Коронавирусът: данните за 6 януари

Коронавирусът: данните за 6 януари

© Надежда Чипева, Капитал
"Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от последните месеци по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, броя на пациентите в болници и в интензивни отделения и съотношението между общия брой направени PCR и антигенни тестове и положителните резултати от тях.


От 23 декември в данните влизат и антигенните тестове. До тази дата единствените официално признати от държавата бяха PCR тестовете. В началото на декември главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че скритата заболеваемост (броят на заразените, открити с антигенен тест, но непотвърдени с официалния PCR) е средно около 10-15%. И в момента не се обхващат всички антигенни тестове, а само тези, правени в лаборатории, болници и поликлиники. Не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките продукти, така че скрита заболеваемост пак има.
Първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и с това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в единната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.


В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове в скоби към основните показатели е посочена промяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след осредняване за периода, и т.н.).


Заразени, излекувани, починали


До 23 декември официалната статистика отчиташе като заразени само хората, за които в някоя от одобрените от държавата лаборатории е получен положителен PCR тест. След тази дата за официални се приемат и направените там и в COVID центровете резултати от антигенни тестове.


След 13 октомври статистиката отчита като излекувани всички заразени, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания. За излекувани се смятат и всички пациенти, които са били в болнични заведения с COVID-19 и са изписани. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус. По този показател от началото на епидемията в много държави има спор доколко коректно е отчитането заради ролята на придружаващи заболявания на пациентите.Колко са положителните тестове


Изчислението каква част от тестовете са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не дават разграничение колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същ пациент. Все пак могат да се ползват за ориентир, доколкото след отпадането на задължителния отрицателен тест за излизане от карантина повторните изследвания би следвало да са намалели.Лечението в болници


Необходимостта от лечение в болница се смята за един от ключовите показатели за развитието на пандемията, тъй като поставя под сериозен натиск здравната система и отчита възможността на държавата да се справи с кризата. В България в момента всички болници в областите с над 120 заразени на 100 хил. души население (а в момента това е почти цялата страна) са задължени да отделят легла за лечение на COVID-19. Данни за това каква част от тях са запълнени се обявяват веднъж седмично - на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък. По данни от 5 ноември са запълнени около 30% от леглата в лечебните заведения и около 20% от леглата в интензивните отделения.По индикатора болни на 100 хил. души население, който се следи като основен в повечето европейски държави, България в момента е над 600 на 100 хил. Това е свързано с налагане на по-строги ограничителни мерки.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 343 Неутрално

  „Дневник“, време е да сложите графика с ваксинираните в БГ.

  ПП: Само графика. Без имената на хората

 2. 2 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Дотук - добре!
  При увеличение на тестовете с 52% заразените се увеличават само с 13%. На седмична база не расте и процентът заразени от тестваните. Засега ефект от коледата и коледните почивни дни не се вижда.

  Ecrasez l’infâme
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  До коментар [#2] от "Graf":

  > Дотук - добре!

  'Дотук - добре' се вижда тук:

  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

  А тези чисълца и картинки в статията нямат никаква статистическа стойност.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  До коментар [#1] от "bib45647808":

  > ПП: Само графика. Без имената на хората

  Ако графиката по вертикала е в пълен мащаб (да кажем 5 000 000 души) , ще е изключително интересна.

  Броят на ваксинираните до момента ще е практически невидим.

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  До коментар [#1] от "bib45647808":

  > „Дневник“, време е да сложите графика с ваксинираните в БГ.

  Дайте да сложим и графики на починалите от
  - инсулт
  - инфаркт
  - рак
  - и тн

  че да можем да направим съпоставка от кое да се пазим най-много...

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  До коментар [#2] от "Graf":

  Statistics is a mathematical body of science that pertains to the collection, analysis, interpretation or explanation, and presentation of data,[11] or as a branch of mathematics.[12]

  Та 'това горе' няма нищо общо със науката статистика, а са просто зрелища за тълпата.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":

  Като ги сложиш, умиранията от обичайните причини - с какво ще допринесе за решението на проблема с коронавируса?
  Ще напомниш на хората, че мрем от препиване, преяждане, стрес и слабо здравеопазване и профилактика ли?
  И?
  Хайде стига с тия клишета. Да сложим и абортите...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  До коментар [#7] от "pariah":

  > с какво ще допринесе за решението на проблема

  > Ще напомниш на хората, че мрем от препиване, преяждане, стрес и слабо здравеопазване и профилактика ли?

  Е това не са ли доста по-сериозни проблеми (дори и като брои смъртни случаи) ?

  Ако искаме да решаваме проблеми - да направим анализ и да дефинираме къде искаме да се фокусираме.

  Ако искаме да набиваме ежедневна пропаганда, това е отделна тема...

  Това здравния министър да се изтъпанчи по телевизора и да каже че здравната система е в пълен колапс от десетки години, ама не е сега момента да се занимаваме с тази тема е пълен абсурд.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ан Он":


  А тези чисълца и картинки в статията нямат никаква статистическа стойност.
  —цитат от коментар 3 на Ан Он

  Статистическа, от гледна точка на факултетите по статистика - нямат. :)
  Виж, да се ориентира човек в ситуацията са достатъчни.
  Смъртността?
  Смъртността е функция от настанените в интензивните отделения и възможностите на системата да обслужва заболелите от всякакъв вид. А корелацията между количество заразени и количество умрели е очевидна и без сложните формули на факултетите, без ползване на SPSS и разни други помощни средства.

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  До коментар [#9] от "Graf":

  Достоен отговор. Благодаря.

  Моята вметка беше свързана с първия ви коментар по темата, където сравнявате тенденцията на две 'сравнително изсмукани от пръстите' числа.

  Съгласен съм че определени параметри (например червената линия на последната графика) биха могли да служат за ориентир ...

  (със забележката че отказа да се приеме някой в болница или интезивно отделение не е баш критерий за намалязането на 'заразата').

  Лек ден.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1069 Весело

  В общи линии кривата на тъй-наречената допълнителна смъртност се държи доста прилично, по-симетрична е сама от себе си. Гаусиан, та дрънка. След малко като ми се събуди и китайското сметало ще ви сметна и общата допълнителна смъртност от втората вълна на ковид, предполагайки симетрия на кривата и оттук нататък. Засега дращя на ябълката.

  73! Go Go
 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Намалява натискът върху болниците, което ще позволи да се реагира на спешни случаи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":

  Ако забелязвате ,новата тенденция в западната преса е да се разделят смъртните случай на ковид и не ковид- обвързани .Пример: легендарен футболист на Ман Сити почина от заболяване различно от ковид .Т.е ,ваксините са тука и хората напускат този свят не само заради коронавируса!

 14. 14 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Данните, които се изнасят са несериозни. Навсякъде по света признават, че реално заразените са в пъти повече. Ние сме в челото по смъртност и дъното по направени тестове. Значи сме регистрирали по-малка част от останалите. Поне от Европата.
  Никой не изследва каква е реалната ситуация. Предстои ваксинация. Всеки 3 от познатите ми отказва да се ваксинира, защото съвсем скоро е преболедувал. А ония гении в НОЩ обясняват, че хората не искали заради някакви конспирации.

 15. 15 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Поне се правят повече тестове, но реално още две седмици трябва да минат след празниците, хората, кръстовете, трапезите, купоните и всичко останало, за да се види каква е тенденцията.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 16. 16 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Така, допълнителната смъртност по седмици се описва много добре с гаусиан с максимум от 2700, центроида в 48.5 седмица (демек по средата между 48-а и 49-а седмица и сигма 3.9 седмици. Интегралната крива (площта на гаусиана) дава допълнителна смъртност (excess mortality) на втората вълна от 18100 случая. Това не е със или без ковид, а поради ковид.

  Изхвърлил съм данните за първите 4 седмици на януари защото си личи, че това също е някаква допълнителна смъртност, предизвикана от грипна епидемия или вероятно от преяждане и препиване.

  Ако някой от форума (лекар или медицински работник) има данни за грипна епидемия в края на декември 2019 и началото на 2020 да драсне два реда по въпроса.

  73! Go Go
 17. 17 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Положението в България към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  134.668 приключени случая
  126.766 оздравели (94%)
  7902 починали (6%)

 18. 18 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  Македония - 1228
  България - 1142
  Румъния - 844
  Гърция - 486
  Сърбия - 391
  Турция - 258

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.

 19. 19 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1069 Весело

  До коментар [#18] от "xkoleva":

  Споко, не се стряскайте, и числото 1142 не е вярно. Реалните данни са на сайта на НСИ:

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-52_2019_2020_bul.png

  И те показват, че до момента (52-а седмица на 2020) гибирясалите ПОРАДИ, а не със или без ковид, са 17000. Това е тъй-наречената допълнителна смъртност предизвикана само от втората вълна, а тя хич не е зелена. Като разделим 17000 на 7 милиона се получава грубо 2430 на милион, а на 1142. Е, китайското ми сметало е апроксимирало тафталията на НСИ предполагайки, че кривата е симетрична. Това значи, че ако няма други изменения, примерно 3-а вълна, до Бабинден шъ гибирясат още 1100. Това прави общи загуби на население поради ковид от 18100 души без да броим телата.

  73! Go Go
 20. 20 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 961 Любопитно

  До коментар [#9] от "Graf":

  Добре ама, каква корелация между брой заразени и брой починали правим, като сме на последно място по тестове. Всички признават, че данните им за заразените са неточни. Е нашите с най-малък брой тестове на милион са най-неточни. И тука разликата не е 2 процента а няколко стотин процента. Какво става със статистика, която се опира на тотално сбъркани входни данни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK