Две десетилетия чакане: България още е без ясна стратегия за спешна помощ по въздух

Две десетилетия чакане: България още е без ясна стратегия за спешна помощ по въздух

© Велко Ангелов"Радостна новина, приятели. Днес стартира процедурата за закупуването не на един, а на два медицински хеликоптера. Всичко това е факт, благодарение на голямата енергия, която съпътства тази петиция и непримиримостта на 10 274 души към това България да е единствената държава в ЕС без нито една въздушна линейка."


Това емоционално съобщение може да бъде прочетено в петицията, настояващата държавата да купи медицински хеликоптери, създадена в края на януари 2020 г. от журналиста Владимир Христовски. Близо година по-късно проблемът с липсата на спешна помощ по въздуха продължава да е също толкова значим, а времето до пълноценното му решаване се размива някъде в неопределеното бъдеще.


Поредният повод за поставяне на темата на масата бяха няколко инцидента с туристи в планините в първите дни на годината, при които един човек загина в Стара планина.
"Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа", каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Емил Нешев пред Би Ти Ви.


Всъщност въпросът е много по-дълбок от това просто да се купят хеликоптер или два (нещо за което се говори и се обещава от години). Специалистите от години говорят за необходимостта да се разработи цялостна стратегия за въвеждане на системата за спешен медицински транспорт по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service или HEMS), осигуряваща спешна помощ по въздух не само при инциденти в планините, но и при катастрофи, бедствия или аварии.


За целта на първо място е необходима политическа воля, а след това и:


- средства за купуването на самите машини


- за поддържането и застраховането им


- за обучение на пилоти и служители


- подготовка на бази, оборудване и т.н.,


- както и създаването на ясна и тествана организация за употребата на тези хеликоптери.


До момента тези неща липсват. Затова проблемът продължава да е част от политическото говорене вече две десетилетия и да излиза на повърхността главно покрай инциденти и загинали хора. Държавата засега дава неясни послания за готовността да го реши пълноценно.


Когато птичето отлети


България остана без медицински хеликоптер през 2019 г., когато частната "Хели ер" продаде и втората си машина в Грузия. Изпълнителният директор на "Хели ер" Георги Спасов заяви преди дни в "120 минути" по Би Ти Ви, че държавата не е проявила интерес към двата хеликоптера на компанията и затова се е стигнало до решението за продажбата.


В подобно положение е само още една страна от ЕС - Хърватия, която е на финалната права, за да си осигури пълноценно действаща система за спешна въздушна помощ.


Две десетилетия чакане: България още е без ясна стратегия за спешна помощ по въздух

© Велко Ангелов


През пролетта на 2020 г. правителството даде знак за раздвижване, като през април започна пазарна консултация във връзка с провеждане на обществена поръчка за "закупуване на два броя санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ".


По това време идеята беше с отпуснати 20 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж" да се купят два хеликоптера. Представените насочващи предложения от Bell Texton, Airbus Helicopters и Leonardo показаха, че един хеликоптер ще струва между 14 и 16 млн. лева - тоест парите ще са достатъчни само за една машина.


Затова и в края на ноември Министерството на здравеопазването съобщи след голям медиен интерес, че процедурата е в ход и не е спирана, но вече се говореше за покупка на "минимум един брой медицински хеликоптер". И че срокът за изпълнението на проекта е 36 месеца.


В същото време при обсъждането на бюджета за 2021 г. на второ четене депутатите не подкрепиха предложението но Дора Янкова от БСП да се заделят 25 млн. лева за покупката на два медицински хеликоптера. Обяснението беше, че Министерството на здравеопазването е получило 20 млн. лева европейско финансиране, за да купи хеликоптери.


"Взимаме два хеликоптера - такива като за "Пирогов", ВМА, "Александровска", пък и в провинцията", каза по-рано през ноември министър-председателят Бойко Борисов при една от обиколките с джипа си. Пак по това време, например, вървяха процедурите за строежа на два футболни стадиона в Пловдив с 37 милиона лева, дадени с благословията на премиера, отказал се от купуването на правителствен самолет.


В сряда - едва стотина дни преди парламентарните избори - министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи пред Борисов пътна карта за медицинска евакуация по въздух на пострадали и заговори за подготовка за купуване на един хеликоптер.


От Министерството на здравеопазването отговориха пред "Дневник", че в момента се подготвя документацията за провеждане на обществена поръчка за купуването на "поне един хеликоптер, осигурен с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ, като в рамките на дейностите е включено и обучението на медицинските екипи".


"Изпълнението на този проект ще послужи в дългосрочен план за основа на осигуряването на системата за спешна медицинска помощ с въздушен транспорт с покритие на територията на цялата страна", добавят от министерството. "Дневник" зададе въпроси по темата и към Министерския съвет, но те бяха препратени към министерството на здравеопазването.Георги Спасов обясни, че два хеликоптера могат да бъдат купени за около 26 млн. лева. "Но дотук. Оттук нататък? Персонал, обучение, техническо обслужване? Кой ще го разреши този въпрос?". Той смята, че след провеждане на тръжната процедура ще е необходима повече от година, за да може хеликоптерът да бъде произведен, доставен и да бъдат обучени служители. "За да отговарят на международните стандарти и да почнат обучение, пилотите на точно тези полети в тези условия трябва да имат минимум 1500 часа във въздуха като командири на въздухоплавателни средства", каза изпълнителният директор на "Хели ер".


"Към момента, за осигуряването на въздушен санитарен транспорт за оказване на спешна медицинска помощ и за медицинска евакуация се използват самолети и хеликоптери на Военновъздушните сили на Република България. Полетите се осъществяват по искане на Министерството на здравеопазването в ролята му на структура, отговорна за осигуряването и координацията на дейностите по оказване на спешна медицинска помощ на национално ниво", казват още от Министерството на здравеопазването.


"Златният час"


В разговора за спешна медицинска помощ по въздух ключово е правилото за "златния час". То гласи, че въздушната линейка трябва за един час да стигне при пострадалия, да окаже първа помощ и да го заведе в специализирано заведение. За спазването на това правило един хеликоптер не би бил достатъчен на България.

 • "Страната трябва да бъде разделена на (зони за) 30 летателни минути. Когато това стане, много бързо ще дойде отговорът колко машини ни трябват. Необходими са ни пет бази, които са София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен или Горна Оряховица, защото там има многопрофилни болници, където може да се окаже помощ на пострадалия", каза бившият директор на ПСС - София и дългогодишен ръководител на въздушна група за хеликоптерно спасяване Красимир Стоянов преди време пред БНР, като също заяви, че е ключово да има цялостна концепция. Според него в България ще трябват шест хеликоптера.

Също посочи, че е важно разположението на площадките, за да не се налага след кацането пострадалият тепърва да се превозва и с линейка до болницата. Анализите показват, че развита система HEMS помага за намаляване на смъртните случай при катастрофи, инциденти, бедствия и аварии с около 25-30%.


В изказването си Стоянов цитира изчисления, според които годишната поддръжка на една база само за дневни дежурства излиза 2.76 млн. лева.


Пред "Дневник" Нешев посочи, че е много трудно да се каже колко случая годишно биха се покривали от хеликоптер, който да може да се използва и за нуждите на ПСС. Той обясни, че по времето, в което все още в България бяха машините на "Хели ер", годишно са използвани хеликоптери за шест-седем случая, тъй като самите спасители са били принудени да си поставят ограничения предвид обстоятелствата. Според него, ако в страната е развита системата HEMS и поне два хеликоптера са оборудвани подходящо, то тези машини биха могли да се използват в 20-30, а дори и повече случаи годишно за оказване на спешна помощ и в планински условия.


Така в момента България остава в изходна позиция с търсене на решение. Ангелов каза пред Борисов, че вече са проведени срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на четири "Кугър"-а на Министерството на отбраната, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди пред Би Ти Ви, че е възможно предоставянето на три-четири транспортни хеликоптера. "Да преценят дали цената, която трябва да се даде за тяхното преоборудване, отговаря като възможности, или е по-изгодно да се купят нови."


Директорът на ПСС смята, че прибягването до военни хеликоптери не може да е решение за HEMS, дори и временно, тъй като става дума за неподходящи за целта и много по-тежки машини, чието използване е скъпо. Военните хеликоптери обаче могат да се използват успешно в други специфични случаи, както в планините, така и при бедствия, аварии и катастрофи.


Краят на чакането в Хърватия и примерът на Швейцария


Развиването на система за спешна помощ по въздух е решено по различен начин в европейските страни - някъде държавата е във водеща роля, а на други места са включени частни компании.


В средата на декември 2020 г. хърватският "Вечерни лист" съобщи, че се очаква системата HEMS да заработи пълноценно в страната през лятото на новата година. За целта се подготвят четири бази (страната е два пъти по-малка по площ от България, но с много дълга брегова ивица - 5835 км срещу 362 км български бряг) в столицата Загреб, Сплит, Риека и Осиек, а финансирането е около 18 млн. евро.


В информацията се посочва, че системата работи в Австрия от 1983 г., Албания има три хеликоптера, Румъния и Унгария по 12, а Полша - около 50.


В Швейцария пък вече е направена следващата крачка в спасяването по въздух. В края на ноември миналата година беше съобщено, че местната спасителна агенция ще разчита на дронове, за да издирва изчезнали хора.


Двуметровият дрон е оборудван с камери, сензори за засичане на мобилни телефони, система против сблъсък и алгоритъм, даващ възможност да се откриват хора на земята.


Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 97 Неутрално

  България остана без медицински хеликоптер през 2019 г., когато частната "Хели ер" продаде и втората си машина в Грузия

  Защо са ги продали? Най-вероятно не е имало работа и са били на загуба.

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4368 Неутрално

  "Две десетилетия чакане: България още е без ясна стратегия за спешна помощ по въздух"

  Половината от това пропиляно време/ и загубени човешки животи / е "благодарение" на ГЕРБ!

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4368 Любопитно

  До коментар [#1] от "samoedin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Има само един приоритет-инфраструктура , пак инфраструктура и само инфраструктура , защото от нея се краде най-много и най-лесно!Иначе за здраве, пенсии и помощи за отглеждане на деца няма достатъчно средства , защото от тях няма как да се пълнят едни чекмеджета в Банкя!

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Признавам, че пропуснах повода за тази кампания и вероятно заради това се питам: А излекувахме ли всички деца за които събирахме пари??? А парите отиваха за някакви апартаменти?!

 6. 6 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 608 Неутрално

  а за какви глупости има пари! не е реално просто.

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4368 Неутрално

  "..........
  "Радостна новина, приятели. Днес стартира процедурата за закупуването не на един, а на два медицински хеликоптера. Всичко това е факт, благодарение на голямата енергия, която съпътства тази петиция и непримиримостта на 10 274 души към това България да е единствената държава в ЕС без нито една въздушна линейка."................."

  Това красноречиво говори колко са зле нещата у нас и в тази насока!

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 382 Разстроено

  Да разбирам ли, че посланието на статията е да изготвим поредната стратегия за нещо си?
  От 2003 насам са изготвени 46 стратегии (не стратегически документа, а документи със заглавие Стратегия...). Никой нито измерва резултата им, нито дори се следи за дублиране на приоритети и дейности.
  Нова стратегия? Ще сложим една чавка на съответния ред - "налично", в поредния отчетен документ...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 917 Гневно

  Че то за какво имаме ясна стратегия освен за асфалтиране?
  2 милиарда по-късно още нямаме електронно правителство.
  100 милиона по-късно София още няма електронен билет!
  ГЕРБ е супер, гласувайте пак за тях!

 10. 10 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Приоритет в тази държавица не е помощта, дори и спешната ! Кръговете около властта най - добре знаят кое е приоритета.....
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  ++++++++ Приоритет на тази държавица не са гражданите и а шепа фамилии които безчинстват вече 30 години.
  Вчера си говорих с колеги в Израел. Масовата ваксинация е в ход. Той, колегите му у членове на семейството му над 16 години са вече ваксинирани срещи ковид.
  Имат е-здравеопзване от години като се легитимират с електронна карта. Всичко е досъпно за лекаря на момента. Може да се проврят всички направени изледвания и издадени рецепти, посещения в болници, манипулации и т.н. В България умират много хора, които са могли да бъдат спасени при нормално здравеопазване. Масово се ходи в Турция и Гърция на лечения сащото здравеопзаването продължава да е неадекватно и сиситемно източвано.
  България е превърната в коптор, а българина е брутално тъпкан от свои - не от руси, не от германци, не от турци, не от западняци а от СВОИ свине!
  И докато тази кочина от такива свине не бъде почистена от самите нас, тъй ще е !

 11. 11 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Две десетилетия чакане: България още е без ясна стратегия за спешна помощ по въздух"Половината от това пропиляно време/ и загубени човешки животи / е "благодарение" на ГЕРБ!
  —цитат от коментар 3 на bat_plamen


  +++++++++То това само да беше проблема. Цялата дигитализация, ел. правителство и услуги е в същото положение. България се държи така все едно не е открила още колелото. Всичко е доведено до масова корумпираност. И всичко това за да може гербаджиите, фамилиите и Доган да продължават да крадат наволя.

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Според мен не трябва да се ремонтират някакви там, а да се купят нови и да са специално за целта. Иначе само ще се харчат пари за глупости. А и понятието "ремонт" в български вариант може да значи всичко...

  ДБ=БКП
 13. 13 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Единственото смислено нещо, което може да направят, е да купят няколко специализирани хеликоптера, подобни на това, което ползваха "Хели еър".
  И това да стане, примерно, в рамките на някакво специализирано поделение към армията. Защото там все пак има хора, които знаят, какво е нужно, за да се поддържа подобно звено работоспособно. Иначе в най-добрия случай ще има хеликоптери, които ще седят в някой хангар.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5634 Разстроено

  Стратегията на България е дори да има нещо добро, да го разруши

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3150 Весело

  Ето за такава и други очаквани управленски бомби Борисов трябваше да подаде оставка лятото. Хак да му е - до изборите единственият въпрос е - къде спа?

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Готви се нова далавера! Бъдете сигурни!

 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  не е за вярване, албанците са пред нас. викаха му баце албанеца!

 18. 18 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Ако от тия хеликоптери можеше да се пълнят чекмеджета, досега да сме купили десетина. Явно задачата е сложна.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  И кво демокрация - властта слуша хората :)

  Па вие викате диктатура. :)

  И да напомня че хеликоптерите са купени с парите на всички данъкоплатци, така че моля вресливите да не си приписват заслугите. Ако бяха събрали пари, разбирам. Ама да вряскат и после да се бият в гърдите не звучи добре за тях. :)

 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1349 Любопитно

  ""Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа", каза директорът на Планинската спасителн.. "

  А, защо ги спасявате тия? Те сами, пренебрегвайки предупрежденията, са си навлекли беда на кратуните. Никой от вас не ги е принуждавал да правят глупости и не е длъжен да им ги поправя?

  мурзилка
 21. 21 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Не, че няма нужда от това - напротив, но ми е любопитна фиксацията в последните дни от страна на дневник по темата. Дори днес да реши правителството да купи самолети това няма да стане днес. Та това е може би 10та статия по темата и се говорят едни и същи неща .. какво точно целите? По интересно ще ми е да проследите развитието и да кажете след 3 месеца какво е положението - има ли подготвена обществена поръчка, какво как ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  ""Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа", каза директорът на Планинската спасителн.. "А, защо ги спасявате тия? Те сами, пренебрегвайки предупрежденията, са си навлекли беда на кратуните. Никой от вас не ги е принуждавал да правят глупости и не е длъжен да им ги поправя?
  —цитат от коментар 20 на Маршалов


  Да бе и аз се чудя, що трябва да се намесват хората в естествения подбор. И после що хората затъпявали. Ми те гените му аха да се затрият и хоп разни спасители рискувайки си собствения живот ги спасяват. :)

 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Че то за какво имаме ясна стратегия освен за асфалтиране? 2 милиарда по-късно още нямаме електронно правителство. 100 милиона по-късно София още няма електронен билет! ГЕРБ е супер, гласувайте пак за тях!
  —цитат от коментар 9 на Dark


  Най -ясната стратегия -Христо Бойкикев-Премиер.
  Всички проблеми в рОдината ще бъдат решени.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Че то за какво имаме ясна стратегия освен за асфалтиране? 2 милиарда по-късно още нямаме електронно правителство. 100 милиона по-късно София още няма електронен билет! ГЕРБ е супер, гласувайте пак за тях!
  —цитат от коментар 9 на Dark


  Колко да е електронно едно правителство не знам. Ама аз си върша работите онлайн и моите и на фирмата ми. Начи все пак има нещо там дето върши някаква работа.

  А за София е-билета си е проблем на софиянци. Там ако си бяхте избрали Маями, можеше и да имате електронен билет, ама да нямате метро, примерно. :)

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4368 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dark":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Гарантирано от ГЕРБ!

 26. 26 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1850 Весело

  "Две десетилетия чакане: България още е без ясна стратегия..."

  Дрън, дрън!
  Стратегията е ясна - няма стратегия, няма план, идват избори и отново се действа пожарникарски.
  И така 10 години.
  Европейско развитие му се казва на това, ако не знаете.

 27. 27 Профил на Радоил Зотов
  Радоил Зотов
  Рейтинг: 8 Весело

  "Две десетилетия чакане: България още е без ясна стратегия за спешна помощ по въздух"Половината от това пропиляно време/ и загубени човешки животи / е "благодарение" на ГЕРБ!
  —цитат от коментар 3 на bat_plamen


  Преди 20 години, при другаря Костов, каква въздушна помощ имахме, е-хей... Въобще не ползвахме линейки, куцо и сакато се превозваше с хеликоптери до селската здравна служба да си премери кръвното... Ама ей на - откакто смартбютитата не са на власт, останахме без хеликоптери.

 28. 28 Профил на Радоил Зотов
  Радоил Зотов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ".........."Радостна новина, приятели. Днес стартира процедурата за закупуването не на един, а на два медицински хеликоптера. Всичко това е факт, благодарение на голямата енергия, която съпътства тази петиция и непримиримостта на 10 274 души към това България да е единствената държава в ЕС без нито една въздушна линейка."................."Това красноречиво говори колко са зле нещата у нас и в тази насока!
  —цитат от коментар 7 на bat_plamen


  Абе нали беше благодарение на Бойкикев, пък то се оказа благодарение на 10274 души... Май смартбютитата пак се опитват да си приписват чужди заслуги и да се кичат с чужди лаври...

 29. 29 Профил на Радоил Зотов
  Радоил Зотов
  Рейтинг: 8 Весело

  Приоритет на тази държавица не са гражданите и а шепа фамилии които безчинстват вече 30 години.
  Вчера си говорих с колеги в Израел. Масовата ваксинация е в ход. Той, колегите му у членове на семейството му над 16 години са вече ваксинирани срещи ковид.
  Имат е-здравеопзване от години като се легитимират с електронна карта. Всичко е досъпно за лекаря на момента. Може да се проврят всички направени изледвания и издадени рецепти, посещения в болници, манипулации и т.н. В България умират много хора, които са могли да бъдат спасени при нормално здравеопазване. Масово се ходи в Турция и Гърция на лечения сащото здравеопзаването продължава да е неадекватно и сиситемно източвано.
  България е превърната в коптор, а българина е брутално тъпкан от свои - не от руси, не от германци, не от турци, не от западняци а от СВОИ свине!
  И докато тази кочина от такива свине не бъде почистена от самите нас, тъй ще е !
  —цитат от коментар 10 на Барбас-Шехерезадов-КапуТски


  Системата е създадена и въведена от великият другар Костов и здравният му министър - стоматологът Семерджиев! Вие искате да ни кажете, че най-великият държавник, ненадминат политик, супер-дупер на всички времена - др. Костов - е създал корумпирана и гнила система, която убива хората, вместо да ги лекува? Анатема, другарю! Анатема! Лишаваме ви от званието "умнокрасив"!

 30. 30 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  ""Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа", каза директорът на Планинската спасителн.. "А, защо ги спасявате тия? Те сами, пренебрегвайки предупрежденията, са си навлекли беда на кратуните. Никой от вас не ги е принуждавал да правят глупости и не е длъжен да им ги поправя?
  —цитат от коментар 20 на Маршалов

  Добре де, за тези разбрахме, получават наградата "Дарвин".
  Но не се ли замисляш дори за секунда, че ти или твой близък може да се нуждае от спешно транспортиране след катастрофа, примерно?

 31. 31 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Единственото смислено нещо, което може да направят, е да купят няколко специализирани хеликоптера, подобни на това, което ползваха "Хели еър".И това да стане, примерно, в рамките на някакво специализирано поделение към армията. Защото там все пак има хора, които знаят, какво е нужно, за да се поддържа подобно звено работоспособно. Иначе в най-добрия случай ще има хеликоптери, които ще седят в някой хангар.
  —цитат от коментар 13 на Yotce


  В армията освен кугари има 6 бр. Бел206 - идеални за медицинско спасяване, но май и те не летят, въпреки изключително ниските експлоатационни разходи. Летят 40 годишните руски Ми 17 и Ми24, но те са твърде големи и неподходящи.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  Ами, като избираме да ни управляват хора, без никаква стратегия, така ще е.

 33. 33 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Малко история: В началито на века в България имаше изградена структура на спасяване по въздух! Имаше и няколко закупени хеликоптера! Имаше закупени на няколко линейки с няй - съвременно оборудване имаше обучени и парамедици! Всичко това беше под шапката на ДЗИ! Продаваха се медицински застраховки с включена спешна помощ, включително и спасяване с хеликоптер! Всичко това беше по идея на Емил Кюлев и си замина заедно с него!

 34. 34 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 717 Неутрално

  България е оставена в ръцете на едни глупаци пожарникари, за които думата стратегия не значи нищо. ден да мине, самун да загине, това е гербиджа последните 11 години. Където има събрани пари да откраднат и това е.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Готви се нова далавера! Бъдете сигурни!
  —цитат от коментар 16 на historama


  Разбира се далавера! С поне 20% комисионна. Може и повече.

 36. 36 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Темата със "спешната" нужда от покупка на хеликоптери от месец се дъвче от няколко медии, вкл. една национална телевизия по няколко пъти на ден. Интересно какво "мотивира" тези медии, дали става дума за "обективна журналистика" или нещо друго :)
  Има ли една фирма, която работи за това да накара властта да купи хеликоптерите ИМ с НАШИТЕ пари!?

 37. 37 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#36] от "svoboden":

  С нашите пари построиха един газопровод, за който не питаш? За медицинските хеликоптери се говори от години. Но както обикновено се случва при герберското управление, говоренето е много, а ефективните действия никакви. Стратегия и планиране са непознати думи.

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4368 Неутрално

  До коментар [#11] от "Барбас-Шехерезадов-КапуТски":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За съжаление е точно така!

 39. 39 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#29] от "Радоил Зотов":

  Както и да се въртите ,задника ви все отзад ,ще е .Изтъркаха се вече тия тролски номера ,вървяха преди 18-19 години.Да реформата бе ЗАПОЧНАТА по Костово време ,за да бъде тотално засрана и блокирана при Царя и следващите.
  Но да кажем ,че Костов е сгрешил .Но Баце вече над 10г не разбира ,че Костов е сгрешил и не поправя грешката .Извод: Баце е поне 10 пъти по-тъп ,по-неадекватен от Костов!

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Глей сега„ Ако чак толкова нема пари, да купим поне половин ,а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK