максимално бързо, мисля че все още имат последен шанс като сключат трудов договор с някоя от фермите за норки (само една ли е?)

  Чиста работа, така преди десетина години в един автосервиз работеха около 30 бременни...

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Скучна статия, то е ясно, че ваксинацията е много шум за нищо.

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#2] от "nwj49315903":

  >До три години ще ни ваксинират всички.

  Еми има недостиг на чипове в глобален мащаб, нещо много лошо планиране този път ...

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Греяната ракия и чесъна са сигурни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Любопитно

  Очевидно план няма, иначе щяха да го публикуват, пак ще е юруш. Пазете се и пазете възрастните си близки, нищо не е свършило, тепърва започват 3-4 неприятни месеца.

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Масовата имунизация в България ще настъпи, когато в другите държави ще е приключила

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  > Очевидно план няма, иначе щяха да го публикуват,

  Планът е динамичен. Следят 32 критерия ежечасно и взимат съответните трудни решения.

  Ако трябва всеки път да публикуват промените, ще се удавят в бюрокрация. То и сега им е мъка, едвам успяват да подготвят някаква справка с 20-30 числа която да прочетат на седмичната пресконференция.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Тези, които сега пишат срещу ваксините са СЪЩИТЕ тези, които миналата година обясняваха как вирус всъщност нямало, всичко било манипулация. Нека да си припомним част от тъпотиите, разпространявани от малоумниците по темата Ковид: Първо нямало вирус, всичко било измама. После имало, ама не бил опасен в сравнение с други заразни заболявания (времето когато пускаха едни сравнителни таблици за смъртността от други заболявания. Kато минаха 100 000 починали от Ковид тия таблици изчезнаха). До лятото всичко щяло да изчезне. Всичко било с цел да ни чипират чрез ваксините. Всичко било, за да отвлекат вниманието от въвеждането на 5G-технологията. През 2009 г. умрели 4000 души от свински грип в България за един месец. Ние сме били защитени, защото от времето на комунизма масово се ваксинираме с БЦЖ. Заразявали се само цигани. Заразявали се само известни хора. Само учители се заразявали. Плащали на хората да се пишат с Ковид. По 1800 лв. давали. Нарочно не правили аутопсии, за да не се разбере, че няма вирус. Цялата работа била заради парите на ЕС, всичко щяло да приключи след срещата за разпределението на парите в средата на юни. Всичко било затова да печелят от продажба на маски. Маските били, за да ни накарат да мълчим. През лятото нямало никакви заразени. През 2020 нямало да има повишение на смъртността в България – тоест проблем няма. От Ковид умирали само старци от 70 години нагоре. Ако било толкова опасно защо се заразявали толкова много медици. Всичко щяло да приключи след изборите в САЩ. До месец-два всичко приключвало, защото вече сме близо до груповия имунитет. Да видим какво още ще измислят болните мозъци до края на епидемията.

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#8] от "venci4":

  > Масовата имунизация в България ще настъпи, когато в другите държави ще е приключила

  Нищо, тъкмо ще хванем най-новите ваксини за актуалната към онзи момент 17-та мутация.

  А ония като са бързали, ще трябва пак да организират логистика, да харчат пари и да се боцкат наново.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Весело

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Дааа, динамичен, как не се сетих. Така властите обясниха и защо не са подготвили болниците октомври - ноември, ситуацията била динамична.

 13. 13 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Очевидно план няма, иначе щяха да го публикуват, пак ще е юруш. Пазете се и пазете възрастните си близки, нищо не е свършило, тепърва започват 3-4 неприятни месеца.
  —цитат от коментар 7 на boevbisser


  Това е поредната гербава пушилка. От 243 000 в т.н. първа фаза са ваксинирани 4739 и вече преминаваме към втора фаза. А кога ще приключи ваксинирането на медицинските специалисти ще ни отговори щаба, който ще се създаде след седмица.
  Така, че спазването на мерките трябва да продължи без никакво разхлабване.

 14. 14 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":А за тези които искат да се ваксинират максимално бързо, мисля че все още имат последен шанс като сключат трудов договор с някоя от фермите за норки (само една ли е?)Чиста работа, така преди десетина години в един автосервиз работеха около 30 бременни...
  —цитат от коментар 3 на Ан Он


  Собствениците на ферми за норки са мутри и приятели на Бойко.

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#10] от "ausbilder":

  > Тези, които сега пишат срещу ваксините

  Колега, повечето от нас не пишем 'срещу ваксините' а срещу некадърността на народната власт.

  Тия дето преди 9 месеца заградиха Витоша с жълта лента и сложиха милицонери да я пазят, сега същите ме убеждават колко е полезно да си боцна нещо за което те лично са се погрижили да докарат в брандирано камионче (малко под) 5000 бройки.

  Не мисля че е нужно да ви обяснявам какви изводи си правят хората с малко по-независимо мислене.

  И тези изводи нямат нищо общо със 'срещу ваксините'.

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":

  Динамична беше - в 10:20 часа 5000 лева глоба ако си без маска, в 10:35 нова заповед че може без маски навън, в 11:00 вече глоба 300 лева.

  И като излизаш навън не знаеш колко пари да си приготвиш за всеки случай.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#14] от "Uprsport":

  Абе не ги мисли ти соствениците, звънкаш там, подписваш договора, ако трябва сам ще си плащаш осигуровките.

  Но пък си осигуряваш много по-предно място в опашката за ваксиниране.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#13] от "Uprsport":

  > Така, че спазването на мерките трябва да продължи без никакво разхлабване.

  Имате предвид да държим ресторантите и МОЛовете затворени?

  Или да си мием ръцете?

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ан Он":

  > Или да си мием ръцете?

  Те вече май рекламират специална козметика която помага при страничните ефекти от честото миене на ръце...

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Разстроено

  Всичко е ясно отдавна......

 21. 21 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 605 Весело

  Планът е динамичен, защото ваксини всъщност няма.... Не е ясно кой какни количества и кога ще получи. Освен ако Модерна не направят нещо да се покажат пред Пфайзер, преди септември не чакайте. Другия вариант е ЕМА да одобри ваксината на АстраЗенека - от нея има количества, но ефективността и е крайно съмнителна.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#21] от "FvH":

  > Планът е динамичен, защото ваксини всъщност няма

  Не следя отблизо коя държава какво прави, ама май се получава че за 'по-оправните' има 'малко повече ваксини', отколкото за тия дето се снимат в джипката и се хвалят с постиженията си в диферцифицирането на газопреносната мрежа.

  Съвсем отделна тема е дали няма да се получи всички да се 'излекувани' преди да дойдат ваксините.

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Динамичен план? Поредното осир@не на сикаджията и шайката му.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  До коментар [#21] от "FvH":но ефективността и е крайно съмнителна.

  Нали подобриха ефективността ѝ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#13] от "Uprsport":

  Самите, т. нар. медицински "специалисти", в голямата си част не искат да се ваксинират.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 26. 26 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 702 Неутрално

  към 03.01.2021:
  Израел - 1 220 000 ваксинирани или 14% от населението
  САЩ - 4 600 000
  Русия - 850 000
  Германия - 265 000
  Дания - 47 000
  България - 4 700
  Пак сме на дъното на цивилизования свят. Факта, че сме в ЕС много не ни помага, но можем да си представим какво би било без него - кръгла нула!

 27. 27 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 409 Весело

  8:15 и още няма агресивни вакс ултраси.
  Нещо не наред.
  Може би ескортират вчерашната партида.

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 28. 28 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#10] от "ausbilder":

  Най - важно е някой като теб да обобщи, а който има акъл ще си направи нужните изводи, на море само в България.

 29. 29 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#28] от "nwj49315903":

  > Най - важно е някой като теб да обобщи, а който има акъл ще си направи нужните изводи

  Все си мисля че тези дето имат акъл и правят сами обобщенията, не чакат някой друг...

  કટાક્ષ
 30. 30 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Абе ясно. Ако имаме късмет да се одобрят и произведат още ваксини, ще се ваксинираме поне до края на годината.
  И за пореден път не разбрах, а няма и кой да попита - университетските преподаватели влизат ли в групата на т.н. "педагогическите специалисти".

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  До коментар [#26] от "bpcorp":

  Във Франция 500 човека ваксинирани

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 951 Весело

  До коментар [#21] от "FvH":>Не следя отблизо коя държава какво прави, ама.....
  —цитат от коментар 22 на Ан Он


  Ама пиша ли, пиша....

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 951 Весело

  До коментар [#26] от "bpcorp":Във Франция 500 човека ваксинирани
  —цитат от коментар 31 на дерибеев


  Много си лош, все разваляш умнокрасивата картинка....

  Знанието е сила, информацията - власт
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  Всъщност защо няма фаза "таргет на БХК"? И как БХК допуска това?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Защо трябва да се заделят половината ваксини за втората доза, а не се употребят сега за първо инжектиране, вместо да седят по хладилниците, след като се очакват след 2 седмици още 25 хиляди ваксини?

 36. 36 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Докато стигнем петата фаза, трябва да започне повторното ваксиниране на първата фаза. Както казаха от щаба - през 7-8 месеца повтаряме упражнението, за да има ефект.

 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fiji":

  > вместо да седят по хладилниците, след като се очакват след 2 седмици още 25 хиляди ваксини

  Предположение: логистиката е 'изключително сложна' и незавимо от празните приказки дето дърдорят по цял ден, всъщност никой не е сигурен дали след 2 седмици ще дойде нова пратка.

  А може да имат и някаква по-сериозна причина.

  કટાક્ષ
 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#36] от "4u4o":

  > повтаряме упражнението, за да има ефект.

  какъв е очаквания ефект ?

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#28] от "nwj49315903":> Най - важно е някой като теб да обобщи, а който има акъл ще си направи нужните изводиВсе си мисля че тези дето имат акъл и правят сами обобщенията, не чакат някой друг...
  —цитат от коментар 29 на Ан Он


  Затова съм написал коментара... Не обобщавай...

 40. 40 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#28] от "nwj49315903":> Най - важно е някой като теб да обобщи, а който има акъл ще си направи нужните изводиВсе си мисля че тези дето имат акъл и правят сами обобщенията, не чакат някой друг...
  —цитат от коментар 29 на Ан Он


  А ти явно не си имал акъл, че да се образоваш и да не трябва да пишеш по 50 коментара на статия, за едни мижави 20лв на ден...

 41. 41 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Весело

  Аз ще изчакам с коментарите докато Ан Он излезе от форума, че то не можеш да се включиш😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fiji":

  Ключовото е "се очакват след 2 седмици", точно както и мнозинството "завършени артисти" (както модерно се наричат) харчат всичко понеже са очаквали "другия петък пак имам участие на слънчака"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1406 Весело

  До коментар [#42] от "дерибеев":

  А пък аз взех че им повярвах.

 44. 44 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  Защо трябва да се заделят половината ваксини за втората доза, а не се употребят сега за първо инжектиране, вместо да седят по хладилниците, след като се очакват след 2 седмици още 25 хиляди ваксини?
  —цитат от коментар 35 на Fiji


  Имаш предвид както правят ВСИЧКИ останали държави ли? Мисля, че най-лесният отговор е НИКОЙ НЕ Е ПОМИСЛИЛ за това или на Боко още не са му го наредили....избери си отговор😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#40] от "chepokalipsis":

  > за едни мижави 20лв на ден...

  Човек, като си вдигнеш рейтинга на 5000 и станеш инфлуенсър, можеш да изкарваш и по 2000 лева на ден.

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#41] от "padrino":

  > Аз ще изчакам с коментарите докато Ан Он излезе от форума, че то не можеш да се включиш

  Колега, предавам ви щафетата.

  Лек ден.

  કટાક્ષ
 47. 47 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Весело

  До коментар [#40] от "chepokalipsis":> за едни мижави 20лв на ден...Човек, като си вдигнеш рейтинга на 5000 и станеш инфлуенсър, можеш да изкарваш и по 2000 лева на ден.
  —цитат от коментар 45 на Ан Он


  An influencer is someone who has: the power to affect the purchasing decisions of others because of his or her authority, knowledge, position, or relationship with his or her audience


  На теб обаче ти липсват последните четири фактора (authority, knowledge, position, or relationship) за успешна кариера 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 48. 48 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Неутрално

  към 03.01.2021:Израел - 1 220 000 ваксинирани или 14% от населениетоСАЩ - 4 600 000Русия - 850 000Германия - 265 000Дания - 47 000България - 4 700Пак сме на дъното на цивилизования свят. Факта, че сме в ЕС много не ни помага, но можем да си представим какво би било без него - кръгла нула!
  —цитат от коментар 26 на bpcorp


  Има причина за това постижение на Израел-виж статията от линка в края на този коментар.

  -----


  До коментар [#35] от "Fiji":> вместо да седят по хладилниците, след като се очакват след 2 седмици още 25 хиляди ваксиниПредположение: логистиката е 'изключително сложна' и незавимо от празните приказки дето дърдорят по цял ден, всъщност никой не е сигурен дали след 2 седмици ще дойде нова пратка.А може да имат и някаква по-сериозна причина.
  —цитат от коментар 37 на Ан Он


  Прав си за логистиката, и за това дали ще дойде нова пратка и колко голяма ще е тя. Ама логистиката не се ражда за ден "на пожар". За пратките не коментирам-все пак България е част от ЕССР, не като Израел. Виж статията от линка.

  -----------


  Имаш предвид както правят ВСИЧКИ останали държави ли? Мисля, че най-лесният отговор е НИКОЙ НЕ Е ПОМИСЛИЛ за това или на Боко още не са му го наредили....избери си отговор😁
  —цитат от коментар 44 на padrino


  ВСИЧКИ?!? Включая Буркино-Фасо и северноазиатската Горна Волта с балистичните ракети?!?


  https://www.ynetnews.com/magazine/article/SJtkaOg0D


  До коментар [#44] от "padrino":


  До коментар [#37] от "Ан Он":


  До коментар [#26] от "bpcorp":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 49. 49 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#21] от "FvH":

  Проф. Роналд Коус е казвал: „Ако измъчваш данните достатъчно дълго, ще признаят каквото поискате“.

  Един от най-използваните трикове от фармацевтичната индустрия е да съобщава относителното намаляване на риска. По този начин числата за ефективността звучат много внушително. Те знаят това и често публикуват само относителното намаляване на риска. За да има точна картина на ефективността на дадена терапия, много по-показателен индикатор е NNT, или Броят хора, които трябва да се лекуват, или в случая на ваксините – Броят хора, които трябва да се ваксинират (NNTV). NNT дава много по-добра представа колко ефективна е дадена терапия.

  В секцията за бързи отговори на BMJ д-р Кънингам представя границите на NNT за ваксината на „Модерна“ и те са много високи. Просто казано, много хора трябва да получат ваксината без причина, да изпитат страничните ефекти без причина и без причина да изтърпят дългосрочните ефекти (например евентуална автоимунна болест), които засега са неизвестни. За да се предотврати теоретично един случай на тежък ковид-19, трябва да се ваксинират 1370 здрави хора (2 инжекции). Това са 2740 ваксинации за един случай, който ще бъде облекчен, или 137 хиляди долара за избягване на симптомите за един човек.

  Както винаги, всичко зависи от начина, по който се представя информацията.

  Ваксината на "Модерна" е близо 95% ефективна, но NNTV = 176 до 1370
  https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4471/rr-0

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 50. 50 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Масовата имунизация в България ще настъпи, когато в другите държави ще е приключила
  —цитат от коментар 8 на venci4


  Масовата имунизация в България ще приключи, когато ДБ дойде на власт.

 51. 51 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нали ви е ясно, че герболята все нещо ще оплескат?

 52. 52 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#21] от "FvH":

  Какво и е съмнителното на ефикасността на ваксината на Oxford и AstraZeneca? Според данните от клиничните тестове, над 60% защита срещу инфекция и 100% защита от хоспитализация и смърт в резултат на инфекция със SARS-CoV-2 и то само с една доза. Напълно достатъчна ефикасност. Хората сравняват това с високите проценти на Pfizer и BioNTech, примерно, и после се кахърят, че на AstraZeneca била "съмнителна" ефикасността, но пропускат факта, че високата ефикасност на Pfizer е в предотвратяването на симптоматично заболяване, а не в предотвратяването на инфекция. Последното не е изследвано. С това не казвам, че ваксините на Pfizer и Moderna са лоши. Напротив, много са си добри, но тази на Oxford и AstraZeneca също и много добра и ефикасна. Много лесно забравихме, че до преди няколко месеца се надявахме на ваксина с над 50% ефикасност и пак щяхме да я използваме.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 53. 53 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Тези, които сега пишат срещу ваксините са СЪЩИТЕ тези, които миналата година обясняваха как вирус всъщност нямало, всичко било манипулация. Нека да си припомним част от тъпотиите, разпространявани от малоумниците по темата Ковид: Първо нямало вирус, всичко било измата.
  —цитат от коментар 10 на ausbilder


  Мани , а които логично разсъждавахме ни слагаха минуси.

  Помним..

 54. 54 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Ваксинираните са безсимптомни преносители. Досега ни обясняваха, че такива са най-опасни. Какви мерки се вземат?

 55. 55 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "bpcorp":Във Франция 500 човека ваксинирани
  —цитат от коментар 31 на дерибеев


  Щото Евроком казаха тъй и разни другари по ФБ го разпространяват със съответната трагикомична снимка на Макрон, нъл тъй?

 56. 56 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Кака Сийка Ангелова и какините сийкини изобщо нямат идея как ще се провежда масова имунизация на населението и кой ще я извършва, нито са направили стъпките които Германия и Италия направиха със създаване на ваксинационните си центрове -вече построени и организирани и провеждащи наистина масови имунизации.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 57. 57 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  към 03.01.2021:Израел - 1 220 000 ваксинирани или 14% от населениетоСАЩ - 4 600 000Русия - 850 000Германия - 265 000Дания - 47 000България - 4 700Пак сме на дъното на цивилизования свят. Факта, че сме в ЕС много не ни помага, но можем да си представим какво би било без него - кръгла нула!
  —цитат от коментар 26 на bpcorp


  Срам, срам..
  Не стойте , а тичайте на ваксините!

 58. 58 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Думник, вземете направете едно разследване предоставят ли се/продават ли се ваксини предназначени за България на РСМ и Сърбия? И ако да, кой е виновен за това и трябва ли да бъде съден за държавна измяна?
  А също така, вярно ли е, че едно рекламно лице на ботоксовата терапия и присаждането на коса има предпочитания към оксфордската ваксина (добре подплатени) и по тази причина с магнолиевия тулуп пласират ваксини в шумадийско и фиРОМско?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 59. 59 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Пък според Радан Кънев умрелите у нас от вируса били 15000. 😎

 60. 60 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#55] от "Сенсей НАНАЙ":

  https://www.euronews.com/2021/01/04/french-government-heavily-criticised-over-slow-covid-19-vaccination-rollout

  Евронюз, но сигурно за теб е едно и също.

 61. 61 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Сенсей НАНАЙ":https://www.euronews.com/2021/01/04/french-government-heavily-criticised-over-slow-covid-19-vaccination-rollout Евронюз, но сигурно за теб е едно и също.
  —цитат от коментар 60 на chepokalipsis


  ОК, в грешка съм, признавам.

  Причината е, че вчера се въртеше някакъв полу-фейк от Евроком със снимка на Макрон вдигнал ръце безпомощно, понеже французите не искали да се ваксинират. Евронюз дават други причини за бавната ваксинация.

 62. 62 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Егати журналята ама съсвем са изтрещели, па вземете погледнете какви са плановете за ваксинация в Германия, примерно ... Масова ваксинация за населението под 60 години е предвидена чак декември 2021...
  В България надали ще е по-различно.

 63. 63 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#10] от "ausbilder":

  И противната теза също беше представена и промотирана с предостаъчно манипулативно говорене ,в публичното говорене достоверността присъства незначително.Почти нито дум за критериите за необходимост и достатъчност на мерките,за сметка на тотално неуместните в такива ситуации критерии за морал и справедливост,от рода на "не може училищата да са в дистанционен режим,ресторресторантите да даботят" или не "не може да се дават пари без работа".За изявление,че мерки юа се вземат изключително по медицинска целесъобразност кресливата част на обществото и ерзацморалистите подложиха министъра на онлайн мобинг.

 64. 64 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 765 Весело

  До коментар [#22] от "Ан Он":

  За тебе най–добрият вариант е да си сложиш памперси. За всеки случай. Че от напъване да пишеш „остроумия“ ще се изцапаш... Ако не си го и направил вече, че нещо почна да мирише.

 65. 65 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1429 Весело

  Наредите ли се за чиповете?

  мурзилка
 66. 66 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1429 Весело
 67. 67 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1429 Весело

  3254 година, вече сички 127000 оцелели българи на планетата земя са ваксинирани срещу ковид-19.

  мурзилка
 68. 68 Профил на wwi56693724
  wwi56693724
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Малее пропагандата която правите, във Европа никои не я ще тази отрова, а в България все едно хората се влюбиха във нещо което дори не е изследвано.

 69. 69 Профил на dzr57500206
  dzr57500206
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А на бас че ваксинацията ще е постоянен процес в БГ следващите неколко години . Че с тия темпове първите ваксинирани ще им изтече защитата ,ако се окаже че ваксината пази 6-8 или най много 1 г така пак ще требва ваксинация и влизаме в един кръг . За да не се случи нещо такова требва бърза ваксинация на 60-70% от населението, както го прави Израел в момента . Ама в Тикволандия това нема да стане простата Тиквата никой не го бръсне за слива и ще ни дават на час по лъжичка от ваксините .

 70. 70 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#10] от "ausbilder":

  Поздравявам ви за подробното описание на голяма част от внушенията на малоумниците. Само хора, които нищо не вършат, могат да критикуват с такава злоба борещите се с пандемията.

 71. 71 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  До коментар [#26] от "bpcorp":Във Франция 500 човека ваксинирани
  —цитат от коментар 31 на дерибеев


  там се ослушват, понеже чакат френската си ваксина от санофи, ако нашите ще чакат българска, работата ще се закупи

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Масови, масови, колко да са масови, с тези мижави доставки.

 73. 73 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1793 Весело

  До коментар [#50] от "4ort":

  Стига бе никога ли?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 74. 74 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Преди време просто сметнах за колко време тук ще се поставят 8 милиона ваксини (4 мил. души) и споделих. Две години минимум. И ядох минусите. Не знам какво очакват хората...

 75. 75 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Като (и ако) почнат да доставят по 100-200 хиляди ваксини на седмица ще се разбере дали има готовност за масова ваксинация.

 76. 76 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  От този линк става ясно, че Израел плаща 3 пъти по-висока цена за една доза ваксина от САЩ. Така е успял да се снабди с повече ваксини.

  Доколкото знам, ЕС плаща дори по-малко за една доза ваксина отколкото САЩ.

 77. 77 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":От този линк става ясно, че Израел плаща 3 пъти по-висока цена за една доза ваксина от САЩ. Така е успял да се снабди с повече ваксини.Доколкото знам, ЕС плаща дори по-малко за една доза ваксина отколкото САЩ.
  —цитат от коментар 76 на Николов


  Първо-РЕСПЕКТ че си прочел статията. Ама не си обърнал внимание на един детайл-ще го спомена към края.

  Второ-всичко е въпрос на приоритети, когато става дума за свойте хора. ДА, Израел е платила почти тройно. Но приоритетът тук е друг: Не се пестят няк'ви 70-140 млн $$$, а е избран моделът: Пари има-действаме да опазим хората и икономиката😀

  На иврит звучи по добре-има игра на думи, една и съща дума е за пари и сребро. В свободен превод-плащаме сребро, получаваме злато😀

  Детайлът: "....Pfizer was motivated to supply Israel with vaccines because of the four funds' computerized system that is now being studied by many countries. ...". Има го към края на статията.

  И още нещо, пак от към края на статията:

  "..."The funds can access the medical information of each patient," Prof. Shvarts says.
  "They can contact patients quickly to schedule an appointment to get the vaccine. This kind of a computerized system does not exist in many other countries, including the United States, and it is key to a successful roll out of a logistical operation of this magnitude."..."

  Ще ти дам личен пример (описал съм го веднъж): Като дъртак на 76 (ама в добро здраве и рядко посещаващ поликлиниките) преди седмица получихСМС да се ваксинирам на 7/1, в 18;00, в поликлиника която не е на 10 м' пеша от къщи.

  -Обадих се по телефона-сменете ми поликлиниката и часа-в 18:00 си режа салати за ракиеното време. ОК, на място получих час по пладне на 14/1. След 3 дена МИ СЕ ОБАЖДАТ ПО ТЕЛЕФОНА-искаш ли да подраниш-в петък (1/1) привечер в 19;00 (тук е след влизането на "шабат")? Казвам-Да! Ама....шабат туй онуй, безбожник съм, 'мен не ми пречи , ама вие бачкате в шабат? Казват ми-знаем че си безбожник (от Източна Европа) та-идвай!

  -В петък в 16;00 ПАК ми сеобаждат-искаш ли да подраниш?
  -ДА!
  -Ела сега!
  -Ама ще ми вземе час-да се събудя от шлаф'щундето, да изпия кафе с цигарка, да се облека и да се добера...

  ИДВАЙ!

  Към 17;00 бях там, от както цъфнах в поликлиниката до като излязох от стаята ваксиниран-10-15 мин.

  Долната чертичка: Гъвкава и ъпдейтната до детайлите здравна система, нагаждаща се според обстоятелствата в реално време: Виждат че поради близостта на шабат няма опашки-ЗВЪНЯТ на безбожниците-ИДВАЙ СЕГА!!!

  Мо'йш ли си представиш подобно нещо в българската здравна каса😀 А при нас са 4, не една😀

  За протокола😀
  До коментар [#76] от "Николов":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 78. 78 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#2] от "nwj49315903":

  Ще ни ваксинират , ако им дадем. А това няма да стане.

 79. 79 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#10] от "ausbilder":

  Отзад напред - 1. До юли месец смъртността намаля, защото хората не влизаха в болници и не се разболяваха от вътрешно-болнипни инфекции , нямаше и лекарски грешки.
  2. Не съм против ваксините по принцип, но съм срещу ваксинирането с РНК ваксини.
  3. Попадам в групата на тези с високи антитела и засега не се и нуждая от ваксина. 4. Хубаво е всичките да си набиете в главите, че не е доказано, че когато сте ваксиниран не можете да сте преносител на болестта и да заразявате. Да сте с висок титър антитела след преболедуване и да сте болен без симптоми е възможно , в канадско изследване на медици бяха описани ДВА такива случая.

 80. 80 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1150 Весело

  С тия темпове срещу ковид 19 ще дочакаме разстопяването на ледниците и появата на праисторически вируси. Да започват разработкиет на ваксина направо за тях. Че да сме първи.

 81. 81 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4543 Неутрално

  До коментар [#59] от "voodoo_child":

  Ами колко да са? Според данните на НСИ за 52 седмици на тази година има 15,3 хиляди повече починали отколкото за същия период на миналата година. Това са преките и косвените жертви на конид-пандемията.
  Радан Кънев хич не ми е симпатичен, но в случая е прав.

 82. 82 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#40:"chepokalipsis"][/quote]

  Откога дават по 20 лв. аз съм още на 10 лв. Може ли лице за контакти?

 83. 83 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#77] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Много впечатляващо а най-шокиращо за мен е как точно евреите сте го реализирали. Аз познавам само няколко "оригинални" еврей, родени и израснали в Израел и всичките са уникални измамници - некомпетентни, несериозни и лъжливи парчета. Разбира се това не е представителна извадка но пък едва ли съм попаднал на някаква уникална колекция отрепки. И това съм се чудил -как може с такъв материал да се изгради такава успешна и уредена държава.

 84. 84 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#75] от "Таралеж":

  Няма как да стане при обещани 50 милиона за целия ЕС през тази година.

 85. 85 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fiji":

  Щото не е сигурно дали ще получим нови доставки!Може би!

 86. 86 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#77] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Много впечатляващо а най-шокиращо за мен е как точно евреите сте го реализирали. Аз познавам само няколко "оригинални" еврей, родени и израснали в Израел и всичките са уникални измамници - некомпетентни, несериозни и лъжливи парчета. Разбира се това не е представителна извадка но пък едва ли съм попаднал на някаква уникална колекция отрепки. И това съм се чудил -как може с такъв материал да се изгради такава успешна и уредена държава.
  —цитат от коментар 83 на m17


  Не бъди толкоз сигурен че не си попаднал на уникална колекция отрепки😀

  Вероятно си чувал за вица че на летището Бен Гурион в залата за влизащите имало голям надпис: Не се прави на тарикат, тук 'СИЧКИ са евреи😀?!?

  Е, няма такъв надпис, но и тарикатлъци много не вървят тук. И тъй като сме малка държава-пазарът е малък и конкуренцията голяма. Та не малко "тарикати" си опитват късмета в други държави с разни финансови далавери. Преди година две екстрадираха един такъв и от България за тарикатлъци чрез неговите кол'центрове.

  Освен това в определени бранжове "всеки знае всеки" и ако някой сгафи веднъж - край на реномето му: И с 3 метрова пръчка не искат да го докосват, камо ли да правят нещо заедно.

  А как се строи такава държава с такъв мат'рял😀? Ами тук си имаме лаф...май от 50те години-като нещо не ти се харесва в поведението на някой-казваш шеговито'унило "Ай' върви да строиш държава с такива😀"! Истината е че в повечето неща всеки се старае да се приравнява към по добрите, да се усъвършенства (за свое лично благо и успех, ама това дига и нивото)😀

  Общо взето успяваме, с едно изключение (МНОГО дразнещо за мен): Дори и хора от европейски произход ( ориенталците не ги и споменавам) говорят на ПРЕКАЛЕНО висок глас, като че ли вечно се карат. Това ми направи впечатление още когато за първи път бях като турист с майка ми-в семейството на наште роднини като че ли се караха за мещо свързано с нас, щото споменаваха нашите имена. По едно време ми писна и им казах-ако ви преча си дигам чуковете, не искам да се карате заради мен. Те бяха в шок-ама ние не се караме, така си говорим.

  Това същото го има и в градския транспорт-две квачки си говорят през две седалки И ЦЕЛИЯ АВТОБУС ГИ ЧУВА! А к'во става в някои по евтини кафенета...не е за пред хората-наведнъж чуваш всеки разговарящ по телефона или с тези на масата си-и всички се надвикват...
  До коментар [#83] от "m17":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 87. 87 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4543 Весело

  До коментар [#83] от "m17":

  Май подобно нещо но за два други народа бе писал Лесков: "Всеки руснак поотделно е прекрасен човек, а взети заедно става свинство. Всеки немец поотделно е несимпатичен и гаден , а взети заедно се получава добре уредено общество".

 88. 88 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Нали политиците ги спасихме да се не гътнат, другото не е важно. Ама може да стане важно ако се окаже че няма кой да ги хрантути и че за да плюскат ще трябва да работят и то истинска работа.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 89. 89 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 751 Неутрално


  Общо взето успяваме, с едно изключение (МНОГО дразнещо за мен): Дори и хора от европейски произход ( ориенталците не ги и споменавам) говорят на ПРЕКАЛЕНО висок глас, като че ли вечно се карат. Това ми направи впечатление още когато за първи път бях като турист с майка ми-в семейството на наште роднини като че ли се караха за мещо свързано с нас, щото споменаваха нашите имена. По едно време ми писна и им казах-ако ви преча си дигам чуковете, не искам да се карате заради мен. Те бяха в шок-ама ние не се караме, така си говорим.

  Това същото го има и в градския транспорт-две квачки си говорят през две седалки И ЦЕЛИЯ АВТОБУС ГИ ЧУВА! А к'во става в някои по евтини кафенета...не е за пред хората-наведнъж чуваш всеки разговарящ по телефона или с тези на масата си-и всички се надвикват...
  —цитат от коментар 86 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  То това е типично за южняците явно. Ако си бил в гръцка или италианска кръчма, ама местни, не туристически капани, ще ти писнат ушите...

 90. 90 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 538 Разстроено

  лементарна Новогодишна сметка, че е много слабо вероятно до края на 2021 да са се имунизирали 70% от населението, т.е. около 5 млн:
  Затова биха били необходими около 5000 пункта с около 10000 екипа, които да работят и по празниците от 6 сутрин до 22 часа вечер (при 20 мин. средно за една ваксинация). В България трябва да пристигат по около 800 000 ваксини средно на месец, возени от около 80 хладилни камиона. т.е. около 3 всеки ден. Цялата операция ще струва поне един милиард лева, от които поне половината ще бъдат изцяло за случващото се в България, след като камионите преминат българската граница.
  Откъде ще се вземат дори единствено 10 000 лекари, които нищо друго да не правят?! А тези 10000 лекари, дори да се намерят,, при 2000 лв месечна заплата трябва да получат 250 млн лв. за 2021, които също не са предвидени в бюджета. Ами сестрите, мобилните екипи, ток, вода, парно за пунктовете. Само обурдването им с обикновени хладилници ще струва над 1 милион лева. (А колко сме готови, личи от това, че в нито една медия не се е появила подобна сметка, нито информация, че някой в държавата я прави: "Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани"!)
  С организацията могат да се справят само армията и полицията заедно, но не и Имунизационният щаб със своя символичен щат. Всичко това ще лъсне обаче след началото на масово имунизиране, когато ще се превърне и в главния политически проблем в страната, при това на фона на нови и нови пандемични вълни от нови и нови, все по-резистентни щамове.
  ЧНГ! 😉🤔🥶

  Васил Пенчев
 91. 91 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Весело
  До коментар [#89] от "bobyb":

  Като бая редовен посетител в Италия (някколко години-поне веднъж месечно) ходех САМО в кръчми за местни. Да, не е тихо, и персонала също се включва 😀, ама е като в гробища в сравнение с израелско кафене от по ниската категория-тия без 2 ленени покривки на масата😀 Гръцките таверни са към 50% по тихи от нашенските кафенета. ОБАЧЕ и в двете места манджите (и напитките) са СУПЕР в сравнение с нашенските "мезета", за цени да не говоря😀 Е, по ориенталци сме от тях😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 92. 92 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#10] от "ausbilder":Поздравявам ви за подробното описание на голяма част от внушенията на малоумниците. Само хора, които нищо не вършат, могат да критикуват с такава злоба борещите се с пандемията.
  —цитат от коментар 70 на stedim


  Мани ги бе ..
  Заразнолъжичните проблеми - който ги повигне - и го бъзикаха ..
  Гледам- аз единствен, в Интернет не съм се предал, пиша по темата ..

  За пейките в парковете - пак смях и подигравки , за ходенето на дискотеките и рискуването на Човешки живот - пак не им се вярва..

  ----------------
  .." Всички пейки в Борисовата градинка в ж.к.”Възраждане” в Бургас, парк „Света Троица” в ж.к.”Славейков” и парк „Славейков” днес бяха вдигнати.
  Това е поредна мярка, която се предприема срещу разпространението на пандемията коронавирус, а заповедта за временното премахване е на кмета на града Димитър Николов, който е началник на Общинския кризисен щаб и като такъв показа, че няма да прави компромиси, а ще прилага строга, почти фанатична дисциплина, за да предпази Бургас от силно заразното заболяване.
  В града контролът е изключително затегнат, а организацията може би най-добрата в страната."
  -------------------

  Затегнатост!

  Фанатична дисциплина! Панцергренадирите на "Лейбщандарт" ряпа да ядат!
  Безжалостно изкъртване на всичкото пейка!

  Така се изповядват ковидистичните ценности!

 93. 93 Профил на Sneji Mladenova
  Sneji Mladenova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "ausbilder":

  Много ми хареса Вашият коментар! Браво!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK