София проучва опита на Тирана, Прага и Антверпен за развитието си до 2050 г.

Антверпен, паркът Snoor Noord e стратегически проект за града, визуализация

© "Софияплан"

Антверпен, паркът Snoor Noord e стратегически проект за града, визуализацияСофия проучва градоустройствените планове на Прага, Антверпен и Тирана във връзка с подготвяното изменение на своя действащ Общ устройствен план (ОУП). Анализът е изготвен от урбаниста арх. Павел Янчев, който живее и работи в Брюксел по инициатива на общинското предприятие "Софияплан". Целта е да се намерят приложими иновативни подходи, които да вдъхновят нови модели и политики в градското планиране на Столичната община. Изследването разглежда практиките при създаването на нови ОУП на тези три европейски града, които са със сходен профил на София. Столичната община вече прие доклада "Визия за София", в който се очертават насоките за развитието на града до 2050 г. Предстои "Софияплан" да изготви задание за промяна в ОУП през 2021 г.


Плановете на трите европейски града включват няколко общи ключови цели - да се ограничи разрастването им; да се въведат ясни правила за строителството на високи сгради; да се запази чистотата на водата, въздуха и биоразнообразието, както и развитието на градския релсов транспорт (без Прага).


В анализа си арх. Янчев представя и различните идеи, които са заложени в новите градоустройствени планове на всеки от трите града.
Тирана планира училищата да са отворени 24 часа


След 1989 г. в албанската столица Тирана настъпва познатият и в София трудно контролиран процес на разрастване на урбанизираната територия. Този процес налага нуждата от нови регулации и планиране на градската среда.


Новият ОУП на Тирана (600 хил.души) е изработен в периода 2015 - 2017 г. от италианското студио на архитекта и урбанист Стефано Боери, урбанистичния офис от Ротердам UNLAB, но основната работа е извършена от голям екип специалисти от общината на албанската столица, посочва арх. Янчев. В плана са разписани 13 стратегически проекта за реализация. Ето някои от тях:


Метробоско - проект за зелен пояс около града, който да ограничава разрастването на градската тъкан извън компактния град и който свързва различни по характер зелени и защитени зони.


Висококачествен обществен транспорт - подобряване на съществуващата железопътна система, обособяване на системи от скоростни автобуси и лека железница. Фокус върху централната жп гара и скоростната връзката с аерогарата на Тирана.


Природен оазис - проект за натурализация на зелена зона около езерото Фарка, където животни и растения са в естествен хабитат.


Нов зелен ринг - реализиране на четвъртия околоградски ринг с ширина между 20 и 50 м като коридор за устойчива мобилност с градски и велосипеден транспорт.


Зелени и сини коридори - формиране на зелени коридори по поречията на трите реки, които минават през Тирана.


Нова мрежа от обществени училища - нови локации за училища, които са отворени 24 часа в денонощието и ще служат за граждански местни центрове, предоставящи общински административни услуги.


Нова земеделска система и нова мрежа от фермерски пазари - оборудване и свързване на четири ценни земеделски зони със земеделска инфраструктура, административен и финансов капацитет, за да може пътят на продукцията на малките фермери до пазарите в Тирана да бъде улеснен.


Мрежа от велоалеи и устойчива мобилност - разширяване на мрежата от велоалеи и гарантиране на разпространението ѝ на територията на целия град.


Запазване на архитектурното наследство на XX век - Тирана желае да запази архитектурното и урбанистично наследство от трите основни периода в историята на града - османския, италианския и комунистическия.


Антверпен ще развива градския жп транспорт


Антверпен е вторият по големина град в Белгия и второто по големина пристанище в света след Ротердам. Структурният план на Антверпен е изработен между 2006 и 2009 г. от италианските урбанисти Бернардо Секи и Паола Вигано и техния офис STUDIO, базиран в Милано и Брюксел. Те имат практика в изработването на урбанистични планове и проекти в различни мащаби - от визии за цели региони като Grand Paris (2009) и Москва до квартали, площади и паркове.


Планът се появява в момент, в който градът се намира в своеобразен упадък - въпреки огромния си потенциал на световно пристанище много индустриални зони пустеят неизползвани. Днес, 11 години след приемането на първия структурен план, градът поема по пътя на актуализирането му. Целите, които поставят основата на Структурния план, са няколко основни визии: Град на водата - възстановяването на връзката между града и река Схелде. Екологичен град - фокус върху откритите пространства и екологичната инфраструктура, мрежата от публични и частни зелени пространства и тяхната достъпност за пешеходци и велосипедисти.
Железопътен град - достъп до и из града с релсов транспорт. Развитие на трамвайната система и регионалната железница, както и връзката им с други екологични транспортни средства.
Порьозен град - това е стремеж за оптимизирано използване на свободните и празните сгради и имоти чрез увеличаване или намаляване на плътността на застрояване.
Град между села и метрополис - Антверпен се стреми да бъде полицентричен метрополис с пространствени и социални връзки между райони и квартали като акцентът е върху качеството на средата за живот, труд и отдих.


Прага е разделена на 700 местности, всяка със свой облик и име


Невъзможността на стария план на чешката столица Прага да стимулира нови инвестиции в нови сгради донякъде успява да пощади града от стихийно отключване на регулациите, загуба на зелени площи и ценно архитектурно наследство - процеси, наблюдавани в много други градове в Източна и Централна Европа след 90-те години на ХХ век.


Общината изготвя през 2018 г. радикално нов план на града. Основните му цели са формулирани по следния начин: Спиране на разрастването на града извън компактния град и насочване на инвестиционните усилия към уплътняване на съществуващата градска структура. Публичните пространства стават гръбнак и основен структуриращ елемент на града и грижата за тях ще цели да са инструмент за по-широко социално включване и повишаване на качеството на обществения живот в града. Осъзнаване на третото измерение и височината на града - голяма част от Прага засега се развива в рамките на височина от 2 до 7 етажа и планът предлага високо строителство да има само в определени зони.


Основна структурна териториална единица на Прага е местността, като градът е разделен на около 700 местности. 470 от тях подлежат на развитие, а останалите са с режим на запазване на съществуващото положение. Всяка местност има свое наименование, а териториалната цялост е избрана на базата на характера на застроената или природната среда.


За всяка от 700-те местности ОУП има готова кратка и ясна характеристика - урбанизирана ли е, потенциал, зониране, както и карта на зоната. По този начин всеки гражданин или инвеститор, който е заинтересован от местността, има лесен достъп до всички характеристики, без да има неясни интерпретации.


Ако София не актуализира своя Общ план, ще нарасне с още 1 млн. души


Действащият план на София е приет през 2007 г. и изменен през 2009 г. В последните години екипът на арх. Любо Георгиев, ръководител на "Софияплан", проучи и изготви доклада "Визия за София", в който са заложени основните препоръки за развитието на града до 2050 г. Докладът вече е приет от Столичния общински съвет. Една от главните задачи на "Софияплан" през 2021 г. е да завърши заданието за изменение на ОУП, което после ще бъде подложено на обществено обсъждане.


Ако в София продължи да действа сегашният ОУП, има вероятност населението на града да се увеличи с още 1 млн. души, прогнозира арх. Георгиев.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4958 Неутрално
 2. 2 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 511 Разстроено
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  От статията става ясно, че всички имат плнове със стратегии конкретни политики - само София уравленски хаос и герберска интелектуална немощ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  немощ на латински е импотентност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на genius777
  genius777
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Аз не съм чул България да има такъв план.Но дано София направи.

 6. 6 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Сякаш нарочно се бавят очеИзвадни решения за София - спиране умплътняването на жилищните райони, забрана за строителство над 2 етажа в полите на Витоша, забрана на сгради на 6-7 етажа (освен в определена зона на града).
  Жителите искат повече зеленина, по- чист въздух, по- малко пренаселени коптори.
  Дано кмета, управляващата партия, а и въпросният арх Любо направят нещо по темата.
  Едиснствените, които имат интерес от повече строежи /повече уплътняване, са строителните предприемачи, собственици на земи и политиците - те ще оберат печалбите. Справка сградата на Артекс в Лозенец и апаратаментите на символични цени на властимащи след промяна на закона.

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  И да проучваме и да не проучваме накрая ще заприличаме на Манхатън, лъскав нощно време. като го гледаш отдалеч. Нагъчкан, шумен и миризлив като си в него.

 8. 8 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1079 Весело

  Софииската управа...НЕ София ,е похарчила за проучване т.е. за "благи разходки с секс турове..." доста пари ,отделено е доста човеко труд и накрая всчико в кошчето.
  Какво стана с похарчените пари за умен град? -НИЩО
  С препоръките на Ван Геел/светоно признат Аритект/ за 500 хил. се разбра ,че НИЩО не стрували и се набиха колчета и коли за паркирене из целия център ,вече и из целия град.
  Та все си мисля ,че тазискромност Прага ,Тирана не е необходима ,хайде да не сме толкова прошляци и да можем да си позволим да изпратим тези хорица на 'ПРОучване" или проЧуване в НюЙорк ,Токио или Стокхолм /Осло,че те в Москва повечето са били...

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Любопитно
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  От статията става ясно, че всички имат плнове със стратегии конкретни политики - само София уравленски хаос и герберска интелектуална немощ.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Бай Тотьо, немощ е да не можеш да спечелиш избори и в същото време, да критикуваш управляващите.

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Никакъв градоустройствен план не може да помогне срещу корупцията.
  Дори и с идеи от Албания!
  Докато пътувате из София и България може да разглеждате кварталите, градовете и да си убивате времето с една игра.
  Играта “колко корупмиран е местния главен архитект и местната власт”.
  И веднага се познава!
  Сгради където не им е мястото. Сгради с архитектура, цветове не пасващи на околните. Грозотия!
  Живеещите в България , или поне повечето от тях са свикнали вече с грозното строителство. За голяма жалост.

 12. 12 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Е, поне вече е ясно, че сме след Албания по всякакви класации!
  За 10 години, ГЕРБ ни върна десетилетия назад - София след всеки ремонт става все по-сива и безлична, а само след месец-два, ремонтът се нужда от нов ремонт!И така - до безкрай.А парите, времето и нервите - ние ги плащаме!

 13. 13 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#10:"4ort"][/quote]

  Немара и некадърност е да спечелиш всички избори и да влошаваш положението!
  С гласоподаватели, като теб - това ни чака - децата да бягат от България, заради простотията и тъпотията на такива, като теб, които си избират все комунисти, нищо, че се правят на център-дясно!

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Няма 11 години герберизъм, а липсата на канализация в присъединените Бояна, Горубляне, т.н., а напоследък чувам за септични ями и в Манастирски ливади. Околовръстният пречеше. Сега Боко се хвали с ремонта му, а канализацията пак я няма. Големи приказки, големи планове, четиридесет години напред. Много некадърен народ управлява територията и се хвали – толкова добре никога не сме били живяли и сме щели все под опашката на коня да стоим, пък те лесно вземали изборите.
  Така е прост народ, слаба държава, грам срам нямат, Тирана ще настигат!

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#10] от "4ort":

  С този руски ник си повече от ясен. Както и кумирите ти - рускоговорящи и руско слугуващи!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 817 Неутрално

  То с краде не и корупция пътят е един назад и надолу както за София, така и за България. Другото са лъжи и глуписти да се задържат хората докато ги бутат по пързалката към калта.

 17. 17 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 598 Неутрално

  София е природен оазсис с уникално био разнообразие. Преливащи се палитри на природни чудеса във въздуха ни удивяват с химичнотото си разнообразие. Животинските видове се размножават на воля тичайки на свобода разнообразявайки био потока. Аромата на цивилизация пълне гърдите на софиянци.

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Естествено от Тирана , към момента са на нашия хал, но много скоро ще ни отнесат като .... или по всичко . С другите е безсмислено , ще има планове, хойкане на мисрки ..., и накрая нищо .Тирана е нашата звезда :)

 19. 19 Профил на yashist
  yashist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От този управленски екип на София, не следва да се очаква нищо освен голи приказки и обещания. Те се провалиха във всяко едно отношение - мръсен въздух, детски градини, велоалеи, качество на ключовите ремонти, градска среда. Та те дори една улица не могат да направят пешеходна (Съборна) и се огъват пред 5 магазинера/мутреси!

 20. 20 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Не е ли добре мафиотското управление на Столична община първо да започне с най-грандиозния срам за който и да е град /поне от 2000 години насам/ - липсата на КАНАЛИЗАЦИЯ ! Спетичните ями в столичните квартали са най-добрата метафора за ГЕРБавото общинско управление - една зловонна септична яма, в която ухилена плува г-жа Фандъкова! ГЕРБ са срам за София!

 21. 21 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Тирана понеже са осъзнали, че няма как да се справят, си наели италианско студио да им го измисли.

  Нашите тупани 30 години мъдрят и единствения тротоар в София като хората е пред Американското посолство, защото нито е планиран нито е изпълнен от тези идиоти.

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  Гонихме, гонихме да стигнем американците.... и накрая се оказа, че трябва да вземем пример от албанците!
  До коментар [#1] от "Тsonkooo":

 23. 23 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 93 Неутрално

  До коментар [#20] от "Brighty":

  Хората пикаят по ъглите в центъра на София...за какво говорим. Няма една публична тоалетна като хората. Индия пасти да яде.

 24. 24 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Половин век проучвахте съветския опит. Сигурен съм, че има и българи с визия и добри идеи !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 25. 25 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Аха проучва... ясно. Затапен града от безпорядъка в строителството, оставени кварталите спални без паркове - какво ще развият? Район Кремиковци?

 26. 26 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 444 Неутрално

  бе оправете канализацията
  и улиците. стига с тоя оуп.
  и на любомир георгиев като му се обади
  здравко здравков, на който му се е обадил
  бойко борисов какво ще направи. ще каже, ааааа
  не. точка. ще го правим както трябва.
  дрънци. въпросът при нас е как да се планира
  поддръжката на инфраструктурата. какво да се приоритизира.
  въпросът е как ще се промени процедурата по отчуждаване
  за улици. това е най-важно. не да си одиме у брюксел и да цъкаме
  колко било убаво. ама там няма нашенския ЗУТ.

 27. 27 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  На Тирана, боже!
  —цитат от коментар 1 на Тsonkooo

  Тирана?
  —цитат от коментар 2 на Edge404

  Тирана?!?!?!
  —цитат от коментар 9 на selqnin


  При социализма можеше и да си разказваме вицове за албанците, но днешната реалност е друга.
  Всъщност София прави нещата точно обратно на това към което се стреми Тирана. Вместо зелени пояси, които да спрат териториалното разрастване, в София се строи масово зад Околовръстния път в полите на Витоша. Строи се в Борисовата градина. Дори в езерото Ариана приятелчета на Борисов нацвъкаха ресторанти.
  Вместо развитие на градска железница, съществуващите в града линии се премахват, а площите се застрояват (гара Пионер).
  Трамвайният транспорт също е недолюбван от общинската управа.
  Това по отношение на градоустройството.
  Трябва да видите как се строи в Тирана. В центъра се оформя клъстър от високи сгради от по 85 метра височина, които са съобразени с пропорциите на града и съществуващата инфраструктура. Има само едно изключение със 140 метрова жилищна сграда на белгийски архитекти. Останалите сгради също са по проекти на италиански, белгийски, австрийски, американски и датски архитектурни бюра, включително такива на Даниел Либескинд и супермодерния Бярке Ингелс.
  В София най-известният архитект който реализира проекти е съпругът на министър Захариева.

 28. 28 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Да оставим настрана неподходящо избраните градове за черпене на опит: Изказването на този капацитет Георгиев, че "Ако в София продължи да действа сегашният ОУП, има вероятност населението на града да се увеличи с още 1 млн. души" е профанско и дискриминационно. С ОУП не можеш да спреш разрастването на един град, можеш с въвеждане на гражданство, но този филм го гледахме вече. Един ОУП не трябва да ограничава растежа, а да го контролира и направлява. Боже, Боже, какви ни ги натресе на главата!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#24] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Има естествено. Ето една идея. Поне да не приличаме на Атина.

 30. 30 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  ГЕРБ са неизчерпаеми......ами , ако не ги вкарат изобщо в парларето......

 31. 31 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Столична община даже премахва ж.п. трасе, изградено и налично с ПУП от Слатина до Лозенец, за да изгради псевдо велоалея, софийски образец. За каква мисъл вече може да се говори. Вместо да пуснат бързи трамваи, ще го парцелират и усвоят средства. Откраднат ее точната дума.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Учене му е майката.
  Европейски постижения...

  По-първо от Най:
  Личностно положение.

  София била все млад и растеещ град градина.
  ...
  Единствен недостатъкци: Небо стъргачи.

  Под режим на екстра болшой и монументален грандомандализм:
  МОЧА без офиси.
  При пост същия:
  Небостъргачи и с офиси (празни).
  Още.
  Комини на Тецове мърсуват в града...
  разположен в иначе китна Котловина.

  Пред преждеизлагацията.

  Не могат да смогват Балкански потоци,
  от Витоша още... от Изток... от Запад,

  Града парк градина да отмиришват
  с предвиден природен Балкан климатик.

  Не с опита... чужд... на врага... на Тирана,
  а с ноухау свое, за веща промяна!

  Рециклиране на Грандометален Небостъргач МОЧА без в офиси
  в неща скромни и полезни.

  Дито:
  Грозни Небостъргаци с офиси празни ;
  Комини на Тецове пущащи топло и пушащи частици
  от горение на промишлен и битов отпадък.

  "София проучва опита на Тирана, Прага и Антверпен
  развитието си до 2050 г."

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Е, дочакахме да се учим от Тирана. Дотам ни докара Борисов.

 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Весело

  До коментар [#29] от "blondofil":

  Ти не си от умните !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на BigMouth
  BigMouth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 37. 37 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

 38. 38 Профил на Karina
  Karina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите... Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите...

 39. 39 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 40. 40 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 41. 41 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 42. 42 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички са един дол дренки.. Как ще се сгодиш за човек който не знае с колко човека и какво е правил само и само да просперира?!

 43. 43 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И за капак даже и с бащата на младоженеца. Вие бихте ли отгледали брат си, роден от жена ви? Това е доста извратено!

 44. 44 Профил на Stacy
  Stacy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересното е че младоженеца, Антонио, е извадил пръстена след като е разбрал че е бременна, а дали е знаел че може би детето му е брат?

 45. 45 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да им е живо и здраво детето, жалко е, че ще трябва да живее с такива разкрепостени родители... на какви ценности ще го научат? Как да ляга с всеки за пари, срамота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK