"Още година и половина - две да довършим, иначе ще замотаят": Борисов облетя строежа на "Хемус"

"Още година и половина - две да довършим, иначе ще замотаят": Борисов облетя строежа на "Хемус"


Премиерът Бойко Борисов облетя днес с хеликоптер приоритетния инфраструктурен проект на правителството - доизграждането на автомагистрала "Хемус". Той обяви, че до края на годината ще бъде готов участъкът между пътен възел Боаза и разклона за пътя Плевен - Ловеч, който е с дължина 51.5 километра, както и участъкът между Белокопитово и Търговище, дълъг малко над 16 км. Цялостното дострояване на магистралата (223 км) правителството възложи без търг на държавната фирма "Автомагистрали" на стойност 2.72 млрд. лева. Магистралата трябва да е готова до 2024 г., а Борисов обяви преди 2 г., че когато изграждането й е факт, той ще се оттегли от политиката.


По време на полета с хеликоптер Борисов бе в компанията на финансовия министър Кирил Ананиев и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В традиционната за подобни мероприятия стилистика премиерът обясни на Ананиев, че когато магистралата е готова, той ще може да ходи на вилата си в Балчик. "Трябва още година и половина - две да ги довършим (съоръженията - бел. ред.), иначе пак ще ги замотаят. Пак ще спрат както винаги досега", така от думите на Борисов се разбра, че според него довършването на магистралата е обвързано с условието ГЕРБ да управлява.

"Искам българите да знаят, нашите строители работят на световна класа', възторжено каза Борисов, докато минаваше над един от мостовете, сравнявайки работниците с пчелички. По информация на Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) в проекта на участъка от 51.5 километра, който трябва да е готов до края на годината, има 17 виадукта, 5 моста, 5 пътни възела, 9 надлези и подлези и един тунел.По голяма част от трасето се видя много паркирана техника, което Борисов обясни с калта, заради която камионите "не могат да мръднат". Той за пореден път повтори впечатлението си, че "страната е прекрасна, но трудна за строителство".Кирил Ананиев обясни, че е важно да се вижда как са използвани парите за строителството на магистралата, а до Варна ще се стига с два часа и половина по-бързо, когато тя е готова. Ананиев обясни, че дефицитът от 3% в бюджета на страната за изминалата година се дължи на COVID мерките и ако не е била пандемията, годината е щяла да завърши с балансиран бюджет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK